napisał(a) VONPLES » 15.08.2025 15:19
Po 7- miu latach, nieobecności .....podzielę się moimi wrażeniami z pobytu w Podacy i okolicy. Pewnie się nie znam, ale "czasami człowiek musi", to do dzieła:
Gradac....nie ma już największego kiedyś, hotelu w którym jeszcze 8 lat temu, był jeden z dwóch czynnych bankomatów w tej miejscowości. Dzisiaj bankomatów "naście", ale kurs ....nie korzystać!!!. Buduje się "nowy" hotel....Ciekawy jestem tylko gdzie, będzie parking dla pojazdów jego gości? No, chyba,że przyjadą na hulaj, coś tam.
Brist....no jakoś bez większych zmian. Chyba, tylko więcej "zamkniętych" prywatnych uliczek....no i wiele więcej bankomatów!!
Zaostrog....Myślę, że stara się "przebić" turystycznie Gradac. Na betonowych ruinach z lat 80-stych niedokończonego potężnego obiektu wypoczynkowego, powstał, nowoczesny hotel z prywatną plażą i komercyjnym zapleczem. Auto- campy i dziesiątki "przyplażowych" stoisk gastronomiczno - pamiątkowych...no i sklepy, to oferta "ponad " Gradacem, Bristem i.......
PODACA...no tak, jest nowa nawierzchnia promenady, są zatoczki i palmy nad ławeczkami, "Serduszko" witająco - żegnające...jest połączenie betonową ścieżką plaż północnej z południową....ale, nieczynna jest już, kiedyś jedyna konoba "Galeb" (była jeszcze "Barisa"...do dzisiejszego dnia otwarta, ale o jej właścicielu i byciu w niej .....dyplomatycznie, "bez komentarza". Dzisiaj na parkingu sklepiku "Studenac", nie ma o poranku rybaków, ze świeżymi rybkami i skromnych gospodyń ze smakowitymi owocami i warzywami (ach ten smak rajcić i krumpir)..nie ma już, też kiosku z gazetami i sklepu z pieczywem. Pieczywo dostępne jest w dwóch lokalach na Primorski Put ....na początku ulicy po prawej i na końcu po lewej. Za to, ciągle jest bankomat, nie pamiętam kiedy się pojawił myślę, że gdzieś około 2014/15 roku. Oj, długo by jeszcze pisać.....reasumując:
Moje pobyty w Podacy: 2010;2011;2012;2013;2014;2015;2016;2018..2025. (8 - razy n ulicy Hercegovackiej 1-raz na ulicy Guvno).