Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 03.01.2010 23:34

Dzisiaj wróciliśmy z sylwestrowego wyjazdu na narty w Beskid Sądecki :D
Jeździliśmy w Rytrze (Ryterski Raj) i w Piwnicznej na Kokuszce.

Dobre warunki były niestety dopiero dzisiaj, bo przez noc trochę dopadało. Przez trzy poprzednie dni trochę się męczyliśmy na resztkach sztucznego śniegu (zwłaszcza w Nowy Rok).
Trasy fajne dla początkujących i średnio zaawansowanych narciarzy.

Kokuszka - przyjemna trasa dla początkujących i tanio! Normalnie są czynne dwie trasy - czerwona i niebieska. Ze względu na brak śniegu w okresie sylwestrowym naśnieżali tylko tę czerwoną.

Ryterski Raj - duża przepustowość wyciągu kanapowego (4 osoby na jednym "krześle"), przez co całkowity brak kolejek :) Tutaj na odmianę była czynna niebieska trasa, a czerwonej nie naśnieżyli. Stromo i wąsko w górnej części. Trzeba trochę umieć jeździć, żeby się na nią porwać. Początkującym polecam orczyk.

Największym plusem tego wyjazdu był brak kolejek :D Fakt, że nie mieliśmy "przestojów", rekompensował nam trochę niedogodności związane z trudnymi warunkami.

A teraz pozostaje powrót do rzeczywistości, w której wiele się nie zmieniło (może to i dobrze :wink:) w Nowym Roku.

Wszystkim Forumowiczom - Do Siego Roku! :D Pozdrawiam narciarską brać :)
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 04.01.2010 05:31

armar napisał(a):Ja miałem jechac na Sylwestra do Korbielowa do Schroniska na Hali Miziowej .
Niestety żona nie dostała urlopu , nie pojechaliśmy ale CI co pojechali podziwiają krajobrazy bez śniegu - zero śniegu !! :( ...

Faktycznie śniegu nie było. Pojechałem za to do Vitanovej i tam można było poszusować na nartkach bo stoki całkiem nieźle naśnieżone zarówno w Vitanovej jak i Oravicach.
armar
Cromaniak

Postnapisał(a) armar » 04.01.2010 08:37

A w Oravicach nie było tłoku w sylwestra ??
Parę razy przymierzałem się do tej miejscowości ale z uwagi na bliskośc Polskiej granicy i baseny termalne pod stokiem obawiałem się dużych kolejek ...
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 04.01.2010 12:15

Do wyciągu kolejka na jakieś 30-40 sekund. W nowy rok zupełnie bez kolejek.
Co do wód termalnych to w sylwestra, wieczorem 1 stycznia i 2 stycznia ciasnawo ale nie tłoczno (zapewne w innych kąpieliskach termalnych podobnie). Za to w dzień 1 stycznia bardzo luźno (wcale się nie dziwię).
armar
Cromaniak

Postnapisał(a) armar » 05.01.2010 09:40

Kevlar napisał(a):Do wyciągu kolejka na jakieś 30-40 sekund. W nowy rok zupełnie bez kolejek.

To mnie zaskoczyłeś , taki luzik w sylwestra :D , na dodatek kiedy na Podhalu były kiepskie warunki śniegowe :roll:

Kiedyś ze trzy-cztery lata temu byliśmy w schronisku Zverovka przy Spalenej Dolinie za Zubercem , wybieraliśmy się do Oravicy ale warunki jazdy samochodem były nie za ciekawe i odpuściliśmy sobie , tak więc nigdy tam nie byłem , kiedyś trzeba nadrobic te zaległości :?

A Tobie ten ośrodek przypadł do gustu ?
Wart jest np. tygodniowego pobytu ?
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 05.01.2010 09:46

niedaleko Ciebie to bywalismy w Wisła Malinka - jak na moj gust to daje rade

tez mamy dylemat gdzie w tym roku na kilka dni wyskoczyc. bedzie to pewnie wlasnie beskid albo oczywiscie okolice Taterek, kiedys w fajnej wiosce Murzasichle bylismy, stoki lagodne, akurat dla nieca 4 letniej coreczki na sanki :D
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 05.01.2010 13:05

armar napisał(a):A Tobie ten ośrodek przypadł do gustu ?
Wart jest np. tygodniowego pobytu ?

Tak! Jak najbardziej mogę polecić. Wiadomo że to nie Alpy ale warunki na poziomie europejskim. Niestety ze względu na niedobór śniegu czynna była tylko jedna trasa więc nie sprawdziłem całego ośrodka.
Muszę jednak przyznać że ta jedyna trasa jak na sztuczne naśnieżanie była bardzo dobrze przygotowana. Wyciąg krzesełkowy (4 osobowy) z podgrzewaną kanapą. Dosyć szybko się przemieszczał ku górze. Brakowało mi tylko zamykanej od góry pokrywy.
U podnóża stoku znajduje się restauracja (w porze obiadowej nieco tłoczno), bar, WC i baseny termalne. Kilkadziesiąt metrów za Meander Park Thermal znajdują się stare baseny termalne (cena niska - 4 euro).
Parkingi bezpłatne. Całkiem fajne miejsce.
armar
Cromaniak

Postnapisał(a) armar » 05.01.2010 13:59

Dzięki za informację :D
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 05.01.2010 15:48

Kevlar napisał(a):
Faktycznie śniegu nie było. Pojechałem za to do Vitanovej i tam można było poszusować na nartkach bo stoki całkiem nieźle naśnieżone zarówno w Vitanovej jak i Oravicach.

ten stary to jest kawaleczek dalej tak z 200-300m tez po lewej stronie?

Jesli tak to bylem tam z 2 miesiace temu :D

jak bylismy tam wczesniej chyba w 2005 roku to wmiejscu tego nowego bylo jedynie male parujace bajorko a w tym starym nawet nie bylo meskiej przebieralni. Czesi zbytnio wstydliwi nie sa i maja nawet baseny "bez plavek" ale Polacy ktorych tam wiekszosc mieli lekkie problemy :oops:

byliscie moze w tym nowym?
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 05.01.2010 15:50

Kevlar napisał(a): ... Kilkadziesiąt metrów za Meander Park Thermal znajdują się stare baseny termalne (cena niska - 4 euro).
Parkingi bezpłatne. Całkiem fajne miejsce.

dodam tylko ze placic mozna jedynie euro w gotowce

parking byl platny jak dobrze pamietam 1 euro bez limitu czasu podobnie jak stary basen platne ma jedynie wejscie i czasu nikt nie liczy :wink:
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 06.01.2010 04:50

Tak ten stary jest kawałek dalej po tej samej stronie.
Nowy ma więcej basenów ale wstęp droższy. Płacić można w euro lub pln. Ja miałem samochód na bezpłatnym parkingu pod wyciągiem.
jarekrk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jarekrk » 06.01.2010 08:58

a na nauke na snowboard gdzie polecacie? w sylwka byliśmy w Szczawnicy i tam pierwsze korki stawiałem z dziewczyną:) oczywiście bardzo nam sie spodobało i już w 1szy wolny weekend w styczniu jedziemy gdzieś, myślimy między białką a bukowiną:)

tylko aby stopień był w miarę łatwy:) tak jak na Palenicy ta Szafranówka:)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 12:00

Witam!

W Wiśle pięknie sypie. Nocą armatki pracują pełną parą. Warunki bardzo dobre.

Na stokach (Cieńków, Nowa Osada) mało ludzi, połowa to Białorusini, którzy okupują Gołębiewskiego.
Możnaby się zajeździć... niestety urlopu brak.

Pozdrawiam
Interseal M.
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 06.01.2010 12:31

jarekrk napisał(a):a na nauke na snowboard gdzie polecacie? w sylwka byliśmy w Szczawnicy i tam pierwsze korki stawiałem z dziewczyną:) oczywiście bardzo nam sie spodobało i już w 1szy wolny weekend w styczniu jedziemy gdzieś, myślimy między białką a bukowiną:)

Białka - na Kotelnicy (wyciąg nr.11 i te obok) - płasko i długo, ale ludzi prawdopodobnie będzie masa.. jak zawsze tam..
a w Bukowinie, to zależy gdzie...
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 06.01.2010 18:55

mutiaq napisał(a):
jarekrk napisał(a):a na nauke na snowboard gdzie polecacie? w sylwka byliśmy w Szczawnicy i tam pierwsze korki stawiałem z dziewczyną:) oczywiście bardzo nam sie spodobało i już w 1szy wolny weekend w styczniu jedziemy gdzieś, myślimy między białką a bukowiną:)

Białka - na Kotelnicy (wyciąg nr.11 i te obok) - płasko i długo, ale ludzi prawdopodobnie będzie masa.. jak zawsze tam..
a w Bukowinie, to zależy gdzie...

W Bukowinie polecam Ci niektóre wyciągi zlokalizowane na stronie
http://bukowina-tatrzanska.com/wyciagi.htm
Nieco później, ale również i w tym sezonie polecam Ci wyciąg "Baca" tuż przy karczmie Szymkówka o długości 650 m, nawet pomimo, że jest to również orczyk. Stok z początku jest bardzo łagodny, nieco później bardziej stromy, ale myślę, że nawet i teraz całkiem nieźle byś sobie na nim poradził. Jest całkowicie oświetlony. Ogromną zaletą jest fakt, że nie ma tam prawie żadnych kolejek i bardzo przystępne ceny. Na górze nieomal tuż przy wyciągu jedna z najlepszych karczm na Podhalu, a nawet w Polsce. Mix Grill - wyśmienity zestaw mięs, ziemniaków opiekanych z serem, frytkami. Ponadto oscypki z żurawinami, kiełbaski z jagnięciny, pstrąg w czerwonym winie, borowiki w śmietanie, wspaniałe żeberka, czy naleśniki z bryndzą, na deser szarlotka... Cóż przyjemne z pożytecznym... :lol: :lol: :lol:
Do tego przepiękna, urocza panorama na Tatry, całkowita rekompensata... :papa:
Wierzę, że dasz radę... Jeśli nie środkiem, to spokojnie bokiem. Powodzenia...:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone