Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 22.05.2025 11:08

yanek37 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Możesz podać nazwę wypożyczalni? Bo bardzo tanio.

Nie wiem co jest jak biorę kopiuj/wklej jakiś błąd wywala..
Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Możesz mi też podać nazwę wypożyczalni?

Nie wie czy tu mogę..

Możesz :)
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 11:09

majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Możesz podać nazwę wypożyczalni? Bo bardzo tanio.

Nie wiem co jest jak biorę kopiuj/wklej jakiś błąd wywala..
Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Możesz mi też podać nazwę wypożyczalni?

Nie wie czy tu mogę..

Możesz :)

Poszło na PW..
Jak nie dojdzie to tu przepiszę..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.05.2025 11:31

Wklejam namiar, dla potomnych: https://www.corfuluxtransfer.com/

Z ciekawości (bo na stronie nigdzie nie znalazłam) dostałeś warunki ubezpieczenia i odpowiedzialności w trakcie najmu? Za co odpowiadasz i do jakiej wysokości? Bo to ma jednak spory wpływ na cenę....

I tak sobie myślę, że przydałby się wątek dot. wynajmu samochodów w Grecji..... aby w jednym miejscu wszystko było....
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 22.05.2025 12:25

Dzięki za namiar

Sprawdziłem cennik lipiec sierpień - nie odbiega szczególnie od innych wypożyczalni.
Dla 5 osób potrzebuję coś większego niż aygo lub panda ;)
Za kat. D - 455 EUR (Tipo / Pug208) na 7 dni ale z udziałem własnym 100E

Dla porównania ato union___ 19-26.07 - D Focus / i30 / similar :
7 day Rental 458,43 EUR
Full Damage Waiver with 0 Euro deductible amount
Unlimited mileage
Third party up to 1.000.000 euro for bodily injuries and 1.000.000 euro for property damages,
TW:Theft & Fire Ins
Local Taxes

OK, wymagana karta i blokada na karcie na czas najmu ale dla mnie to nie problem.
Nigdy nie miałem problemu z odblkowaniem tej kwoty po najmie i nigdy nie było potrącenia żadnego.

Pełne ubezp. i zniesiony udział własny daje ten luksus że biorę auto i nie oglądam i nie robię fotek każdej ryski :)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 24.05.2025 04:54

piekara114 napisał(a):I tak sobie myślę, że przydałby się wątek dot. wynajmu samochodów w Grecji..... aby w jednym miejscu wszystko było....

Zdecydowanie przyklaskuję. W osobnym wątku można by podawać:
- okres wypożyczenia (ilość dni + daty),
- wypożyczalnię (nazwę),
- sposób rezerwacji (bezpośrednio na stronie firmy, przez pośrednika [jakiego] + rezerwacja ile dni przed odbiorem)
- zasady wynajmu (wkład własny, polityka paliwowa)
- miejsce wypożyczenia (lotnisko / port / miasto + na miejscu przy biurze / z dojazdem busem) + pożyczony samochód (klasa lub nazwa w umowie / otrzymane auto + skrzynia + opis stanu [przebieg, uszkodzenia lakiernicze itp.])
- opinie o firmie (szybkość obsługi, ewent. chęć naciągnięcia klienta)
- opinie o aucie (subiektywny odbiór "jak było") :)
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.06.2025 13:05

piotrulex napisał(a):Największa marina w jakiej byliśmy to Alimos Marina Ateny, pewnie na około tysiąc łodzi. Tam sanitariaty zamykali chyba koło 20, była zimna woda i nawet dla mnie, dla faceta, standard marny z minusem

Spędziłam ostatnio kilka dni w greckiej marinie Kleopatra i jestem w szoku. Toalety pachnące, czyściutkie, pod prysznicami wrzątek, czynne oczywiście całą dobę - korzystałam w prysznica o bardzo różnych porach, w środku nocy także - nigdy nie brakowało mi gorącej wody, mydła, papierowych ręczników. Wielkie brawa za poziom, najlepsza marina w jakiej kiedykolwiek byłam :proszedzieki: Poziom usług poza toaletami - również absolutnie profeska!!
AdamSz
Cromaniak
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.06.2025 19:49

Kapitańska Baba napisał(a):
piotrulex napisał(a):Największa marina w jakiej byliśmy to Alimos Marina Ateny, pewnie na około tysiąc łodzi. Tam sanitariaty zamykali chyba koło 20, była zimna woda i nawet dla mnie, dla faceta, standard marny z minusem

Spędziłam ostatnio kilka dni w greckiej marinie Kleopatra i jestem w szoku. Toalety pachnące, czyściutkie, pod prysznicami wrzątek, czynne oczywiście całą dobę - korzystałam w prysznica o bardzo różnych porach, w środku nocy także - nigdy nie brakowało mi gorącej wody, mydła, papierowych ręczników. Wielkie brawa za poziom, najlepsza marina w jakiej kiedykolwiek byłam :proszedzieki: Poziom usług poza toaletami - również absolutnie profeska!!

Marina Kleopatra jest jedną z nielicznych marin w Grecji, która kwalifikuje się do określenia, jako "Marina"

I oczywiście ślizgasz się po cenach w Marinie Kleopatra 8)

Z D-Mariną w Lefkas, w swojej ostatniej opowieści, też się "dyplomatycznie" :lol: śliznęłaś ...Lepiej było napisać, że płacilaś 9 euro/doba za ścianę nabrzeża i oczywiście usługi Zero

A nie napisałaś, że D_Marina w Lefkas to jakieś ok. 120 - 150 Euro 8O ....doba ...Oczywiście zależy jaki jacht, etc. ... Przecież wiesz ?? czy nie wiesz ?? :sm: ...Jak nie wiesz, to już wiesz :)

Chwalisz teraz Grecję, bo tam siedzisz. Stary numer. A jakbyś zmieniała destynacje, to już sobie wyobrażam :lol: ?? Ale by była jazda :) :sm: ?? Mam rację ?? Czy nie mam ?? Wszystko ok jest w Grecji ?? :) ...Jak na razie, zero zwierzeń. Oczywiście tych konkretnych, a nie tych ogólnych

Ale tam w tej Grecji jeszcze trochę posiedzisz . To, jak będzie okazja, to przepytam cię o shipyardach, servisie jachtowym małym i grubym.. itd......Informacje z pierwszej ręki :spoko:

P.S. Akurat Kleopatra odnośnie servisu nie jest za dobra... Bałagan organizacyjny... Wielkość obiektu nie sprzyja. Trudno się dogadać, zrobione, nie zrobione. Płacisz i nie wiadomo, za co płacisz.. Ceny servisowe, jak to ceny ...Szału nie ma. Zobaczysz, jak cię śmignie po kieszeni ?? 8)
....Na razie //

.....
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 21.06.2025 05:31

piekara114 napisał(a):Wklejam namiar, dla potomnych: https://www.corfuluxtransfer.com/

Z ciekawości (bo na stronie nigdzie nie znalazłam) dostałeś warunki ubezpieczenia i odpowiedzialności w trakcie najmu? Za co odpowiadasz i do jakiej wysokości? Bo to ma jednak spory wpływ na cenę....

I tak sobie myślę, że przydałby się wątek dot. wynajmu samochodów w Grecji..... aby w jednym miejscu wszystko było....

Wypożyczenie auta bezproblemowe...
Odebrali z lotniska pojechaliśmy do wypożyczalni jakieś 500m. Zapłaciłem kartą (można i gotówką)podpisałem umowę zrobiłem zdjęcia uszkodzeń i heja..
Zdanie auta jeszcze bardziej bezproblemowe.. nawet nie oglądali auta.. potem przywieźli na lotnisko..
Zdanie auta zajęło dosłownie 1 minutę..
Tak to można wypożyczać...
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.06.2025 06:52

yanek37 napisał(a):Zdanie auta jeszcze bardziej bezproblemowe.. nawet nie oglądali auta.. potem przywieźli na lotnisko..
Zdanie auta zajęło dosłownie 1 minutę..
Tak to można wypożyczać...

Mam tylko takie doświadczenia (z innymi lokalnymi wypożyczalniami), dwukrotnie wrzucałem kluczyk do specjalnej skrzynki.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.06.2025 13:33

W temacie samochodowym - wypożyczaliśmy Nissana Note w terminie 8-17 czerwca. Wypożyczalnia Green Motion w Atenach. Koszt za 9 dni 255 zł. Wpłacaliśmy depozyt 992 euro - w pełni zwrócony.
Jeśli ktoś nie chce depozytu - pełne ubezpieczenie wynosiło 270 euro.
Ubezpieczenie na promy - o ile dobrze pamiętam 62 euro.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.07.2025 08:37

Raphael napisał(a):
piekara114 napisał(a):I tak sobie myślę, że przydałby się wątek dot. wynajmu samochodów w Grecji..... aby w jednym miejscu wszystko było....

Zdecydowanie przyklaskuję. W osobnym wątku można by podawać:
- okres wypożyczenia (ilość dni + daty),
- wypożyczalnię (nazwę),
- sposób rezerwacji (bezpośrednio na stronie firmy, przez pośrednika [jakiego] + rezerwacja ile dni przed odbiorem)
- zasady wynajmu (wkład własny, polityka paliwowa)
- miejsce wypożyczenia (lotnisko / port / miasto + na miejscu przy biurze / z dojazdem busem) + pożyczony samochód (klasa lub nazwa w umowie / otrzymane auto + skrzynia + opis stanu [przebieg, uszkodzenia lakiernicze itp.])
- opinie o firmie (szybkość obsługi, ewent. chęć naciągnięcia klienta)
- opinie o aucie (subiektywny odbiór "jak było") :)

Czy ten wątek już jest? (bo ostatnio rzadziej zaglądam na croforum i mogłam przegapić :oops: )
Jeśli nie, to popieram jego utworzenie :mg:
Ze swojej strony będę mogła dorzucić kilka namiarów :mg:

A co do cen w Grecji ... nie zmieniły się raczej w ciągu dwóch ostatnich lat :coool:
sałatka grecka 7-8 euro
sałatka kreteńska 7-9 euro
kreteńska jest z bardziej delikatnym serem, dla mnie lepsza :serduszka:
pita 4-4,5 euro
freddo cappucino 2,5euro w wiejskiej kafejce, 3,5-4euro na plaży
dania w tavernach około 10 euro - musaka 8euro, smażone kalmary 12-14euro
lokalne wino 6euro - 0,5l
Generalnie za kolacje dal 4 osób z owocami morza i winem zawsze płaciliśmy około 70euro (kilka razy tak było, więc to chyba norma ;) )
Ceny kreteńskie, wcale nie kretyńskie :lezekwicze:
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 10.07.2025 10:48

Ceny w Grecji 2025 ... Macedonia
sałatka grecka okolo 9 euro
pita gyros 4-5,5 euro
freddo espresso lub cappucino 3-4,5 cappucino +0,5€
espresso 1,5-2,5€
dania w tavernach
przystawki 4- 7€, regionalne - musaka ~10-12 euro, nadziewane papryki/pomidory 11-14 €
małe rybki - 7- 9€, mule - 9- 11€
ryba od 15€, krewetki ~20€
lokalne wino 5-6 € - 0,5l
Generalnie za kolacje dla 4 osób z napojami/winem zawsze płaciliśmy około 70€, z rybami/owocami morza ~100€

inne:
świeże ryby na targu od 9€, Dorada, okoń - od 12€, krewetki 10-15€
ryby.jpg

miód 1kg (a w zasadzie 0,9-0,95) od 8€
oliwa od 40€ za 5l (w sklepie od 35)
pomidory 1-1,5€, papryka 1-2,5€, cukinia 1,5€
arbuz ~0,8€/kg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.07.2025 11:41

Gdzie byłeś dokładnie?
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 10.07.2025 12:30

Coś drogo. Rok temu ceny z Fourka/Siviri/Loutra były o jakieś 1/4 niższe. No chyba że tak podrożało przez rok, albo jakiś region Macedonii jest wyjątkowo drogi. Prawie 100 € płaciliśmy za 4 osoby w tawernie Metoxi, a to miejsce to wysoka półka cenowa.
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 10.07.2025 12:35

piekara114 napisał(a):Gdzie byłeś dokładnie?

Kręciliśmy sie po półwyspie z bazą w Kalives Polygorou i na Thassos
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone