Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Greckie wypożyczalnie samochodów

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 07:50

Jak się rzekło, zakładam wątek na temat wypożyczalni w Grecji. W ten sposób stworzymy bazę polecanych wypożyczalni.

Co warto podać:
- nazwa wypożyczalni + informacja czy bezpośrednia współpraca czy przez pośredników, wyszukiwarki (np. Ryanair, booking itp.)
- miejsce wypożyczenia
- okres: daty i ilość dni
- wielkość auta
- cena i forma płatności
- zaliczka: ile i czy konieczna
- jakie ubezpieczenie w cenie i jaki wkład własny* (to dość istotna informacja)
- jaki depozyt na karcie
- jak wyglądał odbiór i zdanie samochodu

*wkład własny – excess – to kwota do jakiej wynajmujący odpowiada za zniszczenia w samochodzie (do tej kwoty odpowiada się za szkody w pojeździe czy kradzież auta lub jego elementów), nie zawsze jest to kwota równa depozytowi; może nie być depozytu, a ubezpieczanie i tak obejmuje/mówi o excess!

W kolejnych postach wrzucam to co mogę polecić z własnego doświadczenia (w sumie każdą wypożyczalnię, z której korzystałam mogę polecić) i to co znalazłam tu na forum (z ostatnich wpisów i tych co mi zapadło w pamięć).

Dodawajcie swoje polecenia w kolejnych postach. Przy wolnej chwili podlinkuję je w zbiorczych postach.
Ostatnio edytowano 10.07.2025 07:41 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 07:53

ATENY
Ateny.png

1. Osobiście korzystałam z sieciówki Auto union____, ale rezerwacja przez niemieckiego pośrednika.
Wypożyczenie w maju 2019, więc już dość dawno. Cena 138 eur za 5 dni
piekara114 napisał(a):Samochód zarezerwowaliśmy przez pośrednika https://www.sunnycars.de/, a fizycznie auto dostajemy od Auto union_____ (już przy rezerwacji jest znana wypożyczalnia), opinie mają dobre, więc ok. Samo biuro i samochody są 6 km od lotniska, więc transport był niezbędny,(...). Na miejscu czekają na nas, samochód też, tylko sczytanie karty kredytowej pod kaucję (której nawet nie nałożyli przez cały okres wypożyczenia) i możemy jechać…. A do dyspozycji mamy białą micrę ze stanem licznika 47 290….

piekara114 napisał(a):W wypożyczali wszystko sprawnie, tylko sprawdzenie stanu paliwa, bo mieliśmy pełne ubezpieczenie i po sprawie. Wypożyczalnię polecam, jeśli ktoś by chciał odebrać samochód na lotnisku i oddać go w Atenach.

Z tej wypożyczani korzysta tez inny forumowicz:
adamosos napisał(a):Podam kilka przykładów z życia wziętych - ja używam Auto union______ z lotniska w Atenach
Luty 2024 - ~100EUR / 5 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - Polo Disel
Wrzesień 2024 - ~300 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem Fiata Tipo
kwiecień 2025 - ~160 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem BMW 114 Diesel
Dodam że auto union______ wymaga karty kredytowej + robi locka na karcie chyba na 200 EUR na czas wynajmu.

2. Wypożyczalnia Aramis
https://aramis.gr/en/
majkik75 korzystał dwukrotnie
29.07-09.08.2024 Suzuki Celerio
majkik75 napisał(a):wpłacam zaliczkę i sumarycznie mamy auto za 38EUR dziennie z pełnym ubezpieczeniem. To chyba dobra cena jak stawiam?

30.07 – 09.08.2023
majkik75 napisał(a):Wcześniej mailowo ustaliłem, co jest w CDW czyli standardowym ubezpieczeniu i FDW czyli rozszerzonym. Autko miało być z założenia raczej małe, tak by i koszty, ale też spalanie i potem "sprawność" przemieszczania się nim rozumiana jako możliwość wciśnięcia się tam gdzie inne nie mogą :jezykprosto: było duże. Wbybrałem Suzuki Celerio. Do tego 745 kg masy własnej i niby tylko 68kM, ale całkowicie to wystarcza do sprawnego przemieszczania się. Do tego bardzo fajne długie biegi 1-2-3 co w terenie górzystym się przydadzą. Za wynajem z pełnym ubezpieczeniem od 30.07 do 09.08 czyli za 11 dni (jak jest na umowie) zapłaciłem 693E. Wcześniej zaliczka była pobrana w kwocie 138E. Nie ma żadnej kaucji na karcie.
Mailowo też potwierdzam, że można jeździć samochodem na wyspy, co nie jest wcale tak oczywiste w każdej wypożyczalni. Jedynie w trakcie ewentualnej przeprawy promem nie działa ubezpieczenie Aramis tylko przewoźnika promowego. W FDW nie ma tylko ochrony opon i szyb. Reszta nas "nie interesuje".
Po pojawieniu się na lotnisku i wyjściu z niego, kierujemy się w prawo, na przystanek dla autobusów. Tak poproszono nas w rezerwacji.
Wtedy mamy zadzwonić do Aramis i poinformować ich, że tam już czekamy. Co też czynimy i po około 20 min, podjeżdża po nas czarny bus i zabiera nas do ich siedziby w okolicach lotniska po odbiór auta.
Sprawdzenie paszportu, podpisanie umowy, jakieś mazy ;) w celu zaznaczenia niby szkód jakie ma auto, dopłata 555E za wynajem i można jechać.

majkik75 napisał(a):Pan przy odbiorze tylko zerknął na auto i nic nie powiedział. Oddał kasę za akumulator i tyle.

Z tej wypożyczalni w 2022 r. korzystał też Dawigs
Dawigs napisał(a):Ceny niestety są wysokie :cry: . My zapłaciliśmy z pełnym ubezpieczeniem 462 EUR za dwa tygodnie. Bez dodatkowego ubezpieczenia było 378,00 EUR. Przedpłata 92,40 EUR. Ostatecznie doszło jeszcze 20 EUR za wcześniejsze odstawienie samochodu. W standardzie był zwrot od godziny 8:00. Samolot powrotny mieliśmy o 9:40 i ostatecznie umówiliśmy się na oddanie samochodu o 7:10. Namiar na tą wypożyczalnię mieliśmy od właścicielki kwatery a ona od zadowolonych wczasowiczów.
Aramis ma niższe ceny w porównaniu z innymi ale trzeba mieć na uwadze to, że choć uzupełniają swój tabor o nowe pojazdy to raczej trafi się na mocno używany. Nasz był z 2017 roku. Z zewnątrz miał dużo rys, kilka małych wgniotek i jedna ze stron była ochlapana plamkami białej farby co nie rzucało się w oczy na białym lakierze. Wszystko było zaznaczone na karcie przy wynajmie pojazdu. W środku był dobrze utrzymany. Auto strasznie słabe w porównaniu do np. Kii Picanto, którą mieliśmy na Krecie. Nie wiem czy to kwestia małej mocy silnika tego modelu czy też już był tak zużyty. Technicznie pojazd był sprawny, klima działała. Bagażnik w sam raz na zmieszczenie naszych podręcznych kabinowych bagaży :lol: . (...)
Zwrot szybki bez problemów. W czasie gdy przerzucaliśmy bagaże do busa pracownik wypożyczalni obszedł samochód rzucając okiem również do środka i tyle. Na bazie własnych doświadczeń mogę polecić tą firmę.

3.
Kapitańska Baba napisał(a):W temacie samochodowym - wypożyczaliśmy Nissana Note w terminie 8-17 czerwca. Wypożyczalnia Green Motion w Atenach. Koszt za 9 dni 255 zł. Wpłacaliśmy depozyt 992 euro - w pełni zwrócony.
Jeśli ktoś nie chce depozytu - pełne ubezpieczenie wynosiło 270 euro.
Ubezpieczenie na promy - o ile dobrze pamiętam 62 euro.
Ostatnio edytowano 09.07.2025 08:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 07:56

KRETA
Kreta.jpg

1.
Chyba najfajniejsza i najprzyjemniejsza wypożyczalnia na jaką trafiłam do tej pory :) http://www.europeocars.com/pl/
Korzystałam przez tydzień w październiku 2017, za małe auto (Kia Rio) zapłaciłam wtedy 100 eur. Wtedy to było full ubezpieczenie, jak jest teraz, to już w szczegóły nie wchodzę, trzeba sprawdzić zapisy. Brak depozytu, 0 excess. Mapa wyspy i winko w samochodzie :D
Z wypożyczalni z mojego polecenia korzystali moi znajomi (też zadowoleni), w 2018 r. Dawigs i chyba Mysza ostatnio……. Jadnak nie....

2.
megidh napisał(a):Następny dzień (wtorek 15-06-2021) powitał nas niestety deszczem. (...)
Samochód zarezerwowałam przez internet jeszcze w Polsce (na dwa dni przed wylotem) przez portal "Wiem Gdzie Jadę". Bardzo mi przypadła do gustu ich oferta, więc nie zastanawiałam się długo nad wyborem. Cena za wynajem samochodu w kategorii B na cztery dni to 89,60 zł płatne przelewem na konto bankowe w dniu rezerwacji i 85 euro płatne gotówką przy odbiorze samochodu.
Na odbiór autka byliśmy umówieni w hotelu o 9 rano. Zeszliśmy do recepcji i spotkaliśmy się tam z miłą panią, która już na nas czekała.(...) Nasze okazało się czerwone z małym przebiegiem (na liczniku miało 22.220 km) i jeszcze pachniało nowością.
Obrazek
(...)
Samochód bez żadnej skazy postawiliśmy na parkingu pod zamkiem a kluczyki do niego oddaliśmy w recepcji w hotelu.

W ten sam sposób samochód w sierpniu 2017 r. wypożyczali moi Rodzice (drożej niż w europeocars, ale chcieli mieć możliwość kontaktu z osobą mówiącą po polsku jakby się coś stało, a do tego po raz pierwszy mieli wypożyczać samochód za granica) i byli bardzo zadowoleni. Auto także z lokalnej wypożyczalni Monza.

Z Monza korzystała też w maju 2018:
aga_stella napisał(a):Przed godz. 18 przyjechało nasze auto Fiat Panda z wypożyczalni Monza (mieliśmy go przez 7 dni, koszt 140 euro z pełnym ubezpieczeniem).

3. Mysza73 - https://bestcars-rental.gr/ - szczegóły tu
Ostatnio edytowano 10.07.2025 07:38 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 07:59

KOS
Kos.jpg

1. 18-25 września 2021, 7 dni
Wypożyczałam auto przez polskiego pośrednika Wiem Gdzie Jadę, a auto z lokalnej wypożyczalni Safari.
Odbiór i zdanie samochodu w biurze tuż obok lotniska w Kos – piesze podejście.
Cena 196 zł zaliczki płatne przy rezerwacji on-line jeszcze z Polski, a na miejscu ok. 175 eur, w tym full ubezpieczenie i 0 excces. Płatność gotówką.
Samochód: vw up!
Odbiór i zdanie szybkie, bez żadnego sprawdzania auta.

2.
Potter napisał(a):Dzień "1" środa 27.09.2017
Tego dnia na 8.30 miałam zaplanowany odbiór samochodu z wypożyczalni. Daruję Wam opis całego zamieszania, które skutkowało wyjazdem z wyżej wymienionej dopiero ok. 9.30. Podsumuję to jednym stwierdzeniem NIGDY WIĘCEJ GOLDCAR !!!. Finito, kropka.
(...)
Fiat Panda z przebiegiem 6 tys. Złego słowa nie mogę powiedzieć poza tym, że pod górkę nieco sapał :wink: ...

Potter napisał(a):
elka21 napisał(a):
Potter napisał(a): Myślę, że w wypożyczalni mieli z nim trochę roboty zanim przekazali go następnemu klientowi . I dobrze im tak za przejścia, które zgotowali mi przy wypożyczaniu ...

Uchyl choć rąbka tajemnicy, czym Cię tak wku.....rzyli podczas wypożyczenia :roll:

Przede wszystkim depozyt jaki sobie życzą - 1100 euro najwyższy chyba ze wszystkich wypożyczalni na miejscu okazuje się jeszcze wyższy. Wypożyczalnia zażyczyła sobie jeszcze 200 euro ! Na co ? No np. gdybym chciała zwrócić auto z niepełnym bakiem :roll: (1100 euro na to nie wystarczy ?).

Natomiast od samego początku, jeszcze zanim pojawił się problem z limitem zachęcał mnie do zakupu dodatkowego ubezpieczenia w kwocie jedyne 149 euro :idea: :idea: :idea: co zupełnie zdejmie ze mnie obowiązek depozytu ... Zaznaczam, że za całe ubezpieczenie z super cover zapłaciłam 124 euro ...Cena ubezpieczenia wyższa niż cena wypożyczenia...nieźle, nieprawdaż ?
Ostatnio edytowano 09.07.2025 08:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:00

RODOS
Rodos.jpg

1. 8-13.10.2022
Wynajem bezpośrednio w wypożyczalni Luxury Car Car Rentals – biuro Faliraki (rezerwacja przez neta 3 tyg. wcześniej)
Cena za 6 dni – 120 eur, w cenie:
• All local & national taxes
• Airport Service (ASC)
• Collision Damage Waiver
• Full Damage Waiver
• First additional driver
Płatność gotówką, brak depozytu i 0 excess
Samochód: Kia Picanto.
Odbiór i zdanie szybkie, bez żadnego sprawdzania auta. Podobno auto miało gps zamontowane (jakby się coś stało to telefon do firmy i oni sami auto zlokalizują i przyjadą) i w umowie zakaz jazdy po szutrach. Jeździliśmy po szutrach na własne ryzyko, nic się nie stało, uwag przy zdaniu nie było.

2.
Mai napisał(a):Hej, moje małe podsumowanie Rodos 05-15 czerwiec 2023r.
Samochód https://www.rhodesrentacar.com/ 3 dni - 95 euro, płatne gotówką, fotelik dla dziecka w cenie. Polecam. Bezproblemowa wypożyczalnia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:03

KORFU (Kerkyra)
Korfu.jpg

1. 2025 rok
https://www.corfuluxtransfer.com/
yanek37 napisał(a):My za 11 dni na Korfu w czerwcu tego roku płacimy 300€ bez depozytu.. i żadna karta nie potrzebna. Odbiór i zwrot lotnisko

yanek37 napisał(a):Wszystko w cenie.. ewentualnie przy niezależnie jakiej szkodzkodzie ewentualnie płacisz 100€ ale to są bardzo sporadyczne przypadki aby zapłacić... Nie wiem czy to Polska wypożyczalnia czy tylko tam pracuje Pani Małgosia z którą Wszystko uzgodnione mejlowo..

yanek37 napisał(a):Wypożyczenie auta bezproblemowe...
Odebrali z lotniska pojechaliśmy do wypożyczalni jakieś 500m. Zapłaciłem kartą (można i gotówką)podpisałem umowę zrobiłem zdjęcia uszkodzeń i heja..
Zdanie auta jeszcze bardziej bezproblemowe.. nawet nie oglądali auta.. potem przywieźli na lotnisko..
Zdanie auta zajęło dosłownie 1 minutę..
Tak to można wypożyczać...

2. 19-21.06.2024
Nie znalazłam nazwy wypożyczalni, ale może Gosia podeśle nazwę to uzupełnię…..
Edit: pośrednik https://autonakorfu.pl/ a szczegóły tu, a samochód z wypożyczalni ZetaCars.
megidh napisał(a):W środę rano po śniadaniu oczekiwaliśmy na podstawienie do hotelu samochodu, który wynajęliśmy na trzy ostatnie dni naszego pobytu na Korfu. Wynajem załatwiliśmy przez internet jeszcze będą w Polsce. Koszt wynajęcia auta Kat. B na trzy dni z pełnym ubezpieczeniem i dodatkowym kierowcą, to 128,90 euro.
Samochód nie był pierwszej, ani nawet drugiej młodości, z czego się nawet ucieszyliśmy, bowiem drogi na wyspie Korfu są niestety nie najlepsze, więc lepiej nie mieć tutaj super auta, bo wiązałoby się to zapewne z bardziej dokładnym sprawdzaniem samochodu po odbiorze. A tak jego stan zewnętrzny i tak był nie najlepszym, więc my nie mogliśmy mu już chyba bardziej zaszkodzić. Pani pokazała nam wszystkie uszkodzenia, którym zrobiliśmy zdjęcia. Po dopełnieniu wszystkich formalności zapłaciliśmy kasę i mogliśmy jechać.

3. 2021 rok
tony montana napisał(a):Auto: tutaj była jatka nieco: niezależnie od strony agregującej oferty wynajmu aut ceny wynajmu najmniejszej popierdówki typu Hyundai I10 czy Fiat Panda zaczynały się od ponad 500 Euro za 9 dni!!

Za radą Koleżanki Myszy napisałem do kilku dobrze ocenianych lokalnych car rentalsów. Odpowiedział mi Kostas z LowCostCarRenatal Corfu: "mam dla Ciebie Fiata Pandę za 230 Euro"
BIORĘ!

6 dni przed datą wylotu Kostas pisze "Tony SORRY nie mam dla Ciebie auta!!!"

Ja do Kostasa: "Bardzo się na Tobie zawiodłem Kostas, nie pozwól aby Korfu kojarzyła mi się z krętaczami, grzecznie oczekuję, że będziesz miał dla mnie auto"

Myślałem, że Kostas zleje mnie cienkim sikiem a dzień później otrzymują info: "Mam dla Ciebie Peugeot 208, ale cena to 330 Euro". BIORĘ!
Jeszcze tylko pytanie, czy mogę zapłacić kartą na lotnisku, "of course".
Kostas czekał na nas o 22.30 z wielką kartką z napisem "TONY f... Montana" ;)

Okazało się, że Kostas przywlókł ...Hyundaia Matrix, proce 339 Euro - dobra prawie tyle co miało być.
Auto poobijane, ale pojemne dość i co się okazało silnik ponad sto koni więc reasumując dobrze wyszło, bo ładnie wyglądałbym w Pandzie na Korfu-ańskich drogach.................
Ostatnio edytowano 14.07.2025 11:18 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:03

WYSPY JOŃSKIE
mapa_jonskie.jpg

Może coś kiedyś się tu pojawi….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:05

LESVOS
Lesbos.jpg

27-29.09.2019
piekara114 napisał(a):O 9 widzimy jak podjeżdża Srebrna Strzała, parkuje przy ogrodzeniu, więc zapewne to nasz bolid. Schodzimy na dół, rozmawiamy z Katrina, podpisujemy odbiór samochodu – nie ma co nawet go oglądać i spisywać jakiś rys, bo pewnie trzeba by było cały samochód zamalować (no trochę przesadzam :wink: ). Samochód wynajmujemy z pełnym ubezpieczeniem, a formalności są skrócone na maxa, bo wszelkie dane podaliśmy wcześniej mailowo i dokumenty są wypełnione, tylko konieczne było sprawdzenie z prawkiem, oczywiście nie moim, bo ja w wakacje nie mam prawa do używania prawka :lol: … Za 3 dni najmu z opcją 0excess płacimy 90 eur (wybraliśmy najtańszą wypożyczalnię, która oferowała 0excess, oczywiście wypożyczalnia lokalna (mają zawsze gorsze i starsze auta niż w sieciówkach, ale jeżdżąc takimi samochodami nie trzeba się wiele przejmować, bo zwykle są poobijane). Wypożyczalnię Homerus mogę spokojnie polecić. Katrina żegnając się mówi, jeździć, zwiedzać i niczym się nie przejmować, a jak coś to dzwonić do nich… Takie podejście bardzo mi się podoba :D Cała procedura przekazania samochodu trwała z 5 minut, a mogła nawet jeszcze krócej, ale chciałam się o ubezpieczenie upewnić.

piekara114 napisał(a):Na rano jesteśmy umówieni na zdanie samochodu. Umówieni jesteśmy na godz. 9… Oczekując na osoby z wypożyczalni zdążyliśmy przygotować i zjeść na naszym balkonie śniadanie, posprzątać i spakować się na plażę, a dalej nikt po samochód się nie pofatygował… Dzwonię do wypożyczalni i okazało się, że zapomnieli o nas i o samochodzie :lol: :lol: … Może trzeba było korzystać?? Po kilkunastu minutach podjeżdżają, zabierają kluczyki. Rozmowa wygląda tak:
- all ok?
- ok
- bye
… i już ich nie ma… Jakie tam sprawdzanie samochodu czy paliwa… Przecież jesteśmy w Grecji :lol: :lol: :lol: :lol:

Nie wiem czy mogę dalej polecić tą wypożyczalnię, bo w tym roku na 2 zapytania o wynajem auta na 10-14 dni nie odpowiedzieli……

2. 21-30.06.2025
https://www.dimitrisrentacar.gr/
Kontakt przez messenger na 3 tyg. przed wyjazdem. Ostateczne potwierdzenie rezerwacji (z mojej strony) na tydzień przed odbiorem. Bez zaliczki.
Cena za klasę A auta (Micra) 350 eur płatne gotówką, bez depozytu.
Wkład własny: excess 300 eur
Miało być 9 dni, a jednak 30.06 auto było jeszcze cały dzień do naszej dyspozycji, więc 10 dni.
Przyjechali po nas do Anaxos, zwieźli do siedziby firmy w Skala Kalloni i tam odbiór auta. (zwrot analogicznie).
Auto poobijane, nawet nie zaznaczaliśmy rys w protokole, Właściciel powiedział „zróbcie sobie filmik i zdjęcia”, większe uszkodzenia sam wskazał nam palcem. Zdanie auta to ogląd ogólny i sprawdzenie poziomu paliwa.
Ostatnio edytowano 09.07.2025 08:07 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:07

KARPATHOS
Karpathos.jpg

1. czerwiec 2023 https://karpathoscars.com
mysza73 napisał(a):Byliśmy umówieni w porcie z panem z naszej wypożyczalni.
Mieliśmy rozpoznać go po koszulce z logiem wypożyczali i pan miał mieć kartkę z naszym nazwiskiem.
Zgodnie z umową, pod posterunkiem policji :wink: , czeka na nas zarezerwowany Nissan Micra, z kartką z naszym nazwiskiem za szybą ... ale facia w koszulce brak ... :?
No niby jesteśmy kilka minut przed umówioną godziną ... więc czekamy ...
No ale facia nie ma ... dzwonimy więc ...
Okazuje się, że pan wysłał rano @, że nie mogą powitać nas osobiście, bo są zarobieni :lol: , ale samochód z kluczykami będzie na nas czekał w umówionym miejscu ... Pan prosi tylko, żeby w wolnej chwili podjechać do ich biura i zapłacić, bo żadnych zaliczek ani nic nie płaciłam :mrgreen:
Cena za 8 dni to 320 euro
No dobra, ładujemy nasze big walizeczki do bagażnika :oczko_usmiech:
Okazuje się, że Micra to całkiem spore auto, bo zmieściły się obydwie :lol:

2. czerwiec 2021
Potter napisał(a):W tym miejscu parę słów o samochodach. Karpathos generalnie jest wyspą drogą. Turystów maja mało ... dochody nie za wielkie.... Ceny zarówno autek jak i noclegów są wyższe niż na okolicznych i nie tylko wyspach. Ale to co zaproponowało mi autoeurope i inne takie przeszło moje oczekiwania ... Cena najmniejszego autka z pełnym ubezpieczeniem na 13 dni oscylowała wokół 500 !!! euro. No wolne żarty ... Masakra !
Komunikację miejską odrzuciłam bo jest ona niezwykle uboga, delikatnie mówiąc, na w tym terenie i do wielu interesujących mnie miejsc nie dociera ...
Postanowiliśmy, ze poszukamy czegoś na miejscu ... Ale profilaktycznie wysłałam kilka zapytań do miejscowych wypożyczalni. Ceny na stronie znacznie :lol: różniły się od tych zaproponowanych w odpowiedzi na moje zapytanie. Ostatecznie potwierdziliśmy rezerwację u pana Simona - tym bardziej, że nie chciał żadnej zaliczki a w gratisie dokładał drugiego kierowcę :lol: ... Cena - 320 euro z full ubezpieczeniem... Niecałe 25 euro za dzień ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:09

SANTORINI
Santorii.jpg

1. 2-9.06.2025
tony montana napisał(a):Auto na tydzień: 395 zł + 258 zł full insurance (kupowany na discover.cars) - auto i to nie jakieś małe pipi tylko (Nowy Opel Mokka) NÓWKA almost
Auto po raz kolejny z Centauro, która naprawdę jest super car rentalem - przynajmniej ja się na nich jeszcze nie naciąłem.
Blokują coprawda 1100 Euro na karcie kredytowej (ale zwracają to po raz kolejny jeszcze przed oddaniem auta! ;) oraz 115 Euro na paliwo ale to zwracają już następnego dnia po zdaniu auta (jeszcze 2 zł na różnicy kursowej zarobiliśmy huehuehue)
Formalności w otwartej od 7 do 23 Centauro (o co miałem trochę obawę lądując o 22.30 planowo Ryanairem, czy zdążymy) poszły dość szybko, choć trochę poczekałem, bo przede mną była grupa kilku rodzin, pośród których nikt nie miał karty kredytowej, tylko debetowe i Pan z Centauro powiedział, że jak debit card to muszą u nich ubezpieczenie wykupić.... nie zazdroszczę, ale żeby w dzisiejszych czasach nikt z tylu osób na wspólnej wycieczce nie miał credit card?

2. https://www.in-santorini.com/roussos-re ... torini.php
Mysza73 korzystała w 2021 r., a tu szczegóły, a więcej tu
Ostatnio edytowano 11.07.2025 07:09 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:11

CYKLADY
cyklady.jpg

1. Leros – 2021 rok:
KOL napisał(a):14 Październik
Rejs do Agia Mariny na Leros trwa 40 minut. Tym razem w porcie nie ma niespodzianki związanej z wypożyczeniem samochodu, Pan z firmy Moto Leros już na nas czeka. Bardzo szybko załatwiamy formalności i bez zbędnej zwłoki ruszamy na szybkie poranne zwiedzanie.

2. Kitnos – 25.04.2019 www.rentacarkythnos.gr
KOL napisał(a):Nie zabawiliśmy zbyt długo w pokoju. Krótki odpoczynek i schodzimy do portu do wypożyczalni Antonis odebrać zarezerwowany wcześniej samochód. Koszt wypożyczenia Fiata Panda na jeden dzień to 25 euro.

3. Serifos – 27.04.2019
KOL napisał(a):27 Kwiecień
Punktualnie, zgodnie z umową, zostaje nam dostarczony z wypożyczalni Voltaro samochód. Jest to ponownie Fiat Panda, z tą różnicą, że dużo nowszy niż ten na Kythnos. Cena 30 euro za dzień.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2025 08:11

PELOPONEZ
peloponez.jpg

1. 2019 rok Araxos Rent a Car Patra https://araxosrentacar.com/
Szczegóły u te kiero tu i jego relacja.
Ostatnio edytowano 17.07.2025 07:19 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.07.2025 16:04

To ja dodam od siebie "na świeżo" z Krety 8)
Wypożyczalnia Bestcar.
Polecił mi ją mój gospodarz i jak powołałam się na nigo dostałam jakiś rabat, chyba 5 albo 10% ;)
Auto odbieraliśmy na lotnisku w Chania (przed 6 rano :lol: , ale to nie było problemem, pan specjalnie przyjechał wcześniej)
Zwrot na lotnisku w Heraklion i za to była dopłata 10 euro więc dla mnie spoko ;)
Okres wypożyczenia: 18.06 - 30.06 (13 dni)
Peugeot 208
Cena 425 euro, zaliczka 40 euro, pozostała część płatne na miejscu przy odbiorze auta.
Można zapłacić kartą, pół karta/gotówka, przy płaceniu gotówką 5% zniżki :mg:
Pełne ubezpieczenie, które nie obejmuje uszkodzenia opon na drogach szutrowych ;)
O wkład własny – excess nie dopytałam :oops: (wiem Becia że Ty tego nie pochwalasz :cmok: )
Odbiór bardzo przyjemny, pan szybko odczynił papierologię, dał mapę wyspy i 4 butelki zimnej wody :lol:
Jak zaczeliśmy oglądać auto czy ma jakieś "ślady używalności" powiedział żeby się niczym nie przejmować, nawet jak coś porysujemy czy coś, bo jest ubezpieczone.
Byle tylko auto w jednym kawałku oddać :lol:
Zwrot tak samo przyjemny, pan wzioł kluczyki i tylko zerknął czy paliwa jest tyle ile miało być :verryhappy:
Ja nie mam zastrzeżeń, pod koniec sierpnia moja Zuzia będzie od nich brała, więc jakby coś to uaktualnię :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.07.2025 07:40

Podlinkowałam Cię w poście o Krecie :D więc jak chciałaś dalej będzie ładnie :D

A Ty nie masz do polecenia żadnej z wypożyczalni na Cykladach?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.07.2025 08:24

piekara114 napisał(a):Podlinkowałam Cię w poście o Krecie :D więc jak chciałaś dalej będzie ładnie :D

A Ty nie masz do polecenia żadnej z wypożyczalni na Cykladach?
Zajrzę do "moich wielkich greckich wakacji" i Ci tu napiszę, a Ty podlinkujesz gdzie trzeba :cmok:
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone