Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.01.2010 13:10

Pewno najpierw pożyczę :P a przez wieki całe wcześniej jeździłem w czapce i nic się nie działo ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.01.2010 13:18

Wszystko zależy od tego, jakie prędkości się rozwija :wink: Ja nie mam kasku, bo jeżdżę dosyć spokojnie. Chociaż ostatnio ze względu na innych narciarzy (głównie tych "nieprzewidywalnych", którzy jeżdżą szybko, a niepewnie) zaczęłam się zastanawiać nad kupnem... Ale nie wszystko na raz! Jutro przetestuję nowe buty narciarskie :D W Wiśle lub Istebnej. Już nie mogę się doczekać!

Mutiaq, super zdjęcie! Ta radość życia :D Też najbardziej lubię zjeżdżać wieczorami, kiedy ludzi niewiele. Jeździłam trochę w Bukowinie, ale w Białce jeszcze nie miałam okazji.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 08.01.2010 13:26

Leszek Skupin napisał(a):przez wieki całe wcześniej jeździłem w czapce i nic się nie działo ;)

Wcześniej znacznie mniej osób jeździło w Polsce na nartach. Teraz jeżdżących jest nieporównywalnie więcej na stokach.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 08.01.2010 14:04

maslinka napisał(a):Wszystko zależy od tego, jakie prędkości się rozwija :wink: Ja nie mam kasku, bo jeżdżę dosyć spokojnie.

Ja też tak jeżdżę, ale w tamtym roku wjechało we mnie - dwa razy - takich dwóch, co to chyba pionki zbijali na stoku :x
Wtedy solidnie przywaliłam głową w ziemię :?
maslinka napisał(a): Chociaż ostatnio ze względu na innych narciarzy (głównie tych "nieprzewidywalnych", którzy jeżdżą szybko, a niepewnie) zaczęłam się zastanawiać nad kupnem...

No i właśnie dlatego kupiłam. ;)
Ceny kasków są zachęcające, mój facet kupił blizzarda za 150zł. tu
Nie pieniądze, a wygoda ;)

maslinka napisał(a):Mutiaq, super zdjęcie! Ta radość życia :D Też najbardziej lubię zjeżdżać wieczorami, kiedy ludzi niewiele. Jeździłam trochę w Bukowinie, ale w Białce jeszcze nie miałam okazji.

W Białce dobrze się jeździ na początku i na końcu sezonu - nie w ferie, bo wtedy są straszne kolejki do wyciągów - po 20 min nawet się stoi.. :?
Ale ogólnie bardzo lubię tam jeździć, mimo, że mamy trochę daleko, bo jakieś 100km.
Zawsze stoki przygotowane i szybki wyciąg (6os.) ze zwalniającymi przekładniami na dole i u góry, żeby można było spokojnie wsiąść i zjechać z niego.

Pozdrówka! :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.01.2010 14:12

mutiaq napisał(a):Ja też tak jeżdżę, ale w tamtym roku wjechało we mnie - dwa razy - takich dwóch, co to chyba pionki zbijali na stoku :x
Wtedy solidnie przywaliłam głową w ziemię :?

Uuu, nieciekawie :?

mutiaq napisał(a):Ceny kasków są zachęcające, mój facet kupił blizzarda za 150zł. tu
Nie pieniądze, a wygoda ;)

To faktycznie niedrogo. Pomyślę... Ale raczej nie z tej wypłaty :wink:

Miłego szusowania jutro :D
Pozdrawiam :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.01.2010 14:22

klopot napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):przez wieki całe wcześniej jeździłem w czapce i nic się nie działo ;)

Wcześniej znacznie mniej osób jeździło w Polsce na nartach. Teraz jeżdżących jest nieporównywalnie więcej na stokach.

Przepraszam ale... kpisz czy o drogę pytasz :?: ......

MNIEJ LUDZI :?::?::?::?: Nie zapomnę w Szczyrku kolejek do GONów (Górniczy Ośrodek Narciarski) gdzie stało się w zawijanym ogonku do wyciągu po godzinie, a nie jednokrotnie dłużej :D wtedy to był ścisk :!: :D tera to ludzie bidne ;), a to sport nie dla biednych niestety :!: Rok temu w Jurgowie najdłużej w kolejce do wyciągu stałem może z 15 minut :D

I jeździło się na Polsportach produkowanych w Szaflarach :D buty to Kasprowe były, wiązania Beta 2, w czapce z pomponem i hejaaaa :D:D:D
Ostatnio edytowano 08.01.2010 14:30 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.01.2010 14:26

mutiaq napisał(a):W Białce dobrze się jeździ na początku i na końcu sezonu - nie w ferie, bo wtedy są straszne kolejki do wyciągów - po 20 min nawet się stoi.. :?
....

:D:D:D:D:D Dłużej o 5 minut niż ja w Jurgowie rok temu :D a to też w ferie było :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.01.2010 14:28

Leszek jeśli idzie o dłuość kolejki to Ci się udało. Ja 3 stycznia w Wiśle stałem po 20-25 minut. Co do kasku to we wtorek jeździłem na skoczni. Było bardzo twardo - głowa w kontakcie z podłożem miałaby małe szanse. Ty się nie wywrócisz, ale co bedzie jak ktoś w Ciebie wjedzie. :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.01.2010 14:31

Robercie poprostu stwierdziliśmy, że jeździmy od 8 rano do 12 potem idziemy na kufel grzańca, dzieci na gorącą czekoladę, a potem startujemy spowrotem od 18 aż do 21 - 22 :D i wracaliśmy do domu :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.01.2010 14:31

Kiedyś nie było tak dużo wyciągów jak teraz, stąd te kolejki, o których piszesz, Leszku. A teraz są bardziej popularne i mniej uczęszczane miejsca. (Pamiętam, że kilkanaście lat temu praktycznie na każdym stoku trzeba było swoje odstać.) Ja staram się wybierać takie, żeby nie stać, tylko jak najwięcej jeździć :D

P.S. Też miałam Polsporty :D
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 08.01.2010 14:38

Jak nie mieszka się w górach to się lubi co się ma w pobliżu. Czekam na syna aż wróci ze szkoły i jedziemy: http://www.stokbobliwo.pl/
A jutro http://nartraj.rzetelski.com.pl/ Nieco krótszy stok od powyższego, ale bardziej stromy. I ceny bardziej ludzkie. Niestety, dalej od domu
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.01.2010 14:42

maslinka napisał(a):Kiedyś nie było tak dużo wyciągów jak teraz, stąd te kolejki, o których piszesz, Leszku. A teraz są bardziej popularne i mniej uczęszczane miejsca. (Pamiętam, że kilkanaście lat temu praktycznie na każdym stoku trzeba było swoje odstać.) Ja staram się wybierać takie, żeby nie stać, tylko jak najwięcej jeździć :D

Co racja to racja może teraz Ci wszyscy ludzie się porozkładali na poszczególne wyciągi... a może też jest mniej ludzi... kto to wie... ;)
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 08.01.2010 15:53

Leszek Skupin napisał(a):
maslinka napisał(a):Kiedyś nie było tak dużo wyciągów jak teraz, stąd te kolejki, o których piszesz, Leszku. A teraz są bardziej popularne i mniej uczęszczane miejsca. (Pamiętam, że kilkanaście lat temu praktycznie na każdym stoku trzeba było swoje odstać.) Ja staram się wybierać takie, żeby nie stać, tylko jak najwięcej jeździć :D

Co racja to racja może teraz Ci wszyscy ludzie się porozkładali na poszczególne wyciągi... a może też jest mniej ludzi... kto to wie... ;)

Wyciągów jest więcej to fakt ale i ludzi uprawiających ten sport jest więcej. Tyle tylko że faktycznie na niektórych wyciągach jest ich mniej a na innych więcej. I tak np. jeżeli chce się pojeździć w Białce to nigdy w ferie i nigdy w sobotę i niedzielę. Tam wtedy jest masakra. Ja mam do Białki ok 160 km i w/g mnie wcale to nie jest daleko. Załatwiamy to zawsze tak że przeważnie w środku tygodnia jeden z czteroosobowej ekipy bierze samochód i zapychamy na cały dzień do Białki. Szusujemy od rana do wieczora i powrót do domu.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 08.01.2010 16:25

Mi jakoś Białka (ze 3 lata wstecz - teraz doszły nowe trasy więc może trzeba sprawdzić) nie przypadła do gustu. Duży tłok na stoku a co za tym idzie szybko powstają muldy.
Natomiast duży plus na korzyść Białki to Ski-busy (czy jakoś podobnie). Żeby dojechać na stok nie trzeba uruchamiać auta tyko wychodzi się na drogę i za chwilę jesteśmy na stoku. Fajny pomysł z tymi ski-busami. W sumie to infrastruktura przy stoku całkiem dobrze rozwinięta.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.01.2010 17:23

Guzior napisał(a): I tak np. jeżeli chce się pojeździć w Białce to nigdy w ferie i nigdy w sobotę i niedzielę. Tam wtedy jest masakra

Co racja to racja ....
W tamtym roku w przerwie świąteczno-noworoczną byliśmy w Żdiarze na Słowacji pierwsze dni były super dopóki nie zaczęli zjeżdżac na wyciągi ludzie z Zakopanego Białki i Bukowiny .... robił sie tłok ale i tak mówili że to przy kolejkach w tych ośrodkach w Polsce to pikuś ...

My sie przestawiliśmy na jeżdżenie po 15 bo wtedy robił sie już luzik , Ci co przybywali z zewnątrz odjeżdżali jak mniemam żeby wracac jeszcze do Polski za dnia ...

Ciekaw jestem jak będzie w tym roku , jak w Bachledowej zmodernizowali istniejące krzesełka ( były za wolne ) i dostawili od strony Jezierska nowe . wyruszam na ferie szkolne z rodzinką
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone