Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 12.02.2026 20:08

Dawigs napisał(a):

My mieliśmy wcześniej ustalone miejsca i godziny mszy. Raz to zmieniliśmy i jak pisałem był problem by na szybko znaleźć innego miejsce. Podczas mszy w kaplicy w Bazylice Matki Bożej Śnieżnej czy w polskim kościele dołączyły do nas osoby spoza grupy. Przypuszczam, że to byli Polacy :) .

Ja swego czasu też dołączyłam do polskiej grupy, która miała mszę w kapilicy, w której znajduje się grób Jana Pawła II.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 12.02.2026 20:19

majkik75 napisał(a):Pamiętam Muzea Watykańskie, robią ogromne wrażenie i są ogromne do zwiedzania, dla miłośników sztuki to 1 dzień to jest absolutnie nic :proszedzieki:

Zgadza się, jeśli chce się wszystko dokładnie zobaczyć jeden dzień to mało. Mając jeden dzień do dyspozycji myślę, że trzeba wybrać co chce się zobaczyć i na tym się skupić.

majkik75 napisał(a):A z drugiej strony straszny obraz, ile można ukraść w innych krajach ... :ciska: :killer:

Za splądrowanie Egiptu końcem XVIII i przez XIX wiek odpowiedzialni są Francuzi i Brytyjczycy i to od nich Egipt domaga się zwrotu przynajmniej niektórych artefaktów.
Watykań swoje zbiory posiada z kolekcji papieskich, darowizn, zakupów czy prezentów dyplomatycznych. Kolekcje papieskie powstawały głównie w dobie renesansu (XV – XVI wiek), który przyniósł fascynację antykiem. W renesansie Rzym był wręcz „kopalnią” antyku. Podczas prac budowlanych regularnie odkrywano w mieście starożytne rzeźby (z różnych części świata, które obejmowało kiedyś Cesarstwo Rzymskie) i ruiny. Papieże mogli przejmować najcenniejsze znaleziska (tak jak np. obecnie nasze państwo u nas) lub skorzystać z prawa do pierwokupu.

yarko2000 napisał(a):
Dawigs napisał(a):
yarko2000 napisał(a):...
Tak samo, za darmo można dostać bilety na audiencję papieską …

Dziękuję za informację. Czy po każdej niedzielnej mszy można podejść do zakrystii po wejściówki? ..

Msza na godzinę 10 lub 11 (najwięcej osób), zaproszenia są rozdawane po mszy, przez siostry, przy ulicy: polaków (via dei polacchi), to uliczka przylegająca do kościoła.

Dziękuję za wyczerpujące informacje :spoko: (troszkę poskracałem w odpowiedzi :) ). Siostry prowadzą szkółkę sobotnią przy kościele, wchodzi się bramą pomiędzy kościołem a drogą via dei polacchi. Pewnie tam można je znaleźć.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 12.02.2026 20:39

AgaGy napisał(a):
Dawigs napisał(a):

My mieliśmy wcześniej ustalone miejsca i godziny mszy. Raz to zmieniliśmy i jak pisałem był problem by na szybko znaleźć innego miejsce. Podczas mszy w kaplicy w Bazylice Matki Bożej Śnieżnej czy w polskim kościele dołączyły do nas osoby spoza grupy. Przypuszczam, że to byli Polacy :) .

Ja swego czasu też dołączyłam do polskiej grupy, która miała mszę w kapilicy, w której znajduje się grób Jana Pawła II.

Fajnie trafiłaś :D .
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone