Jak się rzekło, zakładam wątek na temat wypożyczalni w Grecji. W ten sposób stworzymy bazę polecanych wypożyczalni.
Co warto podać:
- nazwa wypożyczalni + informacja czy bezpośrednia współpraca czy przez pośredników, wyszukiwarki (np. Ryanair, booking itp.)
- miejsce wypożyczenia
- okres: daty i ilość dni
- wielkość auta
- cena i forma płatności
- zaliczka: ile i czy konieczna
- jakie ubezpieczenie w cenie i jaki wkład własny* (to dość istotna informacja)
- jaki depozyt na karcie
- jak wyglądał odbiór i zdanie samochodu
*wkład własny – excess – to kwota do jakiej wynajmujący odpowiada za zniszczenia w samochodzie (do tej kwoty odpowiada się za szkody w pojeździe czy kradzież auta lub jego elementów), nie zawsze jest to kwota równa depozytowi; może nie być depozytu, a ubezpieczanie i tak obejmuje/mówi o excess!
W kolejnych postach wrzucam to co mogę polecić z własnego doświadczenia (w sumie każdą wypożyczalnię, z której korzystałam mogę polecić) i to co znalazłam tu na forum (z ostatnich wpisów i tych co mi zapadło w pamięć).
Dodawajcie swoje polecenia w kolejnych postach. Przy wolnej chwili podlinkuję je w zbiorczych postach.

.png)
było duże. Wbybrałem Suzuki Celerio. Do tego 745 kg masy własnej i niby tylko 68kM, ale całkowicie to wystarcza do sprawnego przemieszczania się. Do tego bardzo fajne długie biegi 1-2-3 co w terenie górzystym się przydadzą. Za wynajem z pełnym ubezpieczeniem od 30.07 do 09.08 czyli za 11 dni (jak jest na umowie) zapłaciłem 693E. Wcześniej zaliczka była pobrana w kwocie 138E. Nie ma żadnej kaucji na karcie.
. (...)
.png)
)