Hala Madrid cdPrzed 18 jesteśmy znów na
Puerta de Sol - jednym z głównym placów miasta

Stoi tu ogromna choinka, która równo o 18 rozświetla się lampkami

"Człowieków miljony"

A to przecież nie Sylwester jeszcze tylko ledwo 27.grudzień

Z góry patrzy na to wszystko Król Karol III

Szaleństwo!!

Wchodzimy w jedną z uliczek handlowych odchodzących od SOL

Przed 18.30 ściemniło się. I tak dobrze, w PL ciemno 27 grudnia ok 15.45

Dochodzimy do kolejnego wielkiego placu -
Plaza Mayor

Tu też sporo ludzi

Tutaj już w ogóle się zakorkowało - może to efekt soboty?

Ze stacji Cuatro Caminos jedziemy do naszego hoteliku

---
Niedziela 28.12
Rano po śniadaniu składającym się z mini-croissantów z Lidla i wspaniałego sera oraz jamon serrano do tego idziemy na metro Carpetrana. Jedziemy 7 stacji do stacji Moncloa, gdzie wypijamy przepyszną kawę americano i con leche za 2,90 Euro total
Na stacji Moncloa znajduje się podziemny dworzec autobusowy. Nie znając tutejszych zwyczajów stajemy w ogonku gate'a z którego o 10.15 ma odjechać bus do Segovia. Stoimy tylko po to, aby dowiedzieć się, że Pan kierowca biletów u siebie nie sprzedaje i mamy sobie iść kupić je "na dół".
Pani na dole mówi nam, że najbliższe autobusy wszystkie wykupione (a ja głupi nie wierzyłem Omio i TrainLine, gdy widziałem najbliższe godziny na 13.45 i dalej...) - widać Madrytczycy lubią w niedzielę autobusem do Segovii....
Kupujemy zatem dwa bilety za 10,40 Euro total na 13.45 na podróż do Segovia.
No, ale mamy prawie 3h do autobusu, zatem jedziemy metrem do Cuatro Caminos, a potem jeszcze jednym i trafiamy na
Gran Via

Idziemy znowu pod
Palacio Real

Jemy klasyczną madrycką przekąskę

i z Plaza de Espana jedziemy z powrotem na Moncloa

JEDZIEMY DO SEGOVII
Dlaczego autobusem a nie pociągiem? Można i pociągiem, ale trzeba jechać na stację Chamartin w Madrycie, tam wsiąść w szybki pociąg - najtańsze bilety po 14 Euro za osobę. Szybkie pociągi zatrzymują się na Segovia Guinate, która leży kawałek o d miasta i trzeba jeszcze dojechać sobie do centrum Segovia pod sam akwedukt miejskim autobusem.
To my pojedziemy autobusem Madryt - Segovia

W samej Segovii od razu kupujemy bilety powrotne na autobus na konkretną godzinę (14), ponieważ o 17 w poniedziałek 29.12 mamy pociąg z Madrytu do Cordoby
Uwaga - TrainLine za te same bilety Segovia - Madryt pisze, że nie bierze prowizji ,ale u nich cena wynosi 12,80 (a nie 10,40 jak w kasie) - za dwie osoby
Omio z kolei chciało mnie skasować 28 zł prowizji - na co nie pozwoliłem
W autobusie za 5,20 Euro ok 70 km można oglądać filmy

No to JESTEŚMY w SEGOVII

I to był strzał w "10"!!