Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 02.04.2010 07:09

maslinka napisał(a):Witam wszystkich narciarzy (i nie tylko narciarzy :))
Pozdrawiam serdecznie z czeskich Jesioników. Jutro rano ruszamy na stok :D

Tak jak kiedyś nie dało się Was wyciągnąć na deski (bo my nie jeździmy :twisted: ), tak teraz widzę, nadrabiacie zaległości ;)
Szerokich tras i bez kamulców :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 02.04.2010 08:43

Roksa_ napisał(a):
maslinka napisał(a):Witam wszystkich narciarzy (i nie tylko narciarzy :))
Pozdrawiam serdecznie z czeskich Jesioników. Jutro rano ruszamy na stok :D

Tak jak kiedyś nie dało się Was wyciągnąć na deski (bo my nie jeździmy :twisted: ), tak teraz widzę, nadrabiacie zaległości ;)
Szerokich tras i bez kamulców :)

Dzięki :D

Podstawa to było przekonać mojego męża, a on potrafi być uparty :wink: A teraz mam wrażenie, że cieszy go to jeszcze bardziej niż mnie.

Dobra, teraz bez primaaprilisowej ściemy, bo już 2. kwietnia: naprawdę jesteśmy w Jesionikach, naprawdę właśnie ruszamy na stok i naprawdę teraz sypie śnieg :D :D :D

:papa:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 02.04.2010 08:55

Pozdrówcie ode mnie Jesionki :D
A zamiast wielkanocnego koszyczka jaki mieliście ze sobą rok temu, tym razem zabierzcie bombki i przystrojcie nimi w lesie jakąś choinkę :lol:

Wesołych Świąt, Agnieszko! I miłego szusowania :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 02.04.2010 17:19

Danusiu, Jesioniki pozdrowione! Wiem, że masz do nich sentyment :)

Niestety bombek nie mamy... Wzięliśmy "tradycyjnie" (w naszym przypadku raczej nie można mówić o tradycyjnym spędzaniu Wielkanocy :wink:) koszyczek, tylko będzie problem z poświęceniem pokarmów. W kościele w Jeseniku (gdzie mieszkamy) nie święcą. Zawsze można podjechać do Głuchołazów (tylko 20 km!), ale już tak się wczułam w "czeskie klimaty" :), że nie chce mi się, nawet na chwilę, wracać do kraju.
(Czeskie klimaty są super! Wczoraj byliśmy w fajnej piwiarni. Czysty folklor :lol:)

Danusiu, życzę Tobie i Twojej rodzinie dużo miłości i radości. Wesołego jajka :D

P.S. Zgrywam zdjęcia i zaraz chyba coś wrzucę, bo czuję się tutaj nawet bardziej uzależniona od cro.pli niż w domu :wink: :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 02.04.2010 18:07

To właściwie wątek o nartach w Polsce, ale do kraju z Jesioników niedaleko, więc wklejam tutaj, skoro już zaczęłam :wink:

2.04.2010 - Premyslov

Pierwotnie w planach była Ramzova, ale po sezonie jeździ tylko w weekendy. Wybór padł więc na stację narciarską Premyslov. Jest tam czteroosobowa kanapa i 2 trasy: niebieska (1250 m) i czerwono-czarna (750 m):

Obrazek

Jechaliśmy przez Cervonohorske Sedlo. Piękna zima:

Obrazek

Na Sedlu (czyli na przełęczy) termometr pokazał:

Obrazek

8O

Warunki narciarskie w Premyslovie całkiem, całkiem. Niebieska trasa wyratrakowana. Wygląda tak:

Obrazek

A właściwie to ja tak wyglądam, jak mrużę oczy od słońca :wink: Ale jest dowód, że tam byłam. Szkoda, że na zdjęciach nie ma daty, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że w kwietniu w Jesionikach da się pojeździć na nartach :)

Ciąg dalszy niebieskiej trasy:

Obrazek

A oto i trasa czerwono-czarna widziana z wyciągu:

Obrazek

i z trasy :wink::

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżało się nią ciężko. Nie tylko dlatego, że stromo, ale głównie dlatego, że baaardzo nierówno.

Za to na niebieskiej (to taka niebieska w kierunku czerwonej była, moim zdaniem) fajnie się szusowało przez większość czasu (pod lasem był nawet "sztruksik"), tylko na dole rozmiękczony śnieg i wszystko zaczynało płynąć.

Generalnie wyjazd bardzo udany :) Cały dzień śnieg, na zmianę ze słońcem. Mam nadzieję, że jutro uda się z Ramzovą, a tam jest ponad trzykilometrowa trasa :)

Kończę i lecę chłonąć "czeskie klimaty" przy jakimś piwku :)

Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:09 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 03.04.2010 19:38

Nie wiem, czy ktoś czyta moje "wypociny", ale zaryzykuję :wink: :wink:

Chcę się z Wami podzielić pięknymi widokami, które dane mi było dzisiaj oglądać. Myślę, że warto rzucić okiem, a w następnym sezonie to już koniecznie trzeba się wybrać do Ramzovej.

I to raczej w sezonie, bo stacja ma duży potencjał, którego nie mogliśmy w pełni wykorzystać...

Ale do rzeczy! Dwa wyciągi krzesełkowe. Do połowy (Ramzova - Černava) czteroosobowa kanapa. W górnej części (Černava - Šerak) jednoosobowe (!) krzesełko. Wyjeżdża się pod szczyt Šeráka, który liczy sobie 1351 m. n.p.m. A potem sama przyjemność, czyli 3260 metrów w dół :D :D :D No to jest jazda!

Mapa stoku:

Obrazek

Co prawda na początku z problemami, bo nie chcieli nas wpuścić na górne pojedyncze krzesełko, mówiąc, że wyciąg, owszem chodzi, ale dla pieszych, bo warunków do zjazdów nie ma. Ale po jakichś 15 minutach zmienili zdanie.

Na górze był cudowny "sztruksik", jakiego już dawno nie widziałam :) Ale krzesełko z tych "przedpotopowych". Trochę się bałam, że się rozleci, jak mijałam podpory. No i utrudnieniem był fakt, że trzeba było trzymać narty na kolanach, bo przy wchodzeniu na wyciąg nie było już wcale śniegu...

Mąż dzielnie dzierżył dwie pary nart, ja dwie pary kijków. I dzięki temu udało mi się focić podczas jazdy. I całe szczęście, bo krzesełko jechało 20 minut 8O i gdyby nie robienie zdjęć, chyba bym się zanudziła :wink:

A oto i efekt mojej "pracy":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, niektórzy woleli podchodzić :wink:

Fotki trochę przekrzywione, bo robione z "duszą na ramieniu". Strasznie się bałam, że wypuszczę aparat z ręki. Krzesełko dostarczało sporo adrenaliny :wink:

A to szczęśliwa Maslinka na stoku :D:

Obrazek

Dolna część stoku (Ktoś na narciarskim forum napisał, że przypomina Czantorię. Nie wiem, nie byłam) widziana z kanapy:

Obrazek

i z trasy:

Obrazek

Wyjazd był bajkowy :D Widoki rekompensowały szybko topniejący śnieg w dolnej części trasy. Ale w końcu to już kwiecień! Cały czas o tym pamiętaliśmy i dlatego nie marudziliśmy :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich narciarzy i nie-narciarzy i życzę wesołych Świąt :)

P.S. Święconka jest, i w dodatku poświęcona, co prawda "własnym sumptem", ale zawsze :wink:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:11 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
nomad
Cromaniak

Postnapisał(a) nomad » 04.04.2010 11:43

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy ktoś czyta moje "wypociny", ale zaryzykuję :wink: :wink:

Witaj maslinka :).

Skąd rozterki autorki tematu z taką oglądalnością.
Mało jest relacji pisanych ''na żywo'' z taką dbałością o fanów zimowych sportów.

Stworzyłaś wiele własnych rekomendowanych miejsc (z praktycznym testem tras i miejsc).

Fajnie czyta się ''wypociny'' jak wywołują uśmiech, że pożegnanie zimy można przesunąć aż do kwietnia.
Patrząc po warunkach panujących na stokach, wspaniale spędzony czas i święta.

Serdeczne podziękowania za świąteczne życzenia :).

Pozdrawiam :papa:.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.04.2010 11:56

Fajna czapka. Gagarin, pamiętam, miał podobną :wink:
(Ale Gagarin był brzydszy :D)

Ja też się zaliczam do fanów twych "wypocin".

maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 04.04.2010 14:06

Dzięki, Chłopaki :) że zaglądacie i czytacie. Zdaję sobie sprawę, że już po sezonie i większość nie myśli o nartach, tylko o wiośnie, a na naszym forum to o wakacjach w Cro :) Mimo to, jeśli komuś przydadzą się informacje, które tu zamieszczam, będzie mi bardzo miło. A jak się nawet nie przydadzą, to może sobie popatrzy na ładną zimę (myślę, że są tacy, co ją lubią :)) i też będzie fajnie.

weldon napisał(a):Fajna czapka. Gagarin, pamiętam, miał podobną :wink:

Dzięki :lol:

Pozdrawiam świątecznie :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.04.2010 15:14

maslinka napisał(a):... to może sobie popatrzy...

Ta wersja z patrzeniem, to jakby konkretnie z myślą o mnie stworzona :D

Cóż, wzrokowcem jestem :wink:

pzdr
nomad
Cromaniak

Postnapisał(a) nomad » 04.04.2010 19:51

:)

Doceniam wszystkie wartości zimowego przewodnika :).
I też podobają mi się oblicza zimy. :lol: :wink:.
Śnieg nie wszędzie stopniał, czym jestem wciąż zaskoczony :) :wink:.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2010 21:03

Witam

Jednoosobowe krzesło....podobnie sprawa ma się ze Zbyszkiem w Karpaczu, niedość że trzeba uważać, by się smarem z zawiasu ramienia zabezpieczającego nie upaćkać, to trzeba szukać rozrywek by nie zasnąć i koła nie objechać...

Trasa czerwona, a szczególnie jej długość działa na wyobraźnię.

Rzeczywiście, dolny odcinek podobny do Czantorii, brakuje tylko talerzyka z prawej strony. Tak mi się wydaję, że chodzi o ten dolny "wybieg" z lasu przy stacji (kształt).... ale patrząc parę postów wyżej, to o wiele za wiele mi się wydaje podczas obserwacji kształtów tras narciarskich :wink: .

Jazda po wiosennym śniegu ma swój urok i pełna jest niespodzianek.
Kiedyś w kwietniu szusowaliśmy na Skrzycznym. Pod koniec dnia postanowiliśmy wrócić w dół do Szczyrku najdłuższą, niebieską, zalesioną nartostradą.
Trochę się zdziwiliśmy, gdy na pełnej prędkości wyskoczyliśmy z lasu na brunatną trawę polany Hondraski. Śnieg od rana po prostu stopniał :)

Mnie tam zimy szkoda. W dodatku czuję, że to chyba Twój ostatni narciarski wypad tej wiosny. Żal podwójny.

Pozdrawiam.
Mariusz.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2010 21:23

Witaj, Mariuszu. Gdzieś Ty się podziewał, jak Cię nie było? :wink:
No niestety masz rację, to już na pewno mój ostatni wiosenny wyjazd narciarski :( Bardziej przedłużyć zimy chyba nie potrafię. I też jest mi jej żal, ale przyznam się, że w tym roku po raz pierwszy. Tak się w tym sezonie wciągnęłam w "nartowanie" :)

Jesteśmy już w Gliwicach. Czas wrócić do rzeczywistości. Ale jeszcze wkleję jakieś fotki i napiszę coś o dwóch narciarskich miejscach w Jesionikach, które odwiedziliśmy wczoraj i dzisiaj, a mianowicie o Karlovie i Pradziadzie. Tylko niestety na zdjęciach z Pradziada widać tylko mgłę i duuużo śniegu. Pojechaliśmy tam dzisiaj, bo było to jedyne miejsce w Jesionikach, gdzie dało się poszusować i gdzie zamiast deszczu padał śnieg. Szkoda mi tylko widoków, które normalnie się stamtąd roztaczają, a których dzisiaj nie mogliśmy zobaczyć.

Z tą wiosenną jazdą pełna niespodzianek masz stuprocentową rację. Jak byliśmy w Ramzovej, śnieg topniał w takim tempie, że pod koniec jeżdżenia musieliśmy wypinać narty pod koniec trasy i dochodzić do kanapy.

Pozdrawiam serdecznie miłośnika zimy :)
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 05.04.2010 22:51

Ja też jestem i czytam, nie miałam tylko czasu się odezwać ;)
Zazdroszczę tych kwietniowych nartowań..
Moje dwie dechy już w śnie letnim ;)
Byle do zimy :P
Teraz trzeba ABC przyszykować, chociaż pierwszy raz w życiu niestety jest możliwe, że nie pojedziemy nigdzie dalej...
Ew jakiś namiocik gdzieś niedaleko... :roll:
Pozdrawiam po-świątecznie :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 06.04.2010 17:25

mutiaq napisał(a):Ja też jestem i czytam, nie miałam tylko czasu się odezwać ;)
Zazdroszczę tych kwietniowych nartowań..
Moje dwie dechy już w śnie letnim ;)
Byle do zimy :P

Witaj, Mutiaq :) Nasze dechy też już przeszły w stan spoczynku :( Dłużej się nie da. Chociaż Soszów chwali się na stronie, że może jeszcze w ten weekend pojeżdżą :lol: My już jednak odpuszczamy te resztki śniegu.
W tym sezonie byliśmy na nartach 21 dni :!: (wliczając kilkudniowe i jednodniowe wyjazdy), więc całkiem sporo :)

Też już wyciągam ABC i powoli przenoszę się do wakacyjnych wątków :)

Pozdrówki :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone