Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.01.2026 09:30

Znający me dotychczasowe relacje i pogląd na zorganizowane wyjazdy mogą być zaskoczeni. Pielgrzymka i na dodatek nie z rodziną tylko z kolegą.
Jak do tego doszło klasyk zapewne by powiedział nie wiem ale ja wiem i zapraszam do relacji :D .
Kilka zdjęć na zachętę.
P3020087.JPG

P3020066.JPG

IMG_5228.jpg

IMG_4885.jpg

IMG_4732.jpg

IMG_4629.jpg

IMG_4604.jpg

IMG_4519.jpg

IMG_4486.jpg

IMG_4431.jpg

IMG_4332.jpg

IMG_4246.jpg

IMG_4083.jpg

P3040197.JPG

Poprzednie relacje:
Istria / Fazana 2012
Baska Voda 2014
Tribunj 2015
Rumunia / Bułgaria 2016
Alpy Julijskie i Orebić 2017
Kreta zachodnia 2018
Zaostrog oraz Alpy Austriackie 2019
Peloponez 2022
Salzburg 2023
Salzburg 2023
Baška, Krk 2023

Aktualizowane w ramach kolejnych wypadów:
Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki
Sudeckie wędrówki
Bieszczadzkie wędrówki
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2026 09:33

No w końcu muszę ten Rzym odwiedzić, więc z przyjemnością poczytam...no i pooglądam...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.01.2026 10:42

Roma na kilka dni planowana na srebrne gody przy jesieni... Z chęcią podpatrzę.

Obecnie problem z decyzją jaki hotel. Musi być parking, dobre połączenie z centrum, poza ZTL, standard conajmniej taki jak mamy u siebie, śniadanie nie włoskie itp. Niestety jest z tym problem... ceny kosmiczne jak Rzym.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.01.2026 12:49

Dawigs napisał(a):... Pielgrzymka i na dodatek nie z rodziną tylko z kolegą.

Co się dzieje na pielgrzymce, zostaje na pielgrzymce :chytry: :devil:
Z chęcią popatrzę na Rzym znów, kiedyś będzie trzeba wrócić i odświeżyć wrażenia :proszedzieki:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.01.2026 23:07

Witajcie w relacji :) .

piekara114 napisał(a):No w końcu muszę ten Rzym odwiedzić, więc z przyjemnością poczytam...no i pooglądam...

Ale szybka reakcja :!: Będzie klasyczne zwiedzanie (niektóre znane miejsca to odwiedzimy nawet więcej niż raz) więc o historii pokazywanych zabytków nie będę się mocno rozpisywał. Raczej to relacja z naszego zwiedzania. Jednak podzielę się informacjami myślę, że pomocnymi przy planowaniu samodzielnego zwiedzania.

te kiero napisał(a):Roma na kilka dni planowana na srebrne gody przy jesieni... Z chęcią podpatrzę.

Super pomysł! Nam do tego jubileuszu pozostało 5 lat.
te kiero napisał(a):Obecnie problem z decyzją jaki hotel. Musi być parking, dobre połączenie z centrum, poza ZTL, standard conajmniej taki jak mamy u siebie, śniadanie nie włoskie itp. Niestety jest z tym problem... ceny kosmiczne jak Rzym.

Oj tak standard hoteli taki sobie a ceny wręcz przeciwnie (wstępnie przyglądałem się ofertom bowiem chcemy pojechać z żoną). Śniadania mieliśmy monotematyczne niby szwedzki stół ale wybór skromny. I jeszcze ten ZTL.
Gdyby nie jubileusz doradziłbym lot samolotem, jakiś hotel, który nie puści z torbami i poruszanie się komunikacją miejską. Trudne zadanie przed Tobą, trzymam kciuki.

majkik75 napisał(a):
Dawigs napisał(a):... Pielgrzymka i na dodatek nie z rodziną tylko z kolegą.

Co się dzieje na pielgrzymce, zostaje na pielgrzymce :chytry: :devil:

Dwóch facetów na pielgrzymce nie spokrewnionych ze sobą przynajmniej u niektórych pielgrzymów wzbudziło zainteresowanie ;) . By ukrócić ewentualne niedomówienia myślę, że szybko rozwialiśmy wątpliwości podczas naszych rozmów przy obiadokolacji czy też innych okazjach :D .

majkik75 napisał(a):Z chęcią popatrzę na Rzym znów, kiedyś będzie trzeba wrócić i odświeżyć wrażenia :proszedzieki:

Będzie mi miło odświeżyć wrażenia ze zwiedzania Wiecznego Miasta. Też mam plan powrotu, tym bardziej, że żona po moich relacjach i zdjęciach jest chętna na wyjazd. To jednak raczej kwestia przyszłego roku ale kto wie co tegoroczna jesień przyniesie ;) .
Ostatnio edytowano 20.01.2026 11:44 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.01.2026 11:32

Ponieważ za niecałe dwa miesiące będę lecieć do Rzymu, to z przyjemnością popatrzę na Twoje zdjęcia i poczytam.
Aktualne informacje są przeze mnie bardzo pożądane.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2026 11:49

megidh napisał(a):Ponieważ za niecałe dwa miesiące będę lecieć do Rzymu, to z przyjemnością popatrzę na Twoje zdjęcia i poczytam.
Aktualne informacje są przeze mnie bardzo pożądane.

Witam w relacji :) . Miło mi to słyszeć, że będziesz zaglądać. Życzę udanego wyjazdu.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2026 12:16

Początkiem września 2024 kontaktuje się za mną kolega choć nie lepszym określeniem będzie przyjaciel (znamy się od czasów szkoły podstawowej i cały czas utrzymujemy kontakt). Jego parafia organizuje pielgrzymkę do Rzymu. Miał udać się na nią z matką ale ta ostatecznie zrezygnowała. Namawiał jeszcze syna i córkę oraz brata ale oni nie byli zainteresowani. Żona przyjaciela ma problemy zdrowotne z powodu których taki wyjazd nie jest wskazany.
Pyta czy nie bylibyśmy z Gosią zainteresowani. Plan zwiedzania bogaty cena atrakcyjna. Zrazu nie byłem przekonany co do tego wyjazdu ale tu zaskakuje mnie żona. Sama po zobaczeniu planu obawia się, że to będzie niezły maraton a tego nie lubi jaki i zorganizowanych wycieczek też ale może z okazji zbliżających się okrągłych urodzin moich (kolegi również) sprawiłbym sobie prezent a przy okazji mógłbym obgadać zaległe tematy z Krzyśkiem (bo tak ma na imię kolega). Na dodatek to pielgrzymka w Roku Jubileuszowym więc będzie możliwość przejścia przez drzwi święte najważniejszych rzymskich bazylik.
I tak oto pojechałem na pielgrzymkę z kolegą. Swoją drogą to chyba opatrzność czuwała nad decyzją Gosi bo akurat w czasie naszej pielgrzymki były u niej w pracy perturbacje nazwijmy to kadrowe i mógłby być problem z urlopem.

Po tym przydługim wstępie czas na relację :D .

1. dzień — 28.02.2025 — Piątek
Zbiórka pod autokarem o 3:00. Wstaję o 1:15 ogarniam się i jadę do kolegi gdzie zostawiam samochód a jego żona podrzuca nas pod autokar. Nikt się nie spóźnia i wyruszamy z Opola ale nie do Rzymu tylko do Krakowa na lotnisko :D . Po wyjeździe jeszcze omówienie spraw organizacyjnych, rozdanie zestawów słuchawkowych a potem dosypiamy zarwaną noc. Wylot mamy o 8:25. Odprawa i boarding odbywają się sprawnie. Od płyty lotniska odrywamy się dokładnie o 8:25 :spoko: .
IMG_4016.jpg

Los przydzielił nam miejsca w różnych miejscach. Mi w ósmym rzędzie przy przejściu a Krzyśkowi w jednym z ostatnich.
Lądujemy w Ciampiono (lotnisko dla tanich linii lotniczych w pobliżu Rzymu) przed czasem. Kraków żegnał nas mżawką a Rzym powitał słońcem przebijającym się zza chmur. Jest rześko.
IMG_4024.jpg

W pobliżu wyjścia z budynku lotniska odjeżdżają autobusy Terravision klik, które transferują podróżnych bezpośrednio na dworzec Termini klik. To duży węzłem komunikacji zbiorowej. Dworzec kolejowy pod którym krzyżują się obie rzymskie linie metra, pętla autobusów miejskich. Jeżdżą też tramwaje. Docierają tu też autokary transferujące pasażerów z obu rzymskich lotnisk.
Wysiadamy z autokaru i jak się okazuje do naszego hotelu Orlando mamy jakieś 300 metrów :D . To świetna lokalizacja do zwiedzania Rzymu :!:
Zameldowanie się trwa długo. Wąskim gardłem jest wąziutka winda na góra dwie osoby. Jako, że meldujemy się jako jedni z ostatnich czasu na odpoczynek pozostaje nam z jakieś 15 minut.

Tu taka dygresja. Na starym mieście i jego okolicach sporo kamienic jest zamienionych w hotele. Hotele te często zajmują jedno lub dwa piętra.

Nasz akurat jest na dwóch ale w tej kamienicy na innych piętrach są jeszcze dwa inne hotele każdy na innym piętrze. Nie wszyscy zmieściliśmy się w naszym hotelu i kilka osób w dwóch innych, które mieszczą w różnych kamienicach ale wejścia mają z tego samego podwórza co nasz.

Przewodnik już czeka, Krótkie przywitanie i ruszamy na zwiedzanie. Naszym celem jest Lateran.
Po jakiś 300 metrach mijamy Bazylikę Matki Bożej Śnieżnej (wtedy Santa Maria Maggiore a obecnie od kiedy pochowamy jest tam papież Franciszek to Basilica Papale di Santa Maria Maggiore). Jeszcze do niej wrócimy ale teraz bez zatrzymywania się podążamy Via Merulana. Tą drogą co roku prowadzi procesja Bożego Ciała, która odbywa się między dwoma znanymi bazylikami: św. Jana na Lateranie a bazyliką Matki Bożej Śnieżnej.
Za nami na końcu drogi Via Merulana Bazylika Matki Bożej Śnieżnej nazywana też Matki Bożej Większej.
IMG_4037.jpg

Mijamy kościół św. Alfonsa Liguoriego. To siedziba redemptorystów.
P2280012.JPG

Powoli zbliżamy się do Lateranu.
IMG_4038.jpg

Nad jednym z okien widać podobno pozostałość akweduktu, tak przynajmniej twierdzi przewodnik.
IMG_4039.jpg

Przechodzimy przez drogę, kontrolę bezpieczeństwa i jesteśmy pod Archibazyliką św. Jana na Lateranie.
IMG_4068.jpg

IMG_4061.jpg

IMG_4073.jpg

Rzut oka na otocznie.
P2280015.JPG

P2280019.JPG

P2280018.JPG

Bazylika św. Jana na Lateranie to Katedra Rzymska, a także jedna z najstarszych i najważniejszych Bazylik. Konsekrowana w IV wieku. Nazwana jest Matką i Głową wszystkich Kościołów Miasta (Rzymu) i Świata o czym informuje poniższy napis.
P2280024.JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.01.2026 10:53

Przechodzimy przez święte drzwi roku jubileuszowego.
IMG_4076.jpg

IMG_4075.jpg

Wewnątrz co to dużo pisać jest efekt wow :!: Bazylika zachwyca wyglądem.
P2280030.JPG

P2280029.JPG

Rzeźby apostołów. Nie ma Judasza, jego miejsce zajął święty Paweł. Wykonali je różni rzeźbiarze na zlecenie papieża Klemensa XI, który ogłosił konkurs w 1702 roku.
P2280033.JPG

P2280035.JPG

Nad ołtarzem cyborium (spodobała mi się ta nazwa) czyli baldachim ze złotymi relikwiarzami zawierającymi głowy apostołów Piotra i Pawła.
P2280036.JPG

W krypcie pod ołtarzem jest Święty Żłóbek. Niestety nie można było zejść.
P2280039.JPG

Absyda z mozaiką z XIII wieku.
P2280042.JPG

Ta część jest niedostępna.
IMG_4105.jpg

IMG_4104.jpg

Z okazji jubileuszowego roku 1600 papież Klemens VIII zlecił przebudowę poprzecznej nawy bazyliki. Wtedy powstał cykl fresków autorstwa Giuseppe Cesari
P2280045.JPG

P2280040.JPG

IMG_4112.jpg

oraz ołtarz Najświętszego Sakramentu.
P2280041.JPG

IMG_4097.jpg

Widok z głównego ołtarza w kierunku wejścia.
IMG_4094.jpg

U góry też ciekawie.
IMG_4113.jpg

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.01.2026 09:39

Opuszczamy świątynię obok której stoi egipski obelisk poświęcony słońcu. To najwyższy obelisk w Rzymie (32,18 metra z podstawą 45,70 metra) i największy zachowany starożytny egipski obelisk na świecie. Znalazł się tu za sprawą cesarza Konstantyna Augusta.
P2280048.JPG

Ponieważ w naszej grupie przeważają emeryci drogę powrotną pokonujemy autobusem miejskim a w zasadzie dwoma bo do jednego się nie mieścimy :) .
Wracamy pod Bazylikę Matki Bożej Śnieżnej.
IMG_4123-2.jpg

Tu też kontrola bezpieczeństwa a po niej przechodzimy już przed drugie drzwi święte tego dnia.
IMG_4127.jpg

Bazylika może nie tak piękna jak Lateran ale również spektakularna.
Nie ma krzeseł, następnego dnia pojawią się i zostaną do końca naszej pielgrzymki.
IMG_4130.jpg

Tu może mnie słabo widać ale za to wnętrze bazylki dobrze się prezentuje :D .
IMG_4140.jpg

Baldachim nad ołtarzem.
IMG_4149.jpg

IMG_4147.jpg

Pod głównym ołtarzem jest Święty Żłobek to relikwiarz z resztkami desek z żłóbka.
IMG_4150.jpg

IMG_4148.jpg

Mamy mszę w jednej z kaplic w bazylice. Dokładnie w tej:
IMG_4154.jpg

Po mszy wracamy na chwilę do hotelu przed obiadokolacją. Po posiłku niektórzy idą indywidualnie coś jeszcze zobaczyć my jednak podobnie jak większość wracamy do hotelu. Tak mija nam pierwszy dzień pielgrzymki.

CDN
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.01.2026 10:42

Zastanawiałam się właśnie, gdzie się wybrać pierwszego dnia pobytu w Rzymie. Przyjedziemy, tak jak Wy, w południe a kwaterę też mamy niedaleko dworca Termini. I właśnie Wasza trasa byłaby chyba odpowiednia na pół dnia. Dołożę jeszcze kilka miejsc, bo my nie będziemy uczestniczyć w mszach, więc będziemy mieć więcej czasu.
Mam pytanie odnośnie kontroli bezpieczeństwa. Czy przebiega ona sprawnie i jak długo mniej więcej trwa ?.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.01.2026 20:12

megidh napisał(a):Zastanawiałam się właśnie, gdzie się wybrać pierwszego dnia pobytu w Rzymie. Przyjedziemy, tak jak Wy, w południe a kwaterę też mamy niedaleko dworca Termini. I właśnie Wasza trasa byłaby chyba odpowiednia na pół dnia. Dołożę jeszcze kilka miejsc, bo my nie będziemy uczestniczyć w mszach, więc będziemy mieć więcej czasu.

Biorąc pod uwagę lokalizację kwatery podobną do naszej to jak najbardziej dobry pomysł. Pewnie szybciej pójdzie Wam zameldowanie a i mszy nie macie w planie więc czasu do dyspozycji będzie więcej. Blisko bazyliki Matki Bożej Śnieżnej jest jeden z najstarszych kościołów w Rzymie to Bazylika św. Praksedy. Znajduje się tutaj klik. Będzie w relacji w jednym z ostatnich odcinków :) .
Nie wiem czy planujecie zwiedzać muzea. Jeśli tak to można pomyśleć o muzeum przy bazylice Matki Bożej Śnieżnej klik. Można też w Lateranie zobaczyć krużganki, baptysterium, Święte Schody (Scala Sancta) i kaplicę Sancta Sanctorum. Za wejścia do kościołów nie są pobierane opłaty ale za dodatkowe atrakcje już tak.
W okolicy jest kilka miejsc, w których nie byliśmy. Jest z czego wybierać.

megidh napisał(a):Mam pytanie odnośnie kontroli bezpieczeństwa. Czy przebiega ona sprawnie i jak długo mniej więcej trwa ?.

Kontrole bezpieczeństwa zazwyczaj przebiegały sprawnie i długo nie czekaliśmy. Najdłużej zeszło nam oczekiwanie na kontrolę przed bazyliką św. Pawła za Murami. Ale tam akurat przed nami zajechały autokary z grupami zorganizowanymi. Za nami kolejka malała. Wyjątkiem gdzie trzeba liczyć się z długim oczekiwaniem jest kontrola przed wejściem do Bazyliki św. Piotra w Watykanie, ale można tego uniknąć o czym napiszę w relacji.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 23.01.2026 09:30

2. dzień – 01.03.2025 – Sobota

Od kilku dni prognozy przewidywały deszczową sobotę. Niestety sprawdzają się i od rana pada. Jak się później okaże mniej lub bardziej intensywny deszcz będzie nam towarzyszył niemalże przez cały dzień :? .
Zbiórka po śniadaniu o 8:15. Peleryny przeciw deszczowe rozdane. Plan dnia omówiony. Z uwagi na rzęsisty deszcz podjeżdżamy autobusem miejskim.
Pierwszy punkt programu to kościół Najświętszego Imienia Jezus (Il Gesù). To macierzysta świątynia zakonu jezuitów. Na zlecenie tego zakonu został wybudowany w latach 1568–1584.
IMG_4169.jpg

Wchodzimy do kościoła i naszym oczom ukazuje się takie wnętrze.
IMG_4172.jpg

W kościele należy zachować ciszę. Upominają nawet naszego ojca oblata, który opowiada nam szeptem o tej świątyni. Zwiedzający mogą obejść kościół dookoła idąc wzdłuż kaplic. Ławki to strefa dla modlących się lub chcących odpocząć. W tej strefie nie robimy zdjęć. Pilnują tego.
IMG_4196.jpg

Sklepienie
IMG_4176.jpg

Kaplica Męki Pańskiej.
IMG_4178.jpg

Kaplica Świętych Aniołów.
IMG_4180.jpg

Kaplica św. Franciszka Ksawerego.
IMG_4181.jpg

Prezbiterium wraz z głównym ołtarzem.
IMG_4182.jpg

IMG_4185.jpg

Kaplica św. Ignacego Loyoli.
IMG_4188.jpg

Kaplica krucyfiksu.
IMG_4189.jpg

Kaplica Świętej Trójcy.
IMG_4190.jpg

Kaplica Świętej Rodziny.
IMG_4192.jpg

Kaplica św. Franciszka Borgiasza.
IMG_4194.jpg

CDN
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 23.01.2026 22:02

Rzym, Roma, ... nasz pierwszy samolotowy city break w grudniu 2012. Najpiękniejsze miasto jakie widziałem, tu człowiek na każdym kroku obcuje z historią. Zajrzeliśmy tam po 12 latach w lato, gorąc było nieznośny, wszędzie tłum turystów, ale odbiór miejsca się nie zmienił, wspaniałe place (chociaż akurat fontanny na Piazza Navona były zastawione ogrodzeniami ze względu na prace renowacyjne), piękne świątynie, tam mógłbym wrócić jeszcze nieraz. Tymczasem będę oglądał u Ciebie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2026 09:34

Obiecuję, że do paru kościelni tudzież Bazylik wejdę w Rzymie :)
przepięknie - przepych..., choć wolę bardziej surowo jak w Portovenere na cyplu
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone