Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Majorka

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Trajgul
Cromaniak
Re: Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Major

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 26.03.2025 10:04

Serpentyna do Sa Colabra wygląda zacnie. Będę musiał zapisać do swojego planu.
Jeszcze wracając do Formentora. Zajechaliście na sam koniec do latarni? Może warto zakończyć podróż wcześniej, tzn. na jednym z punktów widokowych, z których widok jest nie mniej (a może bardziej) spektakularny?

tony montana napisał(a):
te kiero napisał(a):Wróciłem jeszcze do Platja de Formentor - wspaniałości i te pustki.

Platję tę polecam z całego serca, choć jak już pisałem, latem widziałem na zdjęciach tłok

Będę miał dość blisko z hotelu, nieco ponad 20 minut w jedną stronę (stan na marzec ;)), więc sobie myślę, że wczesny poranek to jedyna opcja, żeby tam pojechać.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.03.2025 21:55

Trajgul napisał(a):Serpentyna do Sa Colabra wygląda zacnie. Będę musiał zapisać do swojego planu.
Jeszcze wracając do Formentora. Zajechaliście na sam koniec do latarni? Może warto zakończyć podróż wcześniej, tzn. na jednym z punktów widokowych, z których widok jest nie mniej (a może bardziej) spektakularny?

Będę miał dość blisko z hotelu, nieco ponad 20 minut w jedną stronę (stan na marzec ;)), więc sobie myślę, że wczesny poranek to jedyna opcja, żeby tam pojechać.

Sa Calobra i tam dalej ten wąwóz to świetna sprawa. Też - w sezonie może być problem z parkowaniem - ten dolny jest dla autobusów i mieszkańców.

My dojechaliśmy pod samą latarnię - jedno miejsce dla malucha się znalazło, ale łatwo nie bylo - znowu - w sezonie tworzą się korki do latarni - wydaje mi się, że można to sobie podarować, bo widoczki są wcześniej lepsze niż spod samej latarni.

pozdro
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.03.2025 23:07

Trajgul napisał(a):Jeszcze wracając do Formentora. Zajechaliście na sam koniec do latarni? Może warto zakończyć podróż wcześniej, tzn. na jednym z punktów widokowych

Tak się tylko nieśmiało wtrącę z pytaniem - czytałeś o obowiazujacych w sezonie ograniczeniach w poruszaniu się po Formenorze samochodem?
Od 01.06 do 30.09 między 10:00 a 22:30 i tak nie dojedziesz do latarni inaczej niż autobusem.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 27.03.2025 11:19

marze_na napisał(a):Tak się tylko nieśmiało wtrącę z pytaniem - czytałeś o obowiazujacych w sezonie ograniczeniach w poruszaniu się po Formenorze samochodem?
Od 01.06 do 30.09 między 10:00 a 22:30 i tak nie dojedziesz do latarni inaczej niż autobusem.

Tak, wiem.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.04.2025 13:39

Fornalutx
Słynne kamienne miasteczko traktowane jest przez turystów, jako jedno z must see w Sierra de Tramuntana. I słusznie, bo jest urocze.
Parkujemy na jednym z parkingów w miasteczku, płacąc 2 Euro i możemy stać do ranka następnego dnia.
Obrazek

od razu czuję się zachęcony
Obrazek

ponieważ to, co widzimy jest ładne :)
Obrazek

dużo kamienia, dużo zieleni, estetycznie
Obrazek

sporo takich uliczek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

urocze zapamarki
Obrazek

Obrazek

i pustki :)
Obrazek

Panorama okolic miasteczka
Obrazek

Pijemy tutaj kawkę w hotelowej knajpce z dużym ogrodem (i stawem, w ktorym są żółwiki)
Obrazek

Obrazek

pomarańcze prosto z drzewa/ziemi były pyszne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

rosły tak sobie dziko przy ścieżce
Obrazek

Obrazek

--
Potem jedziemy do Puerto de Soller
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeździ tu tramwaj łączący tę miejscowość z Soller - nie korzystaliśmy. Także ceny w tutejszych restauracjach nie należały do najniższych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatem na kolację pojedziemy do samego Soller
Obrazek

cdn
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.04.2025 15:32

To pomarańcze, nie mandarynki? Z daleka mam problemy z odróżnianiem ;) W dolinie Neretwy były do siebie łudząco podobne :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.04.2025 17:47

maslinka napisał(a):To pomarańcze, nie mandarynki? Z daleka mam problemy z odróżnianiem ;) W dolinie Neretwy były do siebie łudząco podobne :)

Tu były zarówno drzewa pomarańczowe, jak i mandarynkowe. Oraz cytrynowe :)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 17.04.2025 11:06

tony montana napisał(a): W poszukiwaniu Chopinowskiego fortepianu "

:lol:

Poprzeczki trudności - nazbyt wysoko nie zawiesiłeś... :mg:
Bo to i nie " popierdułka " jakaś mała - a .... i wszystki drogi prowadzą do Valldemossy ;)

Wciąż tam cudnie 8)

Siedemnaście lat minęło, jak jeden dzień... ech... ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.05.2025 09:14

CROberto napisał(a):
tony montana napisał(a): W poszukiwaniu Chopinowskiego fortepianu "

:lol:

Poprzeczki trudności - nazbyt wysoko nie zawiesiłeś... :mg:
Bo to i nie " popierdułka " jakaś mała - a .... i wszystki drogi prowadzą do Valldemossy ;)

Wciąż tam cudnie 8)

Siedemnaście lat minęło, jak jeden dzień... ech... ;)

Nawet chyba pamiętam Twoją relację :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.05.2025 09:29

Soller i Cala Llombards

Na wieczór już mocno głodni dojeżdżamy do Soller. Każdy ma takie zdjęcie
Obrazek

Katedra w Soller wygląda bardzo ładnie, my szukamy jakiejś miłej knajpki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu siadamy ja biorę mini (jak się okazało) ośmiorniczkę
Obrazek

Inni mają więcej szczęścia ;)
Obrazek

Obrazek

---
Rano kolejnego dnia jedziemy do Santanyi
Na targ :)
Obrazek

Obrazek

Jest tu też zacna Chiesa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i Ratusz
Obrazek

Potem chcemy jechać nad morze
Obrazek

Wybieramy Cala Llombards i to był strzał w dziesiątkę
Obrazek

Spędzimy tiu miłe 3-4 godziny. Jest tutaj duży darmowy parking, choć w sezonie pewnie nie musi być darmowy i zakłądam, że szybko się zapełnia
Obrazek

Będę się kąpał
Obrazek

Obrazek

Można iść na spacer na skałki po prawej stronie od plaży
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Albo wspiąć się wyżej po schodkach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracam
Obrazek

'kolory" wody zjawiskowe
Obrazek

Tam po drugiej stronie chodziłem
Obrazek

Obrazek

cudo
Obrazek

Później idę skałkami na lewo od Cala Llombards
Obrazek

Obrazek

Luty
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2025 10:36

tony montana napisał(a):Na wieczór już mocno głodni dojeżdżamy do Soller. Każdy ma takie zdjęcie

Ja nie mam :lol:

Dlaczego nie ma zdjęć z kąpieli? :chytry:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.06.2025 13:46

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):Na wieczór już mocno głodni dojeżdżamy do Soller. Każdy ma takie zdjęcie

Ja nie mam :lol:

Dlaczego nie ma zdjęć z kąpieli? :chytry:

Zona mi już nie chce robić zdjęć w kąpieli ("na każdym zdjęciu tak samo tylko ten twój łeb widać i tyle")
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.06.2025 14:34

Szukamy żarcia
Jedziemy do Cala d'Or
Obrazek

Obrazek

Grażyna, tu jest JAKBY LUKSUSOWO
Obrazek

Jedna knajpa czynna tylko z kosmicznymi cenami
Obrazek

reszta pozabijana "deskami"
Obrazek

W lecie pewnie szaleństwo bogaczy tu odchodzi
Obrazek

Te spodnie białe i swetry tak wiecie zawiązane "DROGO" na szyi za 1000 Euro z naszywkami drogiej marki
Obrazek

--
No to jedziemy do PortoColom - tam Gugiel pokazuje, że jest sporo knajp otwartych
Obrazek

Dwie pizze po 12 Euro każda na trzy osoby załatwiają temat głodu (no i dwie Sangrie po 7 Euro) ;)
Obrazek

Spacerujemy sobie po mieście - pójdziemy aż tam daleko odo tego kościoła - trzeba "spalić jedzenie i picie"
Obrazek

Obrazek

Takie cuda w PortoColom
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu z kolei jest bardzo "swojsko" - zero turystów, dzieci grają w piłkę, panowie rajcują przy domach paląc fajki
Obrazek

No dobra tutaj nie widać panów ;)
Obrazek

Obrazek

ALe do latarni to aż nie pójdziemy
Obrazek

Kościółek w Portocolom
Obrazek

--
Wracając zajeżdżamy do Palma de Mallorca
Obrazek

Chcąc zobaczyć katedrę i miasto po ciemku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podchodzimy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten gotycki obiekt to istne cudo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ot zwykłe hiszpańskie miasto wieczorem - mogłaby to być równie dobrze Malaga wieczorem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słynny budynek tym razem po ciemku
Obrazek

Obrazek

Anita cakes po ciemku
Obrazek

Ratusz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz Katedra
Obrazek

Idziemy do auta
Obrazek

...aby jutro znowu pojechać na Platja de Formentor
Obrazek

cdn
:papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 12.07.2025 09:48

tony montana napisał(a):PLATJA de FORMENTOR

To miejsce zapamiętaliśmy chyba najbardziej z naszego pobytu na Majorce. W sezonie na zdjęciach widziałem tam leżaki i parasole, ale poza sezonem jest to RAJ.
No może poza jedną kwestią, czyli brakiem toalet w zimie.
I parkingiem przy samej plaży płatnym 0,08 centa/minuta, max 25 Euro/day (za pierwszym razem z niego korzystaliśmy)
Ale nieco dalej - ale nadal 250-300 metrów od wody jest BARDZO duży darmowy parking. (za drugim razem z niego korzystaliśmy)
Niestety ten drugi w sezonie też jest płatny (0,06 centa /minuta, ale max 20 Euro/day)
Pierwsza wizyta - bardzo słonecznie i ciepło. Już stąd wygląda to na jaką Tajlandię

Jestem ostatni dzień na Majorce, a na tą plażę mam z 15 minut tylko, że: najpierw szwagierka mi nagadala, że ta plaza to nic ciekawego ale oczywiście nie wierzę jej, natomiast jest inny problem. Parking, o którym wspominasz, a w zasadzie opinie na Google wyleczyły mnie żeby tam pojechać. Jest sporo opinii oraz zdjęć z włamań na tym parkingu. Auta zostają uszkodzone i trochę się cykam.
Druga sprawa z Wiberem, zrobiłem zdjęcia i jest trochę przerysowań na aucie, skadinad nowym, ale nie wysłałem im zdjęć. Mam nadzieję, ze pójdzie bez przygód, bo mam opcję All. Tyle, ze czasu niewiele, od otwarcia wypożyczalni do otwarcia bramek mam 30 minut.
Potwierdzam, sama Majorka piękna, tak naprawdę tłok czuję tylko albo i aż na plaży. Hiszpanie mili, na drogach dużo spokojniej niż np w Grecji, a w hotelu głównie rodzinki. No i kobiety wieczorami tutaj to ekstraklasa ;).
Przy dobrych wiatrach nawet w Port de Pollenca zjesz kolację przy samym morzu za 70E dla 4 osób, raczej przy coli czy wodzi i małym piwie ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.07.2025 13:41

Trajgul napisał(a):Jestem ostatni dzień na Majorce, a na tą plażę mam z 15 minut tylko, że: najpierw szwagierka mi nagadala, że ta plaza to nic ciekawego ale oczywiście nie wierzę jej, natomiast jest inny problem. Parking, o którym wspominasz, a w zasadzie opinie na Google wyleczyły mnie żeby tam pojechać. Jest sporo opinii oraz zdjęć z włamań na tym parkingu. Auta zostają uszkodzone i trochę się cykam.
Druga sprawa z Wiberem, zrobiłem zdjęcia i jest trochę przerysowań na aucie, skadinad nowym, ale nie wysłałem im zdjęć. Mam nadzieję, ze pójdzie bez przygód, bo mam opcję All. Tyle, ze czasu niewiele, od otwarcia wypożyczalni do otwarcia bramek mam 30 minut.
Potwierdzam, sama Majorka piękna, tak naprawdę tłok czuję tylko albo i aż na plaży. Hiszpanie mili, na drogach dużo spokojniej niż np w Grecji, a w hotelu głównie rodzinki. No i kobiety wieczorami tutaj to ekstraklasa ;).
Przy dobrych wiatrach nawet w Port de Pollenca zjesz kolację przy samym morzu za 70E dla 4 osób, raczej przy coli czy wodzi i małym piwie ;)

Być może w lato i tłumach odbiór Platja de Formentor jest inny - anyway - ja wolę zawsze sprawdzić na własne oczy :)

Mam nadzieję, że Wiber stanął na wysokości zadania.
Zachowanie na hiszpańskich drogach to wzór porównywalny w Europie jedynie z brytyjskim i lokalną Francją... (no i może Niemcami ale tam się nieco zmieniło już wg mnie)

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Majorka - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone