Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.01.2011 20:43

Interseal napisał(a):Rzeczywiście coś Ciebie ostatnio na forum rzadziutko. Myślałem przez moment, że Ty już w Austryji... :)

Hehe, jeszcze nie. Koniec półrocza, klasyfikacja... Ale już od soboty będę miała dużo czasu :D

Interseal napisał(a):Mam wrażenie, że prawdziwych zim, takich jak pamietam z dzieciństwa jest mniej z każdym rokiem.

Coś w tym jest, niestety.

Interseal napisał(a):Widziałem dziś w Wiśle na Nowej Osadzie narciarzy. Przy plus czterech stopniach musi to być raczej bełtanie śniegu, a nie jazda.

Raczej średnia przyjemność :?
Trzeba poczekać. Ciekawe, jak długo...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.01.2011 21:20

Interseal napisał(a): ... Widziałem dziś w Wiśle na Nowej Osadzie narciarzy. Przy plus czterech stopniach musi to być raczej bełtanie śniegu, a nie jazda ...

Dzis pod Zakopcem zjezdzalem troszke z Harendy. Snieg jest ale ciezki, mokry, kiepsko i nielatwo sie jezdzi, spore muldy

Jak nie spadnie niebawem nowy snieg i temp nie spadnie ponizej zera to mizernie bedzie :(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.01.2011 07:49

Dzis delikatnie poproszylo sniezkiem, samochody na parkingu biale.

Wiec powrot do domu zapewne nieco sie wydluzy :(
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 13.01.2011 10:52

Oglądam zdjęcia z kamery z Kotelnicy w Białce Tatrz (http://www.bialkatatrzanska.pl/index.php/pl/kamery.html). Środek tygodnia, godziny pracy a ludzi full. I zastanawiam się kto teraz jeździ skoro, ani ferii, ani świąt, ani, w co najtrudniej uwierzyć, żadnego długiego weekendu teraz nie ma? Studenci po sesji, prezesi, renciści, emeryci, bezrobotni?
PS
Ja już dzisiaj jestem po pracy. Taka praca :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.01.2011 10:55

Moje dziecko na zimowisko pojechalo, a co? :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.01.2011 20:12

2 stycznia 2011 - Filipovice

Ostatni dzień w Jesionikach. Już spakowani, po opuszczeniu pensjonatu, jedziemy na stok, wykorzystać ostatnie chwile naszego "długiego weekendu".

Wybór pada na Filipovice, bo to stosunkowo blisko od Jesenika (i od polskiej granicy). No i tam nas jeszcze nie było :D

Ośrodek ma dwuosobową kanapę (stosunkowo nową, uruchomioną w lutym ubiegłego roku) - 860 m i dwa orczyki (jeden 600 m, drugi 300 - dla dzieci i początkujących).

Trasy są dwie - czerwona (wzdłuż kanapy, 1000 metrów) i niebieska - 1250 metrów.

Na początku pogoda dopisywała, świeciło słoneczko. Potem trochę się zachmurzyło. Trasy niestety bardzo twarde i miejscami oblodzone. Przez cały nasz pobyt w Jesionikach praktycznie nie padał śnieg, więc też niewiele już go zostało...

Za 4 godziny jazdy zapłaciliśmy 320 koron.

Tradycyjnie, kilka fotek.

Obrazek

Dolna część stoku:

Obrazek

I środkowa; w prawo odchodzi niebieska trasa:

Obrazek

Górna stacja kolejki:

Obrazek

Obrazek

W połowie czerwonej trasy:

Obrazek

Jak to napisał Woka, UFO :wink::

Obrazek

Na niebieskiej trasie:

Obrazek

Mała gastronomia na stoku:

Obrazek

Ośrodek w miarę fajny, chociaż trasy, jak dla mnie, dosyć monotonne, bez zakrętów i innych atrakcji :wink:
No i jeszcze jeden minus - mnóstwo Polaków. Niestety nie popisujemy się kulturą, również na stoku. Czesi są dużo spokojniejsi, zachowują się ciszej i jeżdżą, zwracając uwagę na innych narciarzy na trasie, czego niestety nie można powiedzieć o naszych rodakach :roll:
A Czechów na stoku wcale nie widzieliśmy (a raczej nie słyszeliśmy). W barze też sami Polacy.

Filipovice to zdecydowanie "polski ośrodek". Pewnie dlatego, że położony blisko granicy. Wydaje mi się też, że Polacy wolą kanapy, a Czechom tak bardzo nie przeszkadzają orczyki :wink:
Pewnie to zbyt pochopnie wyciągnięty wniosek :wink:, ale wynika z moich obserwacji :D
Tam, gdzie były tylko orczyki, w Petříkovie i na Červenohorskim sedlu, rodaków nie było prawie wcale.

Podsumowując cały "czeski sylwester", który niewiele miał wspólnego z sylwestrem, bo w końcu północ przespaliśmy :wink:, muszę powiedzieć, że nartowanie bardzo nam się udało, wyjeździliśmy się porządnie :D

Dzięki wszystkim tym, którzy tu zaglądali :D

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:41 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2011 20:52

maslinka napisał(a):
Dzięki wszystkim tym, którzy tu zaglądali :D
Pozdrawiam :papa:

Dzięki za prezentację. :)
Dostałem kiedyś atlas narciarski Pascala. Obejmuje on Słowcję, Czechy i Polskę. Czechy są dość kiepsko opracowane, więc Twoje opisy i zdjęcia dobrze uzupełniają potraktowaną jako wypełniacz czeską część atlasu.

Co do obserwacji i wniosków wyciągniętych, to sam nie należałem nigdy do wolno jeżdżących, ale w zamian ostrożnych narciarzy (teraz zwalniam z roku na rok :) ) . To, co obserwuję ostatnimi czasy jeży włosy...
Nie chodzi nawet o prędkość, ale bezmyślność.

Jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje, choć mój syn sam bierze w tym udział. Mianowicie szkółki narciarskie i zmasowany najazd instruktorów w weekendy.
Pół biedy, jeżeli stok główny jest trudniejszy, a działalność szkółkowa toczy się na mniejszych, łatwiejszych trasach.
W przypadku jednak takiej Świniorki, to w południe w niedzielę chce się po prostu płakać... :wink:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.01.2011 22:23

Interseal napisał(a):Dzięki za prezentację. :)
Dostałem kiedyś atlas narciarski Pascala. Obejmuje on Słowcję, Czechy i Polskę. Czechy są dość kiepsko opracowane, więc Twoje opisy i zdjęcia dobrze uzupełniają potraktowaną jako wypełniacz czeską część atlasu.

Cieszę się :) Mam nadzieję, że kiedyś się przyda.

Interseal napisał(a):Co do obserwacji i wniosków wyciągniętych, to sam nie należałem nigdy do wolno jeżdżących, ale w zamian ostrożnych narciarzy (teraz zwalniam z roku na rok :) ) . To, co obserwuję ostatnimi czasy jeży włosy...
Nie chodzi nawet o prędkość, ale bezmyślność.

To co się działo na Soszowie w pierwszy weekend grudnia, to była masakra. Ledwo trzymający się na nartach ludzie zjeżdżający tyłem 8O Wielu narciarzy w jeansach jadących "na krechę". Były takie chwile, że nie dało się ich ominąć bez zatrzymania się. Po prostu idiotyzm! Inaczej się tego nie da nazwać.

Pozdrawiam :)
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 26.01.2011 19:14

A jak wygląda w tym roku Czarna Góra ? Może ktoś już tam śmigał ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.01.2011 09:52

Ta w Stroniu Śląskim :?: jakieś 6 lat temu jeździłem tam na czarnej trasie :cool: Fajne muldy były :cool: Tamta trasa przez całe dwa tygodnie, jak tam byłem, nie była ani razu ratrakowana, więc był na niej luuuuuz :D Jak teraz :?: Nie wiem ;)
26.01.2011

Sytuacja znacznie się poprawiła i nastała prawdziwa zima. W ostatnich dniach spadło około 40 cm śniegu, wszędzie zrobiło się biało. Do tego działa stale system sztucznego naśnieżania i warunki na otwartych trasach zrobiły się bardzo dobre. Mogłoby jeszcze trochę dopadać i ruszyłyby trasy E i F przy wyciągu H2. Prognozy są optymistyczne, najpierw śnieg a w kolejnych dniach mróz i słoneczko, więc lepiej być nie może. Wyglada na to, że to będą prawdziwie zimowe ferie! Zapraszamy na udany wypoczynek do Masywu Śnieżnika.

http://www.czarnagora.com.pl/wydarzenia/wymarzone_ferie.html
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.01.2011 08:29

Czarna Góra jest zawsze wymieniana jako jeden z najlepszych ośrodków... prawdę mówiąc nie wiem dlaczego ;)

Jeździliśmy tam parę razy i zawsze trasy były pozostawione same sobie. Śnieg napadał, ale zero ratrakowania. Co ludzie rozjeździli to było.

Nie wiem jak jest w tym roku, bo nie byliśmy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.01.2011 09:53

maslinka napisał(a):To co się działo na Soszowie w pierwszy weekend grudnia, to była masakra. Ledwo trzymający się na nartach ludzie zjeżdżający tyłem 8O Wielu narciarzy w jeansach jadących "na krechę". Były takie chwile, że nie dało się ich ominąć bez zatrzymania się. Po prostu idiotyzm! Inaczej się tego nie da nazwać.Pozdrawiam :)

To był i jest mój główny powód, że na stokach mnie już nie ma. Nie dość, że musze dojechać to kolejki i takie właśnie obrazki. Kiedyś powiedziałem sobie, że nie wypada być w tym ... trochę się wstydziłem.
Teraz mam "święty spokój", ładnie, kulturnie, elegancko. :lol: Tylko śniegu mało. :(
pzdr.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.01.2011 16:26

Wielu narciarzy w jeansach jadących "na krechę".

Do narciarzy w jeansach mam duży sentyment. Moje pierwsze zjazdy to własnie zjazdy jeansowe.
W. to nawet pierwszy raz bez rękawiczek jechał ;)

Później miałam wypasiony fioletowy kombinezon, taki fajny połyskujący był :D
Ostatnio edytowano 30.01.2011 16:31 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.02.2011 18:38

...czy może jeździł ktoś ostatnio w Świeradowie Zdroju? Jak wygląda sytuacja z kolejkami?

Przeglądałam ostatnie komentarze i opinie zamieszczone w necie, niestety nie są zbyt optymistyczne i satysfakcjonujące. Podobno jakość trasy jest słaba, dużo przetarć, a ratraki są jedynie dekoracją stoku, ceny również nieadekwatne do stopnia przygotowania... :wink:
Właśnie kombinuję Czarna Góra czy Świeradów?
... ewentualnie Czechy?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.02.2011 20:10

majeczka zdecydowanie Czechy!
Janskie, Paseky, Rokytnice, itepe.
RP se daruj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone