Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 25.03.2018 20:37

......nie byłem tam z 15 lat;..... no nie uwierzę ,że tam nadal kolejki jak za komuny
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.03.2018 22:13

Środowe nartowanie w Zieleńcu.
Piękna pogoda, świetne warunki, puste trasy. Szkoda, że pogoda już raczej nie pozwoli na powtórkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 06.04.2018 23:33

...zostają Wysokie Tatry
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 12.11.2018 08:26

Nie byłem w Zieleńcu. Zdaje się, że jest to największy ośrodek narciarski w Polsce. Białka Tatrzańska mnie aż tak nie zauroczyła. Może tak w sezonie 2019 wybrać się do Zieleńca. Zawsze to bliżej niż wyprawa w Alpy no znacznie taniej.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 12.11.2018 09:42

Ural napisał(a):Nie byłem w Zieleńcu. Zdaje się, że jest to największy ośrodek narciarski w Polsce.

Zdaje się, że nie ;) A nawet na pewno 8)

Zieleniec ma niecałe 22 km tras, a SMR (Szczyrk Mountain Resort) - 24 km.

Zieleniec jest bardziej rodzinnym ośrodkiem; czytaj: więcej tras dla dzieci i początkujących.

Na razie niestety zimy nie widać... :(
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 12.11.2018 10:14

...do Szczyrku- eeee
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 12.11.2018 10:27

lew napisał(a):...do Szczyrku- eeee

Profil tras, nachylenie są tam najlepsze w Polsce. Ludzie rzucili się na SMR, jak w zeszłym roku Słowacy zrobili ze Szczyrkowskiego ośrodek z prawdziwego zdarzenia - stąd gigantyczne kolejki. Chopok to jeszcze nie jest, ale miejsce się rozwija...

Mało kto lubi jeździć na starych orczykach, chociaż ja wolałam te orczyki i brak kolejek (jak się dobrze trafiło, było całkiem pusto) niż tłumy, które są tam teraz.

Trasy są genialne! Pod względem urozmaicenia i nachylenia niewiele ustępują tym alpejskim 8O Żeby je tylko lepiej przygotowywali...
damianisko5
Cromaniak

Postnapisał(a) damianisko5 » 12.11.2018 12:54

A Bachledowa Dolina /blisko Łysej Polany/? kto był i coś więcej opowie?
Ostatnio edytowano 12.11.2018 16:03 przez damianisko5, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 12.11.2018 13:05

Ural napisał(a):Nie byłem w Zieleńcu.

Trasy w Zieleńcu są raczej krótkie, łatwe i mało zróżnicowane. Wszystkie położone na tym samym zboczu.

zieleniec.jpg

Największym plusem tego ośrodka jest świetne przygotowanie tras i wyjątkowy mikroklimat, który sprawia, że na nartach można tu szusować najdłużej w całym regionie. Punkt także za infrastrukturę.

Wg mnie najlepsze miejsce na Dolnym Śląsku na jednodniowy czy weekendowy wyjazd.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 12.11.2018 14:36

maslinka napisał(a):
lew napisał(a):...do Szczyrku- eeee

Profil tras, nachylenie są tam najlepsze w Polsce. Ludzie rzucili się na SMR, jak w zeszłym roku Słowacy zrobili ze Szczyrkowskiego ośrodek z prawdziwego zdarzenia - stąd gigantyczne kolejki. Chopok to jeszcze nie jest, ale miejsce się rozwija...

Mało kto lubi jeździć na starych orczykach, chociaż ja wolałam te orczyki i brak kolejek (jak się dobrze trafiło, było całkiem pusto) niż tłumy, które są tam teraz.

Trasy są genialne! Pod względem urozmaicenia i nachylenia niewiele ustępują tym alpejskim 8O Żeby je tylko lepiej przygotowywali...

......tam, w zasadzie tylko Bieńkula nadaje się do jazdy (pod kątem nachylenia), ale nadal jak koleżanka napisała- z kamykami i przetarciami w dobie armatek (sic!), a ponadto korki przy wyjeżdzie
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.11.2018 20:52

Arabba w Dolomitach. Macie jakieś doświadczenia?
Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć przyzwoity apartament za rozsądne pieniądze parę kilometrów od Arabby. Najchętniej jeździłabym tylko w ośrodku Arabba/Marmolada, bo raz nie chcę daleko dojeżdżać, a dwa karnet na jeden ośrodek jest o 40 euro tańszy niż dolomitisuperski.
Orientuje się ktoś czy parkingi przy wyciągach w Arabbie i w Malga Ciapela są płatne? Czy można w okolicy liczyć na jakieś skibusy?
amatus1
Cromaniak

Postnapisał(a) amatus1 » 19.11.2018 21:23

Mi z córką w tym roku pozostają tylko Tatry i Murzasichle, żona nie jeździ. My na stok a druga połówka do SPA w ośrodku a w przystępnych cenach SPA tylko w PL. Mieliście styczność z jakimś stokiem w Murzasichle badz okolicy?
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 19.11.2018 22:19

marze_na napisał(a):Orientuje się ktoś czy parkingi przy wyciągach w Arabbie i w Malga Ciapela są płatne? Czy można w okolicy liczyć na jakieś skibusy?

Mogę Ci odpowiedzieć tylko na to ostatnie pytanie. Skibusy są na pewno, ale raczej płatne. Przynajmniej takie były w 2012 r. Nie jakoś mega dużo, 2-3 euro. Z tym, że ta informacja mogła się przeterminować...

Do Arabby i Malga Ciapela przyjechaliśmy z San Cassiano na nartach, więc nie wiem, jak z parkingami.

Jesteś pewna, że nie chciałabyś kupić dolomitisuperskipass? Szkoda trochę odpuścić Sella Rondę, Lagazuoi, Cinque Torri i inne Kronplatze, jak jest się w pobliżu. Chociaż różnica w cenie znaczna :roll:
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 19.11.2018 22:23

.......to naucz żonę jeżdzić :lol:
amatus1
Cromaniak

Postnapisał(a) amatus1 » 19.11.2018 22:26

lew napisał(a):.......to naucz żonę jeżdzić :lol:

chyba za póżno:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone