Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 12:55

jarekrk napisał(a):mam do was pytanko:) w następnym tygodniu wybieram się na deskę z dziewczyną , oboje jesteśmy początkujący 4 razy byliśmy dopiero na stoku,

szukam fajnego stoku (w miarę długi) ale i spokojny, z wyciągiem krzesełkowym (koniecznie) gdyż na orczyku nie umiemy jeszcze wjeżdzać:)

no i wyjazd będzie w sobotę, to też nie jakiś mega popularny , aby spokojnie można było się tam czasem wywrócić ::)

pozdrawiam i czekam na pomoc:)

...a może Mosorny Groń w Zawoi?
Trasa czerwona ale nie w kierunku czarnej :) - porządna długość, no i trochę bliżej z Krakowa i też kanapa.

Pozdrawiam.
jarekrk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jarekrk » 17.02.2010 13:21

Bocian odpada Jaworzyna ze względu właśnie na umiejętności, słyszałem ,że jednak trochę trudny zjazd to jest

maslinka dzięki za radę na pewno się przyglądnę tej ofercie,

Interseal, odległość bardzo się nie liczy ( auto na LPG , i zawsze jakas przygoda dłuższa) ale o Zawoji też słyszałem, tylko bałem się ,że czerwona trasa ale jak mówisz ,że łatwa czerwona to na pewno przemyślimy też to :)

dzięki wam za pomoc
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 17.02.2010 13:32

Nadal będę się upierał na Jaworzynę a to ze względu na to, że masz tam wybór tras i gdybyś chciał coś trudniejszego to masz . Dla początkujących jest super trasa, szeroka i w płaska "rodzinna" góra trasy "2" Tam jest orczyk ale to naprawdę nie jest problem, kwestia przełamania strachu... Dół dwójki jest bardziej stromy i tam jest krzesło. Góra "1" to trasa "3" i to jest także taka ośla łączka. Poza tym masz jeszcze Słotwiny i w centrum Krynicy 400m zjazdu przy wyciągu "Henryk"
MateuszS
Odkrywca

Postnapisał(a) MateuszS » 17.02.2010 13:36

Do Maslinka.

Z Gliwic ciekawy kierunek to JESENIKI.

Tu sa opisane wyciagi i trasy:

http://www.tygodnikprudnicki.pl/index.php?tpid=1&k=5504

Podobalo mi się tu

http://www.horniudoli.cz/

Dobry stok do nauki dla dzieci.

Z gliwic dobry dojazd. Do Krapkowic autostradą a dalej drogą na Głuchołazy.

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 13:46

Mateusz, dzięki za linki :)
Jeseniki znam z czerwcowego wypadu. Byliśmy wtedy m.in. w okolicach Červenohorskégo Sedla i wiem, że tam jest fajna baza.

Jestem mile zaskoczona, bo ze stronki, którą wrzuciłeś, wynika, że można pojeździć również wieczorem. Zwykle z Czechami jest taki problem (ze Słowacją zresztą też), że wyciągi są czynne tylko do 16:00, a czasem poszusowałoby się dłużej... Zwłaszcza, jeśli jest to jednodniowy wypad.

Ceny baaaardzo niskie! Podejrzanie niskie :wink:

Pewnie rozważymy tę propozycję. To, co prawda, trochę dalej niż w Beskid Śląski, ale niekoniecznie dłużej się jedzie, bo drogi lepsze :)

Jeszcze raz dzięki :)

Pozdrawiam serdecznie gliwiczanina :papa:
MateuszS
Odkrywca

Postnapisał(a) MateuszS » 17.02.2010 13:55

maslinka napisał(a):Mateusz, problem (ze Słowacją zresztą też), że wyciągi są czynne tylko do 16:00, a czasem poszusowałoby się dłużej... Zwłaszcza, jeśli jest to jednodniowy wypad.

Ceny baaaardzo niskie! Podejrzanie niskie :wink:

Pewnie rozważymy tę propozycję. To, co prawda, trochę dalej niż w Beskid Śląski, ale niekoniecznie dłużej się jedzie, bo drogi lepsze :)

Bylem tam w tym roku 3 razy:

1 Z Gliwic jest 118 km, przy dobrych warunkach, bez postojow jade 1,5h. Przy złych jechalem 2h.
2 Ceny sa takie jak pisze. Tylko tam jest jeden talerzyk. W okolicy jest tez krzesło ww.skipricna.cz. Ale stok nie rowny. Stromo na gorze plasko na dole. Z dziecmi bylo ciezko.

Ostatnio bylem tam nawet z noclegiem. Pozwole sobie na reklamę bo bardzo klimatyczne miejsce. www.hotylekupekina.cz. Przy hotelu tez jest wyciag talerzykowy.

A pozatym teraz tam jest duuuzo wiecej sniegu niz w Beskidach.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 14:00

MateuszS napisał(a):Bylem tam w tym roku 3 razy:

1 Z Gliwic jest 118 km, przy dobrych warunkach, bez postojow jade 1,5h. Przy złych jechalem 2h.
2 Ceny sa takie jak pisze. Tylko tam jest jeden talerzyk. W okolicy jest tez krzesło ww.skipricna.cz. Ale stok nie rowny. Stromo na gorze plasko na dole. Z dziecmi bylo ciezko.

Ostatnio bylem tam nawet z noclegiem. Pozwole sobie na reklamę bo bardzo klimatyczne miejsce. www.hotylekupekina.cz. Przy hotelu tez jest wyciag talerzykowy.

A pozatym teraz tam jest duuuzo wiecej sniegu niz w Beskidach.

To naprawdę ciekawa propozycja :) A stoki są ratrakowane? Dobrze przygotowane?

Wypad z noclegiem odpada, bo dłuższy wyjazd mamy już zaplanowany. Ale jednodniowy, to czemu nie. Te 1,5 godziny w aucie to nie tak długo.

I jak to jest z ubezpieczeniem? No bo, gdyby coś się stało, to problem... Kupowaliście ubezpieczenie?
MateuszS
Odkrywca

Postnapisał(a) MateuszS » 17.02.2010 14:05

maslinka napisał(a):I jak to jest z ubezpieczeniem? No bo, gdyby coś się stało, to problem... Kupowaliście ubezpieczenie?

Ubezpieczenia nie mamy. 1,5h to trzeba szybko jechac. Lepiej bezpiecznie sie nastawic na 2h

Ja ostatnio jezdzilem tak zeby byc tam na 12. Czyli wyjazd okolo 10 powrot kolo 18. Jak sie zdecydujesz. Podam szczegoly odnosnie dojazdu.

Acha, mi nie ale koledze przydaly sie lancuchy 1,5 tygodnia temu.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 14:12

MateuszS napisał(a):Jak sie zdecydujesz. Podam szczegoly odnosnie dojazdu.

OK, dzięki, pewnie dam sobie radę przy pomocy jakiegoś viamichelin albo czegoś innego :wink: Ale w razie czego skorzystam z Twojej pomocy :D

MateuszS napisał(a):Acha, mi nie ale koledze przydaly sie lancuchy 1,5 tygodnia temu.

To bardzo cenna informacja, dzięki :D
andrew_g
Odkrywca

Postnapisał(a) andrew_g » 17.02.2010 14:24

Witam wszystkich,
Jesli chodzi o nasze polskie kurorty narciarskie to zdecydowanie TYLKO Jaworzyna ! W porównaniu z innymi pseudo-górkami w Polsce to prawdziwy wypas :) Fakt, karnety trochę drogie + do tego opłata 8PLN za parking, ale stoki/trasy jak na Polskę przygotowane perekcyjnie, dośnieżone, równe, szerokie generalnie bez muld + do tego kilka fajnych tras - dobór w zależności od umiejętności jazdy. Kolejka do wagonika na samą górę - czas oczekiwania do 10min, po wjeździe na górę, wszyscy się rozjeżdzają, generalnie brak większych zatorów przy wyciągach. Jak dla mnie super :) Aktualnie, poszukuję podobnych/lepszych warunków u naszych południowych sąsiadów, może ktoś coś podpowie.
http://www.jaworzynakrynicka.pl/stacja/ ... ntentId=21
pzdr
A
Ewa Góra
Odkrywca

Postnapisał(a) Ewa Góra » 17.02.2010 14:33

Do Jarkark;W postach Leszka Skupina przewijała się nazwa Jurgów.
Zdecydowanie polecam, tak dla wytrawnych narciarzy, jak i początkujących.
Z Krakowa masz rzut beretką.90-kilka kilometrow.
Zobacz sobie stronkę HawrańSki-niestety nie umiem podlaczyc linka do stronki.
W mojej opinii:
Podłoże do zjazdów jest rewelacyjnie przygotowane ,nawet o godzinie 14 nie ma muld ani lodu, Do krzesła czeka sie od 0 do 2 minut .Cena karnetu jest rownież przystępna.Jakbyście nie mieli sprzętu ,to wypożyczenie deski od 9 do 12 kosztuje chyba 20 pln.
Na marginesie dodam, że moja Gorsza Połowa -narciarz wyśmienity, stwierdził,że nie myślał, by w Polsce była góra,która dałaby Mu satysfakcję z jazdy.A jednak.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 17.02.2010 16:08

andrew_g napisał(a):generalnie bez muld

Ewa Góra napisał(a):nawet o godzinie 14 nie ma muld ani lodu

Co Wy macie z tymi muldami :) Są muldy - jest zabawa :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 16:14

Rysio napisał(a):Co Wy macie z tymi muldami :) Są muldy - jest zabawa :lol:

Kiedyś, gdy nie było ratraków muldy były od ósmej do szesnastej, od grudnia do lutego :D
Ewa Góra
Odkrywca

Postnapisał(a) Ewa Góra » 17.02.2010 16:31

Rysio napisał(a):
andrew_g napisał(a):generalnie bez muld

Ewa Góra napisał(a):nawet o godzinie 14 nie ma muld ani lodu

Co Wy macie z tymi muldami :) Są muldy - jest zabawa :lol:

Jeżdżę na nartach z dodatkowym wyposażeniem, oprócz kasku oczywiście,a jest nim stablilizator, po dwukrotnym urazie więzadeł w kolanie.
Jak są muldy-to zabawa się kończy.Włącza sie projekcja z napisem STOP-
kolano nie wytrzymuje.
Kiedyś to, co pod nartami mnie nie przerażało. Ale konsekwencje podwojnego urazu jednak pozostają.Zatem niech inni bawią się na muldach.Bawmy się wszyscy, byle bezpiecznie.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 17.02.2010 16:51

Interseal napisał(a):
Rysio napisał(a):Co Wy macie z tymi muldami :) Są muldy - jest zabawa :lol:

Kiedyś, gdy nie było ratraków muldy były od ósmej do szesnastej, od grudnia do lutego :D

Z pewnością pamiętasz Stary Groń, na którym w środkowym odcinku trasy między muldami mógł się schować rosły chłop :) Kupili ratrak spie....i wszystko :cry: Był też w Brennej fajny kawałek trasy na końcu po lewej (nie potrafię sobie teraz nazwy przypomnieć). Dwie trasy czarna na górze i czerwona niżej poprzecinana ogrodzeniami z drutu kolczastego połączonego gdzieniegdzie z rowami. Ratraków to ja wtedy nie widziałem nawet w TV. Oj była zabawa :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone