Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2026 22:04

Mój pierwszy raz w Rzymie - najwięcej ludzi było przy schodach hiszpańskich, w pozostałych miejscach znośnie, za drugim razem tłum był niesamowity szczególnie w pobliżu fontanny di Trevi. Twoja zdjęcia pokazują, że może być jeszcze gorzej. Co tych ludzi ciągnie do Rzymu :D :mg: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2026 07:32

W zeszłym roku pewnie sporą część przyciągnął Święty Rok i otwarte drzwi jubileuszowe... Końcem 2024 r. miałam plan na Rzym w 2025, ale jak przeczytałam o Świętym Roku to sobie odpuściłam, wiedząc, że będzie się to liczyło ze zwiększoną liczbą pielgrzymek i turystów... A teraz się nie układa....
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.02.2026 08:53

wiola2012 napisał(a):Mój pierwszy raz w Rzymie - najwięcej ludzi było przy schodach hiszpańskich, w pozostałych miejscach znośnie, za drugim razem tłum był niesamowity szczególnie w pobliżu fontanny di Trevi.

Oba miejsca w dzisiejszym odcinku :) , pusto nie było …

wiola2012 napisał(a):Twoja zdjęcia pokazują, że może być jeszcze gorzej. Co tych ludzi ciągnie do Rzymu :D :mg: .

piekara114 napisał(a):W zeszłym roku pewnie sporą część przyciągnął Święty Rok i otwarte drzwi jubileuszowe... Końcem 2024 r. miałam plan na Rzym w 2025, ale jak przeczytałam o Świętym Roku to sobie odpuściłam, wiedząc, że będzie się to liczyło ze zwiększoną liczbą pielgrzymek i turystów... A teraz się nie układa....

Na pewno Rok Jubileuszowy przyciągną większą liczbę pielgrzymów. Ja też się do nich zaliczam ;) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.02.2026 09:05

Po mszy ruszamy dalej.
20250302_160350.jpg

Udajemy się na stację metra Ottaviano klik
20250302_162941(0).jpg

Podjeżdżamy na stację Spagna klik
Stąd już blisko do Schodów Hiszpańskich.
Tu też tłumy. Ciężko dostrzec schody :| .
IMG_4768.jpg

IMG_4769.jpg

IMG_4770.jpg

Ciężko zrobić zdjęcie bez mistrzów drugiego planu ;) .
20250302_170539.jpg

Na szczycie schodów kościół Trójcy Świętej (Scalinata di Trinità dei Monti).
IMG_4779.jpg

Niestety fontanna u stóp Hiszpańskich Schodów klik w remoncie.
W pobliżu jest Kolumna Niepokalanego Poczęcia (Colonna dell'Immacolata Concezione).
IMG_4783.jpg

20250302_171211.jpg

Obieramy kierunek na fontannę di Trevi. Po drodze mijamy XVII wieczną Bazylikę św. Andrzeja.
IMG_4784.jpg

Dochodzimy do słynnej fontanny. Tłum taki, że nawet nie myślimy o tym by próbować dopchać się bliżej.
IMG_4786.jpg

Wchodzimy z kolegą na schody prowadzące do kościoła przylegającego do placu. Z nich odrobinę lepszy widok.
20250302_172515.jpg

IMG_4787.jpg

IMG_4788.jpg

IMG_4807.jpg

Zaglądamy i do świątyni. To Chiesa dei Santi Vincenzo e Anastasio – Rettoria.
IMG_4833.jpg

Na tym kończymy zwiedzanie. Pora przemieścić się do hotelu. Możemy pójść na autobus albo wrócić na piechotę. Wybieramy drugą opcję. Po drodze mamy ciekawy zachód słońca.
IMG_4837.jpg

IMG_4839.jpg

CDN
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2026 09:42

Dawigs napisał(a):
Ciężko zrobić zdjęcie bez mistrzów drugiego planu ;) .

Tego oraz włamania do samochodu pełnego ekwipunku wyjazdowego obawiamy się najbardziej.
Ale trzeba się nastawić, najwyżej w jakim programie wytnie się ludziska.

Może nie doczytałem, ale jak płaciliście za metro, mieliście wykupioną kartę rzymską czy tap&go?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.02.2026 12:28

Ale tłumy! 8O Czytałam, że jeśli się chce zobaczyć w miarę bezludziową di Trevi, trzeba przyjść o 6:00 rano albo w nocy. Myślę, że podczas porządnej ulewy też mogłoby być lepiej ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2026 14:01

Ogromne tłumy...
Kolega był kilka lat temu końcem marca i mówił, że bezludziowe fotki robił o 7 rano.... Chwilę trzeba było poczekać, ale dosłownie minutkę czy dwie, aż ktoś przejdzie lub inny zrobi sobie fotkę (inni też mieli takie pomysły).
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 06.02.2026 22:09

maslinka napisał(a):Ale tłumy! 8O Czytałam, że jeśli się chce zobaczyć w miarę bezludziową di Trevi, trzeba przyjść o 6:00 rano albo w nocy. Myślę, że podczas porządnej ulewy też mogłoby być lepiej ;)

Potwierdzam :tak:
Podczas pierwszego pobytu w Rzymie miałam pogodę deszczową i ostatniego dnia w końcu wyszło słońce. A że lot miałam po południu, to od samego rana zrobiłam szybki sprint po największych zabytkach, żeby zrobić słoneczne zdjęcia. Pod fontanną na pewno nie byłam o 6, podejrzewam że może około 7, ale i tak ludzi można było na palcach jednej ręki policzyć.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.02.2026 15:05

te kiero napisał(a):
Dawigs napisał(a):Ciężko zrobić zdjęcie bez mistrzów drugiego planu ;) .

Tego oraz włamania do samochodu pełnego ekwipunku wyjazdowego obawiamy się najbardziej.
Ale trzeba się nastawić, najwyżej w jakim programie wytnie się ludziska.

Niby można wycinać ludzi czy pojazdy dzięki modnemu ostatnio AI czy innym opcjom w programach graficznych ale rzadko przynajmniej w moim przypadku wyniki tych zabiegów są zadowalające. Często coś się rozjeżdża albo wygląda nie naturalnie :| . O rzymskich złodziejach napiszę w podsumowaniu relacji.

te kiero napisał(a):Może nie doczytałem, ale jak płaciliście za metro, mieliście wykupioną kartę rzymską czy tap&go?

Jeździliśmy na zwykłych biletach. W autobusach jedna osoba kasowała bilety dla całej grupy a w metrze każdy dostawał swój by przejść przez bramki. Bilety były w cenie pielgrzymki. Coś tam organizator mówił, że kupił większą ilość taniej ale szczegółów nie znam.

piekara114 napisał(a):Ogromne tłumy...
Kolega był kilka lat temu końcem marca i mówił, że bezludziowe fotki robił o 7 rano.... Chwilę trzeba było poczekać, ale dosłownie minutkę czy dwie, aż ktoś przejdzie lub inny zrobi sobie fotkę (inni też mieli takie pomysły).

AgaGy napisał(a):
maslinka napisał(a):Ale tłumy! 8O Czytałam, że jeśli się chce zobaczyć w miarę bezludziową di Trevi, trzeba przyjść o 6:00 rano albo w nocy. Myślę, że podczas porządnej ulewy też mogłoby być lepiej ;)

Podczas pierwszego pobytu w Rzymie miałam pogodę deszczową i ostatniego dnia w końcu wyszło słońce. A że lot miałam po południu, to od samego rana zrobiłam szybki sprint po największych zabytkach, żeby zrobić słoneczne zdjęcia. Pod fontanną na pewno nie byłam o 6, podejrzewam że może około 7, ale i tak ludzi można było na palcach jednej ręki policzyć.

Mieliśmy z Krzyśkiem plan by pójść do fontanny nocą po obiadokolacji ale niestety ostatecznie nie udało nam się go zrealizować. O tym dlaczego tak się stało będzie w relacji. Jak pojedziemy z Gosią sami to pewnie wypróbujemy godzinny wczesno poranne jak i późno wieczorne :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.02.2026 15:22

Po obiadokolacji nasz ojciec oblat informuje, że wybiera się na 21:00 na różaniec w intencji papieża Franciszka poprowadzony przez kardynała Krajewskiego. Jak ktoś jest chętny to może pojechać razem z nim. Choć zmęczeni to decydujemy się a wraz z nami kilkanaście osób. Kilka zdjęć placu św. Piotra w nocnym anturażu.
IMG_4841.jpg

IMG_4843.jpg

IMG_4845.jpg

IMG_4847.jpg

IMG_4850.jpg

IMG_4854.jpg

IMG_4857.jpg

Tego dnia zegarek policzył mi ponad 25 tysięcy kroków :) .

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2026 15:40

Dawigs napisał(a):Obrazek

Ufo atakuje :oczko:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.02.2026 11:36

Dawigs napisał(a):
te kiero napisał(a):Może nie doczytałem, ale jak płaciliście za metro, mieliście wykupioną kartę rzymską czy tap&go?

Jeździliśmy na zwykłych biletach.

Jednorazowy bilet w Rzymie kosztuje 1,50 €. Tyle samo kosztuje przejazd z wykorzystaniem tap&go. Korzyścią z korzystania z tap&go są darmowe przejazdy od szóstego w górę podczas jednego dnia, bowiem z karty tap&go możliwe jest ściągnięcie jedynie kwoty 8,50 € w ciągu 24 godzin, czyli za pięć przejazdów. Ale myślę, że w Rzymie, jeśli mieszka się w centrum miasta, to aż z tylu przejazdów nie będzie konieczności korzystać.

AgaGy napisał(a):

Od 1 lutego tego roku jest spora zmiana dla chętnych do oglądania fontanny di Trevi. Wprowadzony został limit osób, które może przebywać w jednym momencie na schodach otaczających fontannę i przy samym nabrzeżu fontanny. Za ten przywilej ;) należy zapłacić 2 €. Bezpłatnie można patrzeć na fontannę z placu za barierkami. Informacje o godzinach odwiedzin oraz możliwość zakupu biletów online dostępne są TUTAJ. Bilety można też kupić na miejscu. Kasa biletowa znajduje się przy Via della Stamperia. Z tego co widać na kamerze online opłata w żaden sposób nie zniechęciła turystów i przed fontanną di Trevi nadal jest tłoczno.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.02.2026 13:19

piekara114 napisał(a):Ufo atakuje :oczko:
\
:lol: Wziąłem wtedy tylko komórkę i wyszły refleksy latarni na zdjęciach :) .

megidh napisał(a):Jednorazowy bilet w Rzymie kosztuje 1,50 €. Tyle samo kosztuje przejazd z wykorzystaniem tap&go. Korzyścią z korzystania z tap&go są darmowe przejazdy od szóstego w górę podczas jednego dnia, bowiem z karty tap&go możliwe jest ściągnięcie jedynie kwoty 8,50 € w ciągu 24 godzin, czyli za pięć przejazdów. Ale myślę, że w Rzymie, jeśli mieszka się w centrum miasta, to aż z tylu przejazdów nie będzie konieczności korzystać.

Jeśli się mieszka w centrum to faktycznie raczej się nie wykorzysta sześciu lub więcej przejazdów w ciągu doby.

megidh napisał(a):Od 1 lutego tego roku jest spora zmiana dla chętnych do oglądania fontanny di Trevi. Wprowadzony został limit osób, które może przebywać w jednym momencie na schodach otaczających fontannę i przy samym nabrzeżu fontanny. Za ten przywilej ;) należy zapłacić 2 €. Bezpłatnie można patrzeć na fontannę z placu za barierkami. Informacje o godzinach odwiedzin oraz możliwość zakupu biletów online dostępne są TUTAJ. Bilety można też kupić na miejscu. Kasa biletowa znajduje się przy Via della Stamperia. Z tego co widać na kamerze online opłata w żaden sposób nie zniechęciła turystów i przed fontanną di Trevi nadal jest tłoczno.

Wygląda mi to na podatek turystyczny bo nie sądzę by 2 € mogło kogoś zniechęcić.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.02.2026 14:11

4. dzień – 03.03.2025 – Poniedziałek

Wczesna pobudka bowiem zbiórkę mamy o 5:30. Śniadanie w formie pakietu zastaliśmy poprzedniego wieczoru w pokojach. Były to po dwie słodkie przekąski plus paczuszka ciasteczek … i mała butelka wody. Jedziemy w znany nam już sposób z dworca Termini do placu św. Piotra linią nr 64. Mszę w kaplicy Matki Bożej Częstochowskiej znajdującej się w kryptach Bazylki św. Piotra możemy odprawić o 7:15. Plan jest taki by wyjechać wcześnie i być pierwszymi na bramkach kontroli bezpieczeństwa otwieranych o 7:00. Na placu św. Piotra meldujemy się o 6:30. Plan prawie wypalił. Prawie bo na otwarcie bramek oczekuje już grupa ministrantów ze Słowenii. Mają mszę w innej kaplicy w kryptach o tej samej porze co my.
Były zdjęcia z placu św. Piotra w dzień i nocy to teraz czas na poranne :D .
IMG_4861.jpg

IMG_4862.jpg

Bramki w liczbie dwóch zostają uruchomione punkt siódma. Kontrola przeprowadzana sprawnie. O 7:07 jestem już za bramkami. Akurat trafiamy na złotą poranną godzinę :lol: .
IMG_4866.jpg

IMG_4873.jpg

IMG_4882.jpg

20250303_070903.jpg

Niestety czasu na zdjęcia nie ma. Jeszcze parę ujęć w przelocie do krypt z niemalże pustej bazyliki.
IMG_4883.jpg

IMG_4884.jpg

IMG_4885.jpg

IMG_4886.jpg

Wszyscy zdążyli i o czasie zaczynami mszę. W kaplicach nie ma drzwi by nie przeszkadzać innym ale też tym będącym u góry w bazylice liturgia ma być w miarę możliwości cicha. Kaplica Matki Bożej Częstochowskiej już po naszej mszy.
IMG_4888.jpg

IMG_4889.jpg

IMG_4891.jpg

Szybko opuszczamy katakumby.
IMG_4892.jpg

W bazylice kończy się godzina ciszy. W tym czasie tj. między 7:00 a 8:00 nie mogą być oprowadzane przez przewodników grupy. Generalnie to czas na skupienie i modlitwę w ciszy. Wejście do Muzeów Watykańskich mamy na 9:30. Nasz przewodnik, który jest już na miejscu nalega by wyjść najpóźniej o 8:20 (powinniśmy być przed wejściem pół godziny wcześniej). Mamy pół godziny czasu wolnego na bazylikę, posilenie się czy też skorzystanie z toalet (są takowe w pobliżu wejścia do bazylki). Mamy tu wrócić z przewodnikiem po zwiedzeniu muzeów.

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.02.2026 09:45

W czasie gdy byliśmy w kryptach pojawili się pierwsi zwiedzający, Tłumów jeszcze nie ma ale pusto też już nie jest.
P3030116.JPG

P3030115.JPG

Kaplica św. Sebastiana miejsce pochówku Jana Pawła II.
P3030118.JPG

P3030121.JPG

P3030120.JPG

Chodzę swoim tempem i podziwiam.
P3030123.JPG

P3030124.JPG

P3030125.JPG

IMG_4902.jpg

IMG_4903.jpg

Pora wychodzić ale gdzie są Drzwi Święte? Pytamy obsługę przy wyjściu. Kierują nas i okazuje się, że rano gdy spieszyliśmy się na mszę już przez nie przeszliśmy 8O . Idziemy drugi raz tym razem świadomie :) .
IMG_4906.jpg

IMG_4908.jpg

Zaraz za drzwiami w pierwszej kaplicy znajduje się Pietà – marmurowa rzeźba Michała Anioła powstała w latach 1498–1499. Po uszkodzeniu przez szaleńca w 1972 roku obecnie zabezpieczona.
IMG_4910.jpg

20250303_081613.jpg

Dalej kaplica gdzie spoczywa Jan Paweł II, którą już na zdjęciach pokazałem.
Wyruszamy wolnym tempem do Muzeów Watykańskich. To nieco ponad kilometr.
Idziemy wzdłuż murów Watykańskich.
20250303_085104.jpg

Akurat otwiera się brama i wyjeżdża samochód. W głębi zauważamy żołnierzy gwardii szwajcarskiej.
IMG_4912-1.jpg

IMG_4912-2.jpg

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone