Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.03.2010 12:29

Leszek Skupin napisał(a):Masz na myśli Czarną Górę koło Stronia Śląskiego :?: Fakt czadowa góra a i skala trudności od oślej łączki, bo tego nawet zieloną trasą nie można nazwać, po czarną extremalną trasę dla hard core'ów ;) Skakałem tam kiedyś po muldach na wysokość a raczej na głębokość "chłopa", ale to było jakieś 8 lat temu ;)

Blisko Stronia i blisko Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie

Obrazek
Obrazek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.03.2010 13:02

w najblizsza niedziele moze uda nam sie byc w Wisle lub okolicy. oby jeszcze sniegu sporo bylo :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.03.2010 13:23

Ja mówię o tej Czarnej Górze
http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&miejscowosc_id=3
http://www.skionline.pl/stacje/mapa.php?id_stacji=3

Bo widzę, że jest jeszcze jedna... gdzie nie byłem ;)

http://www.koziniec-ski.pl/

Koziniec to ulokowana w miejscowości Czarna Góra w sąsiedztwie Białki i Zakopanego (15 km do centrum) - stacja narciarska.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.03.2010 19:34

14.03.2010 - Istebna Ośrodek Zagroń

Wczoraj, korzystając z pełni zimy w połowie marca, pojechaliśmy tam, gdzie temperatura jest zawsze o 2 stopnie niższa niż np. w Wiśle czy Ustroniu, czyli do Istebnej :D

Już pisałam o tym, że Kubalonka jest taką naturalną granicą, za którą zwykle jest bardziej zimowo. Sprawdziło się i tym razem. W Ustroniu padał śnieg z deszczem i było bardzo ponuro, ale w Istebnej - białe drogi i prawdziwie zimowe, bajkowe krajobrazy, z czapami śniegu na drzewach :)

Na początek, tradycyjnie, mapa stoku:

Obrazek

Wyciąg jest niestety tylko jeden - krótka (800 metrów) czteroosobowa kanapa. Na początku (koło południa) tworzyły się kolejki:

Obrazek

Czas oczekiwania - około 7 minut. Potem było już mniej narciarzy.

Plusem tego ośrodka są ceny. Karnety czterogodzinne (opcje: od 9:00 do 13:00; od 13:00 do 17:00 i od 17:00 do 21:00) kosztują 35 zł. Pierwsza tura oczywiście najpopularniejsza, my wybraliśmy tę drugą. Karnety godzinne kosztują 18 zł, więc nie są opłacalne, podobnie jak punktowe.

Minusów jest więcej... Przede wszystkim tylko jeden stok, dwie trasy (na mapce wymyślili niby pięć, ale tak naprawdę jedna jest po lewej, a druga po prawej stronie wyciągu i tyle!). Przyznam szczerze, że trochę się nudziłam. W porównaniu z Soszowem - nuuuda! I zbyt płasko. Może i fajny stok dla początkujących... chociaż trochę przeszkadzałoby im z pewnością wchodzenie na kanapy. Nie wiadomo dlaczego nie ma taśmy, na którą się wchodzi i przesuwa w oczekiwaniu na krzesła. Bramki wpuszczają z górki na wyślizgany śnieg, co oczywiście kończy się tak, że narciarze leżą, a wyciąg ciągle jest zatrzymywany. Paranoja jakaś! Pierwszy wyciąg kanapowy bez taśmy, jaki widziałam.

Trochę zdjęć z krzesła.
Dolna część stoku:

Obrazek

Środkowa jego część:

Obrazek

I górna:

Obrazek

Zimowa aura dopisała aż za bardzo, bo prawie przez trzy godziny padał gęsty i mokry śnieg, co znacznie utrudniało jazdę i bardzo nas zmoczyło. Do tego w górnym odcinku wyciągu strasznie wiało, więc dodatkowo marzliśmy na kanapach.

Trzeba było sobie robić przerwy - a to na herbatkę w samochodzie, a to na kiełbaskę i grzane piwo w barze (spora kolejka!).

Na koniec trochę ponury widok z góry :wink::

Obrazek

Jakoś te fotki z naszego małego kompakcika kiepskie wychodzą na śniegu, aparat wariuje od nadmiaru bieli. A z Cro takie ładne :D

Za tydzień chyba odpuścimy, bo mamy zajęty weekend. A za dwa tygodnie to się okaże, czy będzie jeszcze po czym jeździć...

Pozdrowienia dla narciarzy :)
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:06 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2010 13:41

Witam!

Zrobiłem to zdjęcie z mostu w Wiśle Obłaźcu jadąc dziś rano do pracy. Może nie jest już ze mną najlepiej, jednak ten kształt (z może nieco zarośniętą Istrią :wink: ) prześladuje mnie cały zimowy sezon.

Obrazek

Zdjęcie przedstawia trasy narciarskie Stacji narciarskiej "Soszów" w Wiśle.

Agnieszka musiała odcisnąć tam silnie swoje cromaniackie piętno, gdyż ja tam cały czas widzę kształt Chorwacji :mrgreen:

Pozdrawiam niedobitków na stokach!
Interseal
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2010 20:31

Interseal napisał(a):
Agnieszka musiała odcisnąć tam silnie swoje cromaniackie piętno, gdyż ja tam cały czas widzę kształt Chorwacji :mrgreen:

Dobre! :lol:
Dzięki, Mariusz, poprawiłeś mi humor po wyjątkowo podłym dniu w pracy. Dopiero teraz wróciłam do domu z potężnym bólem głowy (i ssaniem w żołądku, bo nie miałam czasu, żeby zjeść), a tu taka miła niespodzianka :D

W sobotę spróbujemy jeszcze poszusować, i to chyba na Soszowie :)

Pozdrawiam serdecznie.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.03.2010 21:20

maslinka napisał(a):Dzięki, Mariusz, poprawiłeś mi humor po wyjątkowo podłym dniu w pracy.

Agnieszko więcej wiosennego optymizmu... Może humor Ci również poprawi kilka fotek z Livigno, o które wcześniej prosiłaś?
Podaj mi swojego emaila.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2010 21:38

majeczka napisał(a):
maslinka napisał(a):Dzięki, Mariusz, poprawiłeś mi humor po wyjątkowo podłym dniu w pracy.

Agnieszko więcej wiosennego optymizmu... Może humor Ci również poprawi kilka fotek z Livigno, o które wcześniej prosiłaś?
Podaj mi swojego emaila.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Bardzo chętnie popatrzę na słońce i śnieg :) Prośba o fotki już poszła na Twojego maila :)

:papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.03.2010 23:18

maslinka napisał(a):Bardzo chętnie popatrzę na słońce i śnieg :) Prośba o fotki już poszła na Twojego maila :)

Zimowe zdjęcia właśnie wysłałam. :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2010 19:51

Wszyscy się cieszą wiosną... Ale Maslinka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, jeśli chodzi o wyjazdy narciarskie :wink:

Dzisiaj ponownie byliśmy na Soszowie :D

Prognozy przewidywały deszcz. My im nie uwierzyliśmy i mieliśmy rację, bo w Wiśle trochę chmurek, trochę słońca, ale deszczu ani śladu.
Kupiliśmy trzygodzinny karnet, od 13:00 do 16:00 za 40 zł (promocja podobno).

Czekamy przed bramkami na godzinę 13:00 i jaaaazda :D:

Obrazek

Warunki całkiem, całkiem jak na koniec marca:

Obrazek

Napisali, że dobre... i bardzo nie mijali się z prawdą :wink: Pewnie rano było lepiej. W czasie naszego zjeżdżania pojawiło się troszeczkę małych kamulców, ale do ominięcia.

Widoki piękne i już wiosenne:

Obrazek

Za mną widać stok Nowej Osady (też jeszcze czynny!)

Fragment niebieskiej trasy nr 3:

Obrazek

Widać, że tylko na nartostradzie jest zima :)

Grę zima - wiosna można obserwować, wjeżdżając kanapą:

Obrazek

Oglądając się za siebie, widzimy już tylko wiosnę:
Obrazek

Nasz ostatni zjazd, na czerwonej trasie nr 1:

Obrazek

Skończyliśmy jeździć o 16:00, równo z zamknięciem wyciągów. Na trasy wyjechały ratraki. Dbają o swoje resztki śniegu, chociaż tych resztek jest jeszcze całkiem sporo, bo 60 cm (tak przynajmniej twierdzą na stronie).

Wyjazd baaardzo udany :) Chociaż takie wiosenne nartowanie różni się trochę od zimowego :wink: Śnieg już nie taki, jaki powinien być. Mimo wszystko bardzo przyjemnie się jeździło, zwłaszcza, że zupełnie nie było kolejek, parking za free i widzieliśmy sarenkę przebiegającą w poprzek stoku :D Poza tym pierwszy raz odważyłam się pojechać czarną trasą. (Mariusz, miałeś rację z tym "chłytem marketingowym", nic strasznego.) No i pierwszy raz można było jeździć bez czapki i sprawiało to przyjemność :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich narciarzy :)

P.S. To jeszcze nie koniec w tym sezonie :D :D :D
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 27.03.2010 20:49

Interseal napisał(a):...Zrobiłem to zdjęcie z mostu w Wiśle Obłaźcu jadąc dziś rano do pracy. Może nie jest już ze mną najlepiej, jednak ten kształt (z może nieco zarośniętą Istrią :wink: ) prześladuje mnie cały zimowy sezon...

Wyraźnie widać, że u Ciebie Interseal ścierają się dwie pasje, letnia i zimowa... Nawet się przenikają. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2010 02:10

Maslinka jesteś niemożliwa:) Ja kończę sezon marcowym wyjazdem w austriackie Alpy, bo i tam na nizinach wiosna. Ale widzę, że i u nas da się jeździć wiosną, choć jak zauważyłaś to jazda na "wiosennym" śniegu to juz nie to samo.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2010 20:34

Witam wszystkich narciarzy (i nie tylko narciarzy :))
Pozdrawiam serdecznie z czeskich Jesioników. Jutro rano ruszamy na stok :D

Będzie relacja na żywo, bo niespodziewanie w pensjonacie mamy wi-fi :D
(W nocy ma padać śnieg :D :D :D)

mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 01.04.2010 21:59

maslinka napisał(a):Witam wszystkich narciarzy (i nie tylko narciarzy :))

Dzisiaj pierwszy kwietnia, prima aprilis, weź mi tu nie gadaj, że na narty pojechałaś :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2010 22:21

mutiaq napisał(a):
maslinka napisał(a):Witam wszystkich narciarzy (i nie tylko narciarzy :))

Dzisiaj pierwszy kwietnia, prima aprilis, weź mi tu nie gadaj, że na narty pojechałaś :P

Jak nie pójdę spać, to napiszę to samo za 40 minut :P Ale chyba pójdę, więc musisz poczekać trochę dłużej :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone