Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.01.2010 21:31

Dzisiejszy wyjazd na narty mogę zaliczyć do bardzo udanych :D Przede wszystkim pogoda dopisała - przez cały dzień było słońce, a na niebie ani jednej chmurki!

Szusowaliśmy w Wiśle Malince na Klepkach (stok naprzeciw Cieńkowa). Warunki bardzo dobre, trasa przygotowana. Jedynym problemem była zatrważająca liczba ludzi. (Ale wcale mnie to nie zdziwiło; sobota i w dodatku taka piękna pogoda!)
Po 17:00 zrobiło się całkiem przyjemnie, bo sporo osób pojechało do domu :D Niestety temperatura spadła do -10 i zaczęłam marznąć, więc koło 18:30 zarządziłam powrót :wink:

W czasie, gdy kolejka zrobiła się nieznośna (rosła bardziej w szerz niż wzdłuż, co zawsze najbardziej działa mi na nerwy :twisted:), poszliśmy na drugą stronę drogi, zobaczyć, czy może na Cieńkowie nie jest lepiej. I było znacznie mniej ludzi! Planowaliśmy zjechać najłagodniejszą, niebieską trasą przez las. Czerwone przestraszyły nas niesamowicie stromym początkiem! Po prostu ściana w dół 8O

Niestety niebieska trasa okazała się zamknięta, przynajmniej tak głosiła tabliczka... Jacyś ludzie powiedzieli nam, że ona (tabliczka) tu zawsze stoi; oni zwykle tędy zjeżdżają i jest ok. No to my w drogę, bo tą czerwoną raczej nie damy rady. (No dobra, ja bym dała :wink:, ale to byłaby średnia przyjemność.) Z góry roztaczały się takie przepiękne widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem było nieco gorzej, bo trasa nieprzygotowana (skoro zamknięta to nic dziwnego!) i momentami bardzo wąska i oblodzona. Nie byliśmy jedynymi, którzy "złamali przepisy" :wink: Potem dowiedzieliśmy się, że tej niebieskiej trasy nie ratrakują i nie śnieżą już drugi sezon. Szkoda, bo jest najdłuższa, najciekawsza widokowo, no i najłagodniejsza, co dla nas jest dużą zaletą :D

Narciarstwo jest zdecydowanie przyjemniejsze, gdy świeci słonko :D

Pozdrawiam wszystkich narciarzy :D
Ostatnio edytowano 24.02.2012 15:43 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.01.2010 05:37

Widoczki bardzo fajne.
Nie ma to jak ośnieżone drzewa. :)
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 17.01.2010 09:09

Roksa_ napisał(a):A do sprawdzania wszystkiego co niezbędne polecam stronkę: http://www.skiinfo.pl/. Znajdziecie tam raporty śniegowe, kamerki, pogodę... do wyboru, do koloru ;)

No to ja polecam jeszcze stronkę http://www.narty.pl :D tutaj też znajdziecie wszystkie potrzebne informacje :D :D :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2010 11:13

Guzior napisał(a):
Roksa_ napisał(a):A do sprawdzania wszystkiego co niezbędne polecam stronkę: http://www.skiinfo.pl/. Znajdziecie tam raporty śniegowe, kamerki, pogodę... do wyboru, do koloru ;)

No to ja polecam jeszcze stronkę http://www.narty.pl :D tutaj też znajdziecie wszystkie potrzebne informacje :D :D :D

Skiforum też wygląda na wiarygodne źródło informacji :D Zwłaszcza ciekawy jest Katalog Ośrodków Narciarskich

Pozdrawiam :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 17.01.2010 14:01

maslinka napisał(a):
Guzior napisał(a):

Skiforum też wygląda na wiarygodne źródło informacji :D Zwłaszcza ciekawy jest Katalog Ośrodków Narciarskich

Na skiforum to już zaglądam od dwóch lat, społeczność PRAWIE jak na Cro :)
Ale fakt... można powiedzieć, że to forum, to skarbnica wiedzy narciarskiej ;)
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 17.01.2010 16:44

maslinka napisał(a):Dzisiejszy wyjazd na narty mogę zaliczyć do bardzo udanych :D Przede wszystkim pogoda dopisała - przez cały dzień było słońce, a na niebie ani jednej chmurki!

Szusowaliśmy w Wiśle Malince na Klepkach (stok naprzeciw Cieńkowa). Warunki bardzo dobre, trasa przygotowana. Jedynym problemem była zatrważająca liczba ludzi. (Ale wcale mnie to nie zdziwiło; sobota i w dodatku taka piękna pogoda!)
Po 17:00 zrobiło się całkiem przyjemnie, bo sporo osób pojechało do domu :D Niestety temperatura spadła do -10 i zaczęłam marznąć, więc koło 18:30 zarządziłam powrót :wink:

W czasie, gdy kolejka zrobiła się nieznośna (rosła bardziej w szerz niż wzdłuż, co zawsze najbardziej działa mi na nerwy :twisted:), poszliśmy na drugą stronę drogi, zobaczyć, czy może na Cieńkowie nie jest lepiej. I było znacznie mniej ludzi! Planowaliśmy zjechać najłagodniejszą, niebieską trasą przez las. Czerwone przestraszyły nas niesamowicie stromym początkiem! Po prostu ściana w dół 8O

Niestety niebieska trasa okazała się zamknięta, przynajmniej tak głosiła tabliczka... Jacyś ludzie powiedzieli nam, że ona (tabliczka) tu zawsze stoi; oni zwykle tędy zjeżdżają i jest ok. No to my w drogę, bo tą czerwoną raczej nie damy rady. (No dobra, ja bym dała :wink:, ale to byłaby średnia przyjemność.) Z góry roztaczały się takie przepiękne widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem było nieco gorzej, bo trasa nieprzygotowana (skoro zamknięta to nic dziwnego!) i momentami bardzo wąska i oblodzona. Nie byliśmy jedynymi, którzy "złamali przepisy" :wink: Potem dowiedzieliśmy się, że tej niebieskiej trasy nie ratrakują i nie śnieżą już drugi sezon. Szkoda, bo jest najdłuższa, najciekawsza widokowo, no i najłagodniejsza, co dla nas jest dużą zaletą :D

Narciarstwo jest zdecydowanie przyjemniejsze, gdy świeci słonko :D

Pozdrawiam wszystkich narciarzy :D

Witam
W tym roku nie było mi dane poszusować w górach więc musiałem skorzystać z małego "stoku" znajdującego się nie daleko Piły a mianowicie w Chodzieży. Stok jest nie zbyt długi ale frajdę z poszusowania daje ogromną. Zauważyłem że koleżanka miała super warunki pogodowe, tylko pozazdrościć. Zdjęcia są piękne, szczególnie te ośnieżone drzewa i słońce.
Byliśmy w sobotę ale niebo było zachmurzone a później zaczął mocno sypać śnieg . Stok z orczykiem przygotowany dobrze ale długo trzeba było czekać na wjazd. Mimo wszystko fajnie było sobie pojeździć na nartach :D :D

Dwa zdjęcia ze stoku

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.01.2010 10:48

klopot napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
klopot napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):przez wieki całe wcześniej jeździłem w czapce i nic się nie działo ;)

Wcześniej znacznie mniej osób jeździło w Polsce na nartach. Teraz jeżdżących jest nieporównywalnie więcej na stokach.

Przepraszam ale... kpisz czy o drogę pytasz :?: ......

MNIEJ LUDZI :?::?::?::?: Nie zapomnę w Szczyrku kolejek do GONów (Górniczy Ośrodek Narciarski) gdzie stało się w zawijanym ogonku do wyciągu po godzinie, a nie jednokrotnie dłużej :D wtedy to był ścisk :!: :D tera to ludzie bidne ;), a to sport nie dla biednych niestety :!: Rok temu w Jurgowie najdłużej w kolejce do wyciągu stałem może z 15 minut :D

I jeździło się na Polsportach produkowanych w Szaflarach :D buty to Kasprowe były, wiązania Beta 2, w czapce z pomponem i hejaaaa :D:D:D

Leszek Skupin napisał(a):
maslinka napisał(a):Kiedyś nie było tak dużo wyciągów jak teraz, stąd te kolejki, o których piszesz, Leszku. A teraz są bardziej popularne i mniej uczęszczane miejsca. (Pamiętam, że kilkanaście lat temu praktycznie na każdym stoku trzeba było swoje odstać.) Ja staram się wybierać takie, żeby nie stać, tylko jak najwięcej jeździć :D

P.S. Też miałam Polsporty :D

Co racja to racja może teraz Ci wszyscy ludzie się porozkładali na poszczególne wyciągi... a może też jest mniej ludzi... kto to wie... ;)

Sam sobie odpowiedziałeś; nie kpiłem, a o drogę także nie pytałem. To moja subiektywna opinia.

Pozdrawiam
Rafał

Rafał :D poznaliśmy się i mam nadzieję, ze ta dyskusja na temat wyższości jednych świąt nad drugimi raczej niewiele zmienia, ale ja odpowiedziałem na ilość ludzi, że może się zmniejszyła, a może jest więcej wyciągów - nie dając jednoznacznej odpowiedzi ;) ale to wszystko nevermind... grunt, że nie stoi się w kolejkach po godzinie albo i dłużej :D

Wczoraj pod Kielcami w Krajnie :D

Obrazek

Można było jeździć do bólu :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.01.2010 11:28

maslinka napisał(a):
Szusowaliśmy w Wiśle Malince na Klepkach (stok naprzeciw Cieńkowa).
...
poszliśmy na drugą stronę drogi, zobaczyć, czy może na Cieńkowie nie jest lepiej. I było znacznie mniej ludzi! Planowaliśmy zjechać najłagodniejszą, niebieską trasą przez las. Czerwone przestraszyły nas niesamowicie stromym początkiem! Po prostu ściana w dół 8O
...

z Malinki pare lat temu zjezdzalem najtrudniejszym szlakiem bez kasku, rozgrzewki, w jeansach i skorzanej kurtce. byla to koncowka marca i stok mocno oblodzony. DA SIE ZJECHAC :wink:

jak znajde to wstawie zdjecie

w lutym chcemy wyskoczyc i zastanawiamy sie wlasnie nad ta okolica lub Podhalem lub kawalek JeleniaGora-Klodzko

sam nie wiem ...

sklaniam sie wlasnie w okolice Wisly bo dobrze je znam no tam mam narty za friko :D

Gratuluje udanego wypoczynku i pieknych zdjec
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2010 15:20

piotrulex napisał(a):z Malinki pare lat temu zjezdzalem najtrudniejszym szlakiem bez kasku, rozgrzewki, w jeansach i skorzanej kurtce. byla to koncowka marca i stok mocno oblodzony. DA SIE ZJECHAC :wink:

Wiem, że się da :D Dałabym radę, gorzej z moim mężem, który w poprzednim sezonie dopiero stawiał pierwsze kroki na nartach. Ale idzie mu coraz lepiej. Jestem dumna z niego, no i z mojego talentu pedagogicznego :wink:

piotrulex napisał(a):sklaniam sie wlasnie w okolice Wisly bo dobrze je znam no tam mam narty za friko :D

Zazdroszczę :D

piotrulex napisał(a):Gratuluje udanego wypoczynku i pieknych zdjec

Dzięki :D

My w lutym pojedziemy chyba na parę dni w okolice Zakopanego i przetestujemy ośrodek w Małym Cichym i w Białce (Bukowinę znam i dla początkujących i średnio zaawansowanych narciarzy ma swoje plusy :D)

Powodzenia w planowaniu narciarskich wyjazdów, no i w realizacji :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2010 15:33

Leszek Skupin napisał(a):Wczoraj pod Kielcami w Krajnie :D

(tu zdjęcie z powyżej :wink: )

Można było jeździć do bólu :D

Łaaaaa... taki widok - super, ale jednak to niedziela i wieczór.
Szkoda, że nie zrobiłem wczoraj zdjęcia na Mosornym Groniu około dziesiątej przed południem... masakra :) .
Jednak co się dziwić - był to najłądniejszy weekend tej zimy.

Ja zaczynam sezon bardzo późno. W piatek wyciągam deski z piwnicy i mam zamiar od rana w sobotę pojeździć w Brennej Leśnicy na Świniorce.
Codziennie przejeżdżam koło czterech wyciągów i jak się tak człowiek napatrzy to się jakoś później samemu nie chce .... :wink:

Pozdrawiam narciarzy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2010 13:04

Cro.pla wreszcie działa :D Zaczynałam już robić się nerwowa :wink: Eh, to uzależnienie :wink: Zamieszczę więc mini-relację z narciarskiego wyjazdu :D

Wczoraj byliśmy w Brennej Leśnicy, ośrodek narciarski Świniorka.

Wyjazd był bardzo udany :D Ośrodek przypadł nam do gustu ze względu na 3 czynne wyciągi i różnorodność tras. Dzięki temu również nie stało się w kolejkach; ludzie jakoś "rozłożyli się" równomiernie na trzech orczykach.

Trasy odpowiednie dla początkujących i średnio zaawansowanych narciarzy (niebieskie i czerwone).

Najlepiej pokaże to zdjęcie, które zrobiłam (wzorem fotografowania planów miast w Cro :wink:):

Obrazek

Wyciąg II (patrz: mapka :D):

Obrazek

I czerwona trasa nr 2:

Obrazek

Ten odcinek jest najbardziej stromy. Ale można wjechać wyciągiem II, a potem wyciągiem III i korzystać z niebieskiej trasy (nr 5 i 4).

Wyciąg III jest dosyć "szalony" :wink: Zaliczyłam na nim pierwszą w tym sezonie glebę :oops: Trochę wstyd, że spadłam z wyciągu, ale podobno nie tylko mnie się to przytrafiło :wink:

Jadąc orczykiem III przejeżdżamy przez bramę, wjeżdżając na czyjeś podwórko :wink::

Obrazek

Stoi tam takie autko :D:

Obrazek

Najlepiej jeździło mi się na trasie nr 7, wyciąg IV (najnowszy orczyk, oddany w tym sezonie). Trasa była dosyć równa, o stałym, ale przyjemnym dla mnie nachyleniu:

Obrazek

Można było rozwijać "średnie" :wink: prędkości i czuć się bezpiecznie, a przy tym trochę się "pobawić", doskonalić technikę.

Orczyk IV był najbardziej przyjazny - nie szarpał ani nie wlókł się (tak jak wyciąg II). Taki optymalny. Mogłam było bez obaw focić w czasie jazdy :wink::

Obrazek

A jakie widoki z góry! Mimo że słońca trochę brakowało:

Obrazek

Podsumowując: super wyjazd! Wyjeździłam się do bólu (dosłownie!), bo dzięki temu, że wcale nie było kolejek, zjechaliśmy w ciągu 4 godzin aż 30 razy!
Polecam Świniorkę średnio zaawansowanym narciarzom :)

Na koniec coś specjalnie dla Interseala :wink::

Obrazek

Pozdrowienia dla narciarzy :)
Ostatnio edytowano 24.02.2012 15:46 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 31.01.2010 14:44

maslinka napisał(a):Wczoraj byliśmy w Brennej Leśnicy, ośrodek narciarski Świniorka.

O! Widzę, że wyruszyliśmy z sąsiedztwa i szusowaliśmy po sąsiedzku ;)
Okupowaliśmy wczoraj stoki ośrodka WęgierSKI.
Wczoraj szaro-buro, ale 16 stycznia słońce, mróz i błękit były tam w promocji:

Obrazek

Pozdrawienia dla miłośników zimy!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2010 20:03

O tak, 16 stycznie było pięknie :) Szusowaliśmy wtedy w Wiśle Malince (zdjęcia na górze strony :D)

Paszczak, mam pytanie: czy w Brennej WęgierSKI było dużo ludzi? Jak długo trzeba było czekać w kolejce? Myślimy o tym, żeby tam pojechać, ale obawiamy się tłumów. W ubiegłym roku było tłoczno. Patrząc na kamerkę internetową na ich stronie, też odnoszę wrażenie, że to popularne miejsce.

I jak z przygotowaniem stoków? Na którym wyciągu jeździliście?

Z góry dzięki za informacje :)

Pozdrawiam serdecznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2010 20:42

maslinka napisał(a):Wyjazd był bardzo udany :D Ośrodek przypadł nam do gustu ze względu na 3 czynne wyciągi i różnorodność tras. Dzięki temu również nie stało się w kolejkach; ludzie jakoś "rozłożyli się" równomiernie na trzech orczykach.

Dzisiaj odbywały się tam zawody o Puchar Doliny Leśnicy. Nie byłem bezpośrednio na wyciągu, ale obok parkingów nie można było swobodnie przejechać, że o rozpędzeniu się przy wjeździe na boczną, górską drogę nie wspomnę...

maslinka napisał(a):Trasy odpowiednie dla początkujących i średnio zaawansowanych narciarzy (niebieskie i czerwone).

Po dwudziestu latach szusowania w tym miejscu, od pierwszego wyciągu typu "wyrwirączka" (do którego potrzebny był specjalny pas z aluminiowym kluczem) po dzisiejsze trzy talerzyki, zawsze patrząc na pokazaną przez Maslinkę tablicę, drapię się w głowę i zastanawiam, gdzie jest trasa nr 3, a gdzie nr 4 :wink: :D ... Jak to było w skeczu Ani Mru Mru? Chłyt marketingowy... :wink:

maslinka napisał(a):Wyciąg III jest dosyć "szalony" :wink: Zaliczyłam na nim pierwszą w tym sezonie glebę :oops: Trochę wstyd, że spadłam z wyciągu, ale podobno nie tylko mnie się to przytrafiło :wink:

Tak... tak... :wink: :wink: :D

maslinka napisał(a):Jadąc orczykiem III przejeżdżamy przez bramę, wjeżdżając na czyjeś podwórko :wink::

Stoi tam takie autko :D:

Taaak, niech tylko śnieg przetaje i odkryje jeszcze parę niespodzianek... a z kurnika po prawej stronie wyjdą kury... :D

maslinka napisał(a):Najlepiej jeździło mi się na trasie nr 7, wyciąg IV (najnowszy orczyk, oddany w tym sezonie). Trasa była dosyć równa, o stałym, ale przyjemnym dla mnie nachyleniu

Rzeczywiście całkiem dobrze to wygląda. Dziesięć lat temu próbowano tam ustawić mały bramkowy talerzyk, jednak nie wyrównano trasy, na której pełno było kamiennych murków, kopczyków i nierówności (pozostałość po gospodarce pasterskiej) więc nikt tam nie jeździł.

maslinka napisał(a):A jakie widoki z góry! Mimo że słońca trochę brakowało:

Obrazek

Przy dobrej pogodzie widać nawet pas wody na zbiorniku w Goczałkowicach.
Na pierwszym planie z lewej masyw Orłowej, na drugim planie z lewej fragment stoku Równicy.
Z drugiej strony widać pasmo od Zebrzydki w kierunku Błatniej. Na dole dolina Leśnicy i mały fragment stromego zbocza Horzelic.
Byłem tam już tyyyle razy, a sam zawsze nie mogę się napatrzeć...

maslinka napisał(a):Podsumowując: super wyjazd! Wyjeździłam się do bólu (dosłownie!), bo dzięki temu, że wcale nie było kolejek, zjechaliśmy w ciągu 4 godzin aż 30 razy!
Polecam Świniorkę średnio zaawansowanym narciarzom :)

Cieszę się, że Ci się podobało. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócisz.

maslinka napisał(a):Na koniec coś specjalnie dla Interseala :wink::

Obrazek

... "Childhood's end" :cry:
:) Dziękuję!

Pozdrowienia
Interseal M.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2010 21:26

Interseal napisał(a):Dzisiaj odbywały się tam zawody o Puchar Doliny Leśnicy. Nie byłem bezpośrednio na wyciągu, ale obok parkingów nie można było swobodnie przejechać, że o rozpędzeniu się przy wjeździe na boczną, górską drogę nie wspomnę...

Wczoraj też :D Na szczęście zawodnicy zupełnie nie przeszkadzali.

Interseal napisał(a):Jak to było w skeczu Ani Mru Mru? Chłyt marketingowy... :wink:

Dokładnie :lol: Słyszałam kilka rozmów na stoku w stylu: "Bo wiesz, na tej czerwonej trasie...", "Teraz pojadę czerwoną!" :lol:

Interseal napisał(a):... "Childhood's end" :cry:
:) Dziękuję!

Bardzo proszę :D
Może następnym razem uda nam się spotkać na stoku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone