Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 13:13

marze_na napisał(a):
Chris_M napisał(a):Jak chodzi o środki bezpieczeństwa podejmowane przez ośrodki narciarskie, to najbardziej ubawiły mnie te o których wczesną jesienią przeczytałem na internetowych stronach https://www.dolomitisuperski.com.
Otóż zapowiedzieli oni zdecydowaną walkę z koronawirusem przez rozstawienie przed wejściami do wszystkich obiektów, tabliczek w wielu językach, z napisem: "We care about you" :lool: :lool: :lool:

Ja tam znalazłam całą podstronę o tym co kryje się za hasłem "We care about you"
https://www.dolomitisuperski.com/we_car ... _safety_IT

Tak, ale gwarancja zwrotu części kasy za zakupiony i niewykorzystany skipass w razie zamknięcia ośrodka narciarskiego, wcale jakoś nie przekonuje mnie, że dzięki temu zmniejszy się ryzyko złapania tam covida. A cały ten program "We care about you" w praktyce sprowadza się tylko do tej gwarancji oraz rozstawienia tabliczek z tym hasłem przy wejściach do obiektów.
Ostatnio edytowano 24.11.2020 13:51 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.11.2020 13:30

wikol napisał(a):
baunty napisał(a):Może przestraszyli się Górali, bo z nimi nie ma żartów :D

Jednak Anżej musiał mu bardzo wiercić w brzuchu, że się zdecydował.

No i okazało się że Anżej jednak wstawił się za branżą narciarską :)
Mostowy też swoje dołożył.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 13:43

pascalek napisał(a):Gondole pewnie będą na zasadzie przynajmniej co drugie miejsce albo rodzina, ewentualnie z zakazem opuszczania kopuły.

Ty myślisz o wyciągu krzesełkowym czyli tzw. "kanapie", ale ja pisałem o kolejce gondolowej, takiej np. jak na Jaworzynę Krynicka gdzie do ciasnego "jajka" wciskają się 4 osoby

Jaworzyna gondola_800px.jpg

lub w Szczyrku gdzie jest gondola na 10 osób, nie mówiąc o kolejce na Kasprowy Wierch, gdzie wagonikiem jedzie 30 osób, upakowanych niczym śledzie w beczce.
PS:
Korekta! Gondolką na Jaworzynę Krynicka jedzie 6 osób, a nie 4!
Dawno tam już nie byłem, więc wyleciało mi z pamięci.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2020 14:12

Chris_M napisał(a):Ty myślisz o wyciągu krzesełkowym czyli tzw. "kanapie", ale ja pisałem o kolejce gondolowej, takiej np. jak na Jaworzynę Krynicka gdzie do ciasnego "jajka" wciskają się 4 osoby

lub w Szczyrku gdzie jest gondola na 10 osób, nie mówiąc o kolejce na Kasprowy Wierch, gdzie wagonikiem jedzie 30 osób.
PS:

Tak, tu akurat myślałem w kontekście Spalenej (kanapa 6 osób z zamykaną kopułą).

Dokładniejsze informacje na temat Włoch były w linku:

Obowiązkowa maseczka na stoku, 50 procent zajętych miejsc w kolejkach górskich, limit narciarzy - taki plan sezonu narciarskiego czasów epidemii opracowali eksperci we Włoszech.

Na pewno nie będzie ciaśniej niż w warszawskim metrze pod koniec października (teoretycznie limit 50% siedzących lub 30% wszystkich):

20201026_173224b.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.11.2020 15:04

Ja tam uważam, że sam przejazd kolejką, kanapą przez narciarzy oraz korzystanie ze stoku za dość bezpieczne miejsce. Większe obawy mam przy korzystaniu z term (zwłaszcza z ciepłą wodą) i z tego w tym roku całkiem zrezygnowałam.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.11.2020 20:44

Chris_M napisał(a):
pascalek napisał(a):Gondole pewnie będą na zasadzie przynajmniej co drugie miejsce albo rodzina, ewentualnie z zakazem opuszczania kopuły.

Ty myślisz o wyciągu krzesełkowym czyli tzw. "kanapie", ale ja pisałem o kolejce gondolowej, takiej np. jak na Jaworzynę Krynicka gdzie do ciasnego "jajka" wciskają się 4 osoby

Jaworzyna gondola_800px.jpg

lub w Szczyrku gdzie jest gondola na 10 osób, nie mówiąc o kolejce na Kasprowy Wierch, gdzie wagonikiem jedzie 30 osób, upakowanych niczym śledzie w beczce.
PS:

Na Kasprowy może jechać 60 a nie 30 - tam też chyba dawno nie byłeś.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 21:03

baunty napisał(a):Na Kasprowy może jechać 60 a nie 30 - tam też chyba dawno nie byłeś.

Fakt!
Po prostu jak raz pojechałem w Alpy, to już kompletnie odechciało mi się Kasprowego i tymi nowymi wagonikami jeszcze nigdy nie jechałem :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.11.2020 21:12

Chris_M napisał(a):
baunty napisał(a):Na Kasprowy może jechać 60 a nie 30 - tam też chyba dawno nie byłeś.

Fakt!
Po prostu jak raz pojechałem w Alpy, to już kompletnie odechciało mi się Kasprowego i tymi nowymi wagonikami jeszcze nigdy nie jechałem :)

No widzisz, pisząc opierasz się na baaardzo nieaktualnych "danych" - pojemność starych wagoników też nie była 30 :) ale to już nieistotny szczegół.
Obecnie latem zabierają do wagonika 30, ale to ze względów
ekologicznych a nie technicznych - ma być 50% przepustowości.
Mi Alpy (czy Dolomity), absolutnie nie odebrały ochoty do jazdy na Kasprowym, mam duży sentyment do tej góry i zawsze chętnie tam jadę.

Kojarzysz do czego służyła lewa zewnętrza bramka przy wejściu na krzesła na Goryczkowej ?
Ostatnio edytowano 24.11.2020 21:44 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 21:43

baunty napisał(a):No widzisz, pisząc opierasz się na baaardzo nieaktualnych "danych" - pojemność starych wagoników też nie była 30 :)

Wiem, że oprócz konduktora zazwyczaj tam jechało o kilka osób więcej ;) ale nominalna ilość pasażerów na pewno wynosiła 30.

Obecnie latem zabierają do wagonika 30, ale to ze względów ekologicznych a nie technicznych - ma być 50% przepustowości.
Mi Alpy (czy Dolomity), absolutnie nie odebrały ochoty do jazdy na Kasprowym, mam duży sentyment do tej góry i zawsze chętnie tam jadę.

Dla mnie Kasprowy to jest stracony czas i zmarnowane pieniądze.

Kojarzysz do czego służyła lewa zewnętrza bramka przy wejściu na krzesła na Goryczkowej ?

Czy masz na myśli to wejście pod połacią dachu budki kasy?
Pierwotnie to było wejście na peron wyciągu, ale jak zmienili kierunek ruchu wyciągu, to służyło głównie "krewnym i znajomym królika" ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.11.2020 21:50

A w okresie pandemii max.30 os.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.11.2020 21:51

Chris_M napisał(a):

Czy masz na myśli to wejście pod połacią dachu budki kasy

To jest wejście a ja piszę o bramce.

Lewa zewnętrzna bramka ( oczywiście patrząc oczyma narciarza podjeżdżającego do bramek) przy wejściu na krzesła. Nie jakieś miejsce sprzed wielu lat, tylko tę bramkę - dość znany temat, ale w internecie chyba nic o tym nie ma.

piekara114 napisał(a):
A w okresie pandemii max.30 os.

Dobre i to, oby tylko śnieg dopisał.
Jak już puszczą to zobaczymy obłożenie.
W dawnych "dobrych czasach" to czasem trzeba było iść z nartami pod wyciąg na Goryczkowej - tak ok 45 minut " spacerowej rozgrzewki" . Dość dużo ludzi chodziło. Mnie kilka razy też poniosło, ale to trochę męczarni było.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 22:24

baunty napisał(a):Na myśli mam lewą zewnętrzną bramkę przy wejściu na krzesła. Nie jakieś miejsce sprzed wielu lat, tylko tę bramkę - dość znany temat, ale w internecie chyba nic o tym nie ma.

Na Kasprowym po 1985 roku byłem chyba tylko raz lub dwa razy (tak gdzieś chyba ok. 2005 roku) żeby sprawdzić czy coś tam się poprawiło, ale ponieważ wówczas tylko umocniłem się w swojej opinii, którą już tu wyraziłem, więc jeśli masz na myśli jakiekolwiek wydarzenia lub sytuacje jakie miały miejsce po tym czasie, to nie mogę o nich wiedzieć.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 24.11.2020 22:33

piekara114 napisał(a): A w okresie pandemii max.30 os.

Więc proponuje powierzchnię wagonika podzielić przez te 30 osób, a otrzymany wynik porównać z powierzchnią wymaganą na jedną osobę w miejscach publicznych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2020 23:21

Chris_M napisał(a):
piekara114 napisał(a): A w okresie pandemii max.30 os.

Więc proponuje powierzchnię wagonika podzielić przez te 30 osób, a otrzymany wynik porównać z powierzchnią wymaganą na jedną osobę w miejscach publicznych.

Właściwe byłoby porównanie z transportem publicznym.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.11.2020 11:00

wikol napisał(a):
wikol napisał(a):
baunty napisał(a):Może przestraszyli się Górali, bo z nimi nie ma żartów :D

Jednak Anżej musiał mu bardzo wiercić w brzuchu, że się zdecydował.

No i okazało się że Anżej jednak wstawił się za branżą narciarską :)
Mostowy też swoje dołożył.

Ktoś pie...nął pięścią w stół i było po dyskusji.
Trochę zabawne te oficjalne teksty o negocjacjach z "branżą narciarką" :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone