Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.08.2025 09:57

mysza73 napisał(a):Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Ale dla porządku napiszę, że wszystkie (chyba ;) ) wypożyczalnie samochodów zastrzegają, że ubezpieczenie nie pokrywa uszkodzenia opon na drodze szutrowej ... a właśnie taką jedzie się na Balos ... tzn jedziemy na własną odpowiedzialność :bojesie: :mg:

nie wszystkie, byłam w lipcu na Krecie i na Balos, i moja wypożyczalnia pozwalała na wyjazd, za dopłata 40 euro, daje jako ciekawostkę, jakby ktoś się wybierał, bo warto wiedzieć ;)

a Balos prześliczne :)

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 10:40

jolcix napisał(a):
Ale dla porządku napiszę, że wszystkie (chyba ;) ) wypożyczalnie samochodów zastrzegają, że ubezpieczenie nie pokrywa uszkodzenia opon na drodze szutrowej ... a właśnie taką jedzie się na Balos ... tzn jedziemy na własną odpowiedzialność :bojesie: :mg:

nie wszystkie, byłam w lipcu na Krecie i na Balos, i moja wypożyczalnia pozwalała na wyjazd, za dopłata 40 euro, daje jako ciekawostkę, jakby ktoś się wybierał, bo warto wiedzieć ;)

No i po to też są relacje :proszedzieki:
To napisz jeszcze jaka to wypożyczalnia ;)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 05.08.2025 10:50

mysza73 napisał(a):
jolcix napisał(a):

No i po to też są relacje :proszedzieki:
To napisz jeszcze jaka to wypożyczalnia ;)

znalazłam takie dane z vouchera, ale wszystkie informację miałam przez pośredniczącą polkę z grupy o Krecie na FB
Załączniki:
Zdjęcie WhatsApp 2025-08-05 o 11.52.11_172c8d7c.jpg
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 05.08.2025 11:43

"Nasza" wypożyczalnia też wyłączała odpowiedzialność za jazdę szutrówkami w tym na Balos. Auto miało gps (chociaż w to wątpiłem), ale jak odnotowali, że tam pojechaliśmy to dostaliśmy "pozdrowienia" :) "We noticed that you are in Balos. Please drive safety and slowly because there is no insurance and road assistance for off road. Have a nice day :)" Przy zdawaniu auta nie omieszkali tego przypomnieć, ale raczej w formie żartu. Auto miało wcześniej zderzak od dołu trochę porysowany więc nie było tematu.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 12:00

_Piotrek_ napisał(a):"Nasza" wypożyczalnia też wyłączała odpowiedzialność za jazdę szutrówkami w tym na Balos. Auto miało gps (chociaż w to wątpiłem), ale jak odnotowali, że tam pojechaliśmy to dostaliśmy "pozdrowienia" :) "We noticed that you are in Balos. Please drive safety and slowly because there is no insurance and road assistance for off road. Have a nice day :)" Przy zdawaniu auta nie omieszkali tego przypomnieć, ale raczej w formie żartu. Auto miało wcześniej zderzak od dołu trochę porysowany więc nie było tematu.

Miło, że się tak o Was martwili :lol: :lol: :lol:

Mąż też mówił, że pewnie mamy gps ;)
Ale nam pan przy odbiorze powiedział, że po szutrach jeździmy na własne ryzyko ...
No zapewne po to o tym mówił, że wiedział że planujemy się wybrać na Balos ;)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 05.08.2025 12:10

mysza73 napisał(a):Decydujemy się na drogę lądową gdyż ...
Po pierwsze jest dużo tańsza niż morska :oczko_usmiech:
Rejs statkiem z Kissamos kosztuje 38 euro za osobę, a jadąc autem płacimy 1 euro za osobę - jest różnica? NO RACZEJ :lol: :lol: :lol:
Doooobra, trzeba jeszcze wydać 3 euro za parking na końcu tej jakże ekscytującej drogi ;)
Ale jest też po drugie ...
Płynąc statkiem jest się dość ograniczonym czasowo ... a ja tego nie lubię ;)
Może być też po trzecie ... bo sama droga jako "zakazany owoc" bardzo kusi :smo:

A u nas dokładnie odwrotnie :), ta suma strachów spowodowała, że wybraliśmy rejs z Kissamos i to była dobra decyzja.
Raz, że bez stresu, że coś się wydarzy po drodze autem, dwa; że koszt rejsu był wówczas coś chyba koło 100E (2+2), trzy; widok z twierdzy Gramvousa, do której dopływał prom, był jednym z najpiękniejszych na Krecie. Sam niedługi pobyt na Balos był wystarczający, bo tam, żeby dłużej poleżeć to raczej niekoniecznie ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 12:38

Trajgul napisał(a):
mysza73 napisał(a):Decydujemy się na drogę lądową gdyż ...
Po pierwsze jest dużo tańsza niż morska :oczko_usmiech:
Rejs statkiem z Kissamos kosztuje 38 euro za osobę, a jadąc autem płacimy 1 euro za osobę - jest różnica? NO RACZEJ :lol: :lol: :lol:
Doooobra, trzeba jeszcze wydać 3 euro za parking na końcu tej jakże ekscytującej drogi ;)
Ale jest też po drugie ...
Płynąc statkiem jest się dość ograniczonym czasowo ... a ja tego nie lubię ;)
Może być też po trzecie ... bo sama droga jako "zakazany owoc" bardzo kusi :smo:

A u nas dokładnie odwrotnie :), ta suma strachów spowodowała, że wybraliśmy rejs z Kissamos i to była dobra decyzja.
Raz, że bez stresu, że coś się wydarzy po drodze autem, dwa; że koszt rejsu był wówczas coś chyba koło 100E (2+2), trzy; widok z twierdzy Gramvousa, do której dopływał prom, był jednym z najpiękniejszych na Krecie. Sam niedługi pobyt na Balos był wystarczający, bo tam, żeby dłużej poleżeć to raczej niekoniecznie ;)
Zerknęłam teraz na godziny moich zdjęć ...
Wychodzi, że bylliśmy na plaży Balos jakieś 4-5 godzin 8O 8O 8O
I to chyba było optymalnie :mg:
Bo możesz mi wierzyć lub nie ;) , ale nie leżałam pod naszym baldachimem nawet 5 minut (zupełnie nie wiem po co go zabieraliśmy :glupek: :glupek: :glupek: )
Więc jeszcze jakąś godzinkę mogłabym poleżeć i "odpocząć" :lezekwicze:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.08.2025 07:57

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:

Jak już żeśmy się napatrzyli, nazachwycali, obfotografowali ... ruszamy w dół ...
Z góry obmyślamy strategię którędy w miarę "bazpiecznie" przeprawić się na wysepkę :lol:
Ale wiecie ... to nie jest zbyt skomplikowane :lol: :lol: :lol:

Buty i "cenne" rzeczy do reklamówki i się przeprawiamy ...
Obrazek

Obóz rozbijamy między kosodrzewinkami na wysepce :mg:
Obrazek

Jest całkiem miło ... ale nadciągają "obcy" ... :bojesie:
Obrazek

Idziemy się troszkę pomoczyć zanim zrobi się tłoczniej ...
Obrazek

Obrazek

Najpierw przypłynął "mniejszy" stateczek ...
Obrazek

Robi się tłoczniej ... ale też bez przesady ... ;)
Obrazek

Jakby mi ktoś wyjaśnił, po co ja tu targałam swoje skrzydełka :glupek: :glupek: :glupek:
Obrazek

Obrazek

No i przypłynął TEN WIĘKSZY :bojesie: :bojesie: :bojesie:
Obrazek

Obcy wychodzili, wychodzili, wychodzili ... :bojesie: :bojesie: :bojesie:
Obrazek

Uciekamy więc na górkę ... do kapliczki :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale i tu zaczynają docierać "obcy" :bojesie:
Obrazek

Całe szczęście oni są ograniczeni czasowo więc długo tu nie zostają ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Zostajemy sami :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obcy zaczynają odwrót ... :mg:
Obrazek

Podpływa też mniejszy stateczek i odwrót idzie pełną parą ...
Zawyła nawet syrena jakby ktoś się zdrzemnął :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Pięknie tu jest ... :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

W krzakach urzędują kozy :mg:
Obrazek

Chyba chce mi powiedzieć, że ... hello, czas się zbierać, statek zaraz odpływa ... :lol:
Obrazek

No odpłynęły ... oba ... bye bye :oczko_usmiech:
Obrazek

Możemy wracać ... :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu jakby coś się różowi ... ;)
Obrazek

Obrazek

Trzeba całkiem daleko wejść żeby się zamoczyć chociaż po pas ... :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale i na nas już czas ...
Powrót nie będzie już taki "milusi" :lol: :lol: :lol:

Ostatnie spojrzenie na Balos ...
Obrazek

... i na Gramvouse
Obrazek

Samochodów na parkingu pilnują kozy ... ;)
Obrazek

No i teraz już mogę Wam powiedzieć ...
Balos czy Elafonisi?
No to ja jestem TEAM BALOS :hearts: :hearts: :hearts:
Nie że Elafonisi jest nieładna ... no ale tak jak u mnie Karpathos=Apella, to Kreta=Balos ... jak na razie :smo:
Aczkolwiek ... "jutro" przeprowadzamy się na południe ...
A tam to dopiero się dzieje :lol: :lol: :lol:
Ludzie kochane, serio ta Kreta to fajna jest :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:

:papa: :papa: :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 06.08.2025 08:51

Jak na drugą połowę czerwca to całkiem mało ludzi na Balos. Ja w covidzie ale w lipcu miałem dużo większe tłumy.
mysza73 napisał(a):Balos czy Elafonisi?

Z tych najbardziej znanych to u mnie Falasarna ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.08.2025 10:19

Trajgul napisał(a):Jak na drugą połowę czerwca to całkiem mało ludzi na Balos. Ja w covidzie ale w lipcu miałem dużo większe tłumy.

Z tych najbardziej znanych to u mnie Falasarna ;)
Jak ja byłam to na głównej Falasarnie były tłumy :bojesie:
Ale już na tych bocznych częściach luzik 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2025 12:57

Falassarna ma swoje plusy i minusy, ale podobnych plaż w Europie jest sporo (piaszczyste, szerokie, duże)....

Balos jest świetna.... Z chęcią jeszcze raz tam się pojawię i tez samochodem, właśnie po ten nielimitowany czas... Nam pogoda przeszkodziła w planach, bo zapewne też kilka godzin byśmy tam spędzili....

I po co się przed tą Kretą tyle broniłaś :?: :idea:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.08.2025 14:08

piekara114 napisał(a):I po co się przed tą Kretą tyle broniłaś :?: :idea:
No pytaj się mnie a ja Ciebie :smo:
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 06.08.2025 16:46

Ja zdecydowanie team Elafonisi.
Choć obie plaże mają dla mnie to coś, warte odwiedzin.
Na Balos byliśmy statkiem, bo dla mnie ważne było wydrapać się na Gramvouse.
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 06.08.2025 18:01

Pięknie tam bardzo :hearts: .
Te kolory, te kozy :mg: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.08.2025 20:10

mysza73 napisał(a):Jest całkiem miło ... ale nadciągają "obcy" ... :bojesie:

Ja na Balos płynęłam tym dużym statkiem, więc poczułam się tutaj obco :placze:.

AgaGy napisał(a):Na Balos byliśmy statkiem, bo dla mnie ważne było wydrapać się na Gramvouse.

Ja również chciałam wejść na Gramvouse, ale niestety upał był taki, że nie dałam rady. I tak sobie myślę, co by było, gdybyśmy na Balos pojechali samochodem i musieli się wdrapywać na parking. Miałabym z tym duży problem. Myślę, że sporo ludzi, którzy wybierają statek, mają również na względzie właśnie tą niedogodność.
Swoją drogą ciekawi mnie, co byś powiedziała, gdyby na Balos nie pływały statki, a wszyscy turyści jechali tam samochodem. Droga byłaby chyba zupełnie zakorkowana. No chyba że na bramce, przy której pobierają opłatę 1€, byłaby jakaś kontrola ilości wpuszczanych aut.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone