...

Kolejnym popularnym miejscem gdzie można spotkać Gaudiego jest dzielnica
Eixample, a dokładnie ulica
Passeig de Gracia.
Na odcinku pomiędzy stacjami Diagonal, a Passeig de Gracia (wyjście przy podziemnej stacji kolejowej dla Rodalies) znajdują się 2 najsłynniejsze po Sagradzie budowle Gaudiego -
Casa Mila czyli
La Pedrera oraz
Casa Batllo.
Bilety są paskudnie drogie. Ponad 20 E (najtańsze opcje) to przesada ... za 20 euro to wchodzimy na ateński Akropol.
Dlatego też nie zwiedziłem tych przybytków, ale co kto lubi, zobaczyć warto.
Byłem przy Casa Batllo .. kolejek nie widziałem.
Casa Batllo otrzymujemy w pakiecie z 2 - ma kamienicami innych twórców modernizmu -
Casa Amatller, projektu Josepa Puiga i Cadafalcha oraz
Casa Lleó Morera, według Lluisa Domenecha i Montanera.
Kamienice stoją grzecznie w rządku, tworząc wspólnie
Kwartał Niezgody czyli Illa de la Discòrdia.

Kamienic i innych dzieł Gaudiego jest rozsianych w Barcelonie cała masa.
Miałem w planie odwiedzenie dwóch z nich, trochę mniej znanych, a myślę, ze nie mniej ciekawych niż w/w Casy.
1.
Torre Bellesguard -
Link.
Niedawno otwarta - krótko czynna - 10-15, cena 9E, ciekawa budowla nawiązująca do historii Katalonii, ponoć prawie cała do zwiedzania. Dojazd metrem L7 - do końca (Av. Tibidabo) i dalej piechotą lub bus 196
2. już poza miastem
Colonia Guell -
LinK - nieskończone modelowe miasteczko dla robotników, ze słynną Kryptą, wstęp 7- 9E, dojazd S3, S4, S8 i S9, z placa Espanya, zaledwie 20 minut (uwaga nie wsiadać do Rodalies - nie zatrzymują się na tej stacji).
Bilet na S-kę w jedną stronę - 3.10E (2 strefa - normalne T/10 nie wypalą), były też combine tickets (zwiedzanie i dojazd tam i z powrotem) z Placa Espanya za 15E.
Nie wyszło, może się kiedyś uda ...
A na blogu Justyny niezłe
kompendium, w tym całkiem nieznane dzieła Gaudiego.