Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Dokąd na narty?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2009 20:22

Właśnie przeszukuję różne serwisy narciarskie, ale nie mogę znaleźć czegoś, co spełniłoby moje oczekiwania...
Jestem średnio zaawansowanym narciarzem, po dwuletniej przerwie (ostatnio zaczęło mi tego bardzo brakować). Chciałabym w tym roku "zarazić" tym sportem mojego męża (wykazał chęci, nareszcie :!: :wink:)

Myślałam o jednodniowych wyprawach (moja "druga połowa" może jednak nie złapać "bakcyla") w Beskid Śląski lub Żywiecki (żeby nie było zbyt daleko z Gliwic). Może znacie dobre stoki (łatwe trasy) narciarskie dla początkujących :?: Nie chodzi nam o takie zupełne "ośle łączki". Wierzę w mojego męża, który zapowiedział, że sobie na pewno poradzi, jak tylko nie będzie zbyt stromo. Myślę, że potrafię go nauczyć podstaw, w razie czego na stokach zwykle można wynająć instruktora.

To, co dla nas ważne, to wypożyczalnia sprzętu na miejscu (mój jest już stary i "bardzo wysłużony", a mąż nie ma swojego).
Będę wdzięczna za Wasze sugestie :)

Dodatkowo może to być miejsce na dyskusje o polskich ośrodkach narciarskich (na forum znalazłam tylko wątki o nartach w Austrii, Dolomitach etc.), jeśli tylko macie ochotę :)

Serdecznie pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 28.10.2012 17:44 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 18.01.2009 05:39

Ja w tych rejonach korzystałem najchętniej z dwóch kompleksów:
Szczyrk i Korbielów - duże urozmaicenie tras jak na polskie warunki, trochę przestarzałe wyciągi.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 08:21

W Beskidzie Sląskim polecam ,również po katem nauki jazdy
Najbliżej -
1.Ustroń Palenica
oraz
2.Wisła - Soszów - zadbany ośrodek - kawałek trzeba w końcówce podejść
3.Wisła Stożek - również trzeba podejść , ale zróżnicowane trasy , piękna i łatwa trasa przez las ale dla osób co coś liznęły
4. Wisła Malinka
5. Istebna - Groń - nowa ława , szeroki stok dla uczących się , ośla łączka.Ale to już trzeba przebić się przez Wisłę.
Z Wodzisławia mam już ten sam czas dojazdu do Czech więc wybieram pd. sąsiada.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2009 10:59

Kevlar, Torac, dzięki za sugestie :)
Byłam kiedyś na Soszowie (1999 rok) i zrobił na mnie dobre wrażenie. Skoro ośrodek nadal fajny, to może spróbujemy tam (ewentualnie w pobliżu mamy inne Wisły: Stożek i Malinkę) :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 11:08

maslinka napisał(a):Kevlar, Torac, dzięki za sugestie :)
Byłam kiedyś na Soszowie (1999 rok) i zrobił na mnie dobre wrażenie. Skoro ośrodek nadal fajny, to może spróbujemy tam (ewentualnie w pobliżu mamy inne Wisły: Stożek i Malinkę) :)

Dawno na Soszowie mnie nie było , ale zawsze dbali o jakość - szło to w parze z cenami. Nie wiem tylko(nie pamiętam) jak warunki dla nowicjuszy.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomą o Istebnie - Groń - podobno świetny dla nowicjuszy. Ceny 70 pln za 20 zjazdów ( ława 4 osobowa)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2009 11:16

Torac, właśnie oglądam stronkę Istebnej. Wygląda na to, że w sam raz dla początkujących. Orientujesz się, czy jest tam wypożyczalnia sprzętu :?: (nie ma informacji w necie) Podejrzewam, że powinna być, bo teraz to już standard prawie wszędzie :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2009 11:30

Już znalazłam informację, że wypożyczalnia nart jest :) Dużym atutem jest fakt, że Istebna to zdecydowanie spokojniejsze miejsce niż Wisła. Zwłaszcza, że chcemy jechać w weekend.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.01.2009 11:32

Poszperaj po tej stronce: http://www.czarnagora.pl/pl/
Tras do wyboru do koloru- niebieskie też :) I w sumie nie daleko, bo około 190km z tym połowa po autostradzie :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 11:36

maslinka napisał(a):Torac, właśnie oglądam stronkę Istebnej. Wygląda na to, że w sam raz dla początkujących. Orientujesz się, czy jest tam wypożyczalnia sprzętu :?: (nie ma informacji w necie) Podejrzewam, że powinna być, bo teraz to już standard prawie wszędzie :)

Nie wiem jak wypożyczlnie pod Groniem ale jadąc przez Wisłę można się zatrzymać przy dowolnej wypożyczalni i pożyczyć , wracając oddać. Te np. w Wiśle są lepiej doposażone niż te przywyciągowe. Należy jedynie zwrócić uwagę na fakt że rzadko są otwierane przed 9.00.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 11:38

maslinka napisał(a):Już znalazłam informację, że wypożyczalnia nart jest :) Dużym atutem jest fakt, że Istebna to zdecydowanie spokojniejsze miejsce niż Wisła. Zwłaszcza, że chcemy jechać w weekend.

jedynie strata na przejeździe przez Ustroń i Wisłę to ok. 25 min.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2009 11:59

Dzięki, Roksa, ośrodek dla mnie wygląda super :!:
Tylko, że mój mąż nigdy nie miał nart na nogach, więc na pierwszy raz to dla niego chyba za duże wyzwanie. Ale na trzeci, czwarty wyjazd to już mam nadzieję, że tak :) Oby mu się tylko spodobała jazda na nartach :)

Torac, masz rację, że narty można wypożyczyć po drodze gdziekolwiek. Znalazłam jeszcze dobre opinie na temat Brennej (ośrodek Węgierski Ski i stok Świniorka w Brennej Leśnicy), podobno szerokie naśnieżane trasy, dobre dla początkujących. Może za pierwszym razem spróbujemy właśnie tam, a potem już coś bardziej ambitnego :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 12:10

maslinka napisał(a):Dzięki, Roksa, ośrodek dla mnie wygląda super :!:
Tylko, że mój mąż nigdy nie miał nart na nogach, więc na pierwszy raz to dla niego chyba za duże wyzwanie. Ale na trzeci, czwarty wyjazd to już mam nadzieję, że tak :) Oby mu się tylko spodobała jazda na nartach :)

Torac, masz rację, że narty można wypożyczyć po drodze gdziekolwiek. Znalazłam jeszcze dobre opinie na temat Brennej (ośrodek Węgierski Ski i stok Świniorka w Brennej Leśnicy), podobno szerokie naśnieżane trasy, dobre dla początkujących. Może za pierwszym razem spróbujemy właśnie tam, a potem już coś bardziej ambitnego :)

Jeśli będziecie debiutować w Brennej to sprawdź czy można przy wyciągu pożyczyć narty bo po drodze może nie być wypożyczalni
Węgierski - owszem bo jedzie się przez centrum Brennej ale Leśnica już niekoniecznie , musielibyście szukać czegoś w Skoczowie- po drodze nie kojarzę. Nie jestem mega fanem narciarstwa ale mój brat owszem . Pomimo że rodzice maja domek całosezonowy w Brennej mój brat Brenną omija szerokim łukiem ale może dlatego że szuka dobrych tras na swoje umiejętności. Brennej osobiście nie sprawdzałem
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2009 12:14

Dzięki za rady, Torac :) Na pewno będę jeszcze szukać i ostatecznie zadecydujemy pewnie w ostatniej chwili :wink: Ale już wiem, z czego mogę wybierać :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.01.2009 12:51

Brenną odradzam. Stok krótki i jak na pierwszy raz stromy.
Co do Czarnej Góry to są tam trasy różnej trudności i spokojnie można się tam nauczyć o co chodzi w tym wszystkim. Ze swojej strony polecam tez Korbielów, ale tam trzeba liczyć się z kolejkami dużymi. Wypożyczalnia w Korbielowie z tego co pamiętam jest przy dolnym parkingu, praktycznie przy stoku.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 25.01.2009 16:34

....Szczyrk......tam się nauczyłem i tam wracam (ale nie w weekend)

"Ondraszek" akurat dla początkujących, długi i łagodny.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone