Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2010 22:33

Interseal napisał(a):Czy dojazd do Zieleńca nadal prowadzi tą wąską jednokierunkową dróżką :) .

Być może już nie, gdyż jechałem tam w 2001 roku i... bez łańcuchów nie dojechałem. Zawróciłem i pod prąd... na szczęście nikt nie jechał z przeciwka.

Jest tam swoisty mikroklimat - to fakt. Nigdzie nie było już śniegu, ale tuż przed miejscem gdzie zawracałem, stara opuszczona chałupa w dole była zasypana pod strzechę. :)

Pozdrawiam.

Ta droga nie jest już jednokierunkowa ani taka wąska, ale fakt niekiedy bez łańcuchów nie da rady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2010 12:15

Przejeżdżałem parę minut temu obok wyciągu na Nowej Osadzie w Wiśle.
Temperatura +9 stopni, południowy stok, tłum narciarzy i nie widać żadnych przetarć 8O

Kto sypał jak był ku temu czas, ten teraz jeździ.
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 23.02.2010 20:45

Niestety temperatura gdzieniegdzie zrobiła już swoje - przed chwilą wróciłam z Siglan w Wiśle i warunki są tam złe... coprawda nie ma przetarć, ale powstały straaaszne muldy, śnieg jakiś taki mokry i ogólnie mała przyjemność z jazdy.
W niedzielę za to zjeżdżałam z Kopy w Karpaczu, wyciąg Karpatka i stok utrzymany jest rewelacyjnie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.03.2010 16:38

Wczoraj wróciliśmy z czterodniowego wypadu w Tatry. Mimo nieszczególnie zimowej pogody, było super :!: :D Najgorsze co mogło się zdarzyć, czyli deszcz, padał tylko przez pół dnia :wink: Daliśmy radę i jeździliśmy do bólu! Ledwo się ruszam :wink:

Opiszę ośrodki, w których byliśmy (po kolei, w kilku odcinkach, bo trochę tego było :)). Zrobi się taka relacja trochę większa od mini-relacji :wink:

Ale po kolei...

25.02.2010 - stacja narciarska Małe Ciche:

Na początek wybraliśmy ten ośrodek, bo czytałam, że jest długa, łagodna trasa, a chcieliśmy trochę poćwiczyć zanim pojedziemy na ambitniejszy stok. Górka w sumie dla początkujących. O ile górna połowa jeszcze w miarę do pojeżdżenia, na dole płasko. Poszaleć się nie da, ale brak adrenaliny rekompensują piękne widoki na Tatry Wysokie.

Do wyciągu (czteroosobowa kanapa) o dziwo nie było kolejek. (Czytałam, że różnie z tym bywa...) Trasa pod krzesłem to 1300 metrów. Po prawej jest jeszcze orczyk (ok. 600 m.) poprowadzony bardziej stromą częścią stoku.

Dolna, łagodniejsza (zielona) część trasy:

Obrazek

Górna część, bardziej stroma, ale bez przesady (raczej niebieska niż czerwona):
Obrazek

Trochę się chmurzyło, ale od takich widoków trudno było oczy oderwać:

Obrazek

Obrazek

(Powiem na razie po cichu, że panorama Tatr Bielskich w Jurgowie je pobiła :wink:)

Na zdjęciach tego nie widać :wink: ale słońce ciągle się przebijało :) Temperatura - szalona, coś w stylu +7. Ale stok był przygotowany na tyle dobrze, na ile się dało w tych warunkach i, mimo wysokiej temperatury, jeździło się przyjemnie.

Aaa, na górze jest fajna knajpka z pyszną czekoladą na gorąco (z bitą śmietaną!) :D

To tyle o stacji Małe Ciche. Następny na tapecie będzie ośrodek w Bukowinie Tatrzańskiej, na Olczańskim Wierchu.

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 15:58 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2010 18:07

maslinka tak sorry, ale ta gorka to raczej dla baaaaaaaaaardzo wcześnie uczących się :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2010 18:38

FUX napisał(a):maslinka tak sorry, ale ta gorka to raczej dla baaaaaaaaaardzo wcześnie uczących się :wink: .

..i bardzo dobrze, takich wyciągów powinno być najwięcej.

Przed "Streif" w Kitzbühel trzeba mieć na czym potrenować. :wink:

Hmmm będzie Bukowina, Jurgów... ciekawe co jeszcze.... ? . :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.03.2010 19:52

FUX napisał(a):maslinka tak sorry, ale ta gorka to raczej dla baaaaaaaaaardzo wcześnie uczących się :wink: .

Ale tacy też chcą pojeździć w fajnych warunkach, na równym, długim stoku i wygodnym wyciągu :) (Chociaż jak ja się uczyłam, to tylko na orczykach i to takich hardcore'owych :wink:)

Interseal napisał(a):
Hmmm będzie Bukowina, Jurgów... ciekawe co jeszcze.... ? . :)

Mało znany ośrodek Koziniec w Czarnej Górze. Ale tam nam się średnio podobało. Ale najpierw Bukowina :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2010 20:03

No nie...
Na tym czymś, to tylko nauka...
Ludziska! Trochę ambicji! :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.03.2010 19:01

26.02.2010 - Bukowina Tatrzańska

W ośrodku Turnia w Bukowinie spędziliśmy właściwie 2 wieczory. Za drugim razem, po 6-godzinnej jeździe (od 16:00 do 22:00) byliśmy wykończeni, ale szczęśliwi :D Zwłaszcza, że ludzi bardzo mało, jeździło się bez przerwy, zupełnie bez stania w kolejkach.

Do tego stoku mam sentyment, bo tutaj (jakieś 15 lat temu :wink:) uczyłam się jeździć :D Trochę inaczej to wtedy wyglądało... 4 orczyki z karnetami do przedzierania... Teraz jest ich 8, w tym wyciąg krzesełkowy (dwuosobowy).
Ten sam karnet obowiązuje jednak na 5 wyciągach (3 orczyki się wyłamały). Trasy są krótkie, jedne łagodne, inne bardziej nachylone. Najciekawsza (najdłuższa i najbardziej stroma) jest pod dwuosobowym krzesłem:

Obrazek

I nocny widok z dolnej stacji wyciągu krzesełkowego:

Obrazek

Straszne pustki, prawda?

Najlepiej przygotowany stok był przy orczyku o nazwie UFO:

Obrazek

Ratrakowali go kilka razy dziennie.

Ogólnie stoki znowu może niezbyt ambitne, powiedzą niektórzy :wink:, ale przy takiej małej liczbie narciarzy:

Obrazek

można było wyjeździć się do bólu.

Myślę, że sporo się tam nauczyłam, podszlifowałam umiejętności. Jako że w dzieciństwie uczyłam się jeździć na nartach klasycznych, złapanie, o co chodzi w carvingu, trochę mi zajęło... Nadal nie jeżdżę czysto carvingowo, ale już wiem, o co chodzi :)

Takie wieczorne szusowanie ma swój klimat! Grzane piwko, oscypki z żurawiną i takie zachody słońca:

Obrazek

Obrazek

:D

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:00 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2010 19:45

maslinka napisał(a):
Myślę, że sporo się tam nauczyłam, podszlifowałam umiejętności. Jako że w dzieciństwie uczyłam się jeździć na nartach klasycznych, złapanie, o co chodzi w carvingu, trochę mi zajęło... Nadal nie jeżdżę czysto carvingowo, ale już wiem, o co chodzi :)

Szczęściara z Ciebie! Ja niestety zbyt długo jeździłem "klasykiem" (gdzieś do 2004 roku)... do tego stopnia, że robiliśmy zawody, kto będzie miał bardziej buty obtarte od wewnątrz, od ciasnej, równoległej jazdy :)

Teraz próbując carvingu, często przejeżdżam blisko wyciągu, by jadąc w górę moc analizować "ciętość" własnych śladów... niestety ich wygląd pozostawia wiele do życzenia :cry: . Tyły nart ciągle lekko rotują.

Kolejny fajny ośrodek przedstawiłaś na Podhalańskim tym razem szlaku. Tylko gdzie Ci ludzie?
W ciepłych wodach? :wink:

Pozdrawiam.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.03.2010 08:43

maslinka napisał(a):W Bukowinie ... wyciąg krzesełkowy (dwuosobowy).
... Najciekawsza (najdłuższa i najbardziej stroma) jest pod dwuosobowym krzesłem:
...

Na tej trasie kolega zjeżdżał z GPSem :D rozwinęliśmy prędkość 79 km/h :D więcej nie chciało wskoczyć ;) Fajna jest ta trasa :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.03.2010 11:17

Zakopane - NOSAL

Witam

Pod koniec zeszlego tygodnia musialem byc na Slowacji a co za tym idzie bylem na poludniu Polski. Znam szlaki w okolicy Zakopca wiec niedaleko tez nocowalismy. Czasu za wiele nie bylo ale uswiadomilem sobie ze na Nosalu jeszcze nie smigalem. Wypozyczylismy wiec sobie narty i 25-go popoludniu pomeczylem sie nieco. Stok jak na Polskie warunki dosc stromy i waski, zwlaszcza w gornej czesci. Stok nieratrakowany moim zdaniem, spore muldy, spore ilosci brejowatego sniegu. Po sporej przerwie i w nieodpowiednim stroju zbyt pewnie sie tam nie czulem ...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.03.2010 18:26

piotrulex napisał(a):Zakopane - uswiadomilem sobie ze na Nosalu jeszcze nie smigalem. Wypozyczylismy wiec sobie narty i 25-go popoludniu pomeczylem sie nieco. Stok jak na Polskie warunki dosc stromy i waski, zwlaszcza w gornej czesci. Stok nieratrakowany moim zdaniem, spore muldy, spore ilosci brejowatego sniegu. Po sporej przerwie i w nieodpowiednim stroju zbyt pewnie sie tam nie czulem ...

Na Szymoszkowej z kolei mnóstwo ludzi...
Stąd też wiadomo dlaczego wolimy zjeżdżać w Białce na Kotelnicy czy Bani, w Bukowinie Tatrzańskiej, czy w Małym Cichym, nieopodal Murzasichla.
Podobno jednak Zakopane narzekało na totalny brak turystów w tym sezonie... :wink: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.03.2010 19:46

Interseal napisał(a):Tylko gdzie Ci ludzie?
W ciepłych wodach? :wink:

Chyba tak :D Ilość ludzi na termach w Bukowinie zastraszająca! Mimo że wstęp jest drogi (45 zł za 2,5 godziny!), baseny są pełne.

A jak fajnie luźno było w Wielki Czwartek w tamtym roku. Turyści jeszcze nie przyjechali. Za to w Wielką Sobotę pożałowaliśmy, że się tam wybraliśmy... W okresie ferii pewnie codziennie było full. Ciągle za mało takich aquaparków w Polsce...

Leszek Skupin napisał(a):
maslinka napisał(a):W Bukowinie ... wyciąg krzesełkowy (dwuosobowy).
... Najciekawsza (najdłuższa i najbardziej stroma) jest pod dwuosobowym krzesłem:
...

Na tej trasie kolega zjeżdżał z GPSem :D rozwinęliśmy prędkość 79 km/h :D więcej nie chciało wskoczyć ;) Fajna jest ta trasa :D

No no, niezły speed :!: :D

piotrulex napisał(a):Stok nieratrakowany moim zdaniem, spore muldy, spore ilosci brejowatego sniegu. Po sporej przerwie i w nieodpowiednim stroju zbyt pewnie sie tam nie czulem ...

Z tym ratrakowaniem to jest duży problem. Po prostu im się nie chce. W Bukowinie mogliby ratrakować wszystkie stoki, a tak naprawdę tylko na jednym się starali. Ale jak ludzie wykupili karnety czasowe (punktowe się nie opłacały przy zupełnym braku kolejek) na 5 wyciągów, to utrzymywali w dobrym stanie tylko jeden, bo po co więcej... Kasę pewnie i tak dzielą po równo.

majeczka napisał(a):Podobno jednak Zakopane narzekało na totalny brak turystów w tym sezonie... :wink: :papa:

Podobno :wink:
Chociaż może coś w tym jest. Ceny w Zakopanem są często wyższe niż w alpejskich kurortach, więc niektórzy turyści się zbuntowali.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.03.2010 21:30

maslinka napisał(a): Ceny w Zakopanem są często wyższe niż w alpejskich kurortach, więc niektórzy turyści się zbuntowali.

Masz rację, udało mi się w tym roku być i w Zakopanem i w alpejskim kurorcie. Ceny są porównywalne, jednak warunki i cała infrastruktura już niekoniecznie... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone