Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.07.2008 18:37

Chojraki123 napisał(a):poprostu trzeba sie tankowac na stacjach koropracyjnych ... np. OMV
w Chorwacji nie masz duzego wyboru OMV albo INA.... taki ichniejszy Orlen ... ale od momętu jak zobaczylem Chorwatow tankujących swoje nowe samochdy na INA ... przestalem na to zwracac uwagę...
Ps. Polskie Paliwo jest strasznie zasiarczone , slovenskie Nie... i to jest bardziej zdrowe dla silnika....

Szanowny forumowiczu, masz wyniki badań porównawczych polskiego paliwa i słoweńskiego? To z łaski swojej wklej je w tym wątku, bo widzi mi się, że konfabulujesz.

A tak przy okazji: najgorszego do tej pory diesla zatankowałem w maju w Czechach, co potwierdziło moja tezę, lansowaną od wielu juz lat, że piwo to Czesi robią znakomite, natomiast paliwa płynne mają takiej jakości, jak to coś, co oddajemy po wypiciu piwa - siki.

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.07.2008 18:41

Robiru napisał(a):dyskutujecie o paliwie i stacjach.
ja uwazam ze róznice w cenach nie sa az takie aby specjalnie z tym kombinowac. Nie znalazłem jednak info jak jest ze stacjami w ogóle na odcinku Lendava - Zadar!?
- czy na tym krótkim odcinku przez SLO jest jakas koncernowa stacja?
- czy juz na autostradzie w CRO w kierunku na Zadar/Split są stacje w normalnych odległosciach (50 km)?
Pytam bo autostrada jest chyba stosunkowo nowa.

Stacje są stosunkowo gęsto umiejscowione, w związku z czym problemu nie ma. Przy okazji możesz strzelić sobie dobre espresso i tu nie żartuję: jedne z lepszych piłem na stacji na jednym odmoriste na odcinku Split - Zadar :)
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 01.07.2008 21:15

asikx napisał(a):
Robiru napisał(a):dyskutujecie o paliwie i stacjach.
ja uwazam ze róznice w cenach nie sa az takie aby specjalnie z tym kombinowac. Nie znalazłem jednak info jak jest ze stacjami w ogóle na odcinku Lendava - Zadar!?
- czy na tym krótkim odcinku przez SLO jest jakas koncernowa stacja?
- czy juz na autostradzie w CRO w kierunku na Zadar/Split są stacje w normalnych odległosciach (50 km)?
Pytam bo autostrada jest chyba stosunkowo nowa.

Stacje są stosunkowo gęsto umiejscowione, w związku z czym problemu nie ma. Przy okazji możesz strzelić sobie dobre espresso i tu nie żartuję: jedne z lepszych piłem na stacji na jednym odmoriste na odcinku Split - Zadar :)

Espresso jest rzeczywiście super.
Mam pytanie, czy w Słowenii na odcinku Redics-Lendava-Mursko Srediśće uda mi się na którejś stacji zapłacić kartą?
Robinson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robinson » 04.07.2008 19:04

Witam!
Mam pytanie:
W jaki sposób w Chorwacji i w krajach tranzytowych takich jak Słowenia i Węgry oznaczone są benzyny bezołowiowe?
Podejrzewam, że jest to nazwa Eurosuper.
A gaz chyba normalnie - LPG?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 04.07.2008 19:13

Robinson napisał(a):Witam!
Mam pytanie:
W jaki sposób w Chorwacji i w krajach tranzytowych takich jak Słowenia i Węgry oznaczone są benzyny bezołowiowe?
Podejrzewam, że jest to nazwa Eurosuper.
A gaz chyba normalnie - LPG?

Ołowiowych benzyn już nie sprzedają. LPG jest wszędzie.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2008 19:19

Robinson napisał(a):.... W jaki sposób w Chorwacji i w krajach tranzytowych takich jak Słowenia i Węgry oznaczone są benzyny bezołowiowe? .....

Oznaczone jest tak, że nie masz wątpliwości co lejesz :lol:
Tak samo jak u nas "zielone" z cyferką 95 lub 98 to etylina
"czarne" to ON (i jego różne odmiany)
LPG oznakowany tak samo (w HR czasami występuje jako AUTO PLIN nie mylić z PLIN)

pablo2222 napisał(a):.... LPG jest wszędzie.....

Mocno dyskusyjna teza 8)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 04.07.2008 19:22

Piotrek_B napisał(a):
Robinson napisał(a):.... W jaki sposób w Chorwacji i w krajach tranzytowych takich jak Słowenia i Węgry oznaczone są benzyny bezołowiowe? .....

Oznaczone jest tak, że nie masz wątpliwości co lejesz :lol:
"czarne" to ON (i jego różne odmiany)
LPG oznakowany tak samo (w HR czasami występuje jako AUTO PLIN nie mylić z PLIN)

pablo2222 napisał(a):.... LPG jest wszędzie.....

Mocno dyskusyjna teza 8)

Chodziło mi o nazwę Liquefied Petroleum Gas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2008 19:36

pablo2222 napisał(a):...Chodziło mi o nazwę Liquefied Petroleum Gas

To zwracam honor 8) :lol:
Dodam jeszcze, że tak jak w HR "LPG" może być oznakowany jako "AUTO PLIN" to na Węgrzech występuje często obok "LPG" oznaczenie "GAS"
Ale to drobiazg bo i tak każdy kierujący wie o co chodzi :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 07.07.2008 23:58

Piotrek_B napisał(a):
pablo2222 napisał(a):...Chodziło mi o nazwę Liquefied Petroleum Gas

To zwracam honor 8) :lol:
Dodam jeszcze, że tak jak w HR "LPG" może być oznakowany jako "AUTO PLIN" to na Węgrzech występuje często obok "LPG" oznaczenie "GAS"
Ale to drobiazg bo i tak każdy kierujący wie o co chodzi :wink:

W Austrii i we Włoszech gaz ma jakże swojsko brzmiące oznaczenie GPL ;)

Pozdrawiam
Rafał
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 08.07.2008 05:22

Troche paliwo w HR podrozalo:
http://www.ina.hr/default.aspx?id=203
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 08.07.2008 06:14

Na bieżąco,w Orebicu olej napędowy zwykły 9.89
eurodisiel 9.98
okolice Zagrzebia 9.72kuna
Bośnia i Hercegowina, Neum 2.50 KM.
Benzyna trochę tańsza.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 08.07.2008 06:16

Piotrek_B napisał(a):Oznaczone jest tak, że nie masz wątpliwości co lejesz :lol:

Jak zielone to nie etylina a benzyna bezołowiowa.

Etylina to paliwo z dodatkiem czteroetylku ołowiu, raczej już w Europie nie sprzedawane.
gerffi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerffi » 08.07.2008 06:48

z ciekawosci co to jest INA Dizel Plavi ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.07.2008 15:09

To "niebieski disel" - dla rybaków i rolników (dlatego znacznie tańszy).
Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.07.2008 16:49

3000km tam i powrót - gdyby udało sie to mi na LPG pokonać to niecałe 700zł, pod warunkiem że na czas znajdę gazik. Na paliwie dwa razy więcej. Bardziej martwie się o szybkie kupno winietki, jak gdzieś wczesniej wyczytałem Słowenia własnie też wprowadziła winietki i to będzie chyba kwota 35e najmniej???
Weruszamy na początku sierpnia.

Jak się w porę nie znajdzie LPG to chociaż silnik się przesmaruje 98.
RÓWNIEŻ POPIERAM TANKOWANIE LEPSZEGO PALIWKA - JEST MOC (a to ważne przy obciążonym autku na wakacje) no i km więcej się zrobi i teoretycznie głowa spokojna o silnik.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone