Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.07.2025 11:56

Również dołączam do szanownego grona oglądaczy i czytaczy , bo zachodnia Kreta jest przed nami - miała być przedsezonowa , ale urlopy ciężko było "zgrać" , na posezonową nie wszyscy członkowie ekipy mają ochotę , bo dzień krótki , itd. itp . . .

Pozdrawiam
Piotr
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 19.07.2025 12:15

To i popatrzę bo już się zapomniało (od 3 dni w domu po wakacjach na .... Krecie)
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 20.07.2025 18:42

Z przyjemnością przysiądę, poczytam wywody :mg: i popatrzę :serduszka: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.07.2025 19:18

W zajawce widzę sporo znajomych miejsc, więc chętnie je powspominam.
Na Kretę mama ochotę wrócić, bo przecież jej całej nie zwiedziliśmy, więc może zobaczę u Ciebie coś, co mnie zainspiruje.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.07.2025 08:35

Witam Szanowne Towarzystwo :hearts:
Tłumy były niewskazane tylko na Krecie ;)
A tu im większe tłumy, tym będzie fajniej ... :verryhappy:

Mikromir napisał(a):Cześć :)
Cześć :D
Dawno Cię nie było ...

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mój mąż wygląda jak członek hare krishna :lol:

:lol:
Rozbawił mnie ten widok. :lol:
Tak marzłam ostatnio w pociągach w Kalabrii - klima na maksa, bo pani konduktor miała ciepły mundurek z żakietem :oczy:
Moja kwietniowa Kalabria poszła się ... :twisted:

Mikromir napisał(a):P.S. Dawno mnie tu nie było i nagle z zaskoczeniem stwierdzam, że prawie wszyscy na forum jesteśmy... noworodkami :lezekwicze:
Ja chyba jestem jeszcze embrionem, bo nie rozumiem o co chodzi :oops: :bojesie:

AgaGy napisał(a):To i ja, jeśli mogę, to powspominam.
A zajawka cuuuudna :serduszka:
No musisz, a nie możesz :coool:

piotrf napisał(a):Również dołączam do szanownego grona oglądaczy i czytaczy , bo zachodnia Kreta jest przed nami - miała być przedsezonowa , ale urlopy ciężko było "zgrać" , na posezonową nie wszyscy członkowie ekipy mają ochotę , bo dzień krótki , itd. itp . . .

Pozdrawiam
Piotr
Też miałam dylemat, czy przed sezonem czy po :bojesie:
Przed dzień dłuższy, ale woda chłodniejsza, a po odwrotnie ...
Całe życie pod górkę :glupek:

Jozzy22 napisał(a):To i popatrzę bo już się zapomniało (od 3 dni w domu po wakacjach na .... Krecie)
I jak wrażenia, gdzie mieszkaliście?

morgana napisał(a):Z przyjemnością przysiądę, poczytam wywody :mg: i popatrzę :serduszka: .
Witam Cię bardzo serdecznie 8)
Jakoś dawno Cię chyba nie widziałam, może bojałaś się mojej Sycylii :cmok: :bojesie:

megidh napisał(a):W zajawce widzę sporo znajomych miejsc, więc chętnie je powspominam.
Na Kretę mama ochotę wrócić, bo przecież jej całej nie zwiedziliśmy, więc może zobaczę u Ciebie coś, co mnie zainspiruje.
Żeby całą Kretę zobaczyć, to trzeba kilka wyjazdów, prawie tyle co na Sycylię ;)
Odwiedziłaś chaniowobalosową część, czy tą południową?
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 21.07.2025 08:48

Ponad 40 zdjęć w zajawce, a to tylko Kreta zachodnia. To nie do pomyślenia, żeby tak z własnej nieprzymuszonej woli unikać tak atrakcyjnego kierunku ;). Będę zaglądał ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.07.2025 10:00

_Piotrek_ napisał(a):Ponad 40 zdjęć w zajawce, a to tylko Kreta zachodnia. To nie do pomyślenia, żeby tak z własnej nieprzymuszonej woli unikać tak atrakcyjnego kierunku ;)
Człowiek młody i głupi ...albo ... człowiek głupieje na stare lata ... :glupek:
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 21.07.2025 10:49

mysza73 napisał(a):
morgana napisał(a):Z przyjemnością przysiądę, poczytam wywody :mg: i popatrzę :serduszka: .
Jakoś dawno Cię chyba nie widziałam, może bojałaś się mojej Sycylii :cmok: :bojesie:

Bynajmniej w ogóle :mg: . Sycylia jest ok :serduszka:
Jakoś tak z czasem kiepsko było, żeby szukać po tych różnych krajach fajnych relacji. A teraz mam wakacje, mam czas, to se szukam :lol: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.07.2025 11:37

morgana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Bynajmniej w ogóle :mg: . Sycylia jest ok :serduszka:
Sycylia jest ok 8O
Sycylia jest absolutnie wyjątkowa, cudowna, fantastyczna :hearts: :hearts: :hearts:
Ok to jest np Rzym, Toskania czy CT :cmok:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.07.2025 15:36

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Mamy auto więc możemy ruszać 8)
W apartmanie teoretycznie możemy zaczekinować się od 17.00 ... ale skontaktowałam się wcześniej z właścicielką i napisała, że dom jest do naszej dyspozycji od samego rana :verryhappy:
Ale nie ma tak lekko ... :jezykprosto:
Bo koło lotniska jest jedno miejsce, które chciałam zobaczyć, a do którego potem już specjalnie nie będzie kiedy podjechać ;)
Konsultuję to oczywiście z resztą grupy, bo chyba jeszcze nie wspominałam, ale wakacje spędzimy wspólnie ze znajomymi, tymi samymi co od wielu, wielu lat są wiernymi klientami biura podróży szmajdatravel (to Małgorzata tak nazwała te usługi od mojego nazwiska :hahaha: ) :lol:
Nikt nie zgłasza sprzeciwu ...
Albo wszyscy też chcą zobaczyć to miejsce, ale jest im już wszystko jedno po nocy na lotnisku ;)
Zapodaję mężowi numerki: 35°33'05.3"N 24°11'32.5"E
Jedziemy więc i już po pierwszych kilometrach widać, że drogi na Krecie będą widokowe :mg: i jak ktoś słabo znosi jazdę samochodem, to awemaryje czy inne lokomotiwy będą niezbędne ;)
No chyba, że ktoś będzie jeżdził tylko tą "autostradą" między Chanią a Heraklionem, to tam raczej bez problemów :mg:
A jedziemy zobaczyć (tylko z góry :oops: ) plażę Seitan Limania 8)

A oto i ona ...
Mam tylko jedno zdjęcie ... z moją skromną osobą ... :bojesie:
Obrazek

No to teraz możemy już jechać "do domu" :mg:
Na pierwsze 5 dni zarezerwowałam apartman niedaleko Kisamos, mamy więc około 60 km do przejechania.
Apartman jest na kreteńskiej wsi, pośrodku gajów oliwnych, ale jest cisza, spokój i piękne widoki ...
A wybrałam go dlatego, że jest optymalnie położony coby odwiedzić Falasarnę, Balos i Elafonisi ;)
Apartman jest świetny: ogromy, czyściutki i doskonale wyposażony, jakby co naprawdę polecam (tylko auto jest niezbędne :mg: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tarasów było kilka ... odkryty, zadaszony i taki bardziej gospodarczy, gdzie stała suszarka na ubrania, szczotki, itp ;)

Mieliśmy też fajnych gości :mg: , w porywach było ich 7 :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze spacerowały pawie ... :mg:
Obrazek

Obrazek

Gospodyni - Evangelia zostawiła nam na powitanie małe conieco :hearts:
Obrazek

I taki list 8O 8)
Obrazek

Dla ułatwienia tłumacz przetłumaczył (tak jak potrafił :lezekwicze: )
Obrazek

Ciasteczka były pyszne :D , raki obrzydliwe :lol: a oliwa bardzo smaczna i przydatna :P

Rozpakowaliśmy nasz dobytek i wszyscy (no prawie ;) ) padli na łóżkach i spali ...
A kto nie spał, to wiadomo, co nie :jezykprosto:
No ale ile mogli tak spać ... :bojesie:
Po południu jedziemy zobaczyć Falasarnę 8)
Tym razem jedziemy na jej północny koniec, na Falasarna - Small Beach
Parkujemy dokładnie tu: 35°29'55.1"N 23°34'48.6"E

Zdjęć nie mam za dużo, bo serio nie planowałam pisać tej relacji :oops:
No ale kilka zostało ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego dnia już nic ciekawego się nie działo ...
Byliśmy tylko w Kisamos na podstawowych zakupach i pierwszy wieczór na Krecie spędziliśmy na naszym zadaszonym tarasie 8)

:papa: :papa: :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.07.2025 18:50

mysza73 napisał(a):
megidh napisał(a):W zajawce widzę sporo znajomych miejsc, więc chętnie je powspominam.
Żeby całą Kretę zobaczyć, to trzeba kilka wyjazdów, prawie tyle co na Sycylię ;)

Zobaczyliśmy część Krety od Rethymno w stronę Balos i Elafonisi. Natomiast na południu odwiedziliśmy klasztor Preveli i plażę Preveli, jadąc tam przez wąwóz Kourtaliotiko. Do mojej relacji z Krety zaglądałaś, ale chyba jej nie pamiętasz.

Kwaterkę mieliście świetną.
Szkoda, że nie masz więcej zdjęć z plaży Seitan Limania.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.07.2025 08:25

Jestem pod wrażeniem organizacji, logistyki. Dobrze z Tobą mają.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2025 08:45

Seitan Limani jeszcze przede mną, jest super.. jak nie ma ludzi :oczko:

Świetny App Mysza, standard który lubimy, a tym zielonym fotelem to już w ogóle by mnie kupili :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.07.2025 09:37

No, lokum świetnie, standard rewelka, widoki superaśne, a pawie :!: mnie powaliły zupełnie. :lol:

mysza73 napisał(a):
Mikromir napisał(a):P.S. Dawno mnie tu nie było i nagle z zaskoczeniem stwierdzam, że prawie wszyscy na forum jesteśmy... noworodkami :lezekwicze:
Ja chyba jestem jeszcze embrionem, bo nie rozumiem o co chodzi :oops: :bojesie:

O ten wiek 0 pod awatarkiem mi chodzi. :oczy: Jak się tego pozbyć? Bo widzę, że Beata tego nie ma i nie umiem rozkminić jak te dane wywalić... :glupek:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.07.2025 09:38

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Zobaczyliśmy część Krety od Rethymno w stronę Balos i Elafonisi. Natomiast na południu odwiedziliśmy klasztor Preveli i plażę Preveli, jadąc tam przez wąwóz Kourtaliotiko. Do mojej relacji z Krety zaglądałaś, ale chyba jej nie pamiętasz.
Już wszystko sobie przypomniałam :mg:
My do palmowego lasu doszliśmy od tej drugiej strony, bo nie chciałam już bardziej obciążać mojego i tak już obciążanego kolanka ;)

megidh napisał(a):Szkoda, że nie masz więcej zdjęć z plaży Seitan Limania.

Specjalnie dla Ciebie wygrzebałam jeszcze dwa, na których nic nie zasłaniam :cmok: , a które wysłałam komuś na messengera (ale wiadomo, wtedy traci się jakość :? )
Obrazek

No i zdjęć w pionie się nie robi :glupek: :glupek: :glupek:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone