Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Greckie kapliczki.... Ciekawostka turystyczna

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.06.2025 19:07

Zrywam się teraz z tej wojny z Iranem, bo zaczyna się kopanie z jakimiś, chyba ten tego, "pożytecznymi ....) ?? 8) ...Wiemy o co chodzi ??

Ok... Coś miłego, coś fajnego w Grecji...Czyli greckie kapliczki

Zawsze sądziłem, że jest to wdzięczny i ciekawy temat do zreferowania w swoich relacjach z Grecji

A tu nic o kapliczkach w Grecji :rotfl: :| .... Nie wiem, grekomaniaczki ostatnich relacji, np z z Korfu, etc... Jak wy tam badacie tą Grecję ??? Jednym okiem ?? Nie ma po tej stronie kapliczek ?? Chociaż ze strony egejskiej, znaczy Evii, etc, tez nie zauważyłem niczego o kapliczkach ?? :|

Ok... obrazoburczy, niezależny komentator wypełni teraz temat greckich kapliczek...Bo Warto :spoko:

W mojej opinii, greckie kapliczki są symbolem, czy tez niepozornym elementem magicznym

Detale krajobrazu greckiego, drobiazgi, proste i oczywiste. I nie wyobrażam sobie Grecji, bez greckich kapliczek

Greckie kapliczki są wszędzie w Grecji, dlatego lekko przyciąłem relacjodawczyniom i realcjodawcom greckich klimatów

Wszędzie...czyli zwłaszcza przy drogach, ...Ale i we wioskach w miastach różnych, mniejszych i tych całkiem dużych.... Także w obejściach prywatnych, przed i na podwórku, czy obejściu, czy w przydomowym ogródku... Krasnala w ogródku :lol: w Grecji nie zobaczycie ... Ale grecka kapliczkę i owszem

Teraz, żeby trochę rozjaśnić tekst i zawiesić na czymś oko??...To zawieszamy oko na przykładowych greckich kapliczkach

Wszystkie fotki (oprócz chyba trzeciej).... Moje...Autorskie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie chce się tu chwalić, ale bardzo klimatyczne obrazki greckich Kapliczek..., Krótko mówiąc. :)

Ech, te dwie pierwsze foty !!!!...Ależ miodzio !!!!.... Ależ extra !!!!..... Ależ błękit !!!!....
Wreszcie macie Wielki Błękit z Grecji :mg: ;) :)

A czwarta fotka, bardzo późna jesień w Grecji. Widać....
A ostatnia fotka, tez już jesień. Widać różnicę nasłonecznienia, w stosunku do fotek 1, 2. Morze już nie jest błękitne, ale ciemnoniebieskie
.....

I teraz parę spraw technicznych odnośnie greckich kapliczek,..... Żeby ktoś tu nie dał lub nie dała plamy :sm: :mg:

Jak się zatrzymamy gdzieś na greckim punkcie widokowym, żeby obejrzeć sobie z bliska grecką kapliczkę, to Uwaga dla nieświadomych !!!!

Może być reakcja ....

Co za dziad tu był przy tej kapliczce ??... Ale nasy///fił w tej kapliczce... Same śmieci w tej kapliczce....I dziady pili tu browca i palili szlugi??
... No, jak te menele w krzakach, pili, palili i pety zostawili........ Trzeba posprzątać ta śliczną kapliczkę ??

STOP.... Nic nie ruszać !!!!! Bo.... skórki od chleba... jakiś zdechły zasuszony owoc.... papieros .... zapałki.... jakaś mała szklaneczka po alkoholu..... nawet puszka po piwie .... I inne "niby śmieci""""' .... To skromne ofiary dziękczynne !!! :)

Znów w tej Grecji, wszystko inaczej, jak w Polsce :)

P.S. Acha, jeszcze jedno... Gdzie są jeszcze greckie kapliczki, bo zapomniałem ??.....

Greckie kapliczki są także w greckich marketach budowlanych typu Castorama i obi, na dziale "Ogród"

Jak ktoś ma życzenie, to może sobie przytargać taka kapliczkę do Polski

W samochód wejdzie spoko ;) ... W bagaż podręczny samolotowy, będzie problem. ;) .... Bagaż rejestrowany ?? Ta najmniejsza ??? Można spróbować utworzyć sobie kolejny bagaż rejestrowany ;)

Oczywiście mówimy o kapliczkach najmniejszych... Bo w marketach są ich różne wielkości... Największe wielkości, to wielkości domku gospodarczego na działkę, że dwóch chłopów może tam wejść i pobiesiadować, znaczy się pomodlić :)

I jeszcze uwaga techniczna... Sprzedawane kapliczki sa surowe (szare), do pomalowania... Uwaga z tym malowaniem?? ..Żeby kapliczka nie wyszła nam pstrokato jak krasnal w ogródku ;) ....

Na wszelki wypadek, podpowiadam .... Najlepiej sprawdzi się kapliczka, ścianki białe...dach niebieski ... Krzyżyk zaakcentować na czarno, albo na złoto .....

Normalnie będzie Grecja w pigułce w ogródku .... i .... szok :) u sąsiadów na działce, czy posesji.... pani Kowalska, co pani wyznanie zmieniła, teraz prawosławna ?? ;) :)

.....
AdamSz
Cromaniak
Re: Zmiany ciąg dalszy – sierpień 2024.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.06.2025 10:35

Kapitańska Baba napisał(a):
....Taki fajny detal na skałach. ....

To jest grecka kapliczka
Ostatnio wyprodukowałem post o greckich kapliczkach. Możesz sobie wdepnąć w ten mój artykuł i zapoznać się szerzej z problematyką greckich kapliczek. ... Ale już tam zapewne byłaś i już coś wiesz więcej o greckich kapliczkach ??

Co ciekawe, kapliczka na twoje fotce, jest pomalowana w kolorach, jakie sugerowałem w swoim poście 8)

Tu udokładniam info, że takich kapliczek przy brzegu morza jest pełno w Grecji. A także małych sanktuarium, do których nie można dojść droga lądową.
I jeżeli Grecy organizują sobie jakieś lokalne święto religijne przy takim niedostępnym sanktuarium, lub kapliczce, to przypływają tam łodziami...
Super to wygląda, jak się zbiorą lodzie przy takich miejscach... Bo sa tam łodzie wszelakie. Cały przekrój. I greckie jachty motorowe, wszelkie. Małe i duże. I open i zakryte. I RIBy. I łodzie rybackie różne. I całkiem małe. I większe. A najlepiej prezentują sie te kolorowe greckie kuterki.

Niżej przykład małego sanktuarium, lub dużej kapliczki, która jest kompletnie odcięta lądowo od swiata. Tylko łodzią.

Fotka moja autorska

Obrazek

I zbliżenie

Obrazek

...
Ech, kapliczka ładna i klimatyczna, ale muszę trochę skrytykować tą swoja fotę... Tak jak trochę krytykowałem te twoje foty....
Woda jakaś czarna w tym greckim morzu :| ..... Nie do pomyślenia, żeby w Chorwacji była taka czarna woda przy pełnym nasłonecznieniu.. Bonus dla Chorwacji.....
Adriatyk w Chorwacji jest wszędzie w kolorze Blue.... A morze w Grecji nie koniecznie wszędzie jest Blue ??//

.....
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.07.2025 20:34

AdamSz napisał(a):Ok... Coś miłego, coś fajnego w Grecji...Czyli greckie kapliczki

Zawsze sądziłem, że jest to wdzięczny i ciekawy temat do zreferowania w swoich relacjach z Grecji

A tu nic o kapliczkach w Grecji :rotfl: :| .... Nie wiem, grekomaniaczki ostatnich relacji, np z z Korfu, etc... Jak wy tam badacie tą Grecję ??? Jednym okiem ?? Nie ma po tej stronie kapliczek ?? Chociaż ze strony egejskiej, znaczy Evii, etc, tez nie zauważyłem niczego o kapliczkach ?? :|

Jak to nic, ja napisałam kilka słów.
Obrazek
https://www.cro.pl/to-nie-tam-mialo-byc-czyli-rodos-2018-t54063-30.html#p1990629.

AdamSz napisał(a):Tu udokładniam info, że takich kapliczek przy brzegu morza jest pełno w Grecji. A także małych sanktuarium, do których nie można dojść droga lądową.
I jeżeli Grecy organizują sobie jakieś lokalne święto religijne przy takim niedostępnym sanktuarium, lub kapliczce, to przypływają tam łodziami...
Super to wygląda, jak się zbiorą lodzie przy takich miejscach... Bo sa tam łodzie wszelakie. Cały przekrój. I greckie jachty motorowe, wszelkie. Małe i duże. I open i zakryte. I RIBy. I łodzie rybackie różne. I całkiem małe. I większe. A najlepiej prezentują sie te kolorowe greckie kuterki.

Takie niedostępne z lądu widziałam na wyspie Santorini i też o nich wspomniałam w relacji.

Obrazek
https://www.cro.pl/santorini-bez-samochodu-czyli-autobusami-i-piechota-t56524-300.html#p2247039

Obrazek
https://www.cro.pl/santorini-bez-samochodu-czyli-autobusami-i-piechota-t56524-300.html#p2247227

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone