Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

co kosztuje tyle samo co w Polsce-jedzenie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 15.06.2013 06:49

ynka napisał(a):
MWN napisał(a):Dzisiaj rozmawiałem z naszą gazdaricą, też jest zbulwersowana pewnymi rozwiązaniami ekonomicznymi i drożyzną. Twierdzi, że CRO kupuje mleko z Niemiec, bo jest tańsze. A Chorwaccy nie mogą sprzedać swojego. Myślę, że po prostu muszą się nauczyć taniej i wydajniej produkować, a nie liczyć że jakoś to będzie. A do tego twierdzi, że dostają jeszcze dotacje. Kasia mogłaby to potwierdzić - lub nie.

Myślę, że dopuszczenie konkurencji może ich drogo "kosztować". No i będą musieli ostro wziąć się do pracy, bo wytną ich inni; choćby obrotni Polacy. Dziś np. kawiarnia przy największej plaży w Orebicu - zamknięta. Wiele apartamentów zamkniętych - właściciele jeszcze nie dojechali. W PL ktoś taki już dawno wyleciałby z rynku. Tu (jestem w Orebicu) rynku nie ma.

Rozmawiałem także ze złotnikiem z Korculi - potwierdza moje obserwacje; podobnie jeśli chodzi o "nadmuchane" ceny nieruchomości: 3 razy droższe niż w PL i dwa razy droższe niż w Hiszpanii.

Racja, nauczą ich jak dodawać paszę zmodyfikowaną genetycznie :(
Taniej to nie znaczy lepiej :x

Zgadzam się ynka.
Już mnie szlag trafia, jak czytam etykiety produktów, które kupuję :x
Ja nie wiem, że nie ma na to mocnych. Rozwój gospodarczy ważniejszy, niż zdrowie ludzkie :x
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 16.06.2013 07:58

MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.06.2013 08:09

Ja nie wiem, że nie ma na to mocnych. Rozwój gospodarczy ważniejszy, niż zdrowie ludzkie

Jest wręcz przeciwnie właściwy postęp jest dla ludzi i rozwój gospodarczy też. Prezentujesz poglądy Zielonych z lat '70 lub wręcz z czasów oświecenie XVIII wieku.

W myśl tej zasady powstało powiedzenie zielonych: my nie potrzebujemy elektrowni - my mamy prąd z gniazdka!
med_net
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) med_net » 16.06.2013 09:28

Ceny faktycznie sa wyzsze niz w Polsce i nawet jak sie patrzy na ceny w naszych kurortach. Wiem , bo na codzien mieszkam na wybrzezu.
W tym roku jak bylem w maju rozmawialem w Makarskiej z dwiema mlodymi adwokatkami - chorwatkami i pytaly sie mnie ,ile wy w tej Polsce zarabiacie , ze stac was tutaj przyjechac i wydawac tyle pieniedzy.
Zaskoczylo mnie to troszke ,bo myslalem ,ze polacy do rozrzutnych nie naleza a okazalo sie zupelnie inaczej. Opowiadaly mi ,ze Polacy jako jedni z nielicznych sporadycznie sie targuja , zawsze zostawiaja napiwki w restauracjach etc.
Dagulek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dagulek » 16.06.2013 13:32

Hej
Właśnie przeliczałam sobie ceny na własny użytek przed wyjazdem.
Weszłam na internetowy sklep Konzuma (bo tylko ten sklep będę mieć blisko siebie) i sprawdziłam niektóre produkty.
Przeliczałam wg. kursu 1 kuna = 0,64 zł.
Nie wiem czy w każdym Konzumie są one takie same, ale do ogólnej orientacji może się komuś przyda.

Mleko ok. 3,50 l
10 jajek „L” 9,90 zł
Mały jogurt owocowy150g. – ok. 1, 50 zł
Jogurt 0,5l – 4,48 zł
Jogurt naturalny 180g – 1,40 zł
Masło 250g. – 10,88 zł
Chorwacki chleb typu weka 500g. ok. 3,50 zł
Chleb, który wygląda jak chleb - okrągły 1,2 kg ok. 10 zł
Bagietka 300 g. ok. 4 zł
Chrupki kukurydziane Corn flakes Nestle 250g. ok 7 zł , te same 500g. – 12,15 zł
Kulki nesquik Nestle 250 g – ok. 11,50 zł te same 375 g. – 15,35 zł
Łódeczki czekoladowe do mleka marki Kozum 200g. – ok. 5,10 zł , 400g. – 10,23 zł
Mąka ok. 2,8 kg
Makaron ok. 4,50 za 0,5 kg
Makaron spaghetti 500 g. 3,20 zł
ryż 1 kg – ok. 4 do 5,12 zł (nie w woreczkach, sypki)
ryż 4 woreczki 500g 4,68 zł
ziemniaki młode ok. 4.5 zł/kg
Filet z indyka 1 kg - 44,15 zł
Piersi z kurczaka 1kg. – 24,96 zł
Chorwackie mortadele z różnościami od 30 zł/kg wzwyż
Szynka (wyglądająca jak nasza konserwowa) ok. 38 zł/kg
Szynka (na oko drobiowa, chyba z indyka bo nazwę google tłumaczy jako Turcja) 49 zł/kg
Piwo - eko pack (np. butelka plastik 2 – 2,5 l wychodzi wtedy ok. 2,5 do 3 zł za 0.5 l.)
Piwo puszkowe 0,5l ok. 4,50 zł
Chorwacka wódka 0.7 na promocji ok. 28 zł
Vodka trojka 1L Segestica 38 zł
rum chorwacki 1 l ok. 35 zł
luksusowa 0,7 37 zł
Chorwacka ice tea Jamnica 1,5 l ok. 5 zł
Nektar brzoskwiniowy 2l 8,98 zł
Woda niegazowana Jamnica 1,5l – 2,56 zł
Woda Jana 1,5 l – 3,20 zł
Najtaniej Voda Goda 6l – 6,49 zł
Pepsi-cola, Coca-cola 2l 6,40 zł
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 16.06.2013 13:52

Dagulek napisał(a):Hej
Właśnie przeliczałam sobie ceny na własny użytek przed wyjazdem.
Weszłam na internetowy sklep Konzuma (bo tylko ten sklep będę mieć blisko siebie) i sprawdziłam niektóre produkty.
Przeliczałam wg. kursu 1 kuna = 0,64 zł.
Nie wiem czy w każdym Konzumie są one takie same, ale do ogólnej orientacji może się komuś przyda.

Mleko ok. 3,50 l
10 jajek „L” 9,90 zł
Mały jogurt owocowy150g. – ok. 1, 50 zł
Jogurt 0,5l – 4,48 zł
Jogurt naturalny 180g – 1,40 zł
Masło 250g. – 10,88 zł
Chorwacki chleb typu weka 500g. ok. 3,50 zł
Chleb, który wygląda jak chleb - okrągły 1,2 kg ok. 10 zł
Bagietka 300 g. ok. 4 zł
Chrupki kukurydziane Corn flakes Nestle 250g. ok 7 zł , te same 500g. – 12,15 zł
Kulki nesquik Nestle 250 g – ok. 11,50 zł te same 375 g. – 15,35 zł
Łódeczki czekoladowe do mleka marki Kozum 200g. – ok. 5,10 zł , 400g. – 10,23 zł
Mąka ok. 2,8 kg
Makaron ok. 4,50 za 0,5 kg
Makaron spaghetti 500 g. 3,20 zł
ryż 1 kg – ok. 4 do 5,12 zł (nie w woreczkach, sypki)
ryż 4 woreczki 500g 4,68 zł
ziemniaki młode ok. 4.5 zł/kg
Filet z indyka 1 kg - 44,15 zł
Piersi z kurczaka 1kg. – 24,96 zł
Chorwackie mortadele z różnościami od 30 zł/kg wzwyż
Szynka (wyglądająca jak nasza konserwowa) ok. 38 zł/kg
Szynka (na oko drobiowa, chyba z indyka bo nazwę google tłumaczy jako Turcja) 49 zł/kg
Piwo - eko pack (np. butelka plastik 2 – 2,5 l wychodzi wtedy ok. 2,5 do 3 zł za 0.5 l.)
Piwo puszkowe 0,5l ok. 4,50 zł
Chorwacka wódka 0.7 na promocji ok. 28 zł
Vodka trojka 1L Segestica 38 zł
rum chorwacki 1 l ok. 35 zł
luksusowa 0,7 37 zł
Chorwacka ice tea Jamnica 1,5 l ok. 5 zł
Nektar brzoskwiniowy 2l 8,98 zł
Woda niegazowana Jamnica 1,5l – 2,56 zł
Woda Jana 1,5 l – 3,20 zł
Najtaniej Voda Goda 6l – 6,49 zł
Pepsi-cola, Coca-cola 2l 6,40 zł

Wszystko się zgadza ,ale powinnaś przeliczyć po 0,6 zł ,tyle wychodzi płacąc kartą. No i Konzum nie jest tanim marketem, Tommy , Studenac, lidl lub Kaufland są chyba troszkę tańsze. Najciekawsze jest to ,że obok w Bośni ceny niektórych produktów, nawet tych samych marek są o połowę tańsze.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 16.06.2013 16:58

MWN napisał(a):

Ja nie wiem, że nie ma na to mocnych. Rozwój gospodarczy ważniejszy, niż zdrowie ludzkie

Jest wręcz przeciwnie właściwy postęp jest dla ludzi i rozwój gospodarczy też. Prezentujesz poglądy Zielonych z lat '70 lub wręcz z czasów oświecenie XVIII wieku.

W myśl tej zasady powstało powiedzenie zielonych: my nie potrzebujemy elektrowni - my mamy prąd z gniazdka!

Bzdura jakaś!
Nikt tu nie mówi rozwoju gospodarczym czy elektrowniach! I nie są to poglądy Zielonych z lat 70-x, tylko ludzi co chcą spożywać żywność zdrową a nie naszpikowaną GMO czy innymi świństwami! Chciałabym również kupować ową żywność w normalnym sklepie, w miarę normalnych cenach a nie przepłacać w sklepie z tak zwaną zdrową żywnością.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 16.06.2013 18:50

ynka napisał(a):chcą spożywać żywność zdrową a nie naszpikowaną GMO czy innymi świństwami!

proces modyfikacji żywności został zapoczątkowany w momencie jak przeszliśmy od zbieractwa do rolnictwa (celowego prowadzenia upraw konkretnych roślin) od dawien dawna modyfikowaliśmy je na swoje potrzeby (zarówno rośliny jak i zwierzęta)
"inne świństwa" - to jak rozumiem definicja wszystkiego :-)

wszystko ma swoje wady i zalety - alkohol (etylowy) to legalny twardy narkotyk, sól kuchenna to trucizna a grillowanie to zajadanie się trującymi substancjami będącymi składowymi dymu (tak samo jak produkty wędzone)

ynka napisał(a):Chciałabym również kupować ową żywność w normalnym sklepie, w miarę normalnych cenach a nie przepłacać w sklepie z tak zwaną zdrową żywnością.

tak się nie da, jak chcesz tradycyjnej produkcji (np. ręcznego plewienia) to produkt taki musi kosztować
gdybyś robiła to sama to zajmowało by to długie godziny dziennie - w przeliczeniu więcej jak 8 godzin pracy
niestety jedzenie jest tanie dzięki przemysłowej produkcji (uprawie, hodowli)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.06.2013 19:20

Słusznie! Idąc konsekwentnie do końca należałoby zlikwidować wszystkie zdobycze cywilizacji i możliwości jakie Bóg dał człowiekowi: elektryczność, maszyny (oprócz ręcznych), służbę zdrowia (umieralność w granicach 50 % noworodków), a nawet koło i ogień. Chcesz takiego zdrowego i naturalnego żywienia?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 16.06.2013 23:40

ketivv napisał(a):
ynka napisał(a):chcą spożywać żywność zdrową a nie naszpikowaną GMO czy innymi świństwami!

proces modyfikacji żywności został zapoczątkowany w momencie jak przeszliśmy od zbieractwa do rolnictwa (celowego prowadzenia upraw konkretnych roślin) od dawien dawna modyfikowaliśmy je na swoje potrzeby (zarówno rośliny jak i zwierzęta)
"inne świństwa" - to jak rozumiem definicja wszystkiego :-)

wszystko ma swoje wady i zalety - alkohol (etylowy) to legalny twardy narkotyk, sól kuchenna to trucizna a grillowanie to zajadanie się trującymi substancjami będącymi składowymi dymu (tak samo jak produkty wędzone)

ynka napisał(a):Chciałabym również kupować ową żywność w normalnym sklepie, w miarę normalnych cenach a nie przepłacać w sklepie z tak zwaną zdrową żywnością.

tak się nie da, jak chcesz tradycyjnej produkcji (np. ręcznego plewienia) to produkt taki musi kosztować
gdybyś robiła to sama to zajmowało by to długie godziny dziennie - w przeliczeniu więcej jak 8 godzin pracy
niestety jedzenie jest tanie dzięki przemysłowej produkcji (uprawie, hodowli)

Osób chcących kupować w miarę "zdrowe" produkty jest co raz więcej na szczęście , świadomość w człowieku współczesnym wzrasta, warto wydać więcej pieniędzy czy innych środków na wartościowe produkty niż później na lekarzy, więc będzie popyt na takiego typu żywność ;)
Sól polecałabym morską, wcale nie taka zła, to jest mit, jak na przykład ze szpinakiem czy jajkami że szkodzą ;)
I tak się składa, że wiem ile zajmuje praca w gospodarstwie czy ogrodzie, polu...
Z tym GMO masz rację niestety, z tym że prace nad nad tym zaczęły się z innego powodu, niż teraz sie wykorzystuje. GMO to jest pikuś w porównaniem z resztą co towarzyszy produkcji żywności. GMO tak mi przyszło do głowy bo reklama leciała, więc odruchowo pierwsze to wymieniłam ;) W sumie, wiesz to temat rzeka... do tego wspomnijmy o "celowym postarzaniu produktów"...
MWN napisał(a):Słusznie! Idąc konsekwentnie do końca należałoby zlikwidować wszystkie zdobycze cywilizacji i możliwości jakie Bóg dał człowiekowi: elektryczność, maszyny (oprócz ręcznych), służbę zdrowia (umieralność w granicach 50 % noworodków), a nawet koło i ogień. Chcesz takiego zdrowego i naturalnego żywienia?

Wydaję mi się że słabo rozumiesz o co mi chodzi ( patrz czytanie ze zrozumieniem), jak stawiasz znak porównania postępu cywilizacji, w tym nauce czy medycynie z naszpikowaniem żywności chemią czy masową produkcją śmieciowego jedzenia?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.06.2013 06:15

Niby skąd koleżanka Ynka wie ile czasu zajmuje praca w gospodarstwie, polu czy ogrodzie. Do twarzy koleżance z odsłoniętymi opalonymi ramionami na avatorku. Niech koleżanka uważa na siebie i ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, użytkowników croforum :wink: :wink: :wink:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.06.2013 07:42

darek1 napisał(a):Niby skąd koleżanka Ynka wie ile czasu zajmuje praca w gospodarstwie, polu czy ogrodzie. Do twarzy koleżance z odsłoniętymi opalonymi ramionami na avatorku. Niech koleżanka uważa na siebie i ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, użytkowników croforum :wink: :wink: :wink:

A na kogo szczególnie mam uważać? ;)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.06.2013 07:43

ynka napisał(a):
darek1 napisał(a):Niby skąd koleżanka Ynka wie ile czasu zajmuje praca w gospodarstwie, polu czy ogrodzie. Do twarzy koleżance z odsłoniętymi opalonymi ramionami na avatorku. Niech koleżanka uważa na siebie i ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, użytkowników croforum :wink: :wink: :wink:

No tego o którym koleżanka myśli :wink:
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 17.06.2013 07:46

W zeszłym roku jadłem praktycznie codziennie pizzę w knajpie na promenadzie w Makarskiej. Cena 16 zł, pyszna, wspaniała, jedna z lepszych jakie w życiu jadłem. W Krakowie, pomimo że knajp mamy zatrzęsienie i konkurencja ogromna za podobną muszę zapłacić 28 zł.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.06.2013 07:46

darek1 napisał(a):
ynka napisał(a):

No tego o którym koleżanka myśli :wink:

eee tam, nie jest tak chyba jak myślisz Darku :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

co kosztuje tyle samo co w Polsce-jedzenie - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone