napisał(a) Dawigs » 12.02.2026 20:19
majkik75 napisał(a):Pamiętam Muzea Watykańskie, robią ogromne wrażenie i są ogromne do zwiedzania, dla miłośników sztuki to 1 dzień to jest absolutnie nic
Zgadza się, jeśli chce się wszystko dokładnie zobaczyć jeden dzień to mało. Mając jeden dzień do dyspozycji myślę, że trzeba wybrać co chce się zobaczyć i na tym się skupić.
majkik75 napisał(a):A z drugiej strony straszny obraz, ile można ukraść w innych krajach ...

Za splądrowanie Egiptu końcem XVIII i przez XIX wiek odpowiedzialni są Francuzi i Brytyjczycy i to od nich Egipt domaga się zwrotu przynajmniej niektórych artefaktów.
Watykań swoje zbiory posiada z kolekcji papieskich, darowizn, zakupów czy prezentów dyplomatycznych. Kolekcje papieskie powstawały głównie w dobie renesansu (XV – XVI wiek), który przyniósł fascynację antykiem. W renesansie Rzym był wręcz „kopalnią” antyku. Podczas prac budowlanych regularnie odkrywano w mieście starożytne rzeźby (z różnych części świata, które obejmowało kiedyś Cesarstwo Rzymskie) i ruiny. Papieże mogli przejmować najcenniejsze znaleziska (tak jak np. obecnie nasze państwo u nas) lub skorzystać z prawa do pierwokupu.
yarko2000 napisał(a):Dawigs napisał(a):yarko2000 napisał(a):...
Tak samo, za darmo można dostać bilety na audiencję papieską …
Dziękuję za informację. Czy po każdej niedzielnej mszy można podejść do zakrystii po wejściówki? ..
…
Msza na godzinę 10 lub 11 (najwięcej osób), zaproszenia są rozdawane po mszy, przez siostry, przy ulicy: polaków (via dei polacchi), to uliczka przylegająca do kościoła.
…
Dziękuję za wyczerpujące informacje

(troszkę poskracałem w odpowiedzi

). Siostry prowadzą szkółkę sobotnią przy kościele, wchodzi się bramą pomiędzy kościołem a drogą via dei polacchi. Pewnie tam można je znaleźć.