Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.01.2026 21:57

dekoder napisał(a):
lechef napisał(a):- miejscowość - mogą być wszystkie poniżej Zadaru. Nie mamy sprecyzowanego punktu docelowego
- wyspy raczej nie wchodzą w grę, chyba, że jest dojazd samochodem przez most

Możesz uzasadnić?

Może mają ograniczenia budżetowe,może boją się pływać, nie muszą się tłumaczyć, chcą na lądzie i już ;) .
lechef
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechef » 20.01.2026 23:40

Nie mam obowiązku aby się tłumaczyć z takiego postawienia warunków. Tak jak Ty nie masz obowiązku aby udzielić mi odpowiedzi.
kacperc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperc » 03.06.2026 19:02

Cześć,

Planuję wakacje w Chorwacji w lipcu samolotem. Lecimy we dwie osoby do Zadaru na 7 dni. Czy moglibyście polecić wakacyjną miejscowość w okolicy?

Docelowo będziemy poruszać się komunikacją publiczną chyba, że nie uda znaleźć się odpowiedniej miejscowości. Dobrze jakby miejscowość nie była opustoszała i było co robić wieczorami, np. spacerować po promenadzie albo posiedzieć w jakiejś knajpce przy piwku.

Planujemy też zwiedzić jeziora Plitwickie i może okoliczne parki na wyspach. Wstępnie myślałem o Bibinje, Biograd na moru i Pakostane. W zeszłym roku byliśmy autem w Baśka Voda i bardzo nam sie podobało - podobny klimat miejscowości by nam odpowiadał.

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.06.2026 19:31

Wybierz Pakostane, ale okolice Zadaru całkiem inne niż na Riwierze Makarskiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2026 20:16

kacperc napisał(a):Dobrze jakby miejscowość nie była opustoszała i było co robić wieczorami

W lipcu w tym rejonie nie znajdziesz opustoszalej miejscowości. Śmiem twierdzić, że w całej Chorwacji też.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.06.2026 21:25

kacperc napisał(a):W zeszłym roku byliśmy autem w Baśka Voda i bardzo nam sie podobało - podobny klimat miejscowości by nam odpowiadał.

Biograd na Moru będzie więc w sam raz!

Ewentualnie Pakoštane.

Zależy, gdzie znajdziesz kwatery. Ja szukałem i tu, i tu - znalazłem w Biogradzie i nie żałuję. W Pakoštane pewnie też bym nie żałował.
kacperc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperc » 03.06.2026 21:53

Skupię się wtedy na tych dwóch miejscowościach - dziękuje za pomoc i wszystkiego dobrego!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2026 14:01

Dla mnie Pakistanie jest mało ciekawa miejscówką, z małymi ciasnymi plażami, dla mnie nie jest podobna do BV. Jeśli BV Wam się podobała to pomyślałabym o Vodice w kierunku Tribunj.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.06.2026 16:39

Nie no, Vodice to bardziej podobne do Makarskiej niż do BV. W dodatku tam wybudowali teraz ten wielki hotel w kształcie cruisera, który tylko szpeci tą miejscowość, do której miałem duży sentyment.

Baška Voda jest znacznie mniejsza i spokojniejsza - coś właśnie w stylu Pakoštane, w ostateczności Biograd, który jest trochę większy, ale wciąż nie tak tętniący życiem jak Vodice
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2026 19:03

Dlatego napisałam w kierunku Tribunj. Dla mnie Pakostanie to wioska bez żadnego polotu i klimatu. Byłam i nie zajrzałam więcej razy. Plus na fajny punkt wypadowy na Vransko jezioro.
Ostatnio edytowano 04.06.2026 20:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.06.2026 19:40

A, Tribunj tak, to jest klimat Baškiej Vody. Tylko tam są prawie same plaże betonowe, jedynie dalej od centrum w stronę Vodic jest duża plaża żwirkowa.
kacperc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperc » 05.06.2026 21:14

Myślałem też o spędzeniu trochę czasu na okolicznych wyspach - może macie doświadczenie w tych okolicach? Nie wykluczam też noclegu na wyspie.

Tribunj wydaje się być dość mocno oddalone od lotniska, żeby dostać się tam komunikacją publiczną. Myślicie, że warto jednak skorzystać z wypożyczalni? Nigdy nie wynajmowałem - czy są w Chorwacji wypożyczalnie, które nie wymagają depozytu? Czy przy braku kolizji nie ma się o co martwić?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 05.06.2026 21:45

Z depozytem taniej czesto duzo taniej tez depozyt mozna ubezpieczyc.Masz w internecie sporo wyszukiwarek mozesz sobie sprawdzic ile w twoim terminie kosztuje wypozyczenie auta ,tylko bierz z pelnym ubezpieczeniem.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 17.06.2026 13:40

Jeziora Plitvickie - wstęp 40EUR/os czyli 169zł za osobę dorosłą
Info z dzisiaj, jest tam mój kolega z Krakowa

s z o k 8O
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 17.06.2026 14:57

LUKASQ napisał(a):Jeziora Plitvickie - wstęp 40EUR/os czyli 169zł za osobę dorosłą
Info z dzisiaj, jest tam mój kolega z Krakowa

s z o k 8O

Trochę ich pop.......ło. Ja rozumiem zapłacić za nocleg, wodę, prąd, jedzenie. Ale za to żeby sobie pochodzić??? :roll: Jeziora można za darmo zobaczyć z drugiej strony. Trzeba zjechać wcześniej w prawo. Tutaj zagadka dla fanów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone