Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola! Spain by Train Madryt, Segovia, Cordoba, Sevilla

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 04.01.2026 18:36

Chętni będą?

No to może MAŁA ZABAWA na początek

jest 30 zdjęć - 1-30

Wybierzcie 10 w kolejności od 10-1 - gdzie 1 to najciekawsze dla Was

To Wam powie, dokąd w pierwszej kolejności jechać do Hiszpanii, jeśli nie byliście w którymś z tych pięknych miast :)

READY ? :)

00.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

01
Obrazek
02
Obrazek

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

6. Obrazek

7. Obrazek

8. Obrazek

9. Obrazek

10. Obrazek

11. Obrazek

12. Obrazek

13. Obrazek

14. Obrazek

15. Obrazek

16. Obrazek

17. Obrazek

18. Obrazek

19. Obrazek

20. Obrazek

21. Obrazek

22. Obrazek

23. Obrazek

24. Obrazek

25. Obrazek

26. Obrazek

27. Obrazek

28. Obrazek

29. Obrazek

30. Obrazek
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 04.01.2026 18:42

Prawko Ci zabrali :?: :mg:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 04.01.2026 18:48

Szaleństwo :D
Santiago... 8O
Jak gnałem do Cordoby i widziałem Madrid na drogowskazach, to nie powiem chciało się pocisnąć :zeby:

ale żeby by train :spoko:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 04.01.2026 18:54

Prawko w jak najlepszym porządku, nawet alkomat na Święta dostałem ;)

Marzenko - skoro bilety można trafić za 29 Euro z Madrytu do Cordoby (za 2 osoby) a to 400km a Iryo jedzie 100 minut to warto :)

Santiago? W Compostella nie byliśmy, tylko w tych 4 pieknych miastach jak wyżej

W Madrycie i Segovia po raz pierwszy
W Cordobie i Sevilli po raz drugi
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2026 22:14

Cześć Tony , trzecia równoległa relacja :spoko: , Segovia i Sevilla bardzo mnie interesują , są w planie na ten rok , więc będę śledził :D

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 05.01.2026 05:57

tony montana napisał(a):Santiago? W Compostella nie byliśmy, tylko w tych 4 pieknych miastach jak wyżej

Estadio Santiago Bernabeu... czy to nie on na jednym ze zdjęć?
majkik75
Cromaniak

Postnapisał(a) majkik75 » 05.01.2026 09:13

.... nimo casu, na pracę, nimo casu, ceba pisać komentaze na forum, bo zaś kolejna relacja :nauka:

Będę obserwował z przyjemnością :verryhappy:
AgaGy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) AgaGy » 05.01.2026 16:34

Nr. 7 i 10. Tam bym się skierowała :tak:
Dawigs
Cromaniak

Postnapisał(a) Dawigs » 05.01.2026 23:17

Ciężki wybór :D . Moja dycha: 7, 15, 14, 22, 28, 27, 2, 6, 9, 3.
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.01.2026 13:11

Hola
Zdjęcia, od 12 w górę, to miejsca, które niedawno odwiedziłem, więc tym chętniej popatrzę na pierwszą 11.
Mam nawet z grubsza nakreślony plan na Madryt i bliższą i trochę dalszą okolicę, ale kiedy go zrealizuję, to nie mam pojęcia.
Z pewnością będę zaglądał.
Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 20:19

piotrf napisał(a):Cześć Tony , trzecia równoległa relacja :spoko: , Segovia i Sevilla bardzo mnie interesują , są w planie na ten rok , więc będę śledził :D

Pozdrawiam
Piotr

Oj mi się wydaje nawet, że niedokończonych mam więcej ;) No ale kiedyś wszystkie skończę dla tych rzesz odbiorców hihi ;)

te kiero napisał(a):
Estadio Santiago Bernabeu... czy to nie on na jednym ze zdjęć?

Aaaaaaa SI SI Neu Bernabed Sisi :)

majkik75 napisał(a):.... nimo casu, na pracę, nimo casu, ceba pisać komentaze na forum, bo zaś kolejna relacja :nauka:

Będę obserwował z przyjemnością :verryhappy:

Też mam takie zrywy, że czasem mniej mnie na Forum, czasem więcej
I czasem mi nieco "wstyd", że relacja, która mnie interesowała - "przeleciała", w sensie, że Autor już ją kończy i po drodze nie dawałem komentarzy :(
Ale potem często wracam do tych Waszych relacji i czerpię! :)

Za co bardzo dziękuję

AgaGy napisał(a):Nr. 7 i 10. Tam bym się skierowała :tak:

Czyli powinnaś odwiedzić Segovię
:)

Dawigs napisał(a):Ciężki wybór :D . Moja dycha: 7, 15, 14, 22, 28, 27, 2, 6, 9, 3.

Rozstrzał duży - czekają Cie wszystkie 4 miasta :)
Tego Ci w każdym razie życzę :spoko:

_Piotrek_ napisał(a):Hola
Zdjęcia, od 12 w górę, to miejsca, które niedawno odwiedziłem, więc tym chętniej popatrzę na pierwszą 11.
Mam nawet z grubsza nakreślony plan na Madryt i bliższą i trochę dalszą okolicę, ale kiedy go zrealizuję, to nie mam pojęcia.
Z pewnością będę zaglądał.
Pozdrawiam

Wokół Madrytu jest mnóstwo ciekawych miejsc, w ktore trzeba zajrzeć (a w ktorych my np nie byliśmy):

Aranjuez, El Escorial, Sierra de Guadarama (Wojtek Franz się tam nocno szwendał), Alcala de Henares, Chinchon

Nie wspominając o Toledo, w ktorym mieliśmy przyjemność nocować w 2015 r.

:papa:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 20:44

Krótkie podsumowanie na początek

I. Jak zwykle mocno motorki w d..... zatem tylko 7 dni a 4 spore miasta (no, Segovia nie taka duża) ale pozostałe:

Madryt ~ 3,5 mln mieszkańców (czyli 2x Warszawa)
Cordoba ~ 330.000 mieszkańców (czyli ludniejsza od Gdyni i Sopotu razem wziętych)
Sevilla ~ 700.000 mieszkańców (czyli ludniejsza od Krakowa czy Wrocławia)

III. Za ile
1. Bilety lotnicze GDN>MAD i MAD>GDN - razem z Kartą Wizz Discount Club na rok (poprzednia mi się skończyła) - 1260 zł
Obrazek

2. Bilety Kolejowe
a. Madryt>Cordoba (400 km, 1h40min) - szybkim pociągiem Iryo - kupione w promocji na trainline.com, za 29 Euro za DWIE OSOBY - wspaniała transakcja - tydzień przed podróżą!
Obrazek

b. Cordoba>Sevilla (140km, miało być 53 min, 40 min realnie wyszło) - 30 Euro za dwie osoby kupione na trainline.com 2 dni przed podróżą
Obrazek
Obrazek

c. Sevilla>Madryt (550 km, miało być 2h37 min, 2h20 min realnie wyszło) - 93 Euro za dwie osoby, kupione 4 dni przed podróżą na trainline
Obrazek

3. Bilety autobusowe (z Madrytu do Segovia i z powrotem) 4x 5,20 Euro (osoba) = 20,80 Euro
Miał jechać 1h20 min, realnie jechał w obie strony równą godzinę

4. Zakwaterowanie
a. Madryt - 60 Euro/noc
b. Segovia - 60 Euro/noc
c. Cordoba - 403 zł / 2 noce
d. Sevilla - 162 Euro / 2 noce
e. Madryt - 87 Euro /noc

5. Metro i autobusy w Madrycie - Karty TTP - 2,50szt sama karta. Jedno doładowanie na 10 przejazdów wyszło 11 Euro z hakiem, drugie doładowanie na 10 przejazdów - nie wiedzieć czemu wyszło 7,30 Euro
Druga karta za 2,50 z doładowaniem biletu z lotniska Barajas do centrum (4 stacje metrem tylko) - po 4,50 Euro/osoba - razem 11,50 Euro
Obrazek
Obrazek

III. Dystanse
1. 140 km piechotą
2. ok. 1100 km szybkimi pociągami (2x Iryo oraz Avlo)
3. ok. 140 km autokarem (z Madrytu do Segovia i z powrotem)
4. 19 przejazdów metrem oraz autobusami w Madrycie na karcie TTP - Tarjeta de Transporte Público (1 przejazd został mi na dwa razy doładowanej karcie)
5. 1 przejazd z lotniska linią 8 - za 4,50 Euro/osoba - na osobnej karcie TTP
6. Przejazd autobusem linii 115 z Madrytu do Casco Historico Barajas, k. lotniska na ostatni nocleg
Obrazek

:ysz:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 06.01.2026 21:24

HALA Madrid!

Zawsze byłem BIAŁY. Ta elegancja, ten styl, ten biały kolor. REAL MADRID
No dobrze, kibicuję Robercikowi i Wojtkowi w Barcy, ale ich czas (sportowy!) dobiega chyba końca

W Hiszpanii byliśmy już całkiem sporo razy, ale jakoś nigdy w stolicy.
No dobrze, byliśmy ZMUSZENI nocować na glebie na lotnisku Barajas w 2015 roku, ale tak zaczynała się nasza ponad 2 tygodniowa letnia podróż autem z Madrytu kiedy:
poprzez Cordobę do zakwaterowania w Conil de la Frontera na tydzień skąd zwiedziliśmy
"wszystko na zachód od Gibraltaru, z nim włącznie oraz Rondą,
potem pojechaliśmy na 4 dni na Algarve
potem na trzy dni do Lizbony (skąd zwiedziliśmy Fatimę, Tomar, Batalhę, Nazare czy Alcobaca)
aby przez Evorę i Meridę i Toledo wylądować znowu pod Madrytem oddając auto na Barajas

Od jesieni w końcu Wizzair zlitował się nad Kaszubami i Lech Walesa Airport i uruchomił loty do Madrytu

Decyzja powzięta na kilka dni przed Świętami BN a wylot od razu po nich czyli 27.12 o 6 rano

Lądujemy nawet chwilę przed planem czyli przed 9.30, od razu długimi korytarzami z ruchomymi schodami idziemy z Terminalu 2, gdzie lądują Wizzairy (Barajas Aeropuerto to istny potwór z 4 terminalami!) do punktu zbornego czyli metra linii 8 skupiającej odjazdy do centrum Madrytu z Terminali 1-3
Czekamy na metro na Andenie. Wcześniej kupujemy w automacie:
a. kartę na 10 przejazdów po Madrycie.
b. przejazd z lotniska do centrum metrem - do 2x 4,50 dolicza mi 2,50 za kartę. Teraz już wiem, że aby nie kupować dodatkowej karty za 2,50 (bo na jednej karcie może jeździć wiele osób, po prostu przykładasz ją do czytnika w metrze czy autobusie i odlicza ci ten przejazd - ile ludzi tyle przyłożeń powinno być) wystarczyło: włożyć wpierw tę pierwej zakupioną kartę z 10 przejazdami już na niej i wybrać opcję "przejazd z lotniska" ;) No, ale wtedy nie byłem jeszcze tak biegły w komunikacji miejskiej w Madrycue jak teraz ;)
Obrazek

Jedziemy do stacji Nuevos Ministerios (4 długie przystanki), aby udać się kilkaset metrów w kierunku północnym w celu zobaczenia nowo oddanego (koszt podobno ok 2 MLD Euro) stadionu Realu
Obrazek

Informacyjnie - po drodze ze stacji metra Nuevos Ministerios na Bernabeu znajdziecie jeden z trzech sklepów sieci UNICLO (gratka dla niektórych). Po kilkunastu minutach naszym oczom ukazuje się stalowy gigant
Obrazek

Obrazek

Obiekt jest imponujący, zdjęcia nie oddają długości tego cacka. Dość powiedzieć, że zaprojektowany został w ten sposób, że pod murawą znajduje się kilka poziomów, na które można opuścić poziom z trawą, aby bez szkody dla zieleni przeprowadzać na obiekcie różnego typu imprezy.
Pomieści ponad 80.000 ludzi, jest oczywiście zadaszony, na ostatnim meczu z Betisem (5:1) widziałem, że dach był zamknięty.
Obrazek

Santiago Bernabeu można oczywiście zwiedzać, choć rzekomo jeszcze nie wszystkie części stadionu są udostępnione
Ceny?
Od 35 Euro za bilet na konkretny dzień i godzinę, jest możliwość kupienia "free ticketu" - nieco droższy
Guided tour to już prawie 60 Euro. No, tanio nie jest. Może kiedyś?
Obrazek

Obrazek

Jako, że niestety stacja Metra Santiago Bernabeu jest w remoncie, wracamy tą samą trasą piechotą na stację Nuevos Ministerios
aby przejechać się 4 przestanki linią niebieską (nr 8) na stację Plaza Espańa, no i tutaj to już jesteśmy "prawie w centrum" Madrytu
Obrazek

Pomnik Błędnego Rycerza
Obrazek

Tutaj możemy już zacząć podziwiać monumentalną architekturę miasta
Obrazek

Obrazek

Widać mają tutaj inną wersję Pałacu Kultury
Obrazek

Docieramy na fajny plac, na którym trwa w najlepsze jarmark świąteczny. Widać mają tutaj park TONEGO MONTANY
Obrazek

Obrazek

Pogoda nienajgorsza
Obrazek

Pałaszujemy tutaj tutejszy smakołyk czyli bułkę z krążkami kalmarów (smaczne to!) i z miejsc siedzących przy stolikach podziwiamy okolicę
Obrazek

Potem udajemy się do pobliskiej Templo de Debod - daru Egipcjan dla ludu hiszpańskiego ;)
Obrazek

Ci Egipcjanie to byli bardzo hojni - każdemu coś dawali, ale głównie Angolom ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Debod położone jest na wzgórzu, co daje wspaniały widok na Palacio Real
Obrazek

wraz z Katedrą
Obrazek

Zdjęcia robione są dwoma "smarfonami" - moim starym dobrym Xiaomi 11 T Pro - który radzi sobie świetnie przy ładnej pogodzie i dobrym świetle (zdjęcie poniżej) ale nie radzi sobie w ciemności i zoomami oraz nowym nabytkiem Google Pixel 10

Obrazek

Tu widać jak Xiaomi NIE RADZI sobie z zoomami
Obrazek

Pałac Królewski i Katedra (oraz dalsze fotki Madrytu) to już jednak kiedy indziej
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.01.2026 21:58

Na Twoich zdjęciach ten nowy Santiago Bernabeu wygląda jakby pociąg renfe wypadł z torów i ugrzązł gdzieś w betonie ;)
Ten Madryt nie jest zbyt przytłaczający? Bo nie ukrywam, że mam pewną niechęć do tak dużych miast, nie dotyczy to np Rzymu, czy ogromnego Stambułu, ale w tych przypadkach zabudowa w starej części nie jest tak monumentalna.
Dawigs
Cromaniak

Postnapisał(a) Dawigs » 06.01.2026 23:47

tony montana napisał(a):HALA Madrid!

Zawsze byłem BIAŁY. Ta elegancja, ten styl, ten biały kolor. REAL MADRID
No dobrze, kibicuję Robercikowi i Wojtkowi w Barcy, ale ich czas (sportowy!) dobiega chyba końca

Mnie to tak trochę od zawsze bliżej do Barcy było. W tym sezonie nasza opolska Oderka ma jubileuszowe stroje w pionowe pasy czerwono-niebieskie na koszulkach wyglądają prawie jak Barca ;) .

tony montana napisał(a):Docieramy na fajny plac, na którym trwa w najlepsze jarmark świąteczny. Widać mają tutaj park TONEGO MONTANY

:verryhappy:

tony montana napisał(a):Potem udajemy się do pobliskiej Templo de Debod - daru Egipcjan dla ludu hiszpańskiego ;)
Ci Egipcjanie to byli bardzo hojni - każdemu coś dawali, ale głównie Angolom ;)

Faktycznie „rozdawali” na lewo i prawo. Chyba drugą ich ulubioną nacją byli nasi zachodni sąsiedzi ;) .

tony montana napisał(a):Zdjęcia robione są dwoma "smarfonami" - moim starym dobrym Xiaomi 11 T Pro - który radzi sobie świetnie przy ładnej pogodzie i dobrym świetle (zdjęcie poniżej) ale nie radzi sobie w ciemności i zoomami oraz nowym nabytkiem Google Pixel 10

Robię coraz mniej zdjęć moim bezlusterkowcem. Zdjęcia z smartfona od razu obrobione, nie trzeba ślęczeć i poprawiać na komputerze. W albumach ładnie wyglądają nawet na rozmiarze A4. Jeśli smartfony zaczną sobie dobrze radzić nocą i w ciemnych pomieszczaniach to chyba aparat, który waży swoje i zajmuje miejsce w plecaku całkiem w odstawkę.
Następna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone