Ok... Coś miłego, coś fajnego w Grecji...Czyli greckie kapliczki
Zawsze sądziłem, że jest to wdzięczny i ciekawy temat do zreferowania w swoich relacjach z Grecji
A tu nic o kapliczkach w Grecji
Ok... obrazoburczy, niezależny komentator wypełni teraz temat greckich kapliczek...Bo Warto
W mojej opinii, greckie kapliczki są symbolem, czy tez niepozornym elementem magicznym
Detale krajobrazu greckiego, drobiazgi, proste i oczywiste. I nie wyobrażam sobie Grecji, bez greckich kapliczek
Greckie kapliczki są wszędzie w Grecji, dlatego lekko przyciąłem relacjodawczyniom i realcjodawcom greckich klimatów
Wszędzie...czyli zwłaszcza przy drogach, ...Ale i we wioskach w miastach różnych, mniejszych i tych całkiem dużych.... Także w obejściach prywatnych, przed i na podwórku, czy obejściu, czy w przydomowym ogródku... Krasnala w ogródku
w Grecji nie zobaczycie ... Ale grecka kapliczkę i owszem Teraz, żeby trochę rozjaśnić tekst i zawiesić na czymś oko??...To zawieszamy oko na przykładowych greckich kapliczkach
Wszystkie fotki (oprócz chyba trzeciej).... Moje...Autorskie

Nie chce się tu chwalić, ale bardzo klimatyczne obrazki greckich Kapliczek..., Krótko mówiąc.
Ech, te dwie pierwsze foty !!!!...Ależ miodzio !!!!.... Ależ extra !!!!..... Ależ błękit !!!!....
Wreszcie macie Wielki Błękit z Grecji
A czwarta fotka, bardzo późna jesień w Grecji. Widać....
A ostatnia fotka, tez już jesień. Widać różnicę nasłonecznienia, w stosunku do fotek 1, 2. Morze już nie jest błękitne, ale ciemnoniebieskie
.....
I teraz parę spraw technicznych odnośnie greckich kapliczek,..... Żeby ktoś tu nie dał lub nie dała plamy
Jak się zatrzymamy gdzieś na greckim punkcie widokowym, żeby obejrzeć sobie z bliska grecką kapliczkę, to Uwaga dla nieświadomych !!!!
Może być reakcja ....
Co za dziad tu był przy tej kapliczce ??... Ale nasy///fił w tej kapliczce... Same śmieci w tej kapliczce....I dziady pili tu browca i palili szlugi??
... No, jak te menele w krzakach, pili, palili i pety zostawili........ Trzeba posprzątać ta śliczną kapliczkę ??
STOP.... Nic nie ruszać !!!!! Bo.... skórki od chleba... jakiś zdechły zasuszony owoc.... papieros .... zapałki.... jakaś mała szklaneczka po alkoholu..... nawet puszka po piwie .... I inne "niby śmieci""""' .... To skromne ofiary dziękczynne !!!
Znów w tej Grecji, wszystko inaczej, jak w Polsce
P.S. Acha, jeszcze jedno... Gdzie są jeszcze greckie kapliczki, bo zapomniałem ??.....
Greckie kapliczki są także w greckich marketach budowlanych typu Castorama i obi, na dziale "Ogród"
Jak ktoś ma życzenie, to może sobie przytargać taka kapliczkę do Polski
W samochód wejdzie spoko
Oczywiście mówimy o kapliczkach najmniejszych... Bo w marketach są ich różne wielkości... Największe wielkości, to wielkości domku gospodarczego na działkę, że dwóch chłopów może tam wejść i pobiesiadować, znaczy się pomodlić
I jeszcze uwaga techniczna... Sprzedawane kapliczki sa surowe (szare), do pomalowania... Uwaga z tym malowaniem?? ..Żeby kapliczka nie wyszła nam pstrokato jak krasnal w ogródku
Na wszelki wypadek, podpowiadam .... Najlepiej sprawdzi się kapliczka, ścianki białe...dach niebieski ... Krzyżyk zaakcentować na czarno, albo na złoto .....
Normalnie będzie Grecja w pigułce w ogródku .... i .... szok
.....

.png)

.png)