Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.07.2025 09:49

Trajgul napisał(a):Jestem pod wrażeniem organizacji, logistyki. Dobrze z Tobą mają.
Może i dobrze :mg:
Ale ja lubię to wszystko szukać, planować, organizować, itd :mg:

te kiero napisał(a):Seitan Limani jeszcze przede mną, jest super.. jak nie ma ludzi :oczko:
Szczerze ;) , ja od początku podejrzewałam, że wschód słońca tam będzie piękny ...
Na a jak wyszło, że dolecimy o bladym świcie to już było pewne, że ich tam zaciągnę :lol:
I plażowania tam nawet nie rozważałam, bo plaża jest niezbyt duża i w sezonie, nawet niskim, raczej zawsze z ludziami ;)

te kiero napisał(a):Świetny App Mysza, standard który lubimy, a tym zielonym fotelem to już w ogóle by mnie kupili :lol:
Nazwałam go fotelem prezesa :lol: ... ale nawet raz na nim nie zasiadłam :lezekwicze: 8O :glupek:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.07.2025 09:53

Mikromir napisał(a):No, lokum świetnie, standard rewelka, widoki superaśne, a pawie :!: mnie powaliły zupełnie. :lol:
Czasem rano troche darły ryje, tzn dzioby :lol:

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Mikromir napisał(a):P.S. Dawno mnie tu nie było i nagle z zaskoczeniem stwierdzam, że prawie wszyscy na forum jesteśmy... noworodkami :lezekwicze:
Ja chyba jestem jeszcze embrionem, bo nie rozumiem o co chodzi :oops: :bojesie:

O ten wiek 0 pod awatarkiem mi chodzi. :oczy: Jak się tego pozbyć? Bo widzę, że Beata tego nie ma i nie umiem rozkminić jak te dane wywalić... :glupek:
Aaaaa, faktycznie, dopiero teraz to zobaczyłam 8O
Z jednej strony jestem weteranem a z drugiej noworodkiem :lol: :lol: :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.07.2025 11:24

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Wstaje nowy dzień ... więc wstaję i ja :mg:
Wszyscy smacznie śpią więc mogę w spokoju podziwiać wstające słoneczko :hearts:
Podzieliłam się tym pięknym widokiem z Potter ... ale mnie wyśmiała i zakazała budzić urzędnika :bojesie:

Podzielę się jednak tym widokiem ... może ktoś doceni :smo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po śniadanku jedziemy na plażę :coool:
Znowu będzie Falasarna, ale tym razem jej południowy skraj - Livadi Beach
Po drodze mijamy główną Falasarnę ... ale ilość samochodów a co za tym idzie ludziów, i ilość decybeli, które dochodziły z tej plaży potwierdziły tylko słuszność mojego wyboru :bojesie:
My parkujemy dokładnie tu: 35°29'05.7"N 23°34'43.6"E
W cieniu drzewek stoi dosłownie kilka samochodów więc i na plaży nie powinno być tłoku :mg:

I tak też jest :hearts:
Ten obóz w centrum zdjęcia to nasz :verryhappy:
Obrazek

Lazury są piękne ... ale woda jest całkiem rześka jak dla mnie :tak:
Ale też nie na tyle żebym się nie kąpała :lol:
Obrazek

Mąż pływał ... na desce :bojesie: :glupek: :bojesie: :glupek:
Obrazek

Ja raczej nigdy nie zostanę fanem zorganizowanych plaż leżakowo parasolowych ...
Dla mnie idealna plaża to taka, na której w zasięgu słuchu (choć u mnie to może być mylące :oops: ) a najlepiej wzroku, nie ma nikogo :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na każdej plaży na której byliśmy były prysznice :hearts:
No dla mnie to jest idealne rozwiązanie jak po wyjściu z morza mogę spłukać z siebie solankę :D
Przy plaży jest też beach bar więc i kawki można się napić :hearts:
Pierwsza frappe cappuccino w tym roku :hearts:
Obrazek

Idę też z mężem zerknąć na "główną" Falasarnę ... no lazurki piękne tu są :hearts:
Ale i na plaży i w wodzie widać, że ludziów jest sporo ...
Obrazek

Do domu wracamy troszkę inną drogą, przez wioskę Limeniskos, gdzie też miałam na oku fajne apartmany :mg:
Obrazek

Obrazek

Po plaży obowiązkowa sjesta :mg: ... a po niej nieobowiązkowa, ale wszyscy się zapisali :lol: , wycieczka 8)
Odwiedzimy Monastyr Gonia i kreteńską Kapadocję :smo:

:papa: :papa: :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.07.2025 11:49

Moja osoba pewnie tłumu nie przysporzy, ale nie może mnie tu nie być. Kretę Zachodnią troszkę, ale wiele lat temu, udało mi się poznać... Będzie więc to trochę podróż sentymentalna, chociaż tylko wirtualna. No i będą u Ciebie takie miejsca, do których nie dotarliśmy, być może z lenistwa, ale już teraz przyczyny nie pamiętam :oczy: . Najważniejsze, że będzie pięknie i ( jak zwykle u Ciebie) ciekawie.
8) :hearts: :hut:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.07.2025 12:00

dangol napisał(a):Moja osoba pewnie tłumu nie przysporzy, ale nie może mnie tu nie być. Kretę Zachodnią troszkę, ale wiele lat temu, udało mi się poznać... Będzie więc to trochę podróż sentymentalna, chociaż tylko wirtualna. No i będą u Ciebie takie miejsca, do których nie dotarliśmy, być może z lenistwa, ale już teraz przyczyny nie pamiętam :oczy: . Najważniejsze, że będzie pięknie i ( jak zwykle u Ciebie) ciekawie.
8) :hearts: :hut:

Cześć Danusiu :P , fajnie, że wciąż mi towarzyszysz w moich małych wielkich greckich podróżach :cmok:
No przecie już tłumaczyłam, że tłumy to tylko na plaży niewskazane som :smo:
Pięknie raczej będzie, bo Grecja piękna jest :hearts:
A czy ciekawie?
Pewnie kilka osób zgłosiłoby zdanie odmienne :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.07.2025 21:08

mysza73 napisał(a):A jedziemy zobaczyć (tylko z góry :oops: ) plażę Seitan Limania 8)
A oto i ona ...
Mam tylko jedno zdjęcie ... z moją skromną osobą ... :bojesie:
Obrazek

mysza73 napisał(a):
megidh napisał(a):Szkoda, że nie masz więcej zdjęć z plaży Seitan Limania.
Specjalnie dla Ciebie wygrzebałam jeszcze dwa, na których nic nie zasłaniam :cmok: , a które wysłałam komuś na messengera (ale wiadomo, wtedy traci się jakość :? )

No właśnie miałam pisać, że ja miałam inne fotki z tego pierwszego greckiego wschodu :D

W czasie kiedy Aga robiła te pierwsze kreteńskie fotki ja podziwiałam ten sam grecki wschód słońca z pokładu samolotu... Tak nam się złożyło :D

mysza73 napisał(a):Wstaje nowy dzień ... więc wstaję i ja :mg:
Podzieliłam się tym pięknym widokiem z Potter ... ale mnie wyśmiała i zakazała budzić urzędnika :bojesie:
Jak dobrze, że to na mnie nie padło :lol: :lol: :lol: :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.07.2025 21:25

Ja tam lubię greckie parasole i leżaki bo najczęściej (choć nie zawsze) są darmowe jeśli bierzesz drinki/napoje/jedzenie a i dobrze chronią przed niemożebnym upałem :)
Wasza plaża fajniutka, dobrze że bar z kawką w tej "dziczy" jednak był :)
Seitan widziałem nawet z niższej perspektywy parkingowej, ale martwiłem się jak podjadę pod górę, bo nie za dużo miejsca było między autami a różnica poziomów spora...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.07.2025 05:28

tony montana napisał(a):Seitan widziałem nawet z niższej perspektywy parkingowej, ale martwiłem się jak podjadę pod górę, bo nie za dużo miejsca było między autami a różnica poziomów spora...
Gdzie Ty tam jeszcze niżej zjechałeś 8O
Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.07.2025 05:31

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Wstaje nowy dzień ... więc wstaję i ja :mg:
Jak dobrze, że to na mnie nie padło :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie ciesz się tak, bo wszystko jeszcze przed Tobą :jezykprosto:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.07.2025 06:09

mysza73 napisał(a):Gdzie Ty tam jeszcze niżej zjechałeś 8O
Obrazek
To ścieżka od parkingu? Tego kiedyś nie było 8O A przynajmniej nie w takim wydaniu....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.07.2025 06:17

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Gdzie Ty tam jeszcze niżej zjechałeś 8O
To ścieżka od parkingu? Tego kiedyś nie było 8O A przynajmniej nie w takim wydaniu....
Tak.
Tu skąd robię zdjęcie, mniej więcej, jest parking, a tam w dół była ścieżka, mniemam że na plażę, bo dwie osoby wracały stamtąd ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.07.2025 06:30

No to kiedyś zejście było o wiele bardziej dzikie
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.07.2025 07:14

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

No to ruszamy ...
Główny nasz cel w czasie tej wycieczki to Gonia Monastyr ...

Ale po drodze ... zatrzymujemy się przy kościółku w skale - Ioannis Prodromos church
Jadąc "od nas" to jest za portem ale jeszcze przed Kisamos
Obrazek

Obrazek

Wchodząc do środka można się poczuć troszkę jak w jaskini ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można tunelem pod ulicą przejść na drugą stronę gdzie jest mała kamyczkowa plaża - Paralia Ntamiali
Obrazek

Widać minicosty wracające do portu z Balos ...
Obrazek

Obrazek

No ale komu w drogę temu czas ;)
Lekko już uduchowieni :smo: możemu jechać do właściwego monastyru :D
Jako, że mamy Małgorzatę na pokładzie, wszyscy łatwo zapamiętali, że jedziemy do Gonii :lol: :lol: :lol:
Więcej o tym miejscu można poczytać tu: Gonia Monastyr - Klasztor Zakątka

Parkujemy koło rodziny Bambi :hearts: (35°33'00.8"N 23°46'37.0"E)
Obrazek

Obrazek

A teraz już do monastyru ...
Kupujemy bilety (3 euro za osobę), jeśli jakaś pani będzie mieć odkryte kolanka dostanie odpowiedni outfit ;)

Kościół jest jakby "zwyczajny", nic szczególnego, ale dziedziniec i całe otoczenie jest bardzo, bardzo przyjemne 8)

Obrazek

Mieszkancy klasztoru odpoczywają w cienu winorośli ...
Obrazek

Pierwsze tegoroczne chochlaki :hearts:
Obrazek

Zaglądamy do kościoła, ale w środku też jest "zwyczajnie" ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy więc na zewnątrz ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pamiątka z czasów powstania kreteńskiego (1866-1869) - osmańska kula tkwiąca do dziś w ścianie absydy.
Obrazek

Bardzo ciekawe jest muzeum kościelne, gdzie można podziwiać cenne relikwie, ikony i inne skarby religijne ...
Obrazek

Opowiem Wam śmieszną sytuację, która miała tu miejsce ;)
W muzeum są piękne mozaiki (chyba to mozaiki są :oops: )
Ja to pewnie bym całkiem szybko wszystko obejrzała i wyszła, ale mąż mój bardzo się wczuł w to zwiedzanie 8O
Najbardziej spodobały mu się mozaiki, które przedstawiały biblijne sceny ...
Stanęliśmy przed taką przedstawiającą Sąd Ostateczny :bojesie:
Mąż bardzo się wczuł, opowiadał mi dość obrazowo co przedstawia: ... na prawo zbawieni, którzy idą do nieba, najpierw papieże, potem biskupi, potem kobiety i dzieci ...
Na lewo grzesznicy którzy trafiają do piekła ...

I tak wiecie, stoi i puszcza swoje wodze wyobraźni ;)
Obok nas stoi pan, ja wiedziałam, że jest naszym rodakiem, bo wcześniej słyszałam jak rozmawiał z żoną (chyba, no nie ważne, z jakąś kobietą ;) ) więc trzymam rękę na pulsie, żeby mąż się zbytnia nie zagalopował i nie gadał głupot :bojesie:
Bo wiecie, mój mąż to czasami potrafi gadać różne głupoty i jak ktoś nas nie zna i nie wie że żartujemy, albo ma inne poczucie humoru niż my, może się oburzyć ;)
Mąż zakończy swoją opowieść i przeszliśmy do kolejnej mozaiki ...
A ja widzę i słyszę jak pan podszedł do tej swojej pani, powtórzył jej prawie słowo w słowo to co mówił mój mąż i kazał jej iść i obejrzeć ten Sąd Ostateczny :bojesie: :lezekwicze:

Noooo ... to chyba było w tym miejscu :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ubranka ... :mg:
Obrazek

Obrazek

Wychodzimy ...
W sumie dość fajne miesce.
Mając już teraz porównanie kilku odwiedzonych przez nas kreteńskich monastyrów, to ten jest jednym z ładniejszych ... ale nie najładniejszy :mg:
Obrazek

A teraz ... pojedziemy do Kapadocji :smo:

:papa: :papa: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.07.2025 17:04

Bardzo mądrego masz Męża, trzeba go słuchać ! :)
Pozdrowienia dla GK!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.07.2025 09:42

Monastyr super, szkoda że nie byliśmy w nim, chociaż byłoby niedaleko od naszej trasy zwiedzaniowej... Sąd Ostateczny imponujący 8) , opis zresztą też, więc nie dziwi że ktoś szybko z niego skorzystał :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone