Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 14.02.2010 22:35

Interseal napisał(a):Byłeś może na orczykach na Złotówce (lub Złotówkach)?
.
Nie :cry:
Tylko: Jan , Liczyrzepa i Liczykrupa.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2010 22:41

maslinka napisał(a): Agnieszka - Maslinka była dzisiaj na Świniorce :wink: Ale tylko do 14:30, musieliśmy się minąć.

:) Dokładnie o 14:30 byłem na górze - pamiętam, gdyż w radio był skrót wiadomości...

Ciekaw jestem Twojej opinii o WęgierSKIm. Z tego co wiem, nieczynny jest jeden z ciekawszych wyciągów - wychodzący na granicę ze Szczyrkiem wyciąg na Hyrcę.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2010 23:00

Torac napisał(a):Tylko: Jan , Liczyrzepa i Liczykrupa.

Pytałem, gdyż osiem lat temu i tam była niezła partyzantka.
Kompletnie nie wykorzystany potencjał tych terenów.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 14.02.2010 23:26

Interseal napisał(a):Pytałem, gdyż osiem lat temu i tam była niezła partyzantka.
Kompletnie nie wykorzystany potencjał tych terenów.

Na zachodzie bez zmian :!:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 09:41

Kevlar napisał(a):[A Słowacy potrafili naśnieżyć swoje stoki. W Sylwestra obok stoków zero śniegu ale na stokach warstwa taka że pewnie do maja nie stopnieje. Byłem w tym czasie w Oravicach i Vitanovej. Warunki narciarskie całkiem dobre. Biorąc pod uwagę pogodę to wyśmienite. O dodatkowym zapleczu oprócz "białego szaleństwa" nie będę wspominał bo można książkę napisać.
Mam nadzieję że niebawem się to zmieni i nie będę musiał wydawać pieniędzy w obcym kraju a w naszym... rodzimym.

Też byłem w tym roku w Oravicach i w Vitanovej. Oprócz dobrze przygotowanych stoków Słowacy zaproponowali kapitalną bazę noclegową za psie pieniądze... Chyba ich też kryzys dopadł bo znaleźliśmy kwatery po 5 euro za osobę 400 m od wyciągu w Vitanovej :D. Pozostałe kwatery też nie były dużo droższe po 6 - 7 euro a i ceny wyciągów w Vitanovej - niewygórowane. Jest z nimi tylko jeden problem - czynne są do 16 :(

Popodglądamy ich :D odświeżanie co 10 sekund :D
Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 15.02.2010 11:36

Walentynki (a przynajmniej ich część :wink:) postanowiliśmy spędzić na stoku. Dokładnie rok temu byliśmy w Brennej WęgierSKI. Gęsto padający śnieg, pierwsze kroki mojego męża na nartach w miejscu nieszczególnie dobrze dobranym pod kątem początkującego narciarza... to wszystko sprawiło, że należało "odczarować" to miejsce, rok później :D

Ale zanim znajdziemy się w WęgierSKIm, pojedziemy tam, gdzie w tym sezonie jeździło nam się najlepiej, czyli na Świniorkę :D

Dojazd z Gliwic do Brennej jest bardzo fajny, zwłaszcza od końca grudnia, kiedy został otwarty 20-kilometrowy :lol: (normalnie: rozpusta!) odcinek autostrady A1, z Gliwic do Bełku. (Wcześniej nikt nie wiedział, gdzie jest Bełk :wink:, teraz to bardzo ważny punkt.)
Fragment trasy przez tzw. Ciemny Las w Palowicach :wink: (koło Orzesza) jest bardzo ciekawy. Droga jest wąska, kręta i dziurawa. Dostarcza trochę adrenaliny :wink::

Obrazek

Obrazek

Jest to jednak spory skrót (wypada się na "Wiślankę" tuż przed Żorami) i duża oszczędność czasu, zwłaszcza dla kogoś, kto lubi pospać i raczej nie melduje się na stoku od samego rana :wink:

Ok, były zdjęcia z drogi, czas przejść (jak w każdej relacji :wink:) do tego, co na miejscu :D

Ośrodek Świniorka opisywałam już tutaj. Nasz wczorajszy pobyt na Świniorce był trochę krótszy, bo niestety przygotowanie stoków było, powiedzmy, średnie. Jedne fragmenty stoków były oblodzone, na innych leżało sporo kamyków.

Pojeździliśmy więc 2 godziny, zjedliśmy kiełbaskę w barze (Sympatyczny ten bar przy "szalonym orczyku" :)) i przenieśliśmy się dalej.

Ale zanim pojedziemy szusować gdzie indziej, kilka fotek z wczorajszej Świoniorki.
Niestety słoneczka znowu nie było. Ale zamglone krajobrazy też mają swój urok:

Obrazek

Obrazek

Trasa przy ostatnim, najnowszym orczyku:

Obrazek

Niestety trochę sypał śnieg i trzeba było jeździć w goglach.
A tutaj ja (gdyby ktoś nie poznał mnie tak szczelnie ubranej :wink:) i moje nowe ("prawie nowe") nartki :D:

Obrazek

Sprawdziły się rewelacyjnie!

No to jedziemy do ośrodka WęgierSKI. Mają dobrą nazwę (w nazwie ośrodka narcairskiego powinno być SKI :lol:) i stronę internetową. Niestety orczyki czasy świetności mają już dawno za sobą. Wyciągi są stare i niestety zawodne, górny (Borynia 2) często się zatrzymywał.

Oto mapka tras narciarskich w głównej części ośrodka:

Obrazek

Jeździliśmy na wyciągu nr 1 i nr 2 (Borynia 1 i Borynia 2).
To trasy w sam raz dla średnio zaawansowanych narciarzy. Górna część trasy (przy wyciągu Borynia 2) bardzo spokojna, fajna do doskonalenia techniki. Niestety orczyk trochę "przedpotopowy", to właśnie ten, który się często zatrzymywał.
Trasa (nieco :wink: zamglona) wygląda tak:

Obrazek

Dolna część trasy (przy podwójnym orczyku Borynia 2) dla mnie fajna - urozmaicona, trochę muld, stromizn, ale umiarkowanie, na tyle, żeby się przyjemnie jeździło. Niestety trochę oblodzona, a to już nie było przyjemne.

Dół trasy wygląda tak:

Obrazek

A to widok z dolnej stacji wyciągu Borynia 1:

Obrazek

Interseal napisał(a):Ciekaw jestem Twojej opinii o WęgierSKIm. Z tego co wiem, nieczynny jest jeden z ciekawszych wyciągów - wychodzący na granicę ze Szczyrkiem wyciąg na Hyrcę.

Mariusz, pewnie chodziło Ci o tą najbardziej stromą trasę oznaczoną jako czerwono-czarna:

Obrazek

Bo to chyba jest Hyrca :?::

Obrazek

Wyciąg działał! Patrzyłam sobie na tą stromiznę z zazdrością i respektem :wink: Chyba jeszcze nie te umiejętności :wink: Ale niewielu narciarzy tam widziałam. Może warunki kiepskie...

W Węgierskim trasy były wczoraj lepiej przygotowane niż na Świniorce. Ale mimo wszystko, Świniorka zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu ze względu na bardziej zróżnicowane trasy, lepszy stan techniczny orczyków (tak, tak! nawet tego "szalonego" :wink:) i ceny! W WęgierSKIm nie ma karnetów czasowych (duży minus!), więc przy małej liczbie ludzi (a tak było wczoraj) 1 karnet na 10 wjazdów wychodzi trochę drogawo.

Generalnie, wyjazd bardzo udany :D Nie może być przecież inaczej! W końcu organizowała go Maslinka :wink: :lol:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich narciarzy i (mam nadzieję) do zobaczenia (gdzieś :D) na stoku :D

:papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 15:51 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 11:48

Bardzo sympatyczne miejsce :D Tras ... do wyboru do koloru widzę, jak w Jurgowie :D Może w przyszłym roku się tam wybierzemy, ale trzeba będzie to jeszcze przemyśleć bo Vitanova bardzo kusi a zaraz przecież są źródła termalne - Oravice :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 15.02.2010 11:56

Leszek Skupin napisał(a):Bardzo sympatyczne miejsce :D Tras ... do wyboru do koloru widzę, jak w Jurgowie :D Może w przyszłym roku się tam wybierzemy, ale trzeba będzie to jeszcze przemyśleć bo Vitanova bardzo kusi a zaraz przecież są źródła termalne - Oravice :D

Wybór jest rzeczywiście spory, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę oba brenneńskie (dobrze odmieniam, Mariuszu :?: :wink:) ośrodki - WęgierSKI i Świniorkę. Tylko są to nieporównywalnie krótsze trasy niż te w Vitanowej (pooglądałam sobie ich stronkę). Zaletą jest brak kolejek (również w weekendy) i cena (w porównaniu ze Słowacją). Wadą to, że wyciągi w Brennej Węgierski są stare i dosyć zawodne.

My pod koniec lutego będziemy szusować na Podhalu, pewnie w Jurgowie też :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:03

maslinka napisał(a):...My pod koniec lutego będziemy szusować na Podhalu, pewnie w Jurgowie też :D

W Jurgowie na górze przy krzesełku oscypki z grilla sprzedaje sympatyczny góral :D Ma też ze sobą Śliwowicę Łącką :D jak chcecie to weźcie sobie piersióweczkę to Wam za dychę napełni. Oj jak krzepi taki napój. :D Trzeba z nim tylko zagadać, że zimno, że zima dopisała... itp... takie tam ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 12:04

Leszek Skupin napisał(a):Bardzo sympatyczne miejsce :D Tras ... do wyboru do koloru widzę, jak w Jurgowie :D Może w przyszłym roku się tam wybierzemy, ale trzeba będzie to jeszcze przemyśleć bo Vitanova bardzo kusi a zaraz przecież są źródła termalne - Oravice :D

Rzeczywiście jeżeli chodzi o "Apres-ski" to mało który nasz ośrodek ma coś do zaoferowania.

Leszek - narty które trzymasz w avatarku to moje niegdyś niespełnione marzenie...

cytat ze słownika języka polskiego:

brenneński
przymiotnik od: Brenna (wieś w Polsce, miejscowość we Włoszech lub gród słowacki nad Hawelą); breneński, brenniański

... więc słownikowo dobrze... jednak jeżeli będziecie mówić (pisać) przy mnie "breński" będę w niebo wzięty :wink: :D

Pozdrawiam!

P.S. Ośrodek na Świniorce mały kroczkami się zmieniał na lepsze. Ostatnie dwa lata to jednak krok milowy. Oby tak dalej.
Na Węgierskim nigdy nie jeździłem... bo to tak (jak niegdyś wspominałem) jakby Sioux zapuszczał się na tereny Paunisów :wink: :)
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 15.02.2010 17:24

Leszek Skupin napisał(a):Też byłem w tym roku w Oravicach i w Vitanovej. Oprócz dobrze przygotowanych stoków Słowacy zaproponowali kapitalną bazę noclegową za psie pieniądze... Chyba ich też kryzys dopadł bo znaleźliśmy kwatery po 5 euro za osobę 400 m od wyciągu w Vitanovej :D. Pozostałe kwatery też nie były dużo droższe po 6 - 7 euro a i ceny wyciągów w Vitanovej - niewygórowane. Jest z nimi tylko jeden problem - czynne są do 16 :(
P...

Jestem pod wrażeniem tego regionu. Szkoda że w każdym z tych kompleksów były czynne tylko po jednej trasie. No ale cóż na taki okres trafiliśmy. I tak lepiej niż w Polsce. Żonka trochę zawiedziona brakiem urozmaicenia. Ach te kobiety. Ale ogólnie jesteśmy zadowoleni i zapewne jeszcze tam wrócimy.
Fakt brakuje oświetlonych stoków. Ale znając tamte realia to za jakiś czas będzie można zjeżdżać także wieczorem. trochę czasu im potrzeba. Jeszcze kilka lat wstecz po 16 żaden sklep nie był czynny w dni powszednie. A teraz w większych aglomeracjach nawet w niedziele są czynne. Otwarci są na potrzeby klienta więc będzie (jest) cacy.
Osobiście podoba mi się ten region. W dodatku jest w zasięgu ręki. Z centralnej do Austrii czy Włoch mam całkiem pokaźny kawałek drogi więc na weekendowy wypad pozostają nasi sympatyczni południowi sąsiedzi.
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 16.02.2010 09:22

Trzeba dodać "Dokąd na narty poza PL".
:!: :!: :!:
jarekrk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jarekrk » 17.02.2010 09:20

mam do was pytanko:) w następnym tygodniu wybieram się na deskę z dziewczyną , oboje jesteśmy początkujący 4 razy byliśmy dopiero na stoku,

szukam fajnego stoku (w miarę długi) ale i spokojny, z wyciągiem krzesełkowym (koniecznie) gdyż na orczyku nie umiemy jeszcze wjeżdzać:)

no i wyjazd będzie w sobotę, to też nie jakiś mega popularny , aby spokojnie można było się tam czasem wywrócić ::)

pozdrawiam i czekam na pomoc:)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 17.02.2010 09:50

jarekrk napisał(a):mam do was pytanko:) w następnym tygodniu wybieram się na deskę z dziewczyną , oboje jesteśmy początkujący 4 razy byliśmy dopiero na stoku,

szukam fajnego stoku (w miarę długi) ale i spokojny, z wyciągiem krzesełkowym (koniecznie) gdyż na orczyku nie umiemy jeszcze wjeżdzać:)

no i wyjazd będzie w sobotę, to też nie jakiś mega popularny , aby spokojnie można było się tam czasem wywrócić ::)

Jedź na Jaworzynę, masz gondolę na całej "1" albo krzesło na dole "2"
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 10:43

Bocian napisał(a):
jarekrk napisał(a):mam do was pytanko:) w następnym tygodniu wybieram się na deskę z dziewczyną , oboje jesteśmy początkujący 4 razy byliśmy dopiero na stoku,

Jedź na Jaworzynę, masz gondolę na całej "1" albo krzesło na dole "2"

Hmmm... Jaworzyna to może być za stroma dla początkujących.

Ja bym poleciła ośrodek Zagroń w Istebnej (co prawda masz sporo dalej...). Stok w miarę długi (840 m) i łagodny, no i czteroosobowa kanapa. Ludzi zwykle sporo, ale w kolejkach nie trzeba czekać, bo jest duża przepustowość. Pooglądaj sobie galerię na stronce.

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone