ynka napisał(a):MWN napisał(a):Dzisiaj rozmawiałem z naszą gazdaricą, też jest zbulwersowana pewnymi rozwiązaniami ekonomicznymi i drożyzną. Twierdzi, że CRO kupuje mleko z Niemiec, bo jest tańsze. A Chorwaccy nie mogą sprzedać swojego. Myślę, że po prostu muszą się nauczyć taniej i wydajniej produkować, a nie liczyć że jakoś to będzie. A do tego twierdzi, że dostają jeszcze dotacje. Kasia mogłaby to potwierdzić - lub nie.
Myślę, że dopuszczenie konkurencji może ich drogo "kosztować". No i będą musieli ostro wziąć się do pracy, bo wytną ich inni; choćby obrotni Polacy. Dziś np. kawiarnia przy największej plaży w Orebicu - zamknięta. Wiele apartamentów zamkniętych - właściciele jeszcze nie dojechali. W PL ktoś taki już dawno wyleciałby z rynku. Tu (jestem w Orebicu) rynku nie ma.
Rozmawiałem także ze złotnikiem z Korculi - potwierdza moje obserwacje; podobnie jeśli chodzi o "nadmuchane" ceny nieruchomości: 3 razy droższe niż w PL i dwa razy droższe niż w Hiszpanii.
Racja, nauczą ich jak dodawać paszę zmodyfikowaną genetycznie![]()
Taniej to nie znaczy lepiej
Zgadzam się ynka.
Już mnie szlag trafia, jak czytam etykiety produktów, które kupuję
Ja nie wiem, że nie ma na to mocnych. Rozwój gospodarczy ważniejszy, niż zdrowie ludzkie

.png)

.png)
.png)
.png)