Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.07.2025 10:44

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Jak już wspominałam z Elafonisi wracamy przez Wąwóz Topolia ...
Droga jest również widokowa baaaardzo 8)
W planach mamy wstąpić do jaskinii Agia Sofia, zwanej też jaskinią Mądrości Bożej.
Parkujemy na małym parkingu przy drodze: 35°24'40.3"N 23°40'57.0"E
Wiecej o tej jaskinii można poczytać tutaj :D
Dodam tylko, że przy wejściu do jaskini leżą broszurki i jest też w języku polskim, miło :D
Wejście jest bezpłatne ... choć w sumie to niekoniecznie, bo wejście kosztuje sporo wysiłku :lol:
Trzeba pokonać sporo (podobno 257 ;) ) dość stromych schodów ... ;)
Ale wg mnie warto się troszkę upocić :lol:

Widok sprzed wejścia do jaskini w stronę drogi ... no piękny ten wąwóz :hearts:
Obrazek

Obrazek

Wita nas, a jakże Pantokrator ...
Obrazek

W jaskini wyznaczony jest "szlak" zwiedzania, dzięki czemu łatwiej można wszystko zobaczyć :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba jest ten odcisk końskiej podkowy, który zostawił koń św. Jerzego, pogromcy smoków ...
Obrazek

Fajna odmiana po lazurach Elafonisi, wg mnie warto zajrzeć :coool:
Wracamy do auta ...

Ale nie ujedziemy zbyt daleko ... bo zatrzymujemy się zaraz za tunelem w miejscowości Topolia, w tawernie Oinohoos Topolia
Jak może pamiętacie, to ja nie lubię łazić po knajpach taka "brudna" po plaży ... no ale czasem trzeba wyjść ze swojej strefy komfortu ...
Tawernę poleciła nam nasza Ewangelia, bo prowadzą ją jej przyjaciele (kazała się nawet na nią powołać, co ofkors uczyniliśmy :smo: )
Wszyscy byli przemili, serio wszyscy :P , ale jeden z kelnerów szczególnie przypadł mi do gustu (kogoś mi przypominał, ale za cholere nie wiem kogo :bojesie: )
Obrazek

Obrazek

Widoki były równie fajowe jak obsługa :lol:
Obrazek

Jedzonko pyszne, a ceny bardzo spoko ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedliśmy sałatke kreteńskę i ten "cretan meat pie" (pieróg z jagnięciną, serem i warzywami)
Obrazek

Obrazek

Na koniec dostaliśmy oczywiście gratisik :coool:
To ichnie raki jest obrzydliwe, ale toto było z miodzikiem i czymś jeszcze (ale nie pamiętam ;) ) i było pyszniutkie :jezykprosto: (oczywiście w małych ilościach bo mocne jak cholera :lol: )
Obrazek

Obrazek

Wasze zdrowie :piwo: (nos mam czerwony po plaży, a nie po % :cisza: :cisza: :cisza: )
Obrazek

Nie wiem czy to "przez" Ewangelię czy nie, ale rachunek był nieco mniejszy niż mnie "wyszło" (równo 50 euro)
Nie byłybyśmy z Gośką sobą gdybyśmy nie zrobiły małej wiochy (tak mój mąż twierdzi ;) ) ...
Bo zapytałyśmy "mojego" kelnera czy możemy dostać w prezencie takie "obruski" z Kretą :oops:
No i oczywiście że dostałyśmy :verryhappy:

Jutro ... nie będzie plaży :glupek:

:papa: :papa: :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.07.2025 19:29

mysza73 napisał(a):Wszyscy byli przemili, serio wszyscy :P , ale jeden z kelnerów szczególnie przypadł mi do gustu (kogoś mi przypominał, ale za cholere nie wiem kogo :bojesie: )
Obrazek

Jak dla mnie, to ten kelner jest podobny do Marco Perkovica.

MP.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.07.2025 07:24

Tak mocno tą jaskinię rozbudowali, że aż "szlak" utworzyli 8O :lol:

Twoja mina z ostatniego zdjęcia nie wskazuje, aby ten trunek był nawet z dodatkami dobry....
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.07.2025 11:03

piekara114 napisał(a):Twoja mina z ostatniego zdjęcia nie wskazuje, aby ten trunek był nawet z dodatkami dobry....

Zmusiła się do picia , dla dobra relacji na forum :oczko: , chwała jej za to :spoko:
:mg:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2025 10:48

megidh napisał(a):Jak dla mnie, to ten kelner jest podobny do Marco Perkovica.
Może i tak ... tylko ja akurat Marco Perkovica z twarzy nie kojarzę, jak już to z muzyki ;)

piekara114 napisał(a):Twoja mina z ostatniego zdjęcia nie wskazuje, aby ten trunek był nawet z dodatkami dobry....
Ejjj, no weź, przecież mam zadowoloną minę :smo:

piotrf napisał(a):Zmusiła się do picia , dla dobra relacji na forum :oczko: , chwała jej za to :spoko:
:mg:
Nikt mnie nie zmuszał :jezykprosto:
A zdjęcie wtedy do Potter wysłałam ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2025 10:56

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Dziś odwiedzimy kolejny klasztor 8O ... Monastyr Agia Triada Tzagarolon, który znajduje się na półwyspie Akrotiri.
Ale żeby dwa razy tam nie jeździć, to przy okazji ;) ... zajrzymy do Chanii :coool:
Ale najpierw do monastyru ...
Jadąc "od nas" trzeba minąć Chanię ...
No i zamiast kierując się rozumem (tylko trzeba go mieć :lol: ) jechać na Sudę i ominąć Chanię, my posłuchaliśmy nawigacji ... która poprowadziła nas przez samo centrum :killer: :killer: :killer:
Ale mundry człowiek po szkodzie ... :glupek:

No ale jakoś dojechalim ... ;)
Parkujemy na dużym parkungu przed klasztorem: 35°33'38.7"N 24°08'03.3"E
Obrazek

Schody prowadzące do klasztoru wyglądają okazale :mg:
Obrazek

Obrazek

Kupujemy bilety, po 3 euro (to chyba taki kreteński standard ;) )

Wchodzimy na dziedziniec i już widać, że pięknie tu jest :hearts:
Tym razem zabrałam swoje odzienie coby golizną nie gorszyć :bojesie:
Obrazek

Jest tu mnóstwo zieleni która pięknie wygląda z orchowym kolorem klasztornych murów :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więcej szczegółowych informacji jest tutaj :P

Zaglądamy do klasztornego kościoła, który stoi w centrum dziedzińca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można wejść na dzwonnicę ...
Obrazek

Obrazek

Zaglądamy też do takiej kaplicy ... :bojesie: :bojesie: :bojesie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przyklasztornym sklepiku można nabyć oliwę tłoczoną w tradycyjny sposób na klasztornych prasach.
Można podegustować i kupić wina z ekologicznych winnic, a także ocet balsamiczny, raki, miód, czy mydło z oliwy z oliwek.
Jest tu też małe muzeum ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawałek dalej, jakieś 5 km jest kolejny klasztor ... Monastyr Gouverneto
Choć wiem, że powinien być już zamknięty, to decydujemy się podjechać ... może choć "z wierzchu" zerkniemy ...
Droga do niego początkowo jest ok, ale ostatnie jakieś 2 kilometry to już off route ;)
Uprzedzając, to droga na Balos jest ciut lepsza (tylko dłuuuuższa ;) )

Parkujemy tu: 35°34'56.4"N 24°08'24.1"E
Godziny otwarcia: pon, wt, czw 9-12 i 17-19, sob-niedz 9-12 i 17-20
Przy bramie siedzi młody człowiek, który sprzedaje bilety ... ale informuje nas, że klasztor jest już zamknięty ... to po co on tam siedzi :lol: 8O
Mówimy więc że pójdziemy kawałek i zerkniemy zza bramy ...

No ale za wiela nie zobaczymy ...
Obrazek

Jeszcze kawałek dalej, ale już górską ścieżką, są ruiny kolejnego klasztoru - Monastery Katholiko ...
Obrazek

... ale już tam nie idziemy ... Chania czeka ... :smo:

:papa: :papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2025 12:48

Ten Monastyr jest przepiękny :hearts:

mysza73 napisał(a):Kupujemy bilety, po 3 euro (to chyba taki kreteński standard ;) )
W 2017 r. (8 lat temu!) bilety były po 2,5 eur... czyli da się nie łupić :mg:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2025 12:51

piekara114 napisał(a):Ten Monastyr jest przepiękny :hearts:

To prawda :hearts:
Uprzedając troszkę ... ten był najładniejszy jaki widzieliśmy tym razem na Krecie (bo będzie jeszcze jeden ;) )
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.07.2025 13:45

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Wiedziałam, że jak Mała na Kretę pojedzie to z niej cos wyciśnie.... plaże mogą być ... parę kościółków ....
Jak się jeszcze postarasz to może mnie zachęcisz i umieszczę Kretę na przedostatnim miejscu pośród greckich wysepek....
A jaka jest na ostatnim? :bojesie:
I jakie Ty jeszcze greckie wysepki chcesz zobaczyć??? :roll:
Ty się na Sycylię szykuj :killer:

A co jedziecie RAZEM?!!?!?!!?

Mysza - No weź, Elafonissi jest cudna (ja MIAŁEM MOCNO RÓŻOWY piasek moze ludzie zabrali przed Twoi przyjazdem :cojest:
......tylko trzeba tam przyjechać ALBO bardzo wcześnie rano, albo już popołudniu a nie w "peak"- kiedy jest najwięcej ludzi.

Najlepsze miejsce tam do plażowania jest właśnie na wysepce tam dalej - tam ludziów mało (no trochę chodzą tylko ale mało kto leży)

Tej Kapadocji nie widziałem, ani o niej nie wiedziałem.

No i monastyrów strasznie dużo odwiedzacie :jupi: :hahaha: :hahaha:
Podziwiam w takim upale
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2025 14:21

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Wiedziałam, że jak Mała na Kretę pojedzie to z niej cos wyciśnie.... plaże mogą być ... parę kościółków ....
Jak się jeszcze postarasz to może mnie zachęcisz i umieszczę Kretę na przedostatnim miejscu pośród greckich wysepek....
A jaka jest na ostatnim? :bojesie:
I jakie Ty jeszcze greckie wysepki chcesz zobaczyć??? :roll:
Ty się na Sycylię szykuj :killer:

A co jedziecie RAZEM?!!?!?!!?
No czekam aż Potter przestanie się bać :bojesie:

tony montana napisał(a):Mysza - No weź, Elafonissi jest cudna
No przecież nie twierdzę, że brzydka jest :roll:
Ale nie wiem czy specjalnie tam bym jechała np z okolic Rethymno ... tzn na pewno nie, bo ja bym raczej nie wybrała okolic Rethymno na bazę :lol: :lol: :lol:

tony montana napisał(a):ja MIAŁEM MOCNO RÓŻOWY piasek moze ludzie zabrali przed Twoi przyjazdem :cojest:
Nie pamiętam, a zdjęć u Ciebie nie widać :jezykprosto:

tony montana napisał(a):No i monastyrów strasznie dużo odwiedzacie :jupi: :hahaha: :hahaha:
Podziwiam w takim upale
No nie wiem czy tak strasznie, w sumie to 4 8O ... i bez przesady z tym upałem ... :roll:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2025 15:29

Cześć Agnieszko :)
Podzielam Twoją miłość do Grecji więc sobie po raz kolejny Kretę pooglądam :D . Uśmiałam się z Twojego biura podróży, Moi moje nazwali Wiola Travel :mg:, cóż trochę mało oryginalnie, ale przesłanie jest.
Miałam to nieszczęście, że byłam kierowcą po kreteńskich drogach i to pozwoliło mi docenić komfort jaki mam zazwyczaj. Odpuściłam sobie wąwóz, już droga na Elafonisi była tak męcząca, że tylko potężna porcja pysznej baklawy pozwoliła odreagować. Zdecydowanie wolę pełnić rolę nawigacji niż drivera :oczko: .

Ps. Aha, usprawiedliwiam swoją nieobecność od początku relacji tym, że byłam na Karpathos :hearts: i chyba spałam w Twoim pokoju :oops:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.07.2025 15:37

wiola2012 napisał(a):Cześć Agnieszko :)
Ps. Aha, usprawiedliwiam swoją nieobecność od początku relacji tym, że byłam na Karpathos :hearts: i chyba spałam w Twoim pokoju :oops:
Ooooooomaaaajgooood :hearts: :hearts: :hearts:
Jesteś absolutnie usprawiedliwiona :cmok: :cmok: :cmok:
No i jaaaak Karpathos???
Mów, pisz, opowiadaj :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.08.2025 06:44

mysza73 napisał(a):No i jaaaak Karpathos???
Mów, pisz, opowiadaj :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:

Wyspa widokowo piękna, plażowo też :hearts: , ludzie, jedzenie ... wszystko super :hearts: . Początkowo miałam mieszane uczucia bo przez 2 dni wiał silny wiatr, taki naprawdę silny (zmusił mnie do założenia wieczorem długiego rękawa), ale później już było normalnie :mg: .
Relacji chyba nie będę pisać, bo powielałabym Twoją :cmok:.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.08.2025 11:08

Pisz, pisz, zawsze to inny punkt widzenia, no i inne odczucia....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.08.2025 11:55

piekara114 napisał(a):Pisz, pisz, zawsze to inny punkt widzenia, no i inne odczucia....

No niby tak :) i powspominać można.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone