Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.02.2026 06:33

W ten rejon raczej na pewno się nie zapuścimy, choć szkoda, bo rzeczywiście wnętrze jest mega.
W weekend prześledziłem, że niestety odpadnie też inna atrakcja Galeria Colonna, która do ogólnego zwiedzania otwiera się dopiero poza naszymi dniami pobytu.
Cóż nie można mieć wszystkiego na raz, ale znalazłem już alternatywę, o takie w Muzeum jakim jest Rzym jako miasto - chyba @Mysza tak kiedyś stwierdziła - to nie problem.
Temat z hotelem też się już chyba klaruje.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2026 09:09

W moim planie mam mniej kościołów, więc z przyjemnością popatrzę...
Ostatnio trafiłam na program Rzym - miasto wody i tak w mój plan na kiedyś wpadło odwiedzenie Vicus Caprarius.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.02.2026 09:55

Rzym :hearts:
Miasto muzeum ...
Lata lecą, a to ciągle moje ulubione miasto 8)

Według mnie cztery bazyliki do zwiedzenia obowiązkowo. Akurat Pawła za Murami byłoby mi naprawdę szkoda odpuszczać, bo poza oczywistą Bazyliką św. Piotra zrobiła na mnie największe wrażenie.

Pomijając nawet zupełnie aspekt duchowy i religijny to kościołów, gdzie naprawdę warto zajrzeć, jest w Rzymie więcej. Dla tych trochę bardziej zainteresowanych architekturą i sztuką, zwłaszcza fanów mozaik polecam kościół Sant'Ignazio di Loyola, bazylikę Santa Prassede, dwa kościoły na Zatybrzu Santa Cecilia i Santa Maria czy bazylikę San Clemente.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.02.2026 10:40

wiola2012 napisał(a):Bardzo się cieszę, że piszesz relację, ponieważ mogę przypomnieć sobie jedno z moich ulubionych miast. A może najulubieńsze :?: :) .
Wasza wycieczka rozpoczęła się od Lateranu, a nasza skończyła w tym miejscu. Byliśmy we wszystkich kościołach, które były wymienione w przewodniku jako warte uwagi :mg: . Są cudowne :hearts: . Dzieła sztuki!

Dokładnie, kościoły są pięknymi dziełami sztuki gdzie ślad po sobie pozostawiło wielu wybitnych artystów.

wiola2012 napisał(a):Może mnie pamięć zawodzi, ale chyba nie było kontroli bezpieczeństwa, jedynie do Bazyliki w Watykanie.

Punkty kontroli przy bazylikach na Lateranie, Matki Bożej Śnieżnej i św. Pawła za Murami wyglądały na tymczasowe. Może zostały ustawione z okazji roku jubileuszowego? Te na placu św. Piotra (na wejściu do bazyliki) oraz przy wejściach do Muzeów Watykańskich, na Forum Romanum oraz do Koloseum to raczej są na stałe (przynajmniej na takie wyglądały).

wiola2012 napisał(a):Mieliśmy więcej szczęścia zwiedzając Forum Romanum i Koloseum, bym powiedziała, że jak na październik to był upał. Nie ma co ukrywać, inny odbiór i inne nastawienie.

Na szczęście nic mi nie przemokło więc mogło być gorzej. Może kolejnym razem pogoda dopisze :) .

wiola2012 napisał(a):Ciekawa jestem czy pokażesz mój ulubiony rzymski plac :) .

Plac św. Piotra :?: Będzie już dziś w relacji :) .

te kiero napisał(a):W ten rejon raczej na pewno się nie zapuścimy, choć szkoda, bo rzeczywiście wnętrze jest mega.

Metrem można sprawnie z centrum przemieścić się do Bazyliki św. Pawła za Murami :) .

te kiero napisał(a):W weekend prześledziłem, że niestety odpadnie też inna atrakcja Galeria Colonna, która do ogólnego zwiedzania otwiera się dopiero poza naszymi dniami pobytu.
Cóż nie można mieć wszystkiego na raz, ale znalazłem już alternatywę, o takie w Muzeum jakim jest Rzym jako miasto - chyba @Mysza tak kiedyś stwierdziła - to nie problem.
Temat z hotelem też się już chyba klaruje.

Szkoda, my nie byliśmy a też z chęcią bym się wybrał. Faktycznie Rzym ma wiele do zaoferowania więc pewnie bez problemu znajdziesz inne miejsca do zobaczenia.

piekara114 napisał(a):W moim planie mam mniej kościołów, więc z przyjemnością popatrzę...
Ostatnio trafiłam na program Rzym - miasto wody i tak w mój plan na kiedyś wpadło odwiedzenie Vicus Caprarius.

O tym nie słyszałem. Dodane do listy :) .

marze_na napisał(a):Rzym :hearts:
Miasto muzeum ...
Lata lecą, a to ciągle moje ulubione miasto 8)
Według mnie cztery bazyliki do zwiedzenia obowiązkowo. Akurat Pawła za Murami byłoby mi naprawdę szkoda odpuszczać, bo poza oczywistą Bazyliką św. Piotra zrobiła na mnie największe wrażenie.

W pełni się pod tym podpisuję :) .

marze_na napisał(a):Pomijając nawet zupełnie aspekt duchowy i religijny to kościołów, gdzie naprawdę warto zajrzeć, jest w Rzymie więcej. Dla tych trochę bardziej zainteresowanych architekturą i sztuką, zwłaszcza fanów mozaik polecam kościół Sant'Ignazio di Loyola, bazylikę Santa Prassede, dwa kościoły na Zatybrzu Santa Cecilia i Santa Maria czy bazylikę San Clemente.

Bazylikę św. Praksedy odwiedzimy. Pozostałe dodane do listy. Na Zatybrze nie dotarłem.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.02.2026 11:01

3. dzień — 02.03.2025 — Niedziela

Na każdy dzień były ramowe plany modyfikowane na bieżąco. Niedzielę mieliśmy zacząć po śniadaniu mszą w kościele Redemptorystów a potem przejechać na plac św. Piotra na Anioł Pański a po nim już z przewodnikiem zwiedzać Rzym. Z uwagi na to, że papież przebywał w szpitalu plany zmieniono. Po śniadaniu idziemy na chwilę do Bazyliki Matki Bożej Śnieżnej by zobaczyć w jednej z kaplic ikonę Salus Populi Romani (Ocalenia Ludu Rzymskiego).
IMG_4619.jpg

Akurat jest odprawiana msza więc zaglądamy jedynie zza krat.
IMG_4620.jpg

Potem jedziemy do Watykanu gdzie na placu św. Piotra spotykamy się z naszym przewodnikiem. Przewodnik zobowiązał się do załatwienia mszy w jednym z kościołów po drodze naszego zwiedzania starego miasta ale coś tam ostatecznie nie wyszło i … zaczęły się poszukiwania kościoła gdzie można by odprawić mszę. Ja w tym czasie krążę po placu w spokoju robiąc zdjęcia.
Plac robi wrażenie. Jest wielki :!:

Do Watykanu dotraliśmy z dworca Termini linią nr 64. Przystanek to CAVALLEGGERI/S. PIETRO klik. Wysiadając na nim wychodzi się z boku kolumnady na placu św. Piotra. Można też wysiąść wcześniej na LGT SASSIA/S.SPIRITO (H) klik. Tu można się nieco cofnąć do mostu z którego będzie dobry widok na Most i Zamek św. Anioła. Potem przejść do ulicy która prowadzi prosto na Bazylikę św. Piotra. Uwaga nie jechać do końca trasy autobusu bowiem STAZIONE S. PIETRO (FL) to stacja kolejowa. Uwaga nr 2: linia 64 to najbardziej turystyczna linia w Rzymie. Częste są w niej kontrole biletów.

Tyle o transporcie. Przejdźmy do zdjęć.
P3020051.JPG

P3020055.JPG

P3020060.JPG

P3020063.JPG

P3020066.JPG

IMG_4630.jpg

20250302_113026.jpg

20250302_113032.jpg

W oknie z belką (drugie od prawej na najwyższym piętrze) ukazują się papierze na Anioł Pański.
IMG_4674.jpg

P3020069.JPG

Tu zbliżenie.
P3020069-1.jpg

Stając w tym miejscu
20250302_105424.jpg

Nie widzi się drugiego rzędu kolumn.
20250302_105503.jpg

Wśród postaci świętych na kolumnadzie znajduje się figura polskiego duchownego św. Jacka Odrowąża.
20250302_105444.jpg

Na placu i jego okolicy natrafiamy na kilka ekip dziennikarzy. W tym czasie płyną ze szpitala niepokojące informacje o stanie zdrowia papieża Franciszka.
Kościół znaleziony. Przewodnik zaczyna opowiadać o placu św. Piotra. Nasz ojciec Oblat opuszcza nas by dograć temat z mszą a potem odwiedzić znajomych. Spotkamy się z nim dopiero przed mszą. Pełni wiedzy o placu i jego otoczeniu udajemy się na małą czarną w tym miejscu klik tuż obok Placu św. Piotra. Nasz przewodnik ma chyba układ z tą kawiarnią w każdym razie widać, że się znają. Szybko zbiera od nas zamówienia na kawy i przekazuje kelnerce. Zamówione kawy błyskawicznie pojawiają się na naszych stolikach.
20250302_121337.jpg

Można tam też skorzystać ze znajdującej się pod ziemią publicznej toalety.

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2026 13:16

No i jest...błękitne niebo :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.02.2026 14:07

Dawigs napisał(a):

Plac Św. Piotra jest poza konkurencją :D . Mój ulubiony to Piazza Navona :serduszka:
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.02.2026 15:41

Troche późno, ale jestem :)
Rzym to dla mnie najpiękniejsze miasto, choć wcale takie nie jest :)
Ale lubię historię
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 03.02.2026 00:33

Do Pawła za murami nie dotarliśmy, chyba dlatego, ... że był za murami ;) , zabrakło czasu.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.02.2026 09:25

piekara114 napisał(a):No i jest...błękitne niebo :mg:

Do końca naszej pielgrzymki deszczu już nie będzie :D .

wiola2012 napisał(a):
Dawigs napisał(a):

Plac Św. Piotra jest poza konkurencją :D . Mój ulubiony to Piazza Navona :serduszka:

Przez Piazza Navona niebawem przejdziemy :) .

yarko2000 napisał(a):Troche późno, ale jestem :)
Rzym to dla mnie najpiękniejsze miasto, choć wcale takie nie jest :)
Ale lubię historię

Witam w relacji :) . Rzym faktycznie swoje minusy ma ale te schodzą na dalszy plan wobec tego co ma do zaoferowania ;) .

_Piotrek_ napisał(a):Do Pawła za murami nie dotarliśmy, chyba dlatego, ... że był za murami ;) , zabrakło czasu.

Polecam na przyszłość :) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.02.2026 09:37

Pobudzeniu kofeiną startujemy ze zwiedzaniem. Idziemy chwile wzdłuż budowli przypominającej mur obronny a chwilami akwedukt.
IMG_4684.jpg

20250302_120216.jpg

Okazuje się, że tym murem papierze nawet konno mogli się szybko ewakuować w razie potrzeby schronienia z Watykanu do zamku św. Anioła.
Po chwili boczną uliczką dochodzimy do drogi prowadzącej z placu św. Piotra do zamku Anioła.
Tu znów natrafiamy na dziennikarzy przekazujących zapewne informacje na temat stanu zdrowia papieża. Kolejnego dnia w planach mamy Watykan i jego muzea. Przewodnik mówi, że jakby papież odszedł to muzea zostaną zamknięte by przygotować się na pogrzeb a potem konklawe.
IMG_4681.jpg

IMG_4678.jpg

Widać w końcu zamek św. Anioła. Z lewej prowadzący do niego ucieczkowy mur :) .
IMG_4685.jpg

IMG_4687.jpg

Wypatrujemy posąg Anioła :?:
20250302_125032.jpg

Zerknijmy w przeciwnym kierunku.
IMG_4690.jpg

P3020072.JPG

Do zamku spora kolejka chętnych do zwiedzenia.
P3020083.JPG

My jednak omijamy tą atrakcję i kierujemy się na most św. Anioła.
P3020087.JPG

P3020092.JPG

P3020093.JPG

20250302_125959.jpg

20250302_130013.jpg

Na moście ruch jak w Rzymie ;) .
IMG_4696.jpg

Zerknijmy na Tybr.
IMG_4701.jpg

Czasu na focenie wiele nie ma bo ruszamy już w kierunku starego miasta.

CDN
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym pielgrzymim szlakiem 2025. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone