...
Temat
Muzea w Barcelonie - jest tego dość dużo ...
Skupię się głównie na
"obiektach historycznych": ...

Monopolistą w mieście jest wspomniana wcześniej przeze mnie
MUHBA- Muzeum Historyczne Miasta Barcelony, z główną siedzibą przy placu del Rei (niedaleko Katedry Eulalii - najlepszy dojazd metro L4 Jaume I, choć lepiej trafić tam przy okazji zwiedzania Barri Gotic).
Na głównej stronie MUHBy możemy zobaczyć mapę licznych jej oddziałów rozsianych po całej Barcelonie.
Poszczególne oddziały omawiają zagadnienia z różnych epok - kilka z czasów starożytnych, część ze Średniowiecza, chyba w 2-3 wystawy dotyczą Wojny Domowej.
Są one rozproszone, bo występują w dokładnie w tych miejscach w Barcelonie, gdzie rozgrywały się wydarzenia, o których opowiada dana wystawa.
Część filii jest darmowa.
Poza MUHBA ważnym historycznym muzeum jest
MHCAT - Muzeum Historii Katalonii, mieszczące się w porcie.
Do samego muzeum, najlepiej dojechać metrem L4 Barceloneta.
Wejście do Muzeum jest moim zdaniem tanie, nawet jak na polskie warunki.
Za naszą trójkę, po prośbie o "best option" zapłaciłem 10-12 E i była to bardzo dobra inwestycja (o czym za niedługo).
Podobno świetnym miejscem jest
MNAC - czyli Muzeum Sztuki Katalońskiej -
WWW, położone na przy placu
Espanya nad fontannami -
trzecie od końca zdjęcie w tym poście (dojazd metrem L1, L3, L8, apotem trzeba dojść kawałek, lub uderzyć od strony Montjuica - bus 150 - przystanek Piscines Picornell - Museu Nacional).
Dominuje tam ponoć głównie sztuka średniowieczna, nieprzytłoczona "nowoczesnością", co bardzo mi się podoba.
Niestety mimo planów, zabrakło nam czasu. Tuż obok jest Muzeum Archeologiczne (jak ktoś lubi).
MMB -
Maritime Muzeum Barcelona, położone w dawnych stoczniach, tuż przy stacji metra L3
Drassanes (i przy Kolumbie).
Mamy niewielką dawkę historii, jak już to raczej tej XX -wiecznej.
Muzeum jest stosunkowo niewielkie, dużym plusem jest to, że czynne aż do 20.00.

Poza tym w mieście mamy mnóstwo innych obiektów - z dziwactw wymienię Muzeum Czekolady, Wynalazków, Marihuany, Automatów ...
Wydaje mi się, że jest taka nadreprezentacja wystaw sztuki nowoczesnej - mnóstwo wystaw - najważniejsza
MACBA w Ravalu,
Fundacio Joan Miro na Montjuicu, no i
Muzeum Picassa w Riberze...
Miłośnik abstrakcji i innych cudów będzie miał tutaj używanie, ja niestety tych klimatów nie czuję, więc nie wchodziłem głębiej w temat.
Dla małych dzieciaków przychodzi mi na myśl tylko to
Akwarium w porcie i podobno świetny multimedialny,
COSMOCAIXA u podnóża Tibidabo (dojazd L7- ostatni przystanek Av Tibidabo).
Na to ostatnie, z bardzo przyjaznymi cenami, nie starczyło niestety czasu ...
Wspomnę jeszcze o dwóch centrach wystawowych.
Przy placu Espanya -
CaixaForum ... nie byłem, ale chwalone ... no i
El Born tuż przy Santa Maria del Mar na Riberze.
W tym ostatnim (będzie parę fotek) kilka wystaw, większość za darmo i knajpunia. Warto wstąpić nawet na parę minut.
Dla miłośników tych wszystkich modernistycznych Palau i Casa jest przeznaczona
Ruta del Modernisme.
Daje ponoć jakieś zniżki, skip the liny itp.
fotki w tym poście, pochodzą z Muzeum Frederic Mares, przy Eulalii - można tam wejść na piękny dziedziniec.