Re: Uwaga na wypożyczalnię łodzi Calypso Rent a Boat w Turan
napisał(a) baunty » 22.08.2025 18:51
marzena14@ napisał(a):dekoder napisał(a):Po 17 latach jeżdzenią do Chorwacji powinno się choć trochę znać temtejsze realia, zwłaszcz jeśli chodzi o wypożycznie łodzi. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na początku nikt nie sprawdził ile jest paliwa i nie zwróciił uwagi na awarię licznika. Być może wam mówiono, że łodź jest zatankowana do pełna i macie ją tak samo zwrocić, ale nie słuchaliście i wam umknęło.
Dziękuję za komentarz, ale chciałabym sprostować kilka rzeczy.
Przy odbiorze łodzi licznik paliwa wskazywał pełny bak i właściciel wyraźnie podkreślał, że tak właśnie jest. Nie wspominał ani słowem o tym, że licznik nie działa, dlatego nie mieliśmy podstaw, by podejrzewać awarię. Gdyby była o tym mowa na początku, sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej.
Do tej pory wynajmowaliśmy motorówkę tylko raz – kilka lat temu w Promajnie – i tam paliwo było wliczone w cenę. Dlatego nie mieliśmy doświadczenia, że może to wyglądać inaczej. Każdy przecież kiedyś uczy się czegoś po raz pierwszy i nie uważam, żeby to było powodem do podważania relacji czy sugerowania, że ktoś kłamie.
Opisałam nasze doświadczenie, żeby inni mieli świadomość, jakie mogą pojawić się dodatkowe koszty i na co warto zwrócić uwagę.
Marzena, tych "dodatkowych kosztów" każdy pływający jest świadomy.
To Wy przez brak doświadczenia jesteście tym zaskoczeni.
Porównywanie pyrkawek z Promajny z łodzią z większym silnikiem nie ma żadnego sensu.
Te pyrkawki praktycznie wszędzie wypożyczają z wliczonym kosztem paliwa, bo one bardzo mało spalają.
Przy 7-mio metrowej łódce mieliście pewnie minimum 115 KM na pawęży, a tu już zaczyna się spalania. Raczej powyżej 10 l/h, więc to inne koszty pływania, ale pływanie całkiem inne.
Odniosę się jeszcze do wskaźników paliwa - otóż w łodziach potrafią one wprowadzać w błąd.
Przyczyn może być wiele, główne to:
- nietypowy kształt zbiornika dopasowywany do kształtu łodzi ( sam to przerabiałem w jednej ze swoich łódek)
- długi i szeroki a niski zbiornik
- kwestie przechyłu, obciążenia łodzi itp, miejsce montażu czujnika( pływaka) i jego rodzaj.
To nie jest tak precyzyjnie jak w samochodzie.
Nie ma co się zrażać i co muszę napisać, niesłusznie oczerniać wypożyczalnię.
Ja bym tylko zmienił tytuł, bo tam nikt Was nie oszukał, a sytuacja powstała tylko i wyłącznie przez brak waszego doświadczenia, co widzi każdy, który je posiada choćby niewielkie.
Pozdrawiam i życzę udanego pływania w przyszłości