Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.07.2008 18:21

Wcześniej w cro byliśmy ropniakiem, a teraz mam benzynke z gazem. Na LPG się nie zwracało uwagi, więc mam prośbę - jak ktoś jechał tą samą trasą co zamierzam to proszę o podpowiedź z dostępnością stacji LPG?

KudowaZdrój -Svitavy -Brno(E461) -Mikulov -Wiedeń(A2 E59) - Graz -(A1)Maribor-(E59-A2)Zargzeb -Karlovac -Zadwarje(koniecA1)

...no chyba że pani Grażynka (GPS) da ciała i z Brna D2 E65 pojedziemy zobaczyć Bratysławę jak dwa lata temu ;))))
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.07.2008 22:12

LPG stary temat jak Mysia Wieża - ale cały czas aktualny, bo powstają nowe stacje lub ktoś tak jak ja jedzie pierwszy raz na LPG... - i szukam coś co już napisano na forum.
Pozwolę sobie zacytować dla przypomnienia Piotrka B.:

Strona ogólna o LPG w Europie: http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?language=en_US

CHORWACJA
Z każdym rokiem jest coraz lepiej, przybywają nowe stacje tankujące LPG. Najwięcej punktów z LPG (jak dotychczas było na stacjach TIFON i INA)
Informacje o punktach sprzedaży, godzinach otwarcie, akceptacjach kart można znaleźć na poniższych linkach:
www.tifon.hr/default.asp?ru=99&akcija=
http://www.ina.hr/default.aspx?id=474 (wyszukiwarka INA)
www.autoplin-brc.com
www.proplin.hr/punionice.html
Dla znawców języka chorwackiego stronka z forum o autogazie: www.forum.hr/forumdisplay.php?f=149

SŁOWACJA
www.lpg.szm.sk
www.omv.sk/
Jedna ważna informacja dotycząca płatności kartą za LPG. Bywa tak (choć nie zawsze) we wschodniej Słowacji (w Bratysławie też się z tym spotkałem), że obsługa odmawia przyjmowania kart za LPG. Tankując etyline i LPG łacznie - za benzyne nie ma sprawy, za LPG chcą tylko gotówkę. Zanim zatankujecie upewnijcie sie czy przyjmą karte za gaz (nawet jak na drzwiach stacji jest logo kart płatniczych) bo później mogą byc przykre niespodzianki jak w pobliżu nie ma bankomatu. Pokazywanie na szybę z logo karty u obsługi kończy się za zwyczaj wzruszaniem ramion - uprze się i nic mu nie zrobisz icon_twisted.gif Takie sytuacje najczęściej mają miejsce ok. 20 km na południe od Kosic na stacji tuż przed szlabanem granicznym (po lewej stronie) na przejściu Sana / Tornyosnemeti

WĘGRY
www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/mit_kinal ... allomasok/ - wyszukiwarka w fajnym języku ale menu jest intuicyjne i obrazkowe. Wyszukiwarka daje nam informacje nie tylko o LPG ale o wszystkich produktach na danej stacji (plus godziny otwarcia, akceptacja kart itp)
I druga strona na temat LPG na Węgrzech: www.mpe.mtesz.hu tym razem w ludzkim języku icon_lol.gif
Na Wegrzech stacje z LPG sa nieco gorzej oznakowane niz u nas (moze z wyłączeniem Budapesztu) ale praktycznie gaz wystepuje na każdej stacji należącej do koncernu MOL

SŁOWENIA
www.lpg.szm.sk/mapa/si-country.gif
www.lpg.szm.sk/slovinsko_5.pdf

i to wyczytałem:
za Wiedniem 105km, dopiero przed Grazem na AGIP jest jedyna stacja na A2 - drogi gazik tam - jazda na benzynie nie robi wielkiej różnicy..

ktoś wie więcej gdzie najlepiej zatankować LPG (Auto-plin;) na trasie od Kudowy przez te miejscowości co podałem wcześniej to proszę o podpowiedź.
Gdy jeżdżę po Polsce to zapisuje na mapie dobre stacje i może ktoś też tak zrobił na trasie do cro?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 09.07.2008 17:01

Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem czy w

miarę aktualne , ale TU są ceny.
Reszta należy do Ciebie - bierz kalkulator i licz :wink: :lol: :papa:

ceny benzyny 95
z 3 lipca kurs z 9 lipca (bankowy)
Austria 1,32x3,284 = 4.34 ze
Bośnia i Hercegowina( 2,18 / 1,96) x 3,284 = 3.65 zł
Czarnogóra - 1,29 x 3.284 = 4.27
Słowenia 1,22 x 3.284= 4 zł
Węgry 317,00 HUF x 0,01423 = 4.51 zł
Słowacja 41,25 SK X 0,108 = 4,45
Czechy - 32,70CzK x 0.139= 4,55
Chorwacja 9,65 x 0,454 = 4.38
Polska dzisiaj np w Krakowie tankowałem 4.78
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 10.07.2008 07:42

Opierając się na tych danych i doświadczeniach z poprzednich lat, zaplanowałem sobie tankowania w Słowenii i później 2 razy w Bośni.
Zainteresowanym polecam też auto myjnie w BiH. W ubiegłym roku, na trasie Dubrownik - Trebinje - Focza - Sarajewo, w Bilećy wypucowali mi samochód jak nigdy (łącznie z czernidłem do opon) za 7 KM. Myjnia oraz wszechstronny serwis samochodowy (można np. nabyć używane opony do TIR-a) jest po obu stronach głównej szosy przy wyjeździe w stronę Foczy.
Robinson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robinson » 21.07.2008 11:27

Właśnie wróciłem z Chorwacji i mogę powiedzieć, że cena LPG była jednakowa wszędzie gdzie tankowałem - 3,35 kn.
To taniej niż w Polsce. :)
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 22.07.2008 07:23

Dziś od pólnocy na stacjach INA obniżono ceny benzyny o 17 lipa
i tak Eurosuper z 9,65 na 9,48 kn a Super95 z 9,35 na 9,18 kn
To taka informacja na dobry dzień :D :D
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 22.07.2008 13:04

wczoraj w Słowenii na petrolu tankowałem eurosuper 95 za 1,212euro/L.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.07.2008 07:37

Na początku lipca br. HAK zlecił austriackiemu instytutowi badawczemu analizę jakości paliw z wybranych stacji w HR, Serbii, Włoch, BiH, Słowenii i Węgier, a wyniki są następujące http://www.sbonline.net/vijesti/files/002793_1.jpg. Warto popatrzeć ...
mspalony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 24.07.2008 08:01

Dawno nikt nie podawał linka PZM'otu z cenami paliw w Europie http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html . Warto zobaczyć - stronka aktualizowana co 2 tygodnie.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.07.2008 08:41

krystek napisał(a):Na początku lipca br. HAK zlecił austriackiemu instytutowi badawczemu analizę jakości paliw z wybranych stacji w HR, Serbii, Włoch, BiH, Słowenii i Węgier, a wyniki są następujące http://www.sbonline.net/vijesti/files/002793_1.jpg. Warto popatrzeć ...

W Serbii siarki (sumpor) w benzynie bezołowiowej nie brakuje...
Choć wydaje mi się że zawartość wody i siarki jako jedyne kryteria jakosci paliwa to pomyłka...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone