Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2025

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 19.07.2025 05:46

NO, trochę się zmieniło, po tych 7-miu latach mojej nieobecności. Za 16 dni zobaczę te "zmiany". Dzięki za filmik i pozdrawiam.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 24.07.2025 12:12

Przejrzałem jeszcze nagrania z kamery samochodowej i dorzucam:

1. Zjazd z autostrady (Sestanovac) do Jadranki - najfajniejszy wg. mnie odcinek - https://www.google.pl/maps/dir/43.40271 ... FQAw%3D%3D

2. Przejazd południowym odcinkiem A1 - Ravča - Čvor Ploče - https://www.google.pl/maps/dir/43.20967 ... FQAw%3D%3D

3. Przejzad drogą nr 8 od mniej więcej Baćiny do Bristu/Podacy - bez dźwięku ze względu na prywatną rozmowę - https://www.google.pl/maps/dir/D8,+2034 ... FQAw%3D%3D

I jeszcze z aparatu - widok na Podace z okolic Starej Podacy:

LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 24.07.2025 12:33

coglin napisał(a):Obiecany film z przejścia wzdłuż południowej plaży - Ravanje:

Trochę trzęsie, bo kręcony z ręki aparatem foto (Sony RX100 VII).

Właśnie kurcze miałem mówić że nagrywane chyba z kalkulatora. Co za czasy, telefon Samsung za 2000zł nagra o niebo lepszy film w 4K z full stabilizacją niż aparat Sony za 4000zł :| Mimo wszystko przyjemnie się ogląda takie spacerki :spoko:
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 24.07.2025 21:04

U mnie obraz jest ostry.
Nie masz jakości na youtubie dziwnie ustawionej?
Poza tym nie nagrasz stabilnego filmu telefonem/aparatem idąc i trzymając go w ręku bez gimbala.
p.s. ten aparat też nagra film w 4k
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.08.2025 11:23

I po 7 latach jestem znowu w Podacy...9 raz!!!! I dzisiaj już wiem, że za rok wracam znowu, będzie jubileusz 10 raz!!!
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 04.08.2025 12:32

No powiem że ciekawie się ta Podaca prezentuje. A ja takie pytanie mam.
Podaca - Brist - Gradac - Zaostrog. Wszystkie blisko siebie. Czym się najbardziej różnią ?
Załączniki:
podaca.jpg
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 05.08.2025 07:36

Najlepiej zobaczysz będąc na miejscu :)
Riviera Gradac wszystko opisane na stronie
https://gradac.hr/
w telefonie jest w języku polskim .
A tak po krótce Gradac i Zaostrog jedne z większych na Rivierze, Podaca i Brist bardzo spokojne miejscowości.
Między nimi prowadzi fajna promenada, a od Podacy do Gradaca, można udać się na wycieczkę po malowniczej widokowej górskiej trasie.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 08.08.2025 12:33

VONPLES napisał(a):I po 7 latach jestem znowu w Podacy...9 raz!!!! I dzisiaj już wiem, że za rok wracam znowu, będzie jubileusz 10 raz!!!

I jak wrażenia po 7 latach?
Morticia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morticia » 09.08.2025 19:32

Czy w miejscowościach Gradac, Podaca, Zaostrog na plażach są bezpłatne prysznice?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 11.08.2025 05:55

W Podace 0,5 eu za 40 sek.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 12.08.2025 17:21

coglin napisał(a):
VONPLES napisał(a):I po 7 latach jestem znowu w Podacy...9 raz!!!! I dzisiaj już wiem, że za rok wracam znowu, będzie jubileusz 10 raz!!!

I jak wrażenia po 7 latach?

Za rok wracam po raz 10!!! A zmiany niewielkie :D :D
Ostatnio edytowano 13.08.2025 18:54 przez VONPLES, łącznie edytowano 1 raz
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 13.08.2025 07:38

Zmiany niewielkie :oczko:
Dużo zrobili, te promenady z zatoczkami.
Podejdź na punt widokowy ze Starej Podacy.
Jest jedna strona dla regionu gradac.hr możesz zobaczyć co się dzieje, gdzie imprezy.
Moja miejscowość to Brist, już za chwilkę tam będę. :papa:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 15.08.2025 15:19

Po 7- miu latach, nieobecności .....podzielę się moimi wrażeniami z pobytu w Podacy i okolicy. Pewnie się nie znam, ale "czasami człowiek musi", to do dzieła:
Gradac....nie ma już największego kiedyś, hotelu w którym jeszcze 8 lat temu, był jeden z dwóch czynnych bankomatów w tej miejscowości. Dzisiaj bankomatów "naście", ale kurs ....nie korzystać!!!. Buduje się "nowy" hotel....Ciekawy jestem tylko gdzie, będzie parking dla pojazdów jego gości? No, chyba,że przyjadą na hulaj, coś tam.
Brist....no jakoś bez większych zmian. Chyba, tylko więcej "zamkniętych" prywatnych uliczek....no i wiele więcej bankomatów!!
Zaostrog....Myślę, że stara się "przebić" turystycznie Gradac. Na betonowych ruinach z lat 80-stych niedokończonego potężnego obiektu wypoczynkowego, powstał, nowoczesny hotel z prywatną plażą i komercyjnym zapleczem. Auto- campy i dziesiątki "przyplażowych" stoisk gastronomiczno - pamiątkowych...no i sklepy, to oferta "ponad " Gradacem, Bristem i.......
PODACA...no tak, jest nowa nawierzchnia promenady, są zatoczki i palmy nad ławeczkami, "Serduszko" witająco - żegnające...jest połączenie betonową ścieżką plaż północnej z południową....ale, nieczynna jest już, kiedyś jedyna konoba "Galeb" (była jeszcze "Barisa"...do dzisiejszego dnia otwarta, ale o jej właścicielu i byciu w niej .....dyplomatycznie, "bez komentarza". Dzisiaj na parkingu sklepiku "Studenac", nie ma o poranku rybaków, ze świeżymi rybkami i skromnych gospodyń ze smakowitymi owocami i warzywami (ach ten smak rajcić i krumpir)..nie ma już, też kiosku z gazetami i sklepu z pieczywem. Pieczywo dostępne jest w dwóch lokalach na Primorski Put ....na początku ulicy po prawej i na końcu po lewej. Za to, ciągle jest bankomat, nie pamiętam kiedy się pojawił myślę, że gdzieś około 2014/15 roku. Oj, długo by jeszcze pisać.....reasumując:
Moje pobyty w Podacy: 2010;2011;2012;2013;2014;2015;2016;2018..2025. (8 - razy n ulicy Hercegovackiej 1-raz na ulicy Guvno).
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 15.08.2025 16:27

VONPLES napisał(a):Po 7- miu latach, nieobecności .....podzielę się moimi wrażeniami z pobytu w Podacy . Na betonowych ruinach z lat 80-stych niedokończonego potężnego obiektu wypoczynkowego, powstał, nowoczesny hotel z prywatną plażą i komercyjnym zapleczem. nieczynna jest już, kiedyś jedyna konoba "Galeb" (była jeszcze "Barisa"...do dzisiejszego dnia otwarta, ale o jej właścicielu i byciu w niej .....dyplomatycznie, "bez komentarza".

Wg mojej oceny co roku zmienia się ta miejscówka...
Gdzieś tam poszerzone plaże , jakieś nowe budowle itd.
O deptakach nie wspomnę (co rok coś nowego:) )
"Hotel Morenia" powstał w ciągu roku..
"Galeb" już od kilku lat nieczynna.
Jeżeli chodzi o bliskość lokalów w pobliżu plaży Viskovića vala to są :
na plaży -
"Caffe XL Podaca"
"Pizzeria Skalinada"
troszkę daej
"Obala"
"Barisa" - tam zawsze spędzam troszkę czasu... Wcześniej z sympati dla śp. Dragana - obecnie sentyment i dobre słowa od rodziny śp. Dragana ...

W przyszłą niedzielę - mam nadzieję - wyjeżdźam do Podacy na 4 tygodnie
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 15.08.2025 17:08

benito5....życzę cudownych 4 tygodni w Podacy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne