Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.02.2011 20:42

FUX napisał(a):majeczka zdecydowanie Czechy!
Janskie, Paseky, Rokytnice, itepe.
RP se daruj.

... wiesz, też tak myślę... Właśnie wyczytałam na skiforum, że całkiem niezłymi warunkami dysponują w tej chwili Kouty nad Desnou, Janske, Rokytnice...
Czesi są prawdopodobnie bardziej kreatywni, myśląc " co by tu zrobić, żeby się jeździło lepiej", a Polacy, no cóż...
Skipas nawet jest dużo tańszy niż w Świeradowie, czy w Szklarskiej, dla dorosłego wychodzi ok. 350-400 koron, www.kouty.com
... zaraz poszukam zakwaterowania, dzięki FUX :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.02.2011 20:47

Szukaj Grzesia w Zlatej Oleśnicy.

http://brokos.pl/
daje radę... 8)
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 16.02.2011 22:17

byłem na Czarnej Górze pierwszy raz i ...... Zjeżdżanie jak zjeżdżanie . Trasy fajne ale krótkie . JEDZENIE w okolicy wyciągów dobre z tedencją do B.D. Ale na miejscu brak wiekszej bazy noclegowej najbliższa wieksza to Stronie Śląskie lub Lądek Zdrój . Na miejscu kilka pensjonatów niektóre z karkołomnym dojazdem . Ale jak na nasze górki to jest dobrze .
Polecam dla Rodziców uczących dzieciaki jazdy na nartach .
Krótkie kolejki do wyciągów 10-20 minut a na czerwonej góra 5 , w tygodniu , być może jest to daleko od Wawy Kraki i Kacy .
Samolocik do F leci krócej .
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.02.2011 23:11

...zdecydowałam się jednak na Czechy, właśnie zrobiłam rezerwację. Większość pensjonatów i hoteli niestety jest już zarezerwowana, sezon narciarski w pełni...
W drugiej połowie lutego prawdopodobnie jest również szansa na ujemne temperatury i opady śniegu... :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.02.2011 07:09

Na nauki Zieleniec!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.02.2011 20:19

FUX napisał(a):Szukaj Grzesia w Zlatej Oleśnicy.
http://brokos.pl/
daje radę... 8)

...rzeczywiście daje radę, a dodatkowo nawet oferuje śniadania w formie szwedzkiego stołu i obiadokolacje, nie wspomnę już o dowozie na stok... ponowne dzięki FUX :papa:

Przeglądałam wczoraj również ofertę noclegową w obrębie czterech ośrodków narciarskich - Kouty nad Desnou, Janske, Rokytnice i Paseky. Zlokalizowanych jest tam naprawdę mnóstwo bardzo sympatycznych małych hoteli, pensjonatów i apartamentów prywatnych, /wizualnie nowe, lub wyremontowane, schludne/. Okazuje się, że na dzień dzisiejszy dysponują jeszcze wolnymi miejscami, niektóre nawet za niezbyt wygórowaną kwotę od 250 - 450 koron /os, w większości jednak bez wyżywienia.
Jeden z Czechów podał mi nawet Infocentrum, pomocne w wyborze oferty
www.infolenka.cz , podaję, może ktoś skorzysta...
Bazę wyjściową stanowiła natomiast ta stronka
http://www.rokytnice.com/pl/zakwaterowa ... ad-jizerou
...dokopałam się również do świetnej czeskiej chaty, zlokalizowanej w połowie stoku, w której praktycznie zakłada się narty i zaraz po zamknięciu drzwi od chaty zjeżdża... Warunki tam panujące są jednak dość surowe, łącznie z samodzielnym rąbaniem drzewa...; ale dla chętnych, lubiących wczuć się w życie z dala od cywilizacji... :D
http://chatapetrolejka.atlasweb.cz/
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.02.2011 22:40

... właśnie przed chwilą od braci Czechów otrzymałam intrygującą ofertę, nocleg ze śniadaniem, ...nieomal jak w hotelu Ritz...

cyt. Dobrý vecer, můžeme Vám nabídnout pouze jeden jednolůžkový pokoj a jeden jednolůžkový pokoj s dostawkou. Cena za 1 noc se snídaní pro 3 osoby v těchto pokojích je 2 687,- CZK (ca. 117,- EUR) Chcete tyto pokoje na pevno rezervovat?

...cóż, na pewno warto to rozważyć... :wink: :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.02.2011 22:17

Właśnie wróciliśmy z weekendu w czeskich Jesionikach :D (Zgodnie z nowo przyjętą zasadą: W Polsce już nie jeździmy :lol:) To już nasze drugie nartowanie w tych górach w tym sezonie. Krótka "relacja" :wink:

19.02.2011 (sobota) - Kouty

Pierwszego dnia postanowiliśmy dać szansę nowemu ośrodkowi w Koutach nad Desnou. To jego pierwszy sezon. Podczas sylwestrowego szusowania w Jesionikach nie przyjechaliśmy tu ze względu na ogromną kolejkę, którą widzieliśmy już z drogi. Stacja narciarska odstrasza też cenami. Cennik.

Ale co tam, raz można zaszaleć :D
Całodniowy karnet to 630 koron, czyli prawie 104 zł 8O
To zdecydowanie najdroższy ośrodek w Jesionikach i jeden z najdroższych w Czechach.

Pora sprawdzić, czy jakość jest adekwatna do ceny...

Stacja narciarska posiada sześcioosobową kanapę Dlouhé Stráně o długości 2 km oraz 2 orczyki - 650 m i 410 m.

Trasy są w zasadzie dwie - jedna czerwona ("dwójka" Medvedí), a druga niebiesko-czerwona ( "trójka" Hřebenovka).
Na mapie widać jeszcze przerywaną "piątkę", ale nie dało się nią zjechać.

Warunki śniegowe niestety bardzo słabe. (Dopiero dzisiaj dopadało trochę śniegu.) Rano jeszcze jeździło się fajnie, ale w ciągu dnia na trasach coraz bardziej przebijał lód, aż w pewnych miejscach zrobiło się niezłe lodowisko.
A szkoda, bo trasy, moim zdaniem, świetne, zwłaszcza ta bardziej stroma, Medvedi. Bardzo fajnie nachylona, szczególnie ostatnia "ścianka".

Pora na foty :D

Tutaj najlepiej widać nachylenie "dwójki" (zdjęcie z kanapy):

Obrazek

A tu widok z góry:

Obrazek

Trochę wyżej, na "niedźwiedziej trasie":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie :wink::

Obrazek

A teraz ta druga, bardziej lajtowa trasa; najpierw widok z kanapy:

Obrazek

I z dołu:

Obrazek

Piękna zima:

Obrazek

W połowie dnia robimy sobie przerwę i zjeżdżamy do baru:

Obrazek

który okazuje się bardzo dużym budynkiem mieszczącym restaurację, kawiarnię i samoobsługowy bufet, z którego właśnie korzystamy. A wygląda to tak:

Obrazek

Bardzo fajne miejsce. Widać, że sporo zainwestowali nie tylko w kanapę, ale i w ten "obiekt" (choćby w telewizory, których w tej jednej sali były ze cztery). Być może z tego wynikają wysokie ceny karnetów. Właściciele ośrodka wzięli gigantyczny kredyt, a teraz by chcieli, żeby inwestycja szybko się zwróciła... To takie moje przypuszczenia :wink:

Pogoda, jak widać na zdjęciach, była różna :wink: Rano się chmurzyło, potem wyszło słonko, potem znowu było pochmurno. Jeździliśmy do końca, czyli do 16:00, chociaż na finiszu czuliśmy się już zupełnie jak na lodowisku :wink: Może bardziej przydałyby się łyżwy, w końcu było to lyžovanie :wink:

Jutro wrzucę kilka zdjęć z dzisiejszego nartowania w Ramzovej. Jeśli ktoś będzie zainteresowany :wink:

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:43 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2011 18:27

Witam.

Kanapa o długości 2 km... to ile trwa wyjazd na górę? :)

Siateczki i zabezpieczenia drzew takie sobie. W zasadzie takie jak u nas.... tak mi się nasunęło porównanie, gdyż ostatnio jedna z naszych pożal się Boże telewizji komercyjnych zrobiła show na Czantorii na temat braku odpowiednich przepisów prawa (jeszcze uszło) i braku zabezpieczeń (żenada).

maslinka napisał(a):Jutro wrzucę kilka zdjęć z dzisiejszego nartowania w Ramzovej. Jeśli ktoś będzie zainteresowany :wink:

Chętnie zobaczę.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.02.2011 18:52

Interseal napisał(a):
Kanapa o długości 2 km... to ile trwa wyjazd na górę? :)

Właśnie bardzo krótko :)
Kanapa jedzie 5 m/s, czyli wyjazd trwa niecałe 7 minut. Przepustowość ma niesamowitą: 3 200 os/ godz. 8O

Okazuje się, że to jest dopiero początek inwestycji w tym rejonie. Planowana jest budowa 8-osobowej kanapy na szczyt Mravenečník - można go zobaczyć na mapce.
To by było coś! Taka kanapa miałaby ponad 3 km długości!
W dalszej kolejności są śmiałe plany połączenia Koutów i Červenohorskégo sedla przy pomocy gondoli 8O

Mam nadzieję, że to się uda. Bardzo im kibicuję!

O wszystkich tych planach można poczytać tutaj.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.02.2011 14:56

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Jutro wrzucę kilka zdjęć z dzisiejszego nartowania w Ramzovej. Jeśli ktoś będzie zainteresowany :wink:

Chętnie zobaczę.

Specjalnie dla Ciebie, bo innych zainteresowanych chyba nie ma :wink: :D

O Ramzovej już pisałam dwa razy, więc nie będę się długo rozwodzić na ten temat.

20.02.2011 (niedziela) - Ramzova

Nasypało trochę śniegu przez noc i nadal sypie. Temperatura w Jeseniku wynosiła minus 9 stopni i spadła do minus 11, kiedy dojechaliśmy do Ramzovej.

Warunki powinny być lepsze, ale śnieg jest zbyt świeży, nie przeratrakowali go, więc pierwsi narciarze zwieźli go ze sobą. Pod cienką warstwą, która jeszcze była na stoku, sam lód.

Na początku jeszcze jeździło się dobrze, ale z biegiem czasu, podobnie jak wczoraj, robiło się lodowisko.

Do tego przejmujące zimno (na górze było chyba z minus 15) i wiatr. Brrr! Ale my twardzi jesteśmy. Przyklejam podgrzewacze do skarpetek i jazda! :D

Kilka fotek.

Śmieszne dwuosobowe krzesełko, czyli górna część ośrodka (Strasznie wolno jedzie :roll:):

Obrazek

I trasa wzdłuż tego krzesła:

Obrazek

Obrazek

Piękne, zimowe drzewa:

Obrazek

Obrazek

Więcej zdjęć nie mam, bo śnieg padał mocniej i mocniej, a do tego palce zamarzały, gdy zdejmowałam rękawicę.

Podsumowując, wyjazd udany - pojeździliśmy tyle, ile chcieliśmy. Co do pogody, trafiliśmy średnio - mogło być gorzej, ale na pewno mogło być lepiej :wink:
Chociaż jak sobie porównam z " Cromaniackim wyskokiem na stok", to w Jesionikach pogodę mieliśmy rewelacyjną :lol:

W ten weekend planujemy złamać zasadę "W Polsce już nie jeździmy" i zrobić mały "wyskok" w Beskidy :D

Mariusz, jak tam warunki na Świniorce? :D
Działa może ten bar koło "szalonego orczyka"? :wink:

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:45 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2011 15:15

maslinka napisał(a):
Interseal napisał(a):

Chętnie zobaczę.

Specjalnie dla Ciebie, bo innych zainteresowanych chyba nie ma :wink: :D

Ludzie mają już chyba dość zimy :)

maslinka napisał(a):W ten weekend planujemy złamać zasadę "W Polsce już nie jeździmy" i zrobić mały "wyskok" w Beskidy :D

Jesteście niezmordowani! :)

maslinka napisał(a):Mariusz, jak tam warunki na Świniorce? :D
Działa może ten bar koło "szalonego orczyka"? :wink:

Zasięgnę języka i dam Ci znać. Teraz musiałbym przeczytać Ci informacje z ich strony :wink:

Pozdrawiam.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 22.02.2011 19:26

A my wróciliśmy z Lubomierza (tego koło Mszany Dolnej). Trasa nie ma 3 km, jest orczyk zamiast kanap. Pewnie większości to może nie odpowiadać, ale nam bardzo odpowiadało. I wcale nie jesteśmy początkującymi narciarzami :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.02.2011 19:43

HAncur napisał(a):A my wróciliśmy z Lubomierza (tego koło Mszany Dolnej). Trasa nie ma 3 km, jest orczyk zamiast kanap. Pewnie większości to może nie odpowiadać, ale nam bardzo odpowiadało. I wcale nie jesteśmy początkującymi narciarzami :)

Ja bardzo lubię orczyki, pod warunkiem, że szybko jeżdżą :D
Gdzieś ostatnio przeczytałam: "Narty powinny mieć stały kontakt ze śniegiem" :lol:
Coś w tym jest! Jeśli w ośrodku są kanapy, nigdy nie wyjeżdżę się do bólu; jest to możliwe tylko na orczykach, np. tak "szalonych" jak na Červenohorskim sedlu albo na Świniorce :P

Mariusz, masz rację, ludzie mają już dosyć zimy... Ja też tak myślę, kiedy codziennie rano trzeba skrobać szyby w samochodzie i ciepło się ubierać :evil:
Ale jak przychodzi weekend, cieszę się na kolejne nartowanie :D

Będę wdzięczna za informacje o Świniorce z pierwszej ręki :)

:papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.02.2011 22:36

maslinka, malolacie :wink: , fajnie jest, jak kopytka chwilę na kanapie lub w gondoli odpoczną... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone