Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 19.05.2025 13:43

Adax napisał(a):Rozumiem, ale w końcu to szacunek, więc opieram go na średnim zużyciu 8)
W mojej kalkulacji założyłem że znajdę autko 100zł/d z pełnym ubezpieczeniem i total -jest to możliwe? Bo niektórzy mówią, że za 50zł/d znajdują :roll:

Bardzo dużo zależy od terminu wypożyczenia i od wcześniejszej rezerwacji.
Podam kilka przykładów z życia wziętych - ja używam Auto union_ z lotniska w Atenach

Luty 2024 - ~100EUR / 5 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - Polo Disel
Wrzesień 2024 - ~300 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem Fiata Tipo
kwiecień 2025 - ~160 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem BMW 114 Diesel

Maj 2025 Kreta - jak sprawdzałem 2 msc temu to można było C3 wychaczyć w Chani na tydzień za 170 EUR, tydzień przed wylotem zrobiło się 200 EUR za C3 w benzynie

Polecam rozważyć diesla - zwłaszcza przy większych przebiegach, disel jest 20-30 centów tańszy a i lepiej się jeździ po pagórkowatym greckim terenie.

W sezonie to jest masakra - sprawdzałem w zeszłym roku na Lefkadzie na 2 tygodnie auto (nie najmniejsze) wychodziło ~1000 EUR - lipiec/sierpień

Dodam że auto union_ wymaga karty kredytowej + robi locka na karcie chyba na 200 EUR na czas wynajmu.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.05.2025 00:12

Co do kosztów wyjazdu własnym autem, wrzucę ogólne 3 grosze - planując trzeba tak wycyrklować, żeby jak najwięcej zatankować w Macedonii Płn., a jak najmniej w Grecji. Mi udawało się w Grecji w ogóle nie tankować... ale póki co tylko do Halki/Thasos najdalej jeździłem, więc w GR jakieś 600-800 km się max. uzbierało.

piekara114 napisał(a):Dziś zarezerwowałam nocleg w Kumanowie za 40 eur (był nawet za 25 eur, ale mam pewne oczekiwania), mam jeszcze rezerwację w Nis (za 49 eur, ale w cenie śniadanie i w centrum Nis) i bliżej wyjazdu się zdecydujemy na miejsce noclegu.

To Kumanowo (z Niszem jako alternatywą) to Wasz pierwszy nocleg w zaplanowanej trasie? Rozumiem, że jedziecie z Suchej?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 20.05.2025 07:43

Popraw mnie - jeżeli się mylę - ale disel w Grecji to obecnie poniżej 1.5 EUR

Oczywiście przy autostradzie może być drożej

A w Macedonii chyba Shell zniknął i są same lokalne (nieznane bliżej) stacje. Oczywiście mogę się mylić mimo, że jeżdzę co rok (Lukoil nie liczę)

Na 50l jak różnica w cenie 0.1 EUR to 5 EUR można zaoszczędzić
Znacznie większe oszczędności (przy wielu osobach) przyniesie tańszy nocleg po drodze
I jazda zgodna z przepisami - czyli brak mandatów

Zależy tez dokąd się jedzie i skąd. Ale z centrum PL na PEO (przykładowo) to samolot z minimum bagazu dla 4 os) + wynajęcie auta może się zblizyć kosztowo do "własne auto + benzyna + noclegi"

Szkoda że te ceny na bilety nie mogą być ogólnie dobre tylko czasami są świetne a za chwilę już nie.
Córce kiedyś kupowałem powrotny z Aten za 50 EUR - 3 dni przed wylotem. Ale to nie jest reguła i trudno czekać z decyzją do samego konca
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 20.05.2025 11:12

ogorek napisał(a):Popraw mnie - jeżeli się mylę - ale disel w Grecji to obecnie poniżej 1.5 EUR

Oczywiście przy autostradzie może być drożej

A w Macedonii chyba Shell zniknął i są same lokalne (nieznane bliżej) stacje. Oczywiście mogę się mylić mimo, że jeżdzę co rok (Lukoil nie liczę)

Znacznie większe oszczędności (przy wielu osobach) przyniesie tańszy nocleg po drodze
I jazda zgodna z przepisami - czyli brak mandatów

Przy benzynie będzie z 0,5€ na litrze, więc na baku to ~25€. Duże śniadanie lub lunch gratis :sm: .
Jasne, na noclegu przelotowym pewnie można z 40€ "przyoszczędzić. Tylko tutaj to już trzeba specjalnie ustawiać nocleg, a tankowanie jest niejako "podrodze".
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.05.2025 14:45

ogorek napisał(a):Popraw mnie - jeżeli się mylę - ale disel w Grecji to obecnie poniżej 1.5 EUR
(...)

Aż sprawdziłem, jak to u mnie historycznie wyglądało. Zwykle lałem 40-50 l. diesla ("diesel green power" na Makpetrol) na wjeździe do Macedonii Płn. + jakieś dolewki na wyjeździe.

Aktualnie ON jest po 67 MKD (~1,09€), w Grecji po ~1,474€, czyli różnica 0,384€ (x4,3 = 1,65 zł/l).
Przy benzynie to 75,5 MKD (~1,23€) vs ~1,728€ czyli różnica 0,498€ (x4,3 = 2,14 zł/l).

W Macedonii Płn. ceny wszędzie takie same, można sprawdzić na https://www.makpetrol.com.mk/
Ceny greckie wziąłem ze strony https://www.apostaseis.gr/loc_ap/kostos-kafsimon.asp?lang=en
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 21.05.2025 11:20

Na Krecie okolice Chani - nie widziałem poniżej 1,5 EUR za diesla, ubiegły tydzień, w 1 tygodniu kwietnia mam wrażenie że było droższe paliwo - Pelo.
Ale szczególnie jakoś nie szukałem, miałem tym razem raptem 20l do zalania i to Pb.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 21.05.2025 16:52

adamosos napisał(a):
Adax napisał(a):Rozumiem, ale w końcu to szacunek, więc opieram go na średnim zużyciu 8)
W mojej kalkulacji założyłem że znajdę autko 100zł/d z pełnym ubezpieczeniem i total -jest to możliwe? Bo niektórzy mówią, że za 50zł/d znajdują :roll:

Bardzo dużo zależy od terminu wypożyczenia i od wcześniejszej rezerwacji.
Podam kilka przykładów z życia wziętych - ja używam Auto union__ z lotniska w Atenach

Luty 2024 - ~100EUR / 5 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - Polo Disel
Wrzesień 2024 - ~300 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem Fiata Tipo
kwiecień 2025 - ~160 EUR / 7 dni / FDW/CDW zniesiony udział własny - dostałem BMW 114 Diesel

Maj 2025 Kreta - jak sprawdzałem 2 msc temu to można było C3 wychaczyć w Chani na tydzień za 170 EUR, tydzień przed wylotem zrobiło się 200 EUR za C3 w benzynie

Polecam rozważyć diesla - zwłaszcza przy większych przebiegach, disel jest 20-30 centów tańszy a i lepiej się jeździ po pagórkowatym greckim terenie.

W sezonie to jest masakra - sprawdzałem w zeszłym roku na Lefkadzie na 2 tygodnie auto (nie najmniejsze) wychodziło ~1000 EUR - lipiec/sierpień

Dodam że auto union__ wymaga karty kredytowej + robi locka na karcie chyba na 200 EUR na czas wynajmu.

My za 11 dni na Korfu w czerwcu tego roku płacimy 300€ bez depozytu.. i żadna karta nie potrzebna. Odbiór i zwrot lotnisko
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2025 20:55

Możesz podać nazwę wypożyczalni? Bo bardzo tanio.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 22.05.2025 09:37

Yanek37 - doczytałeś wszystko w umowie najmu ? Masz wkład własny zniesiony i full ubezpieczenie ??
Nie jest to auto przez booking ??

Pytam bo kiedyś tak auto klepnąłem w Cro, ale ostatecznie zrezygnowałem z ubezp. booking i wykupiłem u nich, bo naczytałem się że robią potem problemy i szukają dziury w całym, poza tym miałbym udział własny w wysokości kilkuset EUR więc można niesympatyczną pamiątkę z wakacji w razie czego.

Jeśli ktoś to robi świadomie to OK, ale gdy ktoś nie doczyta to słabiej.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 11:16

adamosos napisał(a):Yanek37 - doczytałeś wszystko w umowie najmu ? Masz wkład własny zniesiony i full ubezpieczenie ??
Nie jest to auto przez booking ??

Pytam bo kiedyś tak auto klepnąłem w Cro, ale ostatecznie zrezygnowałem z ubezp. booking i wykupiłem u nich, bo naczytałem się że robią potem problemy i szukają dziury w całym, poza tym miałbym udział własny w wysokości kilkuset EUR więc można niesympatyczną pamiątkę z wakacji w razie czego.

Jeśli ktoś to robi świadomie to OK, ale gdy ktoś nie doczyta to słabiej.

Hej,
Wszystko w cenie.. ewentualnie przy niezależnie jakiej szkodzkodzie ewentualnie płacisz 100€ ale to są bardzo sporadyczne przypadki aby zapłacić...
Nie wiem czy to Polska wypożyczalnia czy tylko tam pracuje Pani Małgosia z którą Wszystko uzgodnione mejlowo..

A to nie booking brałem z grupy Korfu z FB...
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 11:25

piekara114 napisał(a):Możesz podać nazwę wypożyczalni? Bo bardzo tanio.

Nie wiem co jest jak biorę kopiuj/wklej jakiś błąd wywala..
Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 22.05.2025 11:48

yanek37 napisał(a):

Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Możesz mi też podać nazwę wypożyczalni?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 12:05

majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):

Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Nie wie czy tu mogę..
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 22.05.2025 12:08

yanek37 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):

Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Nie wie czy tu mogę..

Możesz :)
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 12:09

majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
yanek37 napisał(a):

Wysłałem Ci mejla..
Pozdrawiam

Nie wie czy tu mogę..

Możesz :)

Poszło na PW..
Jak nie dojdzie to tu przepiszę..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone