Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2025 11:32

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Pisz, pisz, zawsze to inny punkt widzenia, no i inne odczucia....

No niby tak :) i powspominać można.

Nie no, oczywiście że pisz :mg: , bo ja już nic nie pamiętam :smo:
I tak se teraz kombinuję, że jak nam już nie straszne przesiadki w Antenie :bojesie: , to może ja se na za rok taki locik egonkiem na Karpatosik upoluję :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2025 12:23

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Z półwyspu Akrotiri do Chanii jest bliziutko ... ale znowu musimy wjechać do "centrum" :bojesie:
Parkujemy na sporym miejskim, darmowym, parkingu: 35°31'00.7"N 24°01'27.5"E

Parking jest przy miejskiej plaży, która całkiem nieźle (jak na plażę miejską ;) ) się prezentuje :mg:
Obrazek

Jakkolwiek to zabrzmi, to poza parkingiem, nie miałam nic innego zaznaczonego na mojej mapce 8O 8O 8O
Bo ja miałam "rozpisane" plaże, wąwozy, mostki, wodospady, jakieś kościółki z ładnym wiułem ... a z miasteczek to wiedziałam, że chcę Chanię i Rethymno zobaczyć :oczko_usmiech:
Pamiętałam tylko, że w Chanii jest Stary Wenecki Port, Latarnia Morska i kościół "3w1" (kiedyś był kościołem katolickim, potem meczetem a teraz kościołem prawosławnym 8O )

No to idziemy ... wzdłuż dawnych weneckich murów miejskich ... i dochodzimy do początku falochronu, na którego końcu jest Latarnia Morska ... wchodzimy więc na falochron ...
Obrazek

Z falochronu Stary Port Wenecki prezentuje się pięknie 8)
Obrazek

Obrazek

Są tu pozostałości jakichś obiektów ... chyba obronnych ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten "obiekt" z czerwonymi kopułami to Meczet Janczarów (więcej informacji o nim i całej Chanii można poczytać tutaj)
Mi tam od razu w pamięci przychodzi Palermo :hearts:
Obrazek

Z fakochronu widzieliśmy charakterystyczny minaret dawnego meczetu Ahmet Aga ... i chcemy do niego podejść ...
Ale jak wchodzi się w uliczki ... minaret niknie z oczu ... troszkę żeśmy się nakrążyli tymi uliczkami coby go znaleźć ...
Przy okazji tych "poszukiwań" poczyniami zakupy pierwszych "badziewiaków" :smo:

Zamiast minaretu znajdujemy Mustanga :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu jest i minaret :verryhappy:
Obrazek

Obrazek

Jakby ktoś szukał, to jest on tu: 35°30'55.2"N 24°01'15.2"E :proszedzieki:

Pierwszy sukces za nami ...
Teraz "poszukamy" kościoła św. Mikołaja ...

Poszukiwania są bardzo przyjemne, bo idziemy urokliwymy uliczkami ... :coool:
Obrazek

Jakoweś "kamienie" ... ale wiadomo, że to nie jest "moja specjalizacja" :smo:
Obrazek

Jest kościół ... ale to nie tego szukamy ...
To jest ... największy kościół w Chanii – Katedra Trimartiri przy Placu Athinagora
Obrazek

Po lewej stronie stoi pomnik Anagnostisa Mantakasa - kreteńskiego bojownika o wolność, znanego z tego, że jako pierwszy wzniósł grecką flagę na Krecie w 1913 roku (mój ajfon mi tak teraz podpowiada :bojesie: )
Obrazek

Po prawej stoi taki pomnik (ale tego już mój "mundry ajfon" nie rozpoznaje :bojesie: ) ... ale wygląda jak Mikołaj ;)
Obrazek

W środku długo nie "zabawiłam" ...
Obrazek

Obok jest "coś" z kopułkami ... ale nie wiem co to :oops:
Obrazek

Idąc od Placu Athinagora w stronę portu dochodzimy do tych "głównych" czerwonych kopułek czyli do Meczetu Janczarów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy brzegiem portu i dochodzimy do dawnych hangarów stoczniowych (Neoria).
Kamienne hale były kiedyś suchymi dokami w których naprawiano i budowano statki.
Obrazek

Na razie tyle, bo już się robi "tasiemiec" z tego postu ... a czytałam, że to się słabo "ładuje" :bojesie:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2025 12:26

Tasiemca ciąg dalszy :smo:

Znowu zagłębiamy się w uliczki ... bo przecież cały czas szukamy tego Św. Mikołaja ... :lol:
Obrazek

No i w końcu JEEEEEST :verryhappy:
Obrazek

Obrazek

Początkowo był to kościół katolicki poświęcony świętemu Mikołajowi, patronowi żeglarzy. Po weneckim podboju Krety kościół został przekształcony w grecki kościół prawosławny a w międzyczasie był meczetem ... ma dzwonnicę i minaret :mg:
Obrazek

Do środka też zerknęłam :smo:
Obrazek

Obrazek

Teraz widziałam już "wszystko" co pamiętałam, że warto zobaczyć ... można więc pokręcić się uliczkami bez celu ... :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak "błądząc" sobie uliczkami Chanii dochodzimy do Twierdzy Firka (Firka Venetian Fortress)
Wejść można za darmo od poniedziałku do piątku od 8:00 do 15:00 ... ale jest już duuużo później :? ... może kiedy indziej będzie okazja, bo zachody słońca są tam podobno piękne :smo:
Obrazek

Latarnia z innej perspektywy :smo:
Obrazek

Stary Port Wenecki z tej strony też prezentuje się pięknie :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu jest budynek Muzeum Morskiego Krety
Obrazek

I jeszcze raz "czerwonaki" :smo:
Obrazek

Można w końcu przysiąść i odpocząć ;)
Obrazek

I nie wiem czy to przez słońce, czy przez zmęczenie, czy przez wino ... a może przez wszystko na raz :lol: :lol: :lol: ... dopadła nas głupawka ... :smo:
Mieliśmy fajną miejscówkę do obserwacji, bo siedzieliśmy na placu z fontanną wenecką i chodziło tam mnóstwo ludziów ... przeróżnych ... ;)
Wnioski z tej obserwacji Wam daruję ... bo jeszcze ktoś by nie zrozumiał naszego sarkazmu i poczucia humoru ;)
Może powiem tylko, że no ja nie pojmuję (a może to właśnie ja jestem inna :bojesie: ) czemu niektórzy się "oszpecają" i jeszcze płacą za to ciężkie pieniądze ... :roll: 8O :roll:

Całkiem fajnie się siedziało, a mi jeszcze było to całkiem na rękę, bo oczywiście chciałam doczekać tu do "złotej godziny" :smo: :cisza:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ufffff, to był dłuuuugi, gorący ale piękny dzień :hearts:
A jutro ... jutro też będzie pięknie, bo pojedziemy na Balos :verryhappy:

:papa: :papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2025 13:25

Te niezidentyfikowane kopułki to Halidon/hammam, czyli łaźnia turecka :Do

Myślałam, że nie widziałam kościoła 3in1, ale przeleciałam swoją relację i byłam pod nim - kościół z dzwonnicą i minaretem :mg:

I widzę, że kopułki Janczarów pięknie odmalowane :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2025 14:22

piekara114 napisał(a):
Myślałam, że nie widziałam kościoła 3in1, ale przeleciałam swoją relację i byłam pod nim - kościół z dzwonnicą i minaretem :mg:
Z Twojej relacji (chyba :smo: ) pamiętałam jeszcze hale targową ... ale jest w remoncie ...
Przejeżdżaliśmy koło niej kilka razy i cała jest w rusztowaniach :?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.08.2025 14:44

mysza73 napisał(a):I tak se teraz kombinuję, że jak nam już nie straszne przesiadki w Antenie :bojesie: , to może ja se na za rok taki locik egonkiem na Karpatosik upoluję :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:

Dobry pomysł :tak: . Przesiadki w Atenach nawet lubię, ale popsuli się tam z jedzeniem i jak 4 lata temu jedzonko było pyszne, gorące i duże porcje tak teraz tyci porcyjka w tekturowym pudełeczku... chyba więcej nie skorzystam.
Ale mają kranik z wodą, fajne sklepiki, dobrą kawę i ogólnie czas szybko płynie :D .
Poza tym, wykombinowałam sobie, że jak następnym razem trafi nam się 4 h przesiadka (za krótka jednak, żeby skoczyć na miasto), to skorzystamy z jakiegoś saloniku.
mysza73 napisał(a):Teraz widziałam już "wszystko" co pamiętałam, że warto zobaczyć ... można więc pokręcić się uliczkami bez celu ... :mg:

Ja od tego momentu zobaczyłam prawdziwy urok Chani, gdy zaczęłam włóczyć się uliczkami bez celu :mg: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2025 15:09

wiola2012 napisał(a):Ale mają kranik z wodą, fajne sklepiki, dobrą kawę i ogólnie czas szybko płynie :D .
Ejjjj, ja na odlotach nie znalazłam ... gdzie te kraniki som? ;)
Bo na dole to wiem gdzie, ale my nie wychodziliśmy za bramki :D
wiola2012 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Teraz widziałam już "wszystko" co pamiętałam, że warto zobaczyć ... można więc pokręcić się uliczkami bez celu ... :mg:

Ja od tego momentu zobaczyłam prawdziwy urok Chani, gdy zaczęłam włóczyć się uliczkami bez celu :mg: .
No w sumie fajna ta Chanka :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2025 16:57

Chania jest cuuuuuuuuudnaaaaaaa :hearts: Za każdym razem jak oglądam zdjęcia to cieszę się, że to była moja baza i mogłam się tam kilka razy pokręcić o różnych porach...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.08.2025 18:06

Miałem napisać o łaźniach ale Betee mnie uprzedziła. A nie widziałaś tam w Chanii takiej 15-osobowej zgrai młodzieży? (Jak wiesz, mój Syn tam wtedy balował ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2025 18:35

Agora jest fajna....a ten remont :lol: :lol: :lol:
Rozpoczął się początkiem 2022, miał trwać 18 m-cy, trwa ponad 3 lata..... Trafili tam na jakieś kamienie, ale to już przeszłość rozwiązana....ale jak przeczytałam remont Agory nie jest na liście priorytetów Wykonawcy :lezekwicze: I co im zrobisz :?:

I tak mi się przypomniało....Koleżanka zamówiła firmę (z polecenia, gościa nawet coś tam prywatnie zna) na położenie płytek na balkonie i schodach do ogródka. Płytki kupione, są u Wykonawcy, bo u "siebie je dotnie"... Miał zacząć pracę końcem czerwca.... Na telefon czemu go nie ma: "powiedziałem, że przyjdę, to przyjdę" :lezekwicze: Ci w Chanii to chyba oddział tego naszego lokalnego speca.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 05.08.2025 07:47

mysza73 napisał(a):Mieliśmy fajną miejscówkę do obserwacji, bo siedzieliśmy na placu z fontanną wenecką i chodziło tam mnóstwo ludziów ... przeróżnych ... ;)
Wnioski z tej obserwacji Wam daruję ... bo jeszcze ktoś by nie zrozumiał naszego sarkazmu i poczucia humoru ;)
Może powiem tylko, że no ja nie pojmuję (a może to właśnie ja jestem inna :bojesie: ) czemu niektórzy się "oszpecają" i jeszcze płacą za to ciężkie pieniądze ... :roll: 8O :roll:

A to ciekawe, może rozwiniesz? :) Ja będąc czy to w Chani, innym Palermo czy Palmie widziałem mnóstwo nie szpecących się kobiet, zupełnie odwrotnie niż w Polsce. Chyba, że masz coś innego na myśli.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 08:28

tony montana napisał(a):A nie widziałaś tam w Chanii takiej 15-osobowej zgrai młodzieży? (Jak wiesz, mój Syn tam wtedy balował ;)
Jakoś nie rzucili mi się w oczy ... może wyglądali "normalnie" :lol:

piekara114 napisał(a):Agora jest fajna....a ten remont :lol: :lol: :lol:
Rozpoczął się początkiem 2022, miał trwać 18 m-cy, trwa ponad 3 lata..... Trafili tam na jakieś kamienie, ale to już przeszłość rozwiązana....ale jak przeczytałam remont Agory nie jest na liście priorytetów Wykonawcy :lezekwicze: I co im zrobisz :?:
Faktycznie chyba nie jest priorytetem ... bo przejeżdżaliśmy koło Agory i o 7 rano i o 7 wieczorem i w południe ... i nie widać tam było nijakich robót :roll:
Ale może rusztowania muszą nabrać mocy :bojesie:

Trajgul napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mieliśmy fajną miejscówkę do obserwacji, bo siedzieliśmy na placu z fontanną wenecką i chodziło tam mnóstwo ludziów ... przeróżnych ... ;)

A to ciekawe, może rozwiniesz? :) Ja będąc czy to w Chani, innym Palermo czy Palmie widziałem mnóstwo nie szpecących się kobiet, zupełnie odwrotnie niż w Polsce. Chyba, że masz coś innego na myśli.
Ciekawe po czym wnioskujesz, że chodzi mi o kobiety 8O ;)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 05.08.2025 08:54

mysza73 napisał(a):Ciekawe po czym wnioskujesz, że chodzi mi o kobiety 8O ;)

To moja projekcja ;).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 09:47

Trajgul napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ciekawe po czym wnioskujesz, że chodzi mi o kobiety 8O ;)

To moja projekcja ;).
;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2025 09:50

Dziś jedziemy na Balos 8)
Decydujemy się na drogę lądową gdyż ...
Po pierwsze jest dużo tańsza niż morska :oczko_usmiech:
Rejs statkiem z Kissamos kosztuje 38 euro za osobę, a jadąc autem płacimy 1 euro za osobę - jest różnica? NO RACZEJ :lol: :lol: :lol:
Doooobra, trzeba jeszcze wydać 3 euro za parking na końcu tej jakże ekscytującej drogi ;)
Ale jest też po drugie ...
Płynąc statkiem jest się dość ograniczonym czasowo ... a ja tego nie lubię ;)
Może być też po trzecie ... bo sama droga jako "zakazany owoc" bardzo kusi :smo:
Ale dla porządku napiszę, że wszystkie (chyba ;) ) wypożyczalnie samochodów zastrzegają, że ubezpieczenie nie pokrywa uszkodzenia opon na drodze szutrowej ... a właśnie taką jedzie się na Balos ... tzn jedziemy na własną odpowiedzialność :bojesie: :mg:

Z naszego apartmana mamy bliziutko, jakieś 6 km :mg:
Wyjeżdżamy około 9 rano, bo czytałam, że potem może brakować miejsca na parkingu 8O
Zakazany owoc kusi sporo ludziów ... :lol:
Po kilkunastu minutach jesteśmy przy punkcie poboru opłat: 35°31'31.0"N 23°36'37.2"E
Mamy znakomity timing, bo nikogo nie ma przed nami ... nie będzie się kurzyć :lol:

Droga ... no jak to droga szutrowa, nie ma co dramatyzować, ale też szybko się nie pojedzie ...
Trzeba jechać wolno, omijać większe dziury i kamienie i będzie git ...
Mamy do przejechania 7,5 km ... google mówi, że będziemy jechać pół godziny ... znaczy z zawrotną predkością 15 km/h :lol: :lol: :lol:
I tak też mniej więcej jechaliśmy ... ;)

No to ruszamy ...
Obrazek

Otwieramy peleton, ale za nami jest grupa pościgowa ... ;)
Obrazek

Wszyscy jadą wolniutko, nikt nie wyprzedza, przez całą drogę wyprzedziły nas tylko dwa quady ...
A propos quadów ... to bliżej końca trasy było, na zboczu góry, poniżej drogi leżały w przepaści dwa quady ... a przy drodze kapliczka ... dwóch młodych ludzi zginęło na tych quadach ...

Obrazek

Nie chcieliśmy się więcej zatrzymywać, bo peleton by nas wyprzedzi i zasłaniałby nam widoki przed nami i nam kurzył ;)

Kozy kri-kri nic sobie nie robią z obecności samochodów ... no ale to w końcu one są u siebie :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To gdzieś tu w dole leżały te quady ...
Obrazek

To już zdjęcie z parkingu ... niezła kolumna za nami jechała :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Jeszcze tylko kilkunastominutowy spacerek ... w dół i będziemy na miejscu ... :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już COŚ zaczyna się wyłaniać :coool:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No co ja Wam będę mówić ... no PIĘKNIE JEST :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapomniałam o marchewkach dla nich ... :oops: :oops: :oops:

Doooobra, schodzimy na dół, bo niedługo przypłyną "obcy" ;)
Obrazek

Obrazek

CDN :smo:

:papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone