Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Szuster
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szuster » 21.08.2025 16:25

"Widzisz Mała jak to jest, tyle serca taki gest". Ale Pani tu aktualnie nie pasuje
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.08.2025 18:10

Sporo pokazanych przez Ciebie miejsc przywołało wspomnienia... A na widok Aradeny to chyba szczególnie ;) serducho zabiło, gdyż przypomniała mi się nasza wędrówka wąwozem do plaży Marmara, a potem szlakiem przez Likos i Finikas do Loutro 8). Na południe Krety zapewne jeszcze kiedyś wrócę, chociaż jeszcze nie wiem, dokąd dokładnie ;). Myślałam o terenach bardziej zachodnich :) , ale to, co teraz pokazujesz, również zachęca 8).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.08.2025 08:25

Lubimy trafiać na takie miejscowe imprezy, bez względu na to gdzie je spotykaliśmy, zawsze robiły klimat. Do tego jeszcze ten miejscowy catering :tak:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2025 10:53

piotrf napisał(a):Agnieszko , biegniesz z relacją , że dogonić trudno :smo: a człowiek w domu nie siedzi
Jeszcze siłą rozpędu biegnę ... ale już coraz wolniej ... baterie mi się pomału rozładowywują :bojesie:
Masz rację, nie ma co w domu siedzieć, trzeba gdzieś je naładować :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2025 10:55

Szuster napisał(a):"Widzisz Mała jak to jest, tyle serca taki gest". Ale Pani tu aktualnie nie pasuje

Chyba nie rozumiem ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2025 10:57

dangol napisał(a):Sporo pokazanych przez Ciebie miejsc przywołało wspomnienia... A na widok Aradeny to chyba szczególnie ;) serducho zabiło, gdyż przypomniała mi się nasza wędrówka wąwozem do plaży Marmara
Mam w planach taki "spacerek" kiedyś zrobić ... 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2025 11:00

te kiero napisał(a):Lubimy trafiać na takie miejscowe imprezy, bez względu na to gdzie je spotykaliśmy, zawsze robiły klimat. Do tego jeszcze ten miejscowy catering :tak:
Też tak mam :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.08.2025 06:28

Wiem, że zimno i zamarzasz, ale pisząc kolejny odcinek trochę się rozgrzejesz....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2025 11:54

piekara114 napisał(a):Wiem, że zimno i zamarzasz, ale pisząc kolejny odcinek trochę się rozgrzejesz....
Mówisz - masz, mnie tam tylko słowo wystarczy powiedzieć :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2025 11:58

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! :hearts:
tradycyjny podtytuł ... "Dlaczego ja tak długo broniłam się przed Kretą? 8O

Dziś są moje urodziny ... osiemnaste :jezykprosto:
Pierwszy bukiet dostaję od sąsiadów :lol:
Obrazek

Po śniadaniu jedziemy do lasu palmowego przy Paralia Preveli
Nie mamy daleko, bo niecałe 15 km

Po drodze zatrzymujemy się przy fajnym mosteczku - Preveli Bridge - 35°10'26.1"N 24°27'58.2"E
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Droga nówka sztuka, dopiero malowali pasy :lol:
Obrazek

A teraz już do las palmas :mg:
Można tam dojść na dwa sposoby ...
Albo zostawić auto na dużym, chyba płatnym parkingu tu: 35°09'14.1"N 24°28'15.0"E
A następnie zejść "górską" ścieżką w dół ... no a potem wrócić tą samą drogą w górę ...
Można też auto zostawić po drugiej stronie rzeki , przy plaży Drymiskiano Ammoudi i przejść również "górską" ścieżką, ale już zdecydowanie mniej stromą ...
Ja wybrałam tą drugą opcję ...
Troszkę z lenistwa :smo: , a troszkę dlatego, że potem miałam w planach plażowanie gdzieś jeszcze kawałek dalej ...
Parkujemy dokładnie tu: 35°09'12.4"N 24°28'42.3"E

To plaża Drymiskiano Ammoudi
Obrazek

Ale my idziemy górą ... w stronę Paralia Preveli ...
Idzie się bardzo przyjemnie, widoki piękne ...
Obrazek

Już widać nasz cel ... też trzeba zejść troszkę w dół ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na skraju lasu stoi kapliczka ...
Obrazek

No ale my tu nie dla kapliczki tylko dla lasu przyjechaliśmy :oczko_usmiech:
Obrazek

A las palmowy rośnie po dwóch stronach rzeki ...
Obrazek

Obrazek

Wygodna ścieżka do spaceru jest po lewej stronie rzeki (nie tam gdzie kapliczka)
Idziemy ...
Obrazek

Moje dziecko oglądając zdjęcia śmiało się ze mnie, że zachowywałam się jakbym pierwszy raz zobaczyła palmy :roll:
No palmy już widziałam nie raz, ale takiego naturalnego lasu palmowego to jeszcze nigdy :mg:

Warto wspomnieć, że w sierpniu 2010 roku wybuchł pożar, który strawił większość palmowego lasu. Pożar ten spowodował zniszczenie setek drzew i zagrażał unikalnemu ekosystemowi, który przez lata stanowił schronienie dla wielu gatunków roślin i zwierząt. Wydawało się, że piękno tego miejsca zostało bezpowrotnie utracone.
Mimo ogromnych strat, natura zaskoczyła wszystkich swoją zdolnością do regeneracji. Już po kilku miesiącach od pożaru zaczęły pojawiać się pierwsze oznaki odradzającego się życia. Młode palmy zaczęły wypuszczać nowe liście, a ziemia, która wcześniej wydawała się martwa, zaczęła pokrywać się zielenią.
Dziś po tym pożarze są już tylko gdzie niegdzie ślady ...

Jest pięknie ... naprawdę warto uważać, żeby taki pożar już się nie powtórzył (bo podobno wybuchł on przez nieostrożność, a pewnie głupotę, człowieka)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze te góry w tle ... :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naprawdę piękne miejsce :hearts: :hearts: :hearts:
Gorąco polecam 8)

Wracamy do samochodu ...
Obrazek

Freddo cappuccino dopełnia szczęście :oczko_usmiech:
Obrazek

W kolejnym odcinku troszkę poplażujemy i odwiedzimy kolejny (już ostatni ;) ) monastyr ...

:papa: :papa: :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2025 12:06

No to wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :przytul: :piwo:
Las palmas super :hearts: Zresztą jak wszystkie inne poprzednie miejsca :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.08.2025 12:09

mysza73 napisał(a):Obrazek

Serduszkowa plaż

Bardzo ładne te palmy :hearts:

Ale widok z góry na las chyba z górnego parkingu lepszy, tak mi się po zdjęciach kojarzy, bo jeszcze nie byłam... Ale mam zapisane, widok z góry, dojście z prawej :mg:
Ostatnio edytowano 26.08.2025 12:09 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2025 12:09

majkik75 napisał(a):No to wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :przytul: :piwo:
Dziękuję :hearts:
To było równo dwa miesiące temu :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2025 12:12

piekara114 napisał(a):
Ale widok z góry na las chyba z górnego parkingu lepszy, tak mi się po zdjęciach kojarzy, bo jeszcze nie byłam... Ale mam zapisane, widok z góry, dojście z prawej :mg:
Z tego górnego parkingu to widoku nie ma ...
Trzeba przejść kawałek tą ścieżką żeby las palmas zobaczyć ...
Ale faktycznie, z tej bardziej stromej strony ładniejszy widok ...
Może za rok porównam ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2025 12:18

Wszystkiego najlepszego, Aga! :D Nie szkodzi, że 2 miesiące temu 8)

Las palmas to jakiś kosmos! 8O Nigdy nie widziałam takiego zagęszczenia palm :bojesie:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. VI Kreta! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone