Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2018 Girona -Figueres - Barcelona

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.07.2018 22:46

Rzeź niewiniątek..... obok tego realizmu nie da się przejść obojętnie...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2018 06:42

Buber napisał(a):A macie gdzieś na forum zdjęcia z tamtej wyprawy ?
Chętnie bym zobaczył.

Niestety nie, to były jeszcze czasy "przed forum" :). Nie mam ich nawet wrzuconych na google.

Stojąc lata temu przed Sagradą żartowaliśmy sobie, że wrócimy jak znikną dźwigi i katedra będzie ukończona. Chyba doczekamy :? :oczko_usmiech: .
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 19:00

beatabm napisał(a):Rzeź niewiniątek..... obok tego realizmu nie da się przejść obojętnie...

Fasada Narodzenia z jej portalami jest bardzo realistyczna i pełna emocji.
Dużo tam symboliki, można to analizować nawet z godzinkę.

marze_na napisał(a):
Buber napisał(a):...Stojąc lata temu przed Sagradą żartowaliśmy sobie, że wrócimy jak znikną dźwigi i katedra będzie ukończona. Chyba doczekamy :? :oczko_usmiech: .

Już niedługo pełne otwarcie - będzie CUDOWNA .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.07.2018 19:09

Buber napisał(a):Już niedługo pełne otwarcie - będzie CUDOWNA .

No, 2026 ... to jeszcze trochę, powiedziałem wychodząc z niej, ze jeszcze raz własnie po tym roku będzie trzeba tam zajrzeć :wink:

pozdrawiam, Michał
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 19:26

...
Obrazek

Sagrada Familia z zewnątrz jest niesamowita.
Od dzieciństwa kojarzyła mi się, z takim zamkiem, z wysokimi wieżami, wykonanym z mokrego piasku.
Jednak dopiero po wejściu do środka pokazuje swoją urodę.
Człowieka uderzają kształty i kolory ...oszołomienie ... nie wiadomo na czym oko zawiesić.
Wydaje mi się, że dobrze jest pójść zgodnie ze wskazówkami zegara, a potem jeszcze raz tylko wolniej.
Tłum ludzi gdzieś ginie, rozprasza się w olbrzymim wnętrzu. Rozmowy są słyszalne jak szelest
Każdy co chwilę staje z rozdziawioną japą i patrzy ... czas nie ma znaczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 18.07.2018 20:28 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 19:43

...
Obrazek

Przy wyjściu na Fasadę Męki pańskiej jest coś w rodzaju zakrystii.
Gaudi projektował nawet przybory liturgiczne i świeczniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i Fasada Męki Pańskiej ...
Surowa, mniej zdobiona, o twardo ociosanych postaciach. Przez to silniej przemawiająca emocjonalnie.
Miała wielu krytyków, ale mnie dzieło Subirascha podoba się bardzo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 19:53

...
Obrazek

Obrazek

Poniżej Fasady Męki jest wejście do muzeum.
Muzeum jest w cenie podstawowego biletu, trochę żałuje, że nie byłem tam na samym początku, bo dowiemy się tam wszystkiego o historii, projektowaniu, symbolice i budowie bazyliki.
Powiedziałbym, ze w tym względzie jest ono dość wyczerpujące. na końcu możemy zobaczyć z góry kryptę, w której jest pochowany jest Antonio Gaudi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.07.2018 19:59

Cudo..... najpiękniejsza po prostu :hearts:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 20:24

beatabm napisał(a):Cudo..... najpiękniejsza po prostu :hearts:

Beata dobrze to podsumowałaś.
Miałem wrażenie zobaczenia czegoś nieziemskiego, normalnie jest poczucie, że widziało się wszystko i teraz można umrzeć.
Widać obsesję i wkład pracy mistrza Gaudiego w to dzieło.
Kompletnie nie miałem ciśnienia do oglądania innych budynków jego projektu.
Myślę, że jak ktoś chce poznać jego twórczość, powinien Sagradę Familię zostawić sobie na koniec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.07.2018 21:29

Sagrady nie potrafię nawet porównać z żadną inną budowlą widzianą wcześniej. Po prostu dech mi zaparło. Jej wnętrze jest zaprojektowane w sposób doskonały. Gaudi dokładnie wiedział jakie emocje i wrażenia ma budzić poprzez proporcje, światło i architektoniczne detale - i udało mu się to osiągnąć w stu procentach. To był geniusz i tytan pracy.

Czy będą zdjęcia witraży z drugiej strony bazyliki, tych w ciepłych, by nie rzec krwistych kolorach? Zrobiły na mnie ogromne wrażenie, w popołudniowym świetle cała nawa wprost płonęła.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 21:36

3 -cia fotka w tym poście.
Niestety zwiedzałem rano, a światło wtedy na zewnątrz było żadne.
Więcej zdjęć nie będzie, niech każdy tam pojedzie i sam sobie zrobi - nie ? :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.07.2018 21:41

Buber napisał(a):3 -cia fotka w tym poście.
Więcej zdjęć nie będzie, niech każdy tam pojedzie i sam sobie zrobi - nie ? :wink:

Bunt 8O 8O 8O
Mam - ale Twoje ładniejsze, dawaj więcej :roll:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.07.2018 21:45

Buber napisał(a):3 -cia fotka w tym poście.

O, już widzę. No tak, jest ta czerwień po lewej. :) Chodziło mi też o zdjęcie całej oświetlonej nawy bocznej wzdłuż - tak jak pokazałeś tę od strony fasady Bożego Narodzenia. Ale masz rację, najlepiej pojechać i zobaczyć osobiście, bo aż dreszcz przechodzi, jak się ogląda to wnętrze. :hearts: Chociaż mógłbyś nam Twoich zdjęć aż tak nie skąpić, bo są wprost perfekcyjne. :D Wrzuć jeszcze parę... :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 22:06

...
Wystarczy - to relacja techniczny a nie popisy, więc lecimy dalej.

Obrazek

Jak już wspomniałem - nie było więcej ciśnienia na dzieła Gaudiego (rzeczywiście Sagradę najlepiej zostawić na koniec :wink: ), no ale coś jeszcze zobaczyliśmy.
Oczywiście był wspomniany Parc Guell (jak dojechać pisałem wcześniej w poście o punktach widokowych).
Warto, ale trzeba przemyśleć, czy zapłacić za wstęp do tej najładniejszej części - my z tego nie skorzystaliśmy tym bardziej, że była w częściowym remoncie (podobno 1/2 godziny przed otwarciem, można ją zwiedzać za darmo - info z "przystanku Barcelona").
Sam park jest sympatyczny, kipi życiem - sprzedawcy, muzycy, zwierzaki, zieleń, ładne widoki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.07.2018 23:01

...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejnym popularnym miejscem gdzie można spotkać Gaudiego jest dzielnica Eixample, a dokładnie ulica Passeig de Gracia.
Na odcinku pomiędzy stacjami Diagonal, a Passeig de Gracia (wyjście przy podziemnej stacji kolejowej dla Rodalies) znajdują się 2 najsłynniejsze po Sagradzie budowle Gaudiego - Casa Mila czyli La Pedrera oraz Casa Batllo.
Bilety są paskudnie drogie. Ponad 20 E (najtańsze opcje) to przesada ... za 20 euro to wchodzimy na ateński Akropol.
Dlatego też nie zwiedziłem tych przybytków, ale co kto lubi, zobaczyć warto.
Byłem przy Casa Batllo .. kolejek nie widziałem.
Casa Batllo otrzymujemy w pakiecie z 2 - ma kamienicami innych twórców modernizmu - Casa Amatller, projektu Josepa Puiga i Cadafalcha oraz Casa Lleó Morera, według Lluisa Domenecha i Montanera.
Kamienice stoją grzecznie w rządku, tworząc wspólnie Kwartał Niezgody czyli Illa de la Discòrdia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamienic i innych dzieł Gaudiego jest rozsianych w Barcelonie cała masa.
Miałem w planie odwiedzenie dwóch z nich, trochę mniej znanych, a myślę, ze nie mniej ciekawych niż w/w Casy.
1. Torre Bellesguard - Link.
Niedawno otwarta - krótko czynna - 10-15, cena 9E, ciekawa budowla nawiązująca do historii Katalonii, ponoć prawie cała do zwiedzania. Dojazd metrem L7 - do końca (Av. Tibidabo) i dalej piechotą lub bus 196
2. już poza miastem Colonia Guell - LinK - nieskończone modelowe miasteczko dla robotników, ze słynną Kryptą, wstęp 7- 9E, dojazd S3, S4, S8 i S9, z placa Espanya, zaledwie 20 minut (uwaga nie wsiadać do Rodalies - nie zatrzymują się na tej stacji).
Bilet na S-kę w jedną stronę - 3.10E (2 strefa - normalne T/10 nie wypalą), były też combine tickets (zwiedzanie i dojazd tam i z powrotem) z Placa Espanya za 15E.
Nie wyszło, może się kiedyś uda ...

A na blogu Justyny niezłe kompendium, w tym całkiem nieznane dzieła Gaudiego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España