Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.03.2010 23:59

majeczka napisał(a):(...)udało mi się w tym roku być i w Zakopanem i w alpejskim kurorcie. Ceny są porównywalne, jednak warunki i cała infrastruktura już niekoniecznie... :papa:

Może mini porównanie(PL-ALP)-mini relacyjka coś... a'la Maslinki, z opisem, fotkami :)
Pozdrówka! :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.03.2010 07:59

majeczka napisał(a):
piotrulex napisał(a):Zakopane - uswiadomilem sobie ze na Nosalu jeszcze nie smigalem. Wypozyczylismy wiec sobie narty i 25-go popoludniu pomeczylem sie nieco. Stok jak na Polskie warunki dosc stromy i waski, zwlaszcza w gornej czesci. Stok nieratrakowany moim zdaniem, spore muldy, spore ilosci brejowatego sniegu. Po sporej przerwie i w nieodpowiednim stroju zbyt pewnie sie tam nie czulem ...

Na Szymoszkowej z kolei mnóstwo ludzi...
Stąd też wiadomo dlaczego wolimy zjeżdżać w Białce na Kotelnicy czy Bani, w Bukowinie Tatrzańskiej, czy w Małym Cichym, nieopodal Murzasichla.
Podobno jednak Zakopane narzekało na totalny brak turystów w tym sezonie... :wink: :papa:

Tak, ludzi w sumie bylo malusio

W Murzasichle stawialismy swoje pierwsze kroki na nartach - mamy sentyment do tej miejscowosci :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.03.2010 22:12

mutiaq napisał(a):
majeczka napisał(a):(...)udało mi się w tym roku być i w Zakopanem i w alpejskim kurorcie. Ceny są porównywalne, jednak warunki i cała infrastruktura już niekoniecznie... :papa:

Może mini porównanie(PL-ALP)-mini relacyjka coś... a'la Maslinki, z opisem, fotkami :)
Pozdrówka! :)

Może w najbliższy weekend? Postaram się porównać Zakopane, ewentualnie Szklarską do Livigno, ale niestety to jest mniej więcej "dzień do nocy"... :cry: :cry: :cry: :papa:
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 05.03.2010 09:23

Dzisiaj w Onecie pojawił się ranking najlepszych ośrodków narciarskich wg internautów

Ranking

Wyniki są dosyć ciekawe

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.03.2010 09:24 przez marcin10, łącznie edytowano 1 raz
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 05.03.2010 09:24

mój chłopak jest góral z sudet i ostatnio tylko tam jezdze :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 09:34

marcin10 napisał(a):Wyniki są dosyć ciekawe

Nie zmieścił się nikt z Beskidu Śląskiego.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 05.03.2010 09:38

Interseal napisał(a):
marcin10 napisał(a):Wyniki są dosyć ciekawe

Nie zmieścił się nikt z Beskidu Śląskiego.

Właśnie to mnie zastanawia :?:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.03.2010 15:21

Wczoraj byliśmy w Wiśle na Soszowie :D

Ale zanim opiszę wczorajsze "nartowanie", muszę jeszcze nadrobić zaległości i pokazać Wam ostatni z tatrzańskich ośrodków, które odwiedziliśmy, a mianowicie stację narciarską Hawrań w Jurgowie.

28.02.2010 - niedziela JURGÓW

Zdecydowanie najpiękniejsze górskie widoki - na słowackie Tatry Bielskie.

A oto schemat tras zjazdowych:

Obrazek

Korzystaliśmy tylko z czteroosobowej kanapy. Brak kolejek! :D
Trasy niestety nie były zbyt dobrze przygotowane. W górnej części (bardzo łagodnej) - w porządku, bo skoro nikt tam nie szusował, tylko się "ślizgał", to trudno było stok zniszczyć. Natomiast od połowy tras czerwonych i niebieskiej dużo muld i nierówności.

Pogoda udała nam się nadzwyczajnie :D Zresztą zobaczcie sami.

Widoki z kanapy:

Obrazek

Obrazek

I już na Górkowym Szczycie (bo tak się nazywa ta góra :D):

Obrazek

Najwyższy szczyt - Hawrań - 2152 m.n.p.m. (ten w środku):

Obrazek

Teraz mogliśmy go podziwiać "z bliska", wcześniej "z daleka" - z okien naszego pokoju w Bukowinie :)

Patrząc na to zdjęcie, można by pomyśleć, że to jakiś alpejski ośrodek:

Obrazek

Może im wyślę tę fotkę do folderu reklamowego :wink:

Szczęśliwa Maslinka na nartach :D:

Obrazek

Na zdjęciu widać baaardzo łagodny początek trasy.

A tutaj końcówka czerwonej trasy nr 3:

Obrazek

Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne :D Ośrodek narciarski z prawdziwego zdarzenia! I do tego jeszcze bajeczne widoki :D Chociaż jest jeden minus - brak zaplecza gastronomicznego. Ze dwie knajpki i będzie super!

:papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:02 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.03.2010 16:13

Dokładnie!
Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś!
Widoki też mieliśmy piękne, jak byliśmy tam jakiś czas temu.
Było trochę zamglone, ale taka aura dodawała górom tajemniczości i szczyptę grozy ;)
Z tą gastronomią to całkiem kiepsko, chociaż jest jedna "budka" z fast foodem, piwem, kawą itp, ale trzeba się przespacerować w stronę "polską".
Nawet chyba na ostatnim zdjęciu ją widać... po lewej w oddali**(patrz niżej :P).
A jeśli to nie to, to właśnie mniej więcej tam gdzieś się znajduje ;)
Ogólnie, to jest tam jak dla mnie bardzo w porządku :D
Pozdrówka. :)

edit:
Już wszystko wiem ;)
Tu jest zdjęcie tych gastronomików przy wyciągu:
(foto z google earth)
Obrazek
Tylko że znajdują się one przy pierwszym od lewej (wg. mapy w poście Maslinki) orczyku.-widać go na zdjęciu które wklejam.
A ta budka** to kasa do orczyka.
No.
Namiszałam jak zwykle :lol: :lol:
Na google earth jest trochę zdjęć stamtąd.
Pozdrówka2!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 19:12

mutiaq napisał(a):Dokładnie!
Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś!
Widoki też mieliśmy piękne, jak byliśmy tam jakiś czas temu.
Było trochę zamglone, ale taka aura dodawała górom tajemniczości i szczyptę grozy ;)
Z tą gastronomią to całkiem kiepsko, chociaż jest jedna "budka" z fast foodem, piwem, kawą itp, ale trzeba się przespacerować w stronę "polską".
Nawet chyba na ostatnim zdjęciu ją widać... po lewej w oddali**(patrz niżej :P).
A jeśli to nie to, to właśnie mniej więcej tam gdzieś się znajduje ;)
Ogólnie, to jest tam jak dla mnie bardzo w porządku :D
Pozdrówka. :)

edit:
Już wszystko wiem ;)
Tu jest zdjęcie tych gastronomików przy wyciągu:
(foto z google earth)
Obrazek
Tylko że znajdują się one przy pierwszym od lewej (wg. mapy w poście Maslinki) orczyku.-widać go na zdjęciu które wklejam.
A ta budka** to kasa do orczyka.
No.
Namiszałam jak zwykle :lol: :lol:
Na google earth jest trochę zdjęć stamtąd.
Pozdrówka2!

Jurgów jest ok tylko ma jeden minus. Od parkingu na górę wyjeżdża orczyk. Aby dostać się do krzesełka trzeba zrobić sobie spacerek jakieś 300m co w butach narciarskich jest mało wygodne. Tak więc aby tego uniknąć trzeba wyjechać do góry orczykiem i dopiero zjechać pod krzesło. Gorzej jak ktoś nie umie lub nie lubi orczyków musi zapitalać w butach narciarskich.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.03.2010 19:21

Wystarczy, że zaparkujesz na parkingu przed "krzesełkiem" i przejdziesz przez drogę....
Nie widzę problemu :)
Nikt Ci nie każe parkować pod orczykiem i ...faktycznie... drzeć kawałek..
Pozdrówki! :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 19:38

mutiaq napisał(a):Wystarczy, że zaparkujesz na parkingu przed "krzesełkiem" i przejdziesz przez drogę....
Ty wiesz, że nigdy nie zauważyłem parkingu przy krzesełku? :oops:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.03.2010 20:03

Serce w pasy napisał(a):
mutiaq napisał(a):Wystarczy, że zaparkujesz na parkingu przed "krzesełkiem" i przejdziesz przez drogę....
Ty wiesz, że nigdy nie zauważyłem parkingu przy krzesełku? :oops:

Jest, jest :D Nam właśnie udało się zaparkować dokładnie naprzeciw wejścia na krzesło. Przechodziło się przez "dziurę" w siatce, specjalnie przygotowaną dla parkujących na dole, "pod szałasami" :)

Mutiaq, knajpki żadnej nie widziałam, bo kręciliśmy się tylko w okolicach wyciągu kanapowego. Ale czytałam na skiforum, jak ludzie narzekali, że jest jeden mały bar, czyli zdecydowanie za mało.

Pozdrówki!
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.03.2010 20:28

Serce w pasy napisał(a):Ty wiesz, że nigdy nie zauważyłem parkingu przy krzesełku?

No jest tam, dokładnie na przeciwko kasy "krzesełkowej", tylko trzeba przejść przez drogę.
Maslinka napisał(a):Mutiaq, knajpki żadnej nie widziałam, bo kręciliśmy się tylko w okolicach wyciągu kanapowego. Ale czytałam na skiforum, jak ludzie narzekali, że jest jeden mały bar, czyli zdecydowanie za mało.

Knajpa (- ten mały bar) jest jedna,
właśnie na tym zdjęciu które wkleiłam, nie w tym strzelistym budynku,
(tam są chyba wc i pewnie jakaś wypożyczalnia), tylko za parasolkami, po lewej stronie.
W środku faktycznie mało miejsca, to jest coś takiego jak w Białce- koło tego największego 6os. krzesła
- takie okrągłe "ufo" (;)) i jest tam może z 5 - 6 stolików, więc nieciekawie.
Natomiast na zewnątrz są jeszcze dosyć duże stoły z ławkami, - na zdjęciu - z żywca....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.03.2010 22:12

06.03.2010 - sobota: SOSZÓW

Ponieważ zima powróciła w górach (i fajnie by było, gdyby tylko tam została :wink:), wybraliśmy się na pierwszy marcowy wyjazd narciarski :D

Pierwsze wrażenie - trochę negatywne, bo mnóstwo ludzi (tego się spodziewaliśmy!), płatny parking (też się spodziewaliśmy) i z 600 metrów podchodzenia stromo pod górę z parkingu (tego już się nie spodziewaliśmy!). Ale jak już zdyszana dotarłam pod kasy (na nartach wcale nie poprawia się kondycja :wink: a podchodzenie w butach narciarskich to mordęga), było tylko lepiej...

Wykupiliśmy 5-godzinny karnet za 60 zł (marcowa promocja!) i zajęliśmy miejsce w szybko przesuwającej się kolejce. Mimo sporej ilości ludzi wsiadanie na kanapę sprawnie szło.

Pora na mapę stoku:

Obrazek

Jak widać, trasy są konkretne, jedne z najdłuższych w Beskidach. Najczęściej korzystaliśmy z kanapy (H0), a potem podwójnego orczyka (H1). Zjeżdżaliśmy albo niebieską trasą nr 3, albo niebiesko-czerwoną "dwójką" lub też trasą nr 2, a potem nr 1. Nie odważyliśmy się nawet spróbować swoich sił na krótkim czarnym fragmencie, bo trochę nas odstraszał... Może i szkoda, bo ponoć wcale nie jest tak trudno.

Trasy przygotowane nieźle, ale bez rewelacji. Fajne było to, że cały czas działały armatki. Kto śnieży, ten ma :D

Tradycyjnie, parę zdjęć.

Widoki z kanapy:

Obrazek

Fragment czerwonej trasy nr 1:

Obrazek

Górna część niebieskiej "trójki":

Obrazek

Środkowa część tejże trasy z widokiem na nieco zamglone Beskidy:

Obrazek

Sam dół trasy nr 1:
Obrazek

"Stacja przesiadkowa", pomiędzy kanapami a podwójnym orczykiem:

Obrazek

Na koniec drzewo, które sprawiło, że się zatrzymałam :D:

Obrazek

Wyjazd bardzo udany :D Super warunki, prawdziwa zima i jak to się ładnie mówi "raj dla miłośników białego szaleństwa" :D Spory wybór różnorodnych tras, co sprawia, że nie można się nudzić! Fajna knajpka na górze - Lepiarzówka (niestety drogo!). Ogólnie infrastruktura bardzo dobra. Mieliśmy tylko pecha, że "umieścili" nas na dolnym parkingu, z którego mieliśmy najdalej. (Górny był już zajęty. Trzeba było przyjechać albo wcześniej, albo później).

Myślę, że za tydzień ciąg dalszy naszego marcowego "nartowania". Oby zima (w górach!) nie odpuściła :D

Pozdrówki :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:04 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone