Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2020 19:01

sito_zabrze napisał(a):Także ci co mają blisko w góry i jeździli na narty na jeden dzień też muszą szukać alternatywy .....
Zostaje Słowacja, gdzie stosunek cena/jakość jest dużo lepsza. A Słowacy już śnieżą, a jak widać u nich wszystko jest bardziej zorganizowane, więc raczej nie dostaną nagle info, że sorry ale closed.
A pocieszające to, że są rozmowy z właścicielami wyciągów, aby działały z bardzo sporymi ograniczeniami, jak galerie, co jest sensowne, bo na nartach masz kask, google, rękawiczki...

Ural napisał(a):Trzeba pewnikiem odpuścić wyjazd na narty. Skoro wszystko ma być pozamykane, a tak się zapowiada to nie ma co tam jechać. Nie ma gdzie przenocować, nie ma gdzie zjeść cóż robić.
Jak poczytasz na fb to nie jest aż tak wielki problem jak się okazuje... Tylko nie zawsze tam, gdzie byś chciał, choć coś straszą, że noclegi nawet służbowe będą mocniej przycięte....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2020 19:37

"Jeżeli Główny Inspektorat Sanitarny zaakceptuje uzgodniony, szczególny reżim sanitarny, to we wtorek zostanie ogłoszona decyzja o otwarciu branży narciarskiej - wynika z informacji wicepremiera Jarosława Gowina."

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodro ... 0,07640b54
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.11.2020 21:02

Czy na Słowacji cena i jakość jest lepsza. Otóż porównałem ceny z polskimi wyciągami. Cenowo w Polsce wychodzi lepiej niż na Słowacji w euro. Jakość naszych wyciągów poprawiła się znacznie. Jedzenie polskie smaczniejsze i tańsze. No może kwatery mają tańsze i większe tu się zgodzę. Polaków do Słowacji jeździ mało. To nie te czasy kiedy były tam tłumy i konkurencyjne ceny. To Słowacy jeżdżą na zakupy do Polski, a nie odwrotnie. Te dobre czasy Słowacji minęły kilka lat temu. Lubiłem jeździć na Janovki Ski czy Rohacze do Zuberca. Teraz nie ma tam po co. Polaków tam jak na lekarstwo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2020 22:14

Jeździłem do Zuberca regularnie od dobrych paru lat zarówno w terminie polskich ferii, jak i poza, a i nieraz w okresie sylwestrowym. Po prostu lubimy z rodziną to miejsce. W ferie Polaków jest sporo, na Spalenej zawsze śnieg i kolejki max. 5-10 minut w szczycie, kiedy zjeżdżają się też szkółki narciarskie. Poza feriami, w drugim/trzecim tygodniu stycznia - można się wyjeździć do oporu. Jedzenie i kwatery tańsze niż w Polsce, do tego nie ma tak natrętnej komercji jak u nas.

Pojechałbym pewnie i w najbliższe ferie, ale chaotyczne działania Słowaków w tym roku skutecznie do tego zniechęcają.

A Janovky bardzo przyjemne na vecerne lyzowanie, o ile nie jest na plusie :)

Tak w ramach powspominania ;)
20190111_103007b.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.11.2020 22:54

Rohače-Zverovka-Spalena - my tam jeździmy przede wszystkim po widoki, które są niesamowite :D:

2017-03-26-11h48m35 (Custom).jpg

2017-03-26-12h33m23 (Custom).jpg

2017-03-26-12h34m01 (Custom).jpg

2017-03-26-13h52m56 (Custom).jpg

A żeby się wyjeździć - Chopok! :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2020 23:02

Ural napisał(a): Polaków do Słowacji jeździ mało.
Z mojej okolicy, bardzo dużo osób jedzie na jednej dzień na narty np na Chopok. Cena 35 eur za dzień (do zmierzchu), brak problemów z parkowaniem, busik dowozi pod wyciągi, a kilometrów tras sporo więcej. W PL 4 h (taki karnet zwykle braliśmy) to cena 50-60 zł.
Chris_M
Cromaniak
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 23.11.2020 23:20

piekara114 napisał(a):A pocieszające to, że są rozmowy z właścicielami wyciągów, aby działały z bardzo sporymi ograniczeniami, jak galerie, co jest sensowne, bo na nartach masz kask, google, rękawiczki...

Dziwi mnie ta wiara w cudowną moc kasków, gogli i rękawiczek, które niby mają nas ochronić przed koronawirusem.
Przecież jeśli wsiądziemy do 4-osobowej gondolki, to na 1 metrze kwadratowym mamy 4 spocone i dyszące, a często i kaszlące osoby.
Przypominam, że w sklepach i galeriach jest wymóg 15 m2 na osobę, a tutaj mamy po ćwierć m2 na osobę!
I to ma być skuteczny "social distansing"?
W Białce Tatrzańskiej (nawet poza feriami) ludzie w kolejce do wyciągu mało sobie na karki nie włażą - czy tutaj jest jakaś możliwość zachowania dystansu?
Czarno to widzę.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 24.11.2020 08:54

Rok temu ludzie też jeździli w kaskach, goglach, kominiarkach itd. a jak wiadomo było mnóstwo zakażeń właśnie w kurortach np. w Austriackim Ischgl. Włoski rząd też myśli o zakazie otwarcia ośrodków narciarskich a mimo to Livigno naśnieża https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... enter.html
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.11.2020 09:13

petr napisał(a):było mnóstwo zakażeń właśnie w kurortach np. w Austriackim Ischgl

Głośno było. Norwegowie np. szacowali, że z Ischgl przywieźli ok. 40% zakażeń.

Cztery pozwy przeciwko austriackiemu rządowi skierowała organizacja zajmująca się ochroną praw konsumentów. Jej zdaniem władze reagowały zbyt późno i zlekceważyły niepokojące sygnały w alpejskim kurorcie narciarskim Ischgl we wczesnej fazie rozwoju pandemii COVID-19.

Ciekawe jaki będzie finał.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.11.2020 09:28

Tylko w Austrii te zakażenia były bardziej związane z apres-ski (do którego sami się ostatnio przyznali i w tym sezonie ma być całkiem zakazane). W Polsce nie jest to już tak popularne.
Odnośnie gondol - pewnie będzie zajmowało się skrajne miejsca lub co drugie - tak jak w komunikacji miejskiej. Co by nie mówić google, kaski itp są bardziej szczelne niż maseczki pod nosem czy przyłbice po których nieraz aż cieknie para..... Osoby, które będą się bały, że przez kask, maski, google, rękawiczki mogą coś złapać, zostaną w domu, inni przyjadą (tak jak teraz w góry czy chodząc do galerii) - ale dzięki temu choć trochę w górach zarobią, bo na prawdę Ci co żyją z turystyki narciarskiej (ja nie) mają ciężko, a koszty są bardzo wysokie.....
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 09:43

Jak chodzi o środki bezpieczeństwa podejmowane przez ośrodki narciarskie, to najbardziej ubawiły mnie te o których wczesną jesienią przeczytałem na internetowych stronach https://www.dolomitisuperski.com.
Otóż zapowiedzieli oni zdecydowaną walkę z koronawirusem przez rozstawienie przed wejściami do wszystkich obiektów, tabliczek w wielu językach, z napisem: "We care about you" :lool: :lool: :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2020 09:51

maslinka napisał(a):Rohače-Zverovka-Spalena - my tam jeździmy przede wszystkim po widoki, które są niesamowite :D:

Zgadza się :)

I jeszcze klasyczne ujęcie ścianki z góry:

20200209_105213b.jpg

Niedaleko Zuberca jest ośrodek w Oravicach, też bardzo przyjemny, chociaż oczywiście mniejszy niż Spalena. Za to na dole baseny termalne i można kupić karnet łączony z wejściem na kąpielisko.

20200213_092906b.jpg

20200213_094809b.jpg

Gondole pewnie będą na zasadzie przynajmniej co drugie miejsce albo rodzina, ewentualnie z zakazem opuszczania kopuły. Kolejkę też da się odpowiednio uformować robiąc węża, chociaż w Białce taki wąż musiałby być dość długi :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2020 09:55

Chris_M napisał(a):Jak chodzi o środki bezpieczeństwa podejmowane przez ośrodki narciarskie, to najbardziej ubawiły mnie te o których wczesną jesienią przeczytałem na internetowych stronach https://www.dolomitisuperski.com.
Otóż zapowiedzieli oni zdecydowaną walkę z koronawirusem przez rozstawienie przed wejściami do wszystkich obiektów, tabliczek w wielu językach, z napisem: "We care about you" :lool: :lool: :lool:

Tu trochę bardziej aktualne informacje:

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/europa/news-sezon-narciarski-we-wloszech-obowiazkowe-maseczki-limity-na-,nId,4872352
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 24.11.2020 11:38

Ural napisał(a):Czy na Słowacji cena i jakość jest lepsza. Otóż porównałem ceny z polskimi wyciągami. Cenowo w Polsce wychodzi lepiej niż na Słowacji w euro. Jakość naszych wyciągów poprawiła się znacznie. Jedzenie polskie smaczniejsze i tańsze. No może kwatery mają tańsze i większe tu się zgodzę. Polaków do Słowacji jeździ mało. To nie te czasy kiedy były tam tłumy i konkurencyjne ceny. To Słowacy jeżdżą na zakupy do Polski, a nie odwrotnie. Te dobre czasy Słowacji minęły kilka lat temu. Lubiłem jeździć na Janovki Ski czy Rohacze do Zuberca. Teraz nie ma tam po co. Polaków tam jak na lekarstwo.

Oczywiście, że Polaków jeździ mniej niż kiedyś. Spowodowały to ceny karnetów które są na poziomie naszych ośrodków. Jednak Słowacy zrobili coś czego my jeszcze chyba nie potrafimy na taką skale. Rozbudowali infrastrukturę, a same stacje narciarskie oferują trochę więcej niż ośla łączka i 2 czy 3 trasy. Nie porównuję tu krajów słynących z narciarstwa, bo to inna liga :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.11.2020 11:38

Chris_M napisał(a):Jak chodzi o środki bezpieczeństwa podejmowane przez ośrodki narciarskie, to najbardziej ubawiły mnie te o których wczesną jesienią przeczytałem na internetowych stronach https://www.dolomitisuperski.com.

Ja tam znalazłam całą podstronę o tym co kryje się za hasłem "We care about you"
https://www.dolomitisuperski.com/we_car ... _safety_IT
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone