Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2020 19:23

lew napisał(a):.....CHCIAŁBYM MIEĆ NADZIEJE, ŻE TE OSOBY , BĘDĄ NA TYLE ODPOWIEDZIALNE , ZE POSIEDZĄ PRZEZ 2 TYGODNIE W DOMU. NIESTETY , ONE PÓJDĄ DO PRACY , ALBO POJADĄ W POLSKIE GÓRY, JAK ZNAM RODAKÓW. Dzisiaj słyszałem hasło , że od czegoś trzeba umrzeć , i ta osoba COVID się nie boi.

Wiesz, że jak będziesz mieć pecha to zwykła grypa i jej powikłania też mogą Cię zabić...? Rodzice przyprowadzają do żłobka dzieci przeziębione, z owsikami albo początkiem jelitówki a Ty chcesz aby Polak w domu siedział? :oczko_usmiech:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 10.03.2020 17:59

Coś jest w naszej mentalności. Syn kolegi z pracy maił podejrzenie koronawirusa, szczęśliwie test dał wynik negatywny. Oczywiście kolega przyznał się dopiero po otrzymaniu wyniku testów a wcześniej beztrosko chodził do pracy :?

Ponieważ to wątek narciarski to: 2 tygodnie temu szarpnąłem się na skipassy dla siebie i córek do Szczyrku. Udało się wyjechać gondolą i zjechać do Soliska a potem z uwagi na wiatr wszystkie kolejki zostały zamknięte :evil:
... a ja z córkami zostałem kilka km od samochodu :roll:
gorąco pozdrawiamy SMR :wink:
Trajgul
Cromaniak
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.11.2020 16:11

maslinka napisał(a):Więcej tolerancji i uśmiechu życzę :)

Kurde Maslinka, nawet nie chciałem pić do Twojej osoby. Wiem, że miałaś covida, ja być może teraz mam ale bezobjawowo ;). Moje spostrzeżenie wyszło z tweeta dziennikarza Gazety Prawnej:
20201121_160530.jpg

Co do mojej osoby to dokończę posta poźniej, w przerwie skoków... narciarskich ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2020 17:42

Trajgul napisał(a):P.S. Być może zabolało Cię moje stwierdzenie "Stosunkowo niewiele osób może sobie pozwolić na wyjazd na narty". Niestety taka jest moja obserwacja rzeczywistości, w której żyjemy. Tym bardziej, że z północnej Polski to już wyprawa.
Widać, że nie znasz sytuacji jak wygląda południowa (górska) część Polski w sezonie zimowym.
Na parkingach pod wyciągami narciarskimi to w sezonie jest przekrój tablic rejestracyjnych, dominują WE (czyli firmówki) i centralna i północna Polska. O dziwo tych co mają najbliżej (Małopolska) w moich regionach na parkingach jest najmniej. Więc odległość nie jest problemem. Kasa chyba też nie jest, bo o 10 rano to ciężko zaparkować, ba pod takim kompleksem jak Kotelnica to często jest to już niemożliwe. Kiedyś jeździliśmy na narty nawet po pracy w tygodniu, aby być w godzinach wieczornych 18-21 i było fajnie. Teraz tłum ludzi i brak miejsc parkingowych, zrezygnowaliśmy. A na dojazd pod resort narciarski w Szczyrku stoi się w korku kilku kilometrowym.
Teraz jak narty to nie wybieramy się w sezonie świąteczno-noworocznym ani jak są ferie, bo za długo stoi się w korkach do wszystkiego: do parkingu, do kasy, do wyciągu, do jedzenia, do wc (a kiedyś w Szczepana po obiedzie były narty na niewielkim wyciągu 4 km od domu, teraz nie ma szans tyle ludzi). A aż tak zapalonymi narciarzami nie jesteśmy, aby decydować się na tygodniowy wyjazd w Alpy czy Dolomity i przez 5 czy 7 dni pod rząd jeździć na nartach.
Ostatnio edytowano 21.11.2020 17:49 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.11.2020 17:44

piekara114 napisał(a):Na parkingach pod wyciągami narciarskimi to w sezonie jest przekrój tablic rejestracyjnych a dominują WE (czyli firmówki) i centralna i północna Polska. O dziwo tych co mają najbliżej (małopolska) w moich regionach na parkingach jest najmniej.

Nad morzem też mam wrażenie, że najwięcej tablic jest na S i na W ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2020 17:48

No i widzisz Twoja teoria z odległością padła.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 21.11.2020 18:07

piekara114 napisał(a):
Trajgul napisał(a):P.S. Być może zabolało Cię moje stwierdzenie "Stosunkowo niewiele osób może sobie pozwolić na wyjazd na narty". Niestety taka jest moja obserwacja rzeczywistości, w której żyjemy. Tym bardziej, że z północnej Polski to już wyprawa.
Widać, że nie znasz sytuacji jak wygląda południowa (górska) część Polski w sezonie zimowym.
Na parkingach pod wyciągami narciarskimi to w sezonie jest przekrój tablic rejestracyjnych, dominują WE (czyli firmówki) i centralna i północna Polska. O dziwo tych co mają najbliżej (Małopolska) w moich regionach na parkingach jest najmniej. Więc odległość nie jest problemem. Kasa chyba też nie jest, bo o 10 rano to ciężko zaparkować, ba pod takim kompleksem jak Kotelnica to często jest to już niemożliwe. Kiedyś jeździliśmy na narty nawet po pracy w tygodniu, aby być w godzinach wieczornych 18-21 i było fajnie. Teraz tłum ludzi i brak miejsc parkingowych, zrezygnowaliśmy. A na dojazd pod resort narciarski w Szczyrku stoi się w korku kilku kilometrowym.
Teraz jak narty to nie wybieramy się w sezonie świąteczno-noworocznym ani jak są ferie, bo za długo stoi się w korkach do wszystkiego: do parkingu, do kasy, do wyciągu, do jedzenia, do wc (a kiedyś w Szczepana po obiedzie były narty na niewielkim wyciągu 4 km od domu, teraz nie ma szans tyle ludzi). A aż tak zapalonymi narciarzami nie jesteśmy, aby decydować się na tygodniowy wyjazd w Alpy czy Dolomity i przez 5 czy 7 dni pod rząd jeździć na nartach.

Ja mam bardzo podobne odczucia, kiedy jeździłem w zeszłym roku w małym Cichym i Witowie to wybierałem głownie godziny wieczorne, w pozostałych godzinach dojazd na stok, walka o parking a później stanie w kolejce zniechęcały do zbaw na śniegu:(.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.11.2020 18:26

Trajgul napisał(a):P.S. Być może zabolało Cię moje stwierdzenie "Stosunkowo niewiele osób może sobie pozwolić na wyjazd na narty". Niestety taka jest moja obserwacja rzeczywistości, w której żyjemy. Tym bardziej, że z północnej Polski to już wyprawa. Dodając do tego, jakie kłopoty i ludzkie dramaty są związane z pandemią, stąd też wyraziłem swoje zdanie. Oczywiście cieszę się, że są ludzie, którzy mogą sobie na to pozwolić, przy okazji rozruszają tą poranioną gałąź gospodarki jaką jest turystyka.

Nie o to chodzi, że mnie to zabolało, na pewno nie to zdanie... Zresztą, tak jak Beata (Piekara), nie uważam, żeby to była prawda, że niewiele osób może sobie pozwolić na wyjazdy na narty.

Co roku ludzi na stokach (polskich, słowackich, czeskich, austriackich) przybywa. Wiadomo, że to drogi sport, a jednak tłumy są takie, że w Polsce, żeby nie stać w kolejkach, trzeba się wybrać na wieczorną jazdę albo jeździć tylko przez pierwszą godzinę rano. Z tego powodu do tej pory nie pojechaliśmy do "nowego Szczyrku". Trzeba przyjechać wcześnie rano, przed otwarciem ośrodka, żeby znaleźć miejsce parkingowe.

Tak samo jest z wyjazdami za granicę. Co roku w terminie śląskich ferii, około 6:00 rano, autostradą A1 w stronę czeskiej granicy i dalej, przez Czechy, jedzie cały sznurek samochodów - do Austrii i do Włoch. W alpejskich ośrodkach, z sezonu na sezon, rośnie liczba rodaków.

I nie, nie "prześwietliłam" Cię ;) Po prostu mam dobrą pamięć, a to mi się kilka razy rzuciło w oczy. Normalnie bym o tym nie wspomniała, ale wywołałeś temat i poczułam się przez Ciebie zaatakowana.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 21.11.2020 18:30

Trajgul napisał(a):
piekara114 napisał(a):Na parkingach pod wyciągami narciarskimi to w sezonie jest przekrój tablic rejestracyjnych a dominują WE (czyli firmówki) i centralna i północna Polska. O dziwo tych co mają najbliżej (małopolska) w moich regionach na parkingach jest najmniej.

Nad morzem też mam wrażenie, że najwięcej tablic jest na S i na W ;)

No niestety trochę masz błędny pogląd w temacie nart. Narciarstwo stało się w ostatnich latach bardzo popularne, a nawet wręcz masowe. Podając przykład Kotelnicy, to dzisiaj masz kombinat z pełnym zapleczem, a kiedyś orczyk i babcia sprzedająca herbatę z okienka. Oczywiście jest to dość drogi sport i jak najbardziej rozumiem, że narty w Twoim przypadku wiążą się z wyjazdem na kilka dni z racji odległości do stoków. Jednak wybierając mniej znane stoki narciarskie, oraz jeżeli jest możliwość wyjazdu w innym okresie niż święta czy ferie, to można te koszty znacznie ograniczyć. Problem jest tylko jeden który występuje od lat - brak zimy :(
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.11.2020 19:05

maslinka napisał(a):Nie o to chodzi, że mnie to zabolało, na pewno nie to zdanie... Zresztą, tak jak Beata (Piekara), nie uważam, żeby to była prawda, że niewiele osób może sobie pozwolić na wyjazdy na narty.

Co roku ludzi na stokach (polskich, słowackich, czeskich, austriackich) przybywa.

Pragnę nadmienić, że użyłem słowa "stosunkowo", czyli relatywnie. Przeciez nie podam statystyk, po prostu mniejszość ;).
Wiem, że stoki są zawalone, ogladam przecież telewizję, wiem, że ludzie jeżdżą na narty w okolice Cortina d'Ampezzo. Zaskoczę Was, znam takie osoby.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.11.2020 07:28

amatus1 napisał(a):Ja mam bardzo podobne odczucia, kiedy jeździłem w zeszłym roku w małym Cichym i Witowie to wybierałem głownie godziny wieczorne, w pozostałych godzinach dojazd na stok, walka o parking a później stanie w kolejce zniechęcały do zbaw na śniegu:(.

U nas opcja Witowa pojawiła się kilka miesięcy temu, gdyż byliśmy tam latem. Kilka dni temu nawet zacząłem trochę się tym interesować, szukając noclegu w hotelu pod stokiem. Jednak w związku z tym, że ferie mieliśmy mieć z Małopolską i mogłyby być tłumy, to zacząłem sie interesować Zieleńcem. Chociaż jak piszesz, tłumy to norma, pewnie w każdym ośrodku. Być może wrócę do tematu przed sezonem 21/22 ;).
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.11.2020 09:15

Trajgul napisał(a):
amatus1 napisał(a):Ja mam bardzo podobne odczucia, kiedy jeździłem w zeszłym roku w małym Cichym i Witowie to wybierałem głownie godziny wieczorne, w pozostałych godzinach dojazd na stok, walka o parking a później stanie w kolejce zniechęcały do zbaw na śniegu:(.

U nas opcja Witowa pojawiła się kilka miesięcy temu, gdyż byliśmy tam latem. Kilka dni temu nawet zacząłem trochę się tym interesować, szukając noclegu w hotelu pod stokiem. Jednak w związku z tym, że ferie mieliśmy mieć z Małopolską i mogłyby być tłumy, to zacząłem sie interesować Zieleńcem. Chociaż jak piszesz, tłumy to norma, pewnie w każdym ośrodku. Być może wrócę do tematu przed sezonem 21/22 ;).

Co do Witowa to nie jest to stok najnowszy ale sprawnie tam się obsługa odbywa, w miarę dbają o trasy jednak nie są za długie i urozmaicone. Jednak w tej okolicy jak dla mnie to jedna z najlepszych opcji bo Szymoszkowa odpada, te dzikie tłumy jakie tam są to mnie przerażają. Zieleniec to inna bajka to potężny kompleks patrząc w Witów i chyba w tej okolicy najszybciej cos podobnego miałbyś w Bukowinie...Z tym, ze małopolska ma ferie to różnie bywa, swojaki jeżdżą cały sezon a ferie często wyjeżdżają w Alpy albo pilnują interesu... natomiast jak nie mają ferii to dzieci maja lekcje ze szkoły na nartach, wf na stoku:) wieć do 15 dzieciaków ze szkoły troszkę jest.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 22.11.2020 11:14

amatus1 napisał(a):
Trajgul napisał(a):

Co do Witowa to nie jest to stok najnowszy ale sprawnie tam się obsługa odbywa, w miarę dbają o trasy jednak nie są za długie i urozmaicone. Jednak w tej okolicy jak dla mnie to jedna z najlepszych opcji bo Szymoszkowa odpada, te dzikie tłumy jakie tam są to mnie przerażają. Zieleniec to inna bajka to potężny kompleks patrząc w Witów i chyba w tej okolicy najszybciej cos podobnego miałbyś w Bukowinie...Z tym, ze małopolska ma ferie to różnie bywa, swojaki jeżdżą cały sezon a ferie często wyjeżdżają w Alpy albo pilnują interesu... natomiast jak nie mają ferii to dzieci maja lekcje ze szkoły na nartach, wf na stoku:) wieć do 15 dzieciaków ze szkoły troszkę jest.

To następnym razem odpuść Zakopane, a na bazę noclegową wybierz Nowy Sącz lub okolice. Masz w promieniu 30km. sporo stacji narciarskich. W samym Sączu jest fajny basen ( jacuzzi, sauny, grota solna no i basen :D) Do tego całodzienny bilet nie rujnuje budżetu jak w przypadku term. Do Zakopanego czy w Pieniny też nie jest jakoś dramatycznie daleko.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 22.11.2020 11:25

Gdy dzieciak chodził do przedszkola zawsze wyjeżdżaliśmy na narty w okresie gdy Mazowieckie nie miało ferii. Był względny luz- Kotelnica, Szczawnica, Małe Ciche.
Ostanie lata jeździmy do Czarnej Góry i jedną z zalet tego miejsca jest znikoma ilość aut na blachach zaczynających się na W. I tym samym jest luźno na trasach- nawet w ferie dla mazowieckiego.
Fakt, karnety są za drogie w Polsce. 5 dni jazdy na nartach dla rodziny 2+1 to lekko ponad 1000zł.
Warszawa zazwyczaj jeździ do Białki Tatrzańskiej.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 22.11.2020 12:11

Rząd już pomyślał o narciarzach w czasie ferii :mrgreen:

https://polskatimes.pl/gowin-skoro-bran ... 3-15305183

Także ci co mają blisko w góry i jeździli na narty na jeden dzień też muszą szukać alternatywy .....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone