Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.01.2011 10:01

woka napisał(a):Na zewnątrz .. +- 0 C.
Śniegu - w zasadzie brak ( za mało, trawa wystaje).
Siedzę sobie w doma i myślę, że zjazdowcy mają lepiej. Niesprawiedliwe to wszytko jest.

Taaa...
Jeszcze tak subtelnie mógłby śnieg w lasach zostać, a koło domu niech juz będzie do końca zimy na + :mrgreen:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 03.01.2011 11:14

W środę robię pierwszy w tym roku wypad do Białki na Kotelnicę :D :D :D
Może ktoś z cropelkowców będzie :?:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.01.2011 12:00

Guzior napisał(a):W środę robię pierwszy w tym roku wypad do Białki na Kotelnicę :D :D :D

Ja mam nadzieje, ze rowniez z tym ze w nastepna srode 12-go :D
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 03.01.2011 13:05

piotrulex napisał(a):
Guzior napisał(a):W środę robię pierwszy w tym roku wypad do Białki na Kotelnicę :D :D :D

Następny będzie, ale 15-go i to na caluśki tydzień. Śląsk zaczyna ferie :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.01.2011 15:00

Guzior napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Następny będzie, ale 15-go i to na caluśki tydzień. Śląsk zaczyna ferie :D

Wlasnie dlatego jade w tygodniu. Wtedy jeszcze nikt nie ma ferii :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2011 21:17

Mini-relację z czeskich Jesioników czas zacząć :D

Na pierwszy ogień:

29.12.2010 - Ramzova

Znowu (tak jak w przypadku wspomnień z wielkanocnego wypadu) umieszczę opisy w tym wątku, bo to w końcu prawie narty w Polsce :P Przecież to tylko jakieś 20 km za Głuchołazami. Dojazd z Gliwic bardzo fajny, 2 godzinki i jesteśmy na miejscu.

Śpimy w Jeseniku - małe, urocze miasteczko, kilka knajpek, żeby było gdzie pójść wieczorem na piwo - czego chcieć więcej :D

Ale do rzeczy. Ramzova - spory ośrodek z trzema kanapami i dwoma orczykami. Ale w grę wchodzą 2 kanapy (bo jedna jest całkiem na dole i płasko tam jest) i 1 orczyk (powód ten sam, co przy kanapach :wink:).
Ośrodek "rodzinny", sporo ludzi słabo jeżdżących, mam też wrażenie, że trochę osób bardziej nastawionych na "lansowanie się" niż na jazdę, ale może się mylę :wink:

My trafiliśmy na kolejki i podejrzewam, że to standard. Dużo czasu traci się też na wjazd kanapami, które jeżdżą dosyć wolno.

Kilka zdjęć, dla uzupełnienia :)

Sam dół stoku, czteroosobowa kanapa. Fragment trasy: Ramzova - Černava:

Obrazek

Początek jazdy nową, dwuosobową, kanapą. Odcinek: Černava - Šerák:

Obrazek

(Tak jak pisałam wcześniej, trochę żal jednoosobowego rzężącego krzesełka, które kiwało się na boki, a którym jechaliśmy na tej trasie jeszcze w kwietniu :wink:)

W połowie kanapy można wysiąść, a nawet należy, bo górny fragment (od szczytu Šeraka) to głównie odpychanie się kijkami :wink:

Obrazek

Za pierwszym razem nie wysiadamy i jako jedni z nielicznych ładujemy się na szczyt:

Obrazek

Warto było - dla widoków!:

Obrazek

Ale tylko raz! Poza tym na samej górze - płasko i kamulce. Na szczęście bardzo nie porysowaliśmy ślizgów :evil:

Trochę odpychania się kijkami, ale potem to już sama przyjemność :D:

Obrazek

I widok na "morze mgieł", jak słusznie to nazwała Dangol :):

Obrazek

Pogoda udała nam się wyśmienicie, widoki cudne! Był tylko jeden problem - temperatura: minus 15 8O
Potwornie marzłam w stopy, bo kanapa jechała i jechała...
Potem w górnej części trasy jeździliśmy już tylko orczykiem, ale do połowy (do Černavy) trzeba było dojechać krzesłem.

Jutro idę kupić najcieplejsze skarpety narciarskie, jakie się da :wink: Bo inaczej, przy większych mrozach, będę musiała co godzinę lądować w barze na coś rozgrzewającego :wink: :D

Wypad bardzo udany! Zapłaciliśmy 380 koron za 4 godziny. Ale miałam pewien niedosyt, bo tego pierwszego dnia nie wyjeździliśmy się. Sporo staliśmy w kolejkach i długo wjeżdżaliśmy kanapą...

Jutro wyjeździmy się bardziej :D :D :D

Z narciarskim pozdrowieniem,
Maslinka :D
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:31 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.01.2011 22:11

Tłumów to tam nie widzę... inaczej niż w Szczyrku czy Wiśle. :) :twisted:

Spominom se stare, downe czasy, jak żech jeszcze jeździł. :lol: :wink:

Pieruna, a może jeszcze wróca do tego? 8O
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 03.01.2011 22:16

Na to nigdy nie jest za późno. Pyrsk Pieronie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.01.2011 06:57

Widiki najs!
Ale jak to w CZ.
Wąsko i garbato; stoki przygotowane tak se...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.01.2011 08:15

Fatamorgana napisał(a):Pieruna, a może jeszcze wróca do tego? 8O

To Ty nie jeździsz? 8O
Wiesz, za jakiś miesiąc masz szansę do tego wrócić :wink:

FUX napisał(a):Widiki najs!
Ale jak to w CZ.
Wąsko i garbato; stoki przygotowane tak se...

Dużo lepiej niż w PL :wink: W ogóle nie ma porównania, niestety...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2011 11:04

woka napisał(a):Siedzę sobie w doma i myślę, że zjazdowcy mają lepiej. Niesprawiedliwe to wszytko jest.

Nie łam się :) .
Byłem ostatnio na wycieczce skiturowej (nie mogę tego nazwać inaczej jak wycieczka ze względu na szacunek dla prawdziwych skiturowcw :) ), gdzie szedłem najwyższymi partiami Beskidu Śląskiego:
Solisko -> Hala Pośrednia -> Malinów -> Malinowska Skała -> Małe Skrzyczne -> zjazd do Soliska (trasami GAT) i tam ze sniegiem gorzej niż w dolinach. Szlak przewiany, śnieg w choinkach. Lepiej było ściągnąć narty i iść pieszo.

Widoki były jednak przednie. Babia Góra, Tatry, Mała Fatra - jak na dłoni. Po stronie polskiej "morze mgieł" z wyspami Czantorią, Równicą, Kilmczokiem...

Na trasach GAT-u też nie było najlepiej, albo lód albo kamyki. Najpierw więc zdarłem futro z fok na przejściach, a potem przerysowałem ślizgi na zjeździe.
Sprawiedliwość lub niesprawiedliwość rozłożona symetrycznie w moim przypadku. :wink:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 04.01.2011 11:37

majeczka napisał(a):
Guzior napisał(a):... jak pisałem wcześniej na stoku Litwinka (to stok w Białce po przeciwnej stronie drogi niż Kotelnica) stoją już słupy z nowiuśkimi kanapami. W środę jak byłem w Białce to trwały próby. Myślę że na święta otworzą.

Czy może orientujesz się jaką mniej więcej ma długość?

Specjalnie dla Majeczki :D

http://grapa-litwinka.pl/
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 04.01.2011 15:54

Wróciłam w niedzielę z Wisły!
Trochę pojeździliśmy na Nowej Osadzie! Ponieważ ośrodek sąsiaduje z wyciagiem nie chciało nam się ruszać dalej! :lol:
Nie przeczę było tłoczno, ale pierwsze szusy przed feriami zaliczone!
Najlepiej jeździło się 1go stycznia, nie było aż tak wielu chętnych.

Patrzyłam na ilośc wyciągów krzesełkowych w Wiśle, porównujac do Szczyrku (mam sentymentalne wspomnienia bo tu na Julianach stawiałam pierwsze kroki narciarskie), oj przespało to miasteczko moment rozwoju! :cry:

Ale porównując ceny za wyciągi w Wiśle... ferie spędzę w Austrii... taniej, a infrastruktura, ilość tras - bez porównania...

No i tak patriotyzm lokalny padł! :cry:

Goszka
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.01.2011 16:00

goszka napisał(a):Ale porównując ceny za wyciągi w Wiśle... ferie spędzę w Austrii... taniej, a infrastruktura, ilość tras - bez porównania...

Goszka, my w tym roku doszliśmy do takich samych wniosków i też jedziemy do Austrii.

Co jednak nie przeszkadza mi w robieniu jednodniowych wypadów w "nasze" Beskidy :) Wolę jeździć np. w Wiśle niż nie jeździć wcale :D

Pozdrawiam :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.01.2011 16:15

Wypad na narty do RP lub CZ, to ca. 8h w samochodzie, więc sobie daje luzik.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone