Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola! Spain by Train Madryt, Segovia, Cordoba, Sevilla

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.01.2026 05:59

tony montana napisał(a):
c. Sevilla>Madryt (550 km, miało być 2h37 min, 2h20 min realnie wyszło) - 93 Euro za dwie osoby, kupione 4 dni przed podróżą na trainline

Wydaje mi się, że widzieliśmy przemykającą taką czerwoną strzałę, w drodze do Cordoby :zeby:

tony montana napisał(a):HALA Madrid!

y nada mas... ale to za czasów V.del Bosque, od zawsze mi się marzy Bernabeu
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.01.2026 11:39

tony montana napisał(a):Sevilla ~ 700.000 mieszkańców (czyli ludniejsza od Krakowa czy Wrocławia)
:lol: :lol: Raczej nie.Liczba mieszkańców Krakowa to ok. 810 tys. + studenci, którzy często nie mają meldunku w mieście.

Ty komunikacją publiczną :bojesie:
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 07.01.2026 12:34

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Sevilla ~ 700.000 mieszkańców (czyli ludniejsza od Krakowa czy Wrocławia)
:lol: :lol: Raczej nie.Liczba mieszkańców Krakowa to ok. 810 tys. + studenci, którzy często nie mają meldunku w mieście.

Ty komunikacją publiczną :bojesie:

Wrocław oficial ~700.000, a szacunki różnych instytucji (uni, wodociągi) mówią o ponad 800 tys
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 10.01.2026 16:57

tony montana napisał(a):

AgaGy napisał(a):Nr. 7 i 10. Tam bym się skierowała :tak:

Czyli powinnaś odwiedzić Segovię
:)

Mówisz? To popatrzę co tam pokażesz w relacji. Tylko jak mniemam, powinnam też zahaczyć o Madryt zdaje się, a jakoś nie ciągnie mnie tam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.01.2026 16:38

_Piotrek_ napisał(a):Na Twoich zdjęciach ten nowy Santiago Bernabeu wygląda jakby pociąg renfe wypadł z torów i ugrzązł gdzieś w betonie ;)
Ten Madryt nie jest zbyt przytłaczający? Bo nie ukrywam, że mam pewną niechęć do tak dużych miast, nie dotyczy to np Rzymu, czy ogromnego Stambułu, ale w tych przypadkach zabudowa w starej części nie jest tak monumentalna.

Ten stadion jest ogromny, ja go fotografowałem tylko od tej jednej strony, a tak naprawdę on ma bardzo długie te "boki"

Dla mnie Madryt był bardzo ok, ogromne miasto oczywiście, ale wspaniała i wydaje się że bardzo dobrze przemyślana komunikacja.

Kilkanaście linii metra, w tym jedna to taka circle - okrąża prostokątem całe miasto.
Wiele linii autobusowych - z kilku korzystaliśmy

Fajne dworce autobusowe z gejtami, gdzie każdy czeka grzecznie w kolejce przy swoim gate i wchodzi się do autobusu, gdy kierowca raczy otworzyć drzwi pojazdu, wtedy RTy naciskasz przycisk z naszych gejtowych drzwiach i idziesz pokazując kierowcy bilet
Na zwykłych przystankach w mieście ludzie się nie tłoczą, tylko czekają na autobus w ogonku przy ścianie. Kartę, na którą masz nabite bilety przykładasz do czytnika, albo pokazujesz bilet jednorazowy kierowcy. ALbo kupujesz bilet za 1.50 u kierowcy - można płacić bilonem, jak i kartą

Oprócz metra i autobusów jest jeszcze taka kolej podmiejska Cercanias. Gdy kupujesz bilet na szybki pociąg, masz potem zniżkę na kolejną podróż Cercanias.

Dawigs napisał(a):Mnie to tak trochę od zawsze bliżej do Barcy było. W tym sezonie nasza opolska Oderka ma jubileuszowe stroje w pionowe pasy czerwono-niebieskie na koszulkach wyglądają prawie jak Barca ;) .

Odra Opole - nie wiem, czy macie zgodę z Areczką czy Lechijką ale mnie takie rzeczy raczej nie jarają ;)

Dawigs napisał(a):Robię coraz mniej zdjęć moim bezlusterkowcem. Zdjęcia z smartfona od razu obrobione, nie trzeba ślęczeć i poprawiać na komputerze. W albumach ładnie wyglądają nawet na rozmiarze A4. Jeśli smartfony zaczną sobie dobrze radzić nocą i w ciemnych pomieszczaniach to chyba aparat, który waży swoje i zajmuje miejsce w plecaku całkiem w odstawkę.

Ja pewnie, gdyby nie fakt, że mój kochany Fuji XM-1 mi się rozpipczył to tachałbym go ze sobą.

Ale faktycznie możliwości "smarfonów" poszły tak mocno do przodu, że mi do takiej zwykłej turystycznej fotografii najzwyczajniej ten Pixel teraz a wcześniej Xiaomi wystarczają (no fakt, że Xiaomi nie radził sobie z zoomami i w ciemności i to mnie wkurzało

te kiero napisał(a):Wydaje mi się, że widzieliśmy przemykającą taką czerwoną strzałę, w drodze do Cordoby :zeby:

y nada mas... ale to za czasów V.del Bosque, od zawsze mi się marzy Bernabeu

No to MY BYLIŚMY ;) hihi

Oj tak, Don Vicente był wg mnie niedoceniany, a pamiętam go jako genialnego managera!

piekara114 napisał(a): :lol: :lol: Raczej nie.Liczba mieszkańców Krakowa to ok. 810 tys. + studenci, którzy często nie mają meldunku w mieście.

Oj tam oj tam - chciałem złapać skalę trochę noooo ;)

piekara114 napisał(a):Ty komunikacją publiczną :bojesie:

I powiem Ci, że genialnie to się sprawdziło

Ceny bardzo znośne.
Do Cordoby z Madrytu jechałbym autem z 4 h (tak jak w 2015 r) - pociągiem 1h40
Można się "drzemnąć" albo poczytać
Jest cicho.
Nie trzeba szukać parkingów ani martwić się czy nie zarysują mi auta

tylko Ci kaszlący ludzie

feniks7 napisał(a):
Wrocław oficial ~700.000, a szacunki różnych instytucji (uni, wodociągi) mówią o ponad 800 tys

Tutaj to jestem zaskoczony, bo ja zawsze żyłem w przekonaniu, że Wrocław to max 630-650 tysięcy mieszkańców.

AgaGy napisał(a):
Mówisz? To popatrzę co tam pokażesz w relacji. Tylko jak mniemam, powinnam też zahaczyć o Madryt zdaje się, a jakoś nie ciągnie mnie tam.

Mnie długo nie ciągnęło do Madrytu, bo wole mniejsze miasta.
Ale generalnie - bardzo bardzo fajne miasto.

Pod wieloma względami nam się podobało
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.01.2026 19:25

Hala Madrid!

Nasze kroki kierujemy pod Palacio Real
Obrazek

Najpierw chodzimy sobie ścieżkami ogrodów Pałacu i tutaj....
Obrazek

....spotykamy kolegę Syna, u którego to Syn za kilka dni będzie na Sylwestra 5 km od naszego domu. Kolega jest z Rodzicami w Maladze, ale przyjechał tutaj do Madrytu, aby spotkać się z Kolegami ze studiów z USA :) :verryhappy: :verryhappy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałac Królewski w Madrycie został zbudowany w XVIII w. na polecenie Filipa V w miejscu starego Alkazaru
Obrazek

Przy samym Palacio Real trafiamy na zmianę warty
Obrazek

Pierwszym monarchą, który zamieszkał w nowym budynku, był Karol III. Budynek zbudowany został w stylu barokowym, ale zawiera również elementy rokoko i klasycyzmu
Obrazek

Po zmianie warty ludzie się rozchodzą, a są tutaj tłumy
Obrazek

Pałac pełnił funkcję oficjalnej rezydencji hiszpańskiej rodziny królewskiej do 1931 roku. Obecnie jest używany głównie do uroczystości państwowych, nadal przyciąga tysiące turystów każdego roku. Zwiedzający mogą podziwiać nie tylko architekturę i dzieła sztuki, ale także bogate wnętrza, takie jak Sala Tronowa i Biblioteka Królewska.
Obrazek

Blisko Pałacu stoi madrycka Katedra. Węgiel kamienny został wmurowany przez króla Alfonsa XII w 1883, a poświęcona została 1993 przez papieża Jana Pawła II. Przez dłuższy czas była znana jako „projekt bez końca”, a ostateczne prace wykończeniowe trwały jeszcze do 2004 roku, kiedy to odbył się ślub następcy tronu księcia Filipa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Katedra jest pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny Almudena, której oryginalny posąg, według uczonych badających żywoty świętych został przyniesiony do Madrytu z Ziemi Świętej przez samego Świętego Jakuba lub przez któregoś z jego uczniów w 38 roku po narodzeniu Chrystusa. Niestety figurka zaginęła, a dzisiejszy posąg, znajdujący się w Katedrze, został wyrzeźbiony w XVI wieku i jest wykonany z drewna sosnowego. Niektóre źródła dowodzą, że w środku rzeźby znajdują się oryginalne części pierwotnej wersji.

Wejście do Katedry jest darmowe (płaci się za wejście do krypty), zatem korzystamy
Obrazek

Obrazek

Stajemy w kolejce, aby obejrzeć z bliska obrończynię Madrytu, która wg legendy "działała" od VIII wieku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Pałacu i Katedry (które znajdują się w zachodniej części ścisłego centrum) idziemy w kierunku południowo-wschodnim
Obrazek

Pogoda się klaruje
Obrazek

Co rusz trafiamy na małe jarmarki "poświąteczne", gdzie zawsze człek cos kupi, albo słodkie, albo oliwki, albo orzeszki
Obrazek

Ładne place i budynki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trafiamy na kolejny wielki plac
Obrazek

Teraz stwierdzamy, że mamy dość chodzenia z plecakami - od 15 możemy zameldować się w naszym hotelu na jedną noc - tak też robimy - jedziemy metrem do stacji Oporto - a stamtąd 1 km piechotą. Wracać do centrum od razu po zameldowaniu się będziemy autobusem , bo mamy go 150 metrów od hotelu :)

cdn
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.01.2026 22:42

Tony , jeden nocleg w stolicy i największym mieście Hiszpanii - to naprawdę ekspresowo potraktowałeś Madryt :oczko:
Jest w planie zapasowym na powrót Osiołkiem z Portugalii , więc pisz , proszę , bo po Twojej relacji być może trafi do właściwego planu :tak:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2026 13:55

piotrf napisał(a):Tony , jeden nocleg w stolicy i największym mieście Hiszpanii - to naprawdę ekspresowo potraktowałeś Madryt :oczko:
Jest w planie zapasowym na powrót Osiołkiem z Portugalii , więc pisz , proszę , bo po Twojej relacji być może trafi do właściwego planu :tak:

Pozdrawiam
Piotr

Drugi nocleg jeszcze będzie na koniec podróży :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.01.2026 20:35

Hala Madrid!!

Po zameldowaniu się wracamy autobusem linii 17 z Carpetrana do centrum (wszystko na biletach Karty zakupionej w automacie), od razu trafiamy na słynny plac SOL
Obrazek

Są tu miliardy ludzi, a to, co będziemy jeszcze nieraz obserwować w mieście to mocna promocja ostatniego sezonu Stranger Things
Obrazek

Choinka o 18 rozświetli się lampkami
Obrazek

Obrazek

Miliardy ludzi i madrycki Ratusz
Obrazek

Pomnik Króla Karola III
Obrazek

Na Puerta del Sol schodzą się tłumy (i wychodzą stąd tłumy) we wszystkich kierunkach. My już 27 grudnia poczuliśmy co to znaczy okres poświąteczny, przednoworoczny i PROMOCYJNY w sklepach w Hiszpanii. Takich tłumów nie widziałem od czasów przechadzek po Londynie.
Obrazek

Check this out
Obrazek

Niektóre "witryny" są imponujące (a będą jeszcze bardziej, gdy się ściemni - generalnie w Madrycie pod koniec grudnia ciemno robi się nieco po 18 dopiero Obrazek

Centrum Madrytu pełne jest podobnych budynków
Obrazek

To budynek Telekomunikacji Hiszpanii ;)
Obrazek

i miliardy ludzi na ulicach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogromne budynki (jak to w Stolicy)
Obrazek

Madrid City Tours - przyjemność dość droga - dzienny bilet 32 Euro
Obrazek

Ja lubię generalnie mniejsze miasta, ale te budynki są tak monumentalne, że trudno odmówić im pewnego uroku
Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na skrzyżowaniu Gran Via (nią cały czas szliśmy jakby co) i Calle de Alcala)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki są imponujące
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palacio de Cibeles to monumentalny budynek położony blisko słynnej Fontanny Cibeles. Tutaj Kibice Realu świętują wszelkie tryumfy Królewskich
Obrazek

Budynek urzeka dostojeństwem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać stąd pięknie Fontannę Kybele
Obrazek

Cibeles i spojrzenie na zachód (ścisłe centrum miasta skąd przyszliśmy)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem całkiem zadowolony z zoomów z Pixela 10!
Obrazek

Palacio w mocno popołudniowym słońcu
Obrazek

Puerta de Alcala w mega zoomie - za 6 dni przyjdziemy stamtąd do centrum
Obrazek

Palacio
Obrazek

Palacio y Cibeles
Obrazek

Obrazek

Obrazek

17.21
Obrazek

Szczerze mówiąc, jesteśmy nieco zauroczeni tym Madrytem
Obrazek

Gdyby jeszcze 50% ludzi nie jarało fajek na ulicach tutaj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Momentami jest tutaj bardzo sweet
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu WSZYSCY w tym tysiące Chińczyków robili sobie zdjęcia
Obrazek

Wracamy na SOL zobaczyć choinkę - ale o tym już kiedy indziej
Obrazek

cdn
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.01.2026 23:34

Ale seria zdjęć :!: Na ich podstawie nie dziwię się, że Madryt Was zauroczył :D .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.01.2026 06:16

tony montana napisał(a):Hala Madrid!!

i miliardy ludzi na ulicach

W takim razie ja dementuję, to co powiedziałem o ilości ludzi widzianej w Andaluzji podczas zwiedzania 8O
Masz rację Londyn lub... Tokyo.
tony montana napisał(a):Ja lubię generalnie mniejsze miasta, ale te budynki są tak monumentalne, że trudno odmówić im pewnego uroku

Madryt oglądałem nie raz w Internecie i chodziłem ludzikiem, bo 2x się przymierzałem. Również zwróciły moją uwagę te "kamienice". Ciekawe ile jest przedwojennych i czy zostały by odbudowane jak w Wa-wie, gdyby zostały zniszczone. Roboty byłoby rejczel znacznie więcej...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.01.2026 06:56

Straszne wiadomości... Właśnie Iryo jechaliśmy dwukrotnie
Madryt - Cordoba (jechał do Malagi)
Sevilla - Madryt

https://wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,19 ... oxWiadImg6
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.01.2026 08:37

No właśnie miałem pisać, my tu w relacji Trainami, a tu taka sytuacja nieciekawa... :smutny:

Ciekawy jeden z filmików z wnętrza przechylonego wagonu, jak młodzi ludzie na spokojnie reagują.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.01.2026 10:32

Niestety , takie tragiczne wydarzenia mają miejsce , szczęściem w nieszczęściu jest to , że w nich nie uczestniczymy . . .

Tony , oglądając Twoje zdjęcia wspaniałych budynków Madrytu , nie mogę odpędzić myśli związanej z przepięknymi secesyjnymi kamienicami i pałacami Kijowa , Lwowa i innych ukraińskich miast , obecnie bombardowanymi przez wojska Putina :ciska:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.01.2026 14:05

tony montana napisał(a):Straszne wiadomości... Właśnie Iryo jechaliśmy dwukrotnie
Madryt - Cordoba (jechał do Malagi)
Sevilla - Madryt

https://wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,19 ... oxWiadImg6

Wielka tragedia. Niestety wraz kolejnymi informacjami liczba ofiar rośnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Hola! Spain by Train Madryt, Segovia, Cordoba, Sevilla - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone