Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.11.2020 11:20

baunty napisał(a):
wikol napisał(a):
wikol napisał(a):
baunty napisał(a):Może przestraszyli się Górali, bo z nimi nie ma żartów :D

Jednak Anżej musiał mu bardzo wiercić w brzuchu, że się zdecydował.

No i okazało się że Anżej jednak wstawił się za branżą narciarską :)
Mostowy też swoje dołożył.

Ktoś pie...nął pięścią w stół i było po dyskusji.
Trochę zabawne te oficjalne teksty o negocjacjach z "branżą narciarką" :D

Żal bierze, że nie ma wśród nich żadnego właściciela klubu fitness.
Ferie będą u kuzyna, dziadków lub w domu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2020 11:31

Chris_M napisał(a):Jak chodzi o środki bezpieczeństwa podejmowane przez ośrodki narciarskie, to najbardziej ubawiły mnie te o których wczesną jesienią przeczytałem na internetowych stronach https://www.dolomitisuperski.com.
Otóż zapowiedzieli oni zdecydowaną walkę z koronawirusem przez rozstawienie przed wejściami do wszystkich obiektów, tabliczek w wielu językach, z napisem: "We care about you" :lool: :lool: :lool:

Do Polaka w obcym języku???
Załączniki:
v.jpg
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.11.2020 11:46

Chris_M napisał(a):
baunty napisał(a):Na myśli mam lewą zewnętrzną bramkę przy wejściu na krzesła. Nie jakieś miejsce sprzed wielu lat, tylko tę bramkę - dość znany temat, ale w internecie chyba nic o tym nie ma.

Na Kasprowym po 1985 roku byłem chyba tylko raz lub dwa razy (tak gdzieś chyba ok. 2005 roku) żeby sprawdzić czy coś tam się poprawiło, ale ponieważ wówczas tylko umocniłem się w swojej opinii, którą już tu wyraziłem, więc jeśli masz na myśli jakiekolwiek wydarzenia lub sytuacje jakie miały miejsce po tym czasie, to nie mogę o nich wiedzieć.

Ja z różnych względów, przez dobre kilkanaście lat, bardzo dużo czasu spędzałem na Podhalu ( Spisz i Orawę też można doliczyć).
Jazda na nartach najczęściej nie łączyła się z tzw wyjazdem na nie, więc dość dużo czasu corocznie spędzałem na Kasprowym i pewnie racji tego, trochę więcej rzeczy tam zauważałem.
Jeszcze kilkanaście lat temu zdarzało mi się w zjeżdżać na dół starą trasą fisowską (biegnie obok schroniska na Kondratowej).
Normą były zjazdy z Pośredniej Goryczkowej Czuby do kotła - teraz często brakuje śniegu no i już lat trochę więcej :)
Klimat na Kasprowym zawsze był jakiś niepowtarzalny, ale to już praktycznie melodia przeszłości - choć nie całkiem
Dużo by o tym opowiadać.

Rzeczona wcześniej bramka, była taką bramką "komercyjną" - dwukrotnie droższy wyjazd na górę, ale bez kolejki. Takie były czasy, teraz już nie ma kolejek - przynajmniej takich jak wtedy.

Już to pisałem, ale dla mnie Kasprowy, zawsze będzie "świętą górą" narciarstwa w Polsce.

Miło też było pojeździć wczesnym popołudniem na Nosalu ( krzesła krótko chodziły), ale już dawno zaorali Nosal.
Takie u nas realia.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.11.2020 12:09

Bravik napisał(a):Obrazek

Do Polaka w obcym języku???

Nie wiem, skąd u Ciebie takie kompleksy?
Mnie wielokrotnie zdarzało się w Niemczech słyszeć tekst "tutaj są Niemcy i tutaj należy mówić po niemiecku!" gdy zaczynałem rozmowę po angielsku, a rozmówca nie znał angielskiego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2020 12:14

Chris_M napisał(a):
Bravik napisał(a):Nie wiem, skąd u Ciebie takie kompleksy?

Chłopie , ogarnij się. Jakie kompleksy. Nie szukaj podtekstów w dowcipnym rysunku, panie psychoanalityku. :papa:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.11.2020 12:21

baunty napisał(a): Ja z różnych względów, przez dobre kilkanaście lat, bardzo dużo czasu spędzałem na Podhalu ( Spisz i Orawę też można doliczyć).
Jazda na nartach najczęściej nie łączyła się z tzw wyjazdem na nie, więc dość dużo czasu corocznie spędzałem na Kasprowym i pewnie racji tego, trochę więcej rzeczy tam zauważałem.

Więc byleś w innej sytuacji niż ja, który musiałem do Zakopanego dojechać, wystać się w kolejkach i zabulić za nocleg.
A jak zlikwidowali możliwość dojazdu samochodem do Kuźnic, to ta cała zabawa w ogóle stała się nieopłacalna; zbyt duża strata czasu na dotarcie na stok, w stosunku do czasu spędzonego na nartach. Dlatego gdy w 1985 pierwszy raz pojechałem na Słowację, to KW przestał mnie interesować. A gdy w 1999 roku pojechałem pierwszy raz w Alpy, to z kolei Słowacja przestała mnie interesować :)

Rzeczona wcześniej bramka, była taką bramką "komercyjną" - dwukrotnie droższy wyjazd na górę, ale bez kolejki. Takie były czasy, teraz już nie ma kolejek - przynajmniej takich jak wtedy.

Dzięki za wyjaśnienie, o zamiarze utworzenia takiej bramki słyszałem, ale na oczy jej nigdy nie widziałem.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.11.2020 12:25

Bravik napisał(a):
Chris_M napisał(a):

Chłopie , ogarnij się. Jakie kompleksy. Nie szukaj podtekstów w dowcipnym rysunku, panie psychoanalityku. :papa:

Jeśli Ty w tym rysunku podtekstu nie dostrzegasz, to już nie moja wina.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2020 12:38

Chris_M napisał(a):
Bravik napisał(a):
Chris_M napisał(a):

Jeśli Ty w tym rysunku podtekstu nie dostrzegasz, to już nie moja wina.

Przed wyjściem z domu nie zapomnij założyć husarskich skrzydeł, panie obrażalski. :papa:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.11.2020 13:20

Bravik napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Bravik napisał(a):Jeśli Ty w tym rysunku podtekstu nie dostrzegasz, to już nie moja wina.

Przed wyjściem z domu nie zapomnij założyć husarskich skrzydeł, panie obrażalski. :papa:

Nie jestem"obrażalski". Po prostu chciałem Ci uprzytomnić, że samobiczowanie się jest bardzo głupią polityką.
Jeśli spytasz Niemca kto robi najlepsze samochody na świecie, to zawsze Ci odpowie, że niemieckie są najlepsze, a "japończyki" to są jednorazówki i będzie udawał, że afery dieselgate nigdy nie było.
A gdybyś na jakimś niemieckim forum internetowym zamieścił rysunek podobny, ale lustrzany z postacią Niemca, to by Cię normalnie w ziemię wdeptano.
Proponuję zakończyć tę dyskusję, bo nie ma ona nic wspólnego z nartami, a tylko psuje humor.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.11.2020 13:32

Nie ma to jak sprawne negocjacje w sprawie otwarcia wyciągów.

Pan Andrzej Mostowy negocjował z współwłaścicielem ośrodka narciarskiego w Witowie Andrzejem Mostowym otwarcie stoków narciarskich.
Negocjacje zakończyły się sukcesem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2020 17:45

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.12.2020 11:31

Najbliższe tygodnie, w kontekście nart, nie wyglądają ciekawie....
W Polsce od 28 grudnia do połowy stycznia nie pojeździmy, więc ostatnie kilka dni zostało na wykorzystanie....
Czechy - niby można, ale trzeba mieć przy sobie test PCR
Słowacja - do 10 stycznia ograniczenia w przemieszczaniu się, ale "Z domu będzie można wychodzić tylko w uzasadnionych powodach, jak na przykład do pracy, na zakupy czy do lekarza. Zakaz nie dotyczy też spacerów na terenach zielonych i uprawiania sportu na zewnątrz, w tym jazdy na nartach"., ale trzeba mieć negatywny wynik testu....
Austria - twardy lockdown do 18 stycznia, 15-17 stycznia masowa akcja badania mieszkańców Austrii, niby stoki otwarte, ale w praktyce tylko dla Austriaków.... "władze Austrii informowały o otworzeniu 24 grudnia wyciągów narciarskich. O ich otwarciu, bądź ewentualnym dalszym zamknięciu będą decydowały władze regionalne i lokalne. Na wyciągach obowiązkowe będzie noszenie masek FFP2. Już wcześniej wprowadzono obowiązek 10-dniowej kwarantanny dla osób przybywających z krajów, w których dwutygodniowa liczba infekcji przekracza 100 w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców. W tej grupie znajduje się większość państw europejskich, w tym Polska. W praktyce ze stoków w Austrii będą mogli więc korzystać tylko mieszkańcy tego państwa."

Z bliskich miejsc na narty nic nie zostało.....
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 21.12.2020 15:14

piekara114 napisał(a):Najbliższe tygodnie, w kontekście nart, nie wyglądają ciekawie....
[...]
Z bliskich miejsc na narty nic nie zostało.....

Pozostaje jeszcze Szwajcaria, ale to tylko dla "bogatych z domu" ;)
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 15.12.2021 10:55

Od jutra tj. 16 XII do 31 stycznia przy wjeździe do Włoch będzie trzeba pokazać negatywny wynik testu, niestety dotyczy to wszystkich łącznie z osobami zaszczepionymi, nie zaszczepieni dodatkowo jeszcze kwarantanna.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.12.2021 13:29

No i tym sposobem odpadł mój pomysł na ferie w Italy....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone