napisał(a) rozczarowany » 24.06.2022 11:37
Witam ponownie wszystkich miłośników Chorwacji. Jestem w przededniu ponownego wyjazdu i ponownie kieruję się na Riwierę Makarską. Decyzja o powrocie nie była trudna ze względu na niezaprzeczalne w porównaniu do Bałtyku zalety tj. wybrzeże z gwarantowaną pogodą, ciepłą wodą i niezliczonymi atrakcjami krajoznawczymi. Jednak do zalet nie należy (moim zdaniem) zaliczyć kuchni chorwackiej - dalmatyńskiej.
Dlatego tak jak w poprzednim roku jedziemy autem wyładowanym po sufit jedzeniem. Oprócz żelaznych racji czyli składniki na tosty, muszynianka, zupki w tym roku będę rozszerzał menu o samodzielnie przygotowywane spaghetti. Półprodukty już zakupione: makaron, oliwa, passaty, zioła, parmezan. Wprawdzie w konzumach widzialem te składniki z importu z Włoch, ale wychodzą z 50% drożej niż w Polsce czy Niemczech. Zabieram też skrzynkę piw z górnej półki staropramen i munchner z niemiec za 0.6 euro sztuka. Nie przypadło mi poprzednio do gustu ozujsko i karlovacko no i cenowo wychodzi słabo.
Niemniej jestem nadal otwarty na testowanie lokalnego jedzenia. Czy mogę prosić o jakieś rekomendacje smacznych restauracji w okolicach? Interesują mnie przede wszystkim ryby, ale mogą być też inne specjały. Jestem gotów pokonać drogę nawet na półwysep Peljesac.
Ostatnio edytowano 24.06.2022 11:40 przez
rozczarowany, łącznie edytowano 1 raz