Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.04.2022 17:06

piekara114 napisał(a):Mają blisko, co nie znaczy, że uda się pojeździć...W tym sezonie (to już 3 pod rząd) nart na nogi nie ubrałam ani razu...

U mnie drugi sezon bez ani jednego zjazdu :? .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.04.2022 17:11

tony montana napisał(a):No LUDZIE to mają blisko do gór :)
Pozazdrościć ;)

Hej Tony!
Zgadza się, fajnie jest mieszkać na południu Polski :)
W góry blisko, nawet w Alpy - w tym roku do Ski Amade jechaliśmy tylko 7 godzin :D

piekara114 napisał(a):Mają blisko, co nie znaczy, że uda się pojeździć... W tym sezonie (to już 3 pod rząd) nart na nogi nie ubrałam ani razu...

Beata, ale Ty często chodzisz po górach :)

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Mają blisko, co nie znaczy, że uda się pojeździć...W tym sezonie (to już 3 pod rząd) nart na nogi nie ubrałam ani razu...

U mnie drugi sezon bez ani jednego zjazdu :? .

Dziewczyny, jeszcze jest szansa ;) Myślę, że spokojnie do Wielkanocy, a nawet dłużej 8)
Nam się udało spędzić 13 dni na nartach w tym sezonie, co i tak nie jest imponującym wyczynem. Były lata, że mieliśmy 23 dni nartowania, ale już chyba takich rekordów nie wykręcimy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2022 19:52

Maslinko cenię sobie Twoje relacje z detalami,ja jestem zbyt chaotyczna,żeby tak ładnie to do kupy pozbierać.

Ale jeśli chciałabyś spróbować czeskiego lanego Urquella w Astrii,rozważ ośrodek Heiligenblut - Grossglockner,

boskie Wysokie Taury, od nas ze Śląska ok 7 godzin,hotel przy Hochalpenstrasse mają teraz Czesi :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.04.2022 18:57

croktoś napisał(a):Maslinko cenię sobie Twoje relacje z detalami,ja jestem zbyt chaotyczna,żeby tak ładnie to do kupy pozbierać.

Cześć! Dzięki! :D

croktoś napisał(a):Ale jeśli chciałabyś spróbować czeskiego lanego Urquella w Astrii,rozważ ośrodek Heiligenblut - Grossglockner,

To jest bardzo cenna informacja :mrgreen:

croktoś napisał(a):boskie Wysokie Taury, od nas ze Śląska ok 7 godzin,hotel przy Hochalpenstrasse mają teraz Czesi :D

W hotelach zasadniczo nie mieszkamy, ale jeśli to czeski hotel, można rozważyć ;)
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 07.04.2022 22:32

Zawrat
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.02.2025 20:07

Kiedyś (kilka stron wcześniej) próbowałem przeforsować opinię, że narciarstwo to raczej sport elitarny, szczególnie mniej popularny na północy Polski, za co mi się trochę dostało ;) Oczywiście, ja swojego zdania nie zmieniam, pomimo, że byłem na nartach w Dolomitach, a nawet dziś byłem na stoku (co prawda nie zjeżdżałem ;)) na Kurzej Górze.
I tak oto właśnie przypadkiem znalazłem artykuł na Onecie:
https://www.onet.pl/informacje/newsweek ... r,452ad802

Urealnijmy sytuację: narciarstwo nie jest popularnym sportem. Owszem, patrząc na polskie góry w trakcie ferii, widzimy tłum. Ale to pozory. Po pierwsze, ci ludzie są skupieni w kilku miejscach. Po drugie, to aktywność skrajnie sezonowa. Według badań GUS jazda na nartach i snowboardzie to dziesiąta najczęściej uprawiana aktywność w 2021 r., na takim samym poziomie jak squash, badminton czy szachy. Uprawianie sportów zimowych deklaruje 2-3 proc. badanych – tłumaczy Michał Lenartowicz, socjolog sportu z warszawskiej Akademii Wychowania Fizycznego. – Narciarstwo jest elitarne, pozostaje w zasięgu możliwości finansowych jedynie nielicznych. I jest przejawem statusu społecznego. Sporty te uprawiają głównie osoby ze sporym kapitałem ekonomicznym i kulturowym

BTW. Od jakiegoś czasu, w zasadzie od paru lat, podglądam w necie trasy biegowe w Jakuszycach, jest tam wręcz bajkowo, a trasy wyglądają wspaniale, niemalże tak samo jakbym oglądał jakiś bieg narciarski w Eurosporcie, gdzieś w Skandynawii. Kto wie, może kiedyś ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.02.2025 20:19

Natłok ludzi w dość krótkim okresie czasu sprawia wrażenie, że masa ludzi jeździ na nartach. Wczoraj sznur samochodów w Mikulovie w kierunku Austrii miał z 5km. Co drugi, trzeci samochód z Polski. Karnet jednodniowy to koszt 60-70 ojro. Dla powiedzmy, czteroosobowej rodzinki taki wyjazd na tydzień to dość duży koszt. Dla wielu, zbyt duży.
Ostatni Bieg Piastów chyba się nie odbył?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.02.2025 20:41

Marlowe1994 napisał(a):
Ostatni Bieg Piastów chyba się nie odbył?

Nie jestem pewien ale coś chyba mi się obiło o uszy, że nie.
Algorytm na fejsie za to pokazuje mi piękne widoki zaśnieżonych świerków oraz świetnie przygotowanych tras z Jakuszyc ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.02.2025 20:50

Trajgul napisał(a):Algorytm na fejsie za to pokazuje mi piękne widoki zaśnieżonych świerków oraz świetnie przygotowanych tras z Jakuszyc ;)

Zbytnio się tym nie interesuję ale to chyba lekka bajka 8)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone