Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 09.01.2010 07:57

maslinka napisał(a):(...) Miłego szusowania jutro :D
Pozdrawiam :papa:

No to chyba żeśmy ponartowali... coś leci z nieba i to nie jest śnieg :evil:
Jakby zamarzło, to chociaż jazdy na łyżwach spróbowałabym... :D 8) :wink:
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 09.01.2010 08:54

mutiaq napisał(a):... coś leci z nieba i to nie jest śnieg :evil:
Jakby zamarzło, to chociaż jazdy na łyżwach spróbowałabym... :D 8) :wink:

Za to w centralnej śniegu pod dostatkiem i ciągle przybywa. :D
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 09.01.2010 16:39

Temat o nartach w Polsce ale ja mam pytanie o południowych sąsiadów. Poszukuję jakieś kwatery blisko stoku Kubińska Hola. Jakby Ktoś miał namiary to bym bardzo prosił o podanie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 16:54

Kevlar napisał(a):.... Poszukuję jakieś kwatery blisko stoku Kubińska Hola. Jakby Ktoś miał namiary to bym bardzo prosił o podanie.

Przeglądnij tą stronę: www.travelguide.sk
Moim zdaniem jedna z ciekawszych wyszukiwarek noclegów bez pośredników na Słowacji
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 09.01.2010 19:11

Leszek Skupin napisał(a):
klopot napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):przez wieki całe wcześniej jeździłem w czapce i nic się nie działo ;)

Wcześniej znacznie mniej osób jeździło w Polsce na nartach. Teraz jeżdżących jest nieporównywalnie więcej na stokach.

Przepraszam ale... kpisz czy o drogę pytasz :?: ......

MNIEJ LUDZI :?::?::?::?: Nie zapomnę w Szczyrku kolejek do GONów (Górniczy Ośrodek Narciarski) gdzie stało się w zawijanym ogonku do wyciągu po godzinie, a nie jednokrotnie dłużej :D wtedy to był ścisk :!: :D tera to ludzie bidne ;), a to sport nie dla biednych niestety :!: Rok temu w Jurgowie najdłużej w kolejce do wyciągu stałem może z 15 minut :D

I jeździło się na Polsportach produkowanych w Szaflarach :D buty to Kasprowe były, wiązania Beta 2, w czapce z pomponem i hejaaaa :D:D:D

Leszek Skupin napisał(a):
maslinka napisał(a):Kiedyś nie było tak dużo wyciągów jak teraz, stąd te kolejki, o których piszesz, Leszku. A teraz są bardziej popularne i mniej uczęszczane miejsca. (Pamiętam, że kilkanaście lat temu praktycznie na każdym stoku trzeba było swoje odstać.) Ja staram się wybierać takie, żeby nie stać, tylko jak najwięcej jeździć :D

P.S. Też miałam Polsporty :D

Co racja to racja może teraz Ci wszyscy ludzie się porozkładali na poszczególne wyciągi... a może też jest mniej ludzi... kto to wie... ;)

Sam sobie odpowiedziałeś; nie kpiłem, a o drogę także nie pytałem. To moja subiektywna opinia.

Pozdrawiam
Rafał
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.01.2010 19:30

Mutiaq, i co, jednak pojechaliście :?: A może jeszcze szusujecie? My, mimo pogody, zaryzykowaliśmy i ... udało się :D W Ustroniu lało, w Wiśle lało, ale w Istebnej już nie :D Był nawet lekki mrozik, -1, -2. Byliśmy na Złotym Groniu (tym z orczykiem, nie mylić z Zagroniem, dawnym "Markiem", gdzie są krzesła). Największym plusem była mała liczba narciarzy. (Na Zagroniu-Marku tłumy, a połowa to gliwiczanie :wink: Zresztą spotkaliśmy znajomych :D)

Niestety na Złotym Groniu nie mają armatek, śnieg tylko naturalny i trochę przebijały trawy. Nie ma tam też oświetlenia, więc jazda tylko do 16:00. Większość zjeżdżających to był szkółka narciarka, z Gliwic oczywiście :D Gliwiczanie rulez w Beskidach :lol:

Podsumowując - Złoty Groń:
Plusy:
:arrow: mało ludzi
:arrow: fajna trasa (chociaż kiepsko przygotowana)
:arrow: tanio
:arrow: bezpłatny parking, bezpośrednio przy stoku

Minusy:
:arrow: przebijające trawy
:arrow: kiepska infrastruktura; tragicznie niezorganizowani ludzie w barze; straciliśmy pół godziny na stanie w kolejce, żeby się napić grzańca
:arrow: brak oświetlenia na stoku

(czyli mieszane uczucia...)

Gdyby nie tłumy, pewnie zostalibyśmy na Zagroniu. Mimo wszystko wypad uważam za udany. A nowe buty narciarskie sprawiły się znakomicie :D Pomysł pojechania do Istebnej bardzo dobry! Tam zawsze jest kilka stopni chłodniej niż w Wiśle. Kubalonka to taka "brama", za którą może być zupełnie inna pogoda :)

Pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 19:49

Witam!

W temacie kasków.
Dwa lata temu na Bieńkuli w Szczyrku trzepnąłem zwłokami o stok. Było twardo, a lód przypruszony był świeżym śniegiem, straciłem kontrolę nad nartami, wjechałem na muldę, narty wyskoczyły przede mnie, wykonałem półsalto i upadając na głowę prawie straciłem przytomność, zsuwając się bezwładnie kilkadziesiąt metrów. Sprzęt wystrzelił w powietrze tak, że czterech różnych ludzi przywiozło mi rozrzucone po stoku kije i narty. Oczywiście byłem tylko w czapce.
Od tego czasu nie rozstaję się z kaskiem. Wygodnie, ciepło, bezpiecznie.

P.S. Z racji wzrostu kilka razy dostałem też po głowie bębnem zwijającym linkę orczyka :)

Co do obłożenia na stokach, to mam wrażenie że po kilku latach chudych (w połowie lat dziewięćdziesiątych) narciarstwo przeżywa swój renesans.

Największe obleżenie (ale na stoku - nie w kolejkach) przeżyłem na Kotelnicy w Białce. Według mnie zbyt dużo wyciągów spotyka się na szczycie tej góry, byłem tam późno wieczorem ale pomimo pory, jazda nie należała do przyjemności. Mnogość ludzi + oświetlenie powodowały, że człowiek czasem bał się własnego cienia.

Natomiast co do stania w kolejkach, to rekord padł w Szczyrku na orczyku z Suchego na Halę Skrzyczeńską - godzina. Było to w dodatku w czasie, gdy pracowały wszsytkie orczyki ośrodka i otwarte były wszystkie trasy. Niesamowita ilość ludzi.

Ze starych czasów, to stało się też w kolejkach jak "biedoki" do wyciągów górniczych, gdzie obowiązywały dwie kolejki. Jedna dla górników a druga dla "zwykłych". Oczywiście na dwóch "górników" przypadał jeden "zwykły" więc ślimaczyło się to strasznie, a emocje sięgały zenitu, gdyż na dwadzieścia osób uprzywilejowanych było może trzech "górników"... To se ne vrati :wink:

Teraz są oczywiście tzw. przejścia komercyjne, ale to całkiem co innego.

Pozdrawiam
Interseal
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 19:55

wjechałem na muldę

...wjechałem w muldę... :)
Ja przy 10 na h złapałem tylna krawędzią lód i poleciałem na plecki... Trzask od główki był taki jakby gałąź pękła... :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.01.2010 19:57

Interseal napisał(a):Od tego czasu nie rozstaję się z kaskiem. Wygodnie, ciepło, bezpiecznie.

Co racja, to racja :D Niespodziewanie wczoraj wieczorem dostałam od rodziców kask w prezencie "przedimieninowym" :D (oczywiście go przymierzyłam!) Obawiałam się, że będzie mi się źle jeździło, bo nigdy nie miałam żadnego kasku na głowie :wink:
Ale dzisiaj przetestowałam i wszystko ok. No i czuję się bezpieczniej :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 20:00

Myślę żeby rozruszać deskę w Bełchatowie... Śmigał tam ktoś??
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 10.01.2010 00:57

maslinka napisał(a):Mutiaq, i co, jednak pojechaliście A może jeszcze szusujecie? My, mimo pogody, zaryzykowaliśmy i ... udało się :D

Niestety, obudził nas deszcz, sprawdzałam pogodę na stoku i też na plusie i chlapa :x
(Znajomi się podjeli wyzwania, ciekawe jak było ;) )
Za to na chrzcinach wylądowalimy ;)
------------
(dot. Białki)...
Interseal napisał(a):(...) Mnogość ludzi + oświetlenie powodowały, że człowiek czasem bał się własnego cienia.

I z tymi cieniami się zgadzam. Mimo, że pod koniec dnia w czwartek już było mało ludzi, oświetlenie powodowało dziwne uczucia mnogości na stoku i czasami myślałam, że ktoś chce mnie wyprzedzić ;)
brzmi śmiesznie, ale tak było.
Ufff a myślałam, że tylko ja mam takie odczucie ;)
Pozdr! ;)
maslinka napisał(a): Niespodziewanie wczoraj wieczorem dostałam od rodziców kask w prezencie "przedimieninowym" (oczywiście go przymierzyłam!) Obawiałam się, że będzie mi się źle jeździło, bo nigdy nie miałam żadnego kasku na głowie
Ale dzisiaj przetestowałam i wszystko ok. No i czuję się bezpieczniej

No i super!
Do kasku trzeba się przyzwyczaić, tak jak do gooooogli.
Na początku myslałam, że ograniczją widoczność i ruchy głowy, ale po jakimś czasie wogóle na to nie zwracałam uwagi. Pozdrówka! :)
I doo spaaaniaaa.....

Acha!
Najlepszego imieninowego Maslinko
(nie wiem kiedy, ale tak na zaś ;) ) :D :D :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 10.01.2010 08:27

Także wczoraj kupiłem uvexa na alledrogo.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 10.01.2010 11:13

Co do kasków, to ja właśnie szukam dla siebie odpowiedniego, a mój mąż już od dobrych dwóch sezonów jeździ w hełmie ;)
Jeszcze rok temu bardzo wzbraniałam się przed kaskiem, ale bolesny upadek, właśnie rok temu, na alpejskim stoku jednak mnie przekonał, że warto... Szukam, ale jakoś nic mi nie pasuje, a to uciska, a to zbyt płytko leży, a to w połączeniu z kominiarką jest niewygodny... no nic, kto szuka ten znajdzie, jeszcze mam dwa tygodnie :)

A co do jazdy, to jutro jadę do Ustronia na tygodniową konferencję i myślę, że znajdzie się czas na poszusowanie :lol: Pewnie zawitam do Wisły i może na Czantorii parę zjazdów zaliczę.

maslinka napisał(a):W Ustroniu lało, w Wiśle lało, ale w Istebnej już nie. Był nawet lekki mrozik, -1, -2.

Istebna, to ma ona to do siebie, że tam zawsze najdłużej trwa sezon narciarski, w Wiśle śniegu już (jeszcze) nie ma, a tam da się jeździć :). Chyba jakiś narciarski mikroklimat mają ;)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.01.2010 11:44

Mutiaq, z cieniami orczyka mam tak samo :D Odwracam się, myślę, że ktoś mnie goni, jedzie tuż za mną :lol: A czasem boję się własnego cienia na stoku :wink:

mutiaq napisał(a):Najlepszego imieninowego Maslinko
(nie wiem kiedy, ale tak na zaś ;) ) :D :D :D

Dzięki :D To dopiero w Dzień Babci :D

Pozdrówki!

Roksa_ napisał(a):Istebna, to ma ona to do siebie, że tam zawsze najdłużej trwa sezon narciarski, w Wiśle śniegu już (jeszcze) nie ma, a tam da się jeździć :). Chyba jakiś narciarski mikroklimat mają ;)

Mają, mają. Tak jak napisałam, Istebna jest już za kolejnymi górami, a właściwie przełęczą - Kubalonką i ona chyba odgradza miejscowość tworząc trochę inny klimat. Zagroń i Złoty Groń położone są w kotlince, gdzie utrzymała się jeszcze piękna zima, z "czapami" śniegu zwisającymi z gałęzi :)

Miłego szusowania w Wiśle i Ustroniu! (Fajna taka konferencja w górach :D) Jutro i pojutrze ma padać śnieg i być słonecznie, więc warunki będą super! Ja już nie mogę się doczekać słońca na stoku, żeby trochę pofocić, bo ciągle tylko mgła i mgła...

:papa:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 10.01.2010 12:34

A do sprawdzania wszystkiego co niezbędne polecam stronkę: http://www.skiinfo.pl/. Znajdziecie tam raporty śniegowe, kamerki, pogodę... do wyboru, do koloru ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone