Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vuelta a Andalucía - listopad 2025

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 22.11.2025 00:52

Obrazek

kolejne etapy pętli ponizej

Obrazek
pierwsza lotna premia

Obrazek
równina

Obrazek
Amodovar, Pedro?

Obrazek
Medina

Obrazek
Mezquita

Obrazek
churros

Obrazek
Renesans

Obrazek
arena

Obrazek
Sacromonte

Obrazek
El Palacio del Partal 

Obrazek
mozaika

Obrazek
El Torcal

Obrazek
góry

Obrazek

Obrazek
pueblos blancos

Obrazek
pomarańcze

Obrazek
ścieżka

Obrazek
pod skałą

Obrazek
na skałach

Obrazek
most

Obrazek
jamon

Obrazek
w chmurach

Obrazek
ideologia?

Obrazek
gniew oceanu

Obrazek
start/meta
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.11.2025 06:28

Pierwszy :)
widzę, że mieliśmy ten sam pomysł na tegoroczną jesień :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.11.2025 12:48

U u u
Niezły rozstrzał Cordoba Ronda i Cadiz
Ile czasu byliście?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.11.2025 15:55

Też się tu zapisuję ... bo bardzo mnie się przyda :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2025 16:55

Co się nie przyznajesz, że jakiś bilety kupiłaś? Miałaś na to czas między malowaniami?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.11.2025 17:03

piekara114 napisał(a):Co się nie przyznajesz, że jakiś bilety kupiłaś? Miałaś na to czas między malowaniami?

Napisałam list do Św. Mikołaja :verryhappy:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.11.2025 17:14

Całe szczęście, że ciągle jeszcze regularnie zaglądam na forum, bo taka uczta by mnie ominęła!
Kierunek u mnie niby obowiązkowy, a jakoś od lat się nie składa ...

Będę śledzić z przyjemnością.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2025 21:22

Widzę kilka miejsc, które były w planie na listopad. Ostatecznie inny kierunek wygrał.
Nie mogę się doczekać co więcej pokażesz i przede wszystkim opiszesz.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.11.2025 23:01

Zapisuję się do czytelni - bardzo mi się przyda, bo lecę tam za równe 2 miesiące. W planach jest kilka tych samych miejsc, co u Ciebie - Caminito del Rey, Setenil, Ronda, Cordoba...

Moje pierwsze pytanie: czy masz jakieś wiarygodne informacje, kiedy otworzą do zwiedzania Alcazar w Kordobie? Miało być otwarte we wrześniu, potem miałem informację o 1 listopada... Listopad się kończy, a to nadal zamknięte - nie wiem, czy się doczekam, czy skończy się na samych ogrodach :la:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 23.11.2025 17:07

cześć wszystkim

te kiero napisał(a):Pierwszy :)

Pamiętam jak odświeżałeś we wrześniu andaluzyjskie wątki, nawet miałem nadzieję, że coś skrobniesz na świeżo, co by pomogło w mojej wycieczce ...

tony montana napisał(a):U u u
Niezły rozstrzał Cordoba Ronda i Cadiz
Ile czasu byliście?

Prawie 13 dni, a i tak w dwa razy dłuższym czasie byłoby co robić

mysza73 napisał(a):Też się tu zapisuję ... bo bardzo mnie się przyda :proszedzieki:

Nie licz na to, że szybko skończę, chyba że stracę zapał ;)

marze_na napisał(a):Całe szczęście, że ciągle jeszcze regularnie zaglądam na forum, bo taka uczta by mnie ominęła!
Kierunek u mnie niby obowiązkowy, a jakoś od lat się nie składa ...

Będę śledzić z przyjemnością.

... też bym wasze podróże z przyjemnością pośledził ;)

piekara114 napisał(a):Widzę kilka miejsc, które były w planie na listopad. Ostatecznie inny kierunek wygrał.
Nie mogę się doczekać co więcej pokażesz i przede wszystkim opiszesz.

coś tam pokażę, pisania będzie troche mniej

marekkowalak napisał(a):Zapisuję się do czytelni - bardzo mi się przyda, bo lecę tam za równe 2 miesiące. W planach jest kilka tych samych miejsc, co u Ciebie - Caminito del Rey, Setenil, Ronda, Cordoba...

Polecam gorąco
marekkowalak napisał(a):
Moje pierwsze pytanie: czy masz jakieś wiarygodne informacje, kiedy otworzą do zwiedzania Alcazar w Kordobie? Miało być otwarte we wrześniu, potem miałem informację o 1 listopada... Listopad się kończy, a to nadal zamknięte - nie wiem, czy się doczekam, czy skończy się na samych ogrodach :la:

Alkazar widziałem tylko z zewnątrz i nic więcej nie wiem na temat jego otwarcia, w Cordobie oglądałem inne, ciekawe miejsca, jest ich bez liku.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 23.11.2025 17:55

Listopadowe święta AD 2025 ułożyły się całkiem korzystnie i już od dłuższego czasu śledziłem ceny lotów w różnych kierunkach. Oczywiście low costowe linie w takich terminach bywają równie zorientowane ( o ile nie lepiej) jak ich klienci i ceny nie chcą być tak niskie jak w innych "martwych okresach".
Ostatecznie padło na Andaluzję (chociaż to nie ona miała być pierwszym wyborem, pierwszy wybór musi poczekać na lepszy czas ;)). Tym razem lecimy w trójkę, bilety w Ryjku w obie strony za ok 1380 z jednym bagażem 20kg bez priority i rezerwacji miejsc. Wylot z KRK we wtorek 4 listopada o 6 rano, powrót z SVQ w niedzielę 16 listopada, wylot o 21. Całkiem nieźle, prawie 13 dni zwiedzania przed nami, a właściwie to już za nami. Pozostała tylko kwestia ułożenia planu podróży, co jak się okazuje, przy takim ogromie atrakcji i sporej wielkości regionu (ponad 1/4 wielkości Polski) wcale nie jest takie łatwe.
Parking na podkrakowskim lotnisku 155PLN (we we WRO wiosną za 7 dni płacilem ponad 2stówy - jest miejszy wybór, i to jest chyba jakaś zmowa cenowa) oczywiście z dowozem i odbiorem w cenia.
Kierunek nie jest szczególnie oryginalny i wielu aktywnych cro-forumowiczów już tam była, ale ostatnie relacje są sprzed 5 lat, więc jak tylko wystarczy mi zapału, to pokażę ten region naszymi oczami, jak się sprawy mają i co nam się udało zobaczyć. Oczywiście śledzę większość relacji i wracam do tych, które w danej chwili szczególnie mnie interesują. Tak było z dwoma relacjami tonego po tym po Andaluzji, majkik75 w tydzień zobaczył niemal tyle co my w prawie dwa - szacun, marze_na nie skończyła Majorki, ale cenne informacje o hiszpańskim Wiberze (konkurencją było Centauro) udało się wykorzystać. Bilety rezerwowałem na początku września, podobnie z resztą jak i nocleg przez booking w dwóch pierwszych lokalizacjach (jedna niezwkle tanio (jak na tamten kierunek, za to bezzwrotna, druga już nie tak tania ale w dobrej lokalizacji) . Samochód we wcześniej wspomnianym Wiberze - auto klasy b w opcji allinclusive - 299 E bez limitu km, wykorzystałem przy okazji jakiś kod znaleziony w sieci który pozwolił jeszcze o kilkanaście procent obniżyć cenę, wynajem bez depozytu, karty kredytowej, bez opuszczania kraju, bez przepraw promowych na wyspy itd.
Lot trwał ok 3,5 godziny. Po tym jak wylądowaliśmy ok 9.30 na lotnisku w Sevilli, bagaż rejestrowany odebraliśmy kilkanaście minut później. Na lotnisku przy wyjściu jest punkt informacji turystycznej, skąd zgarniamy mapki, plany miast do interesujących nas miejsc. Około 10 byliśmy we wskazanym punkcie, skąd bus Wibera zabrał nas do odległej o kilka minut drogi, wypożyczalni. Tam odebraliśmy auto, cała procedura (wyłaczając niedługie oczekiwanie na swoją kolejkę) z uwagi na opcję pełnego ubezpieczenia nie trwała chyba nawet 3 min., dostaliśmy kluczyki do naszego wehikułu - Dacia Sandero Stepway, nie wiedziałem, że może być tak dobrze wyposażona, kamera cofania, czujnik martwego pola, bezprzewodowy Android Auto, inne czujniki, tempomat i wszystko to co niezbędne, żeby w miarę sprawnie poruszać się po andaluzyjskich drogach i co ważne 20 cm prześwitu, bo pobocze na lokalnych drogach często bywa dużo niżej niż asfalt. Do tego nawet interfejs ustawiony w języku polskim, pierwsze wrażenie podczas oględzin (w zasadzie nie musiałem nic oglądać ze względu na pełny zakres ubezpieczenia) całkiem pozytywne. Generalnie przed 12 ruszyliśmy w naszą podróż po Andaluzji.
Silnik w aucie daje rade, ale wyje jak traktor, widać taka jego uroda, a może brak wyciszenia z oszczędności.

Pierwszym przystankiem była odległa o ok 25 km od lotniska SVQ Carmona. Zatrzymaliśmy się na poboczu przy Puerta de Sevilla

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przeciwnej stronie kościół San Pedro

Obrazek

Ruszyliśmy na niedługi spacer po starym mieście, zakupy i jakieś jedzenie po podróży (nie koniecznie w takiej kolejności). Szczerze?, nie byłem za bardzo przygotowany do zwiedzania tego miasta, trochę poszliśmy na żywioł, zajrzeliśmy tu i ówdzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zahaczyliśmy o Plaza del mercado de Abastos,

Obrazek

zagladamy do miejskiego muzeum (wstęp free),

Obrazek

Obrazek

Obrazek

które stoi przy kościele Santa María de la Asunción.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mam jakieś dziwne skojarzenia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do Puerta de Cordoba nie dotarliśmy.
Pokręciliśmy się trochę, odbiór, taki sobie, uliczki puste, atmosfera snu zimowego, pomimo tego, że słońce grzało całkiem konkretnie. Ogólnie miasto bez szału, nawet powiedziałbym, że trochę rozczarowujące chociaż to podobno jedno z najstarszych miast Andaluzji.
W następnym odcinku kolejne punkty pośrednie w drodze do Cordoby, bo to ona będzie naszą bazą na pierwsze dwie noce.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.11.2025 18:36

_Piotrek_ napisał(a):
mysza73 napisał(a):Też się tu zapisuję ... bo bardzo mnie się przyda :proszedzieki:

Do lutego może coś zobaczę ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.11.2025 20:11

Oczywiście, że dołączam, bo z autopsji poznaję kilka miejsc i chętnie je zobaczę ponownie :verryhappy: oraz na pewno inne przeze mnie nie widziane :proszedzieki:

A co do Dacii znam taki dowcip:
- Hej Mercedes, jest mi zimno, ustaw temperaturę na 24 st. Mercedes: ustawiam temperaturę na 24 st.
- Hej Dacia, jest mi zimno. Dacia: mnie też

Dacia jest fajna, jeździliśmy po Teneryfie 2 dni Sandero i dawała radę :spoko:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.11.2025 06:57

mysza73 napisał(a):
_Piotrek_ napisał(a):

Postaram się też do lutego wrzucić nasze przydasie z Andaluzji, choć tyle co Piotrek to my nie zwiedzilim.
Chyba, że Piotrek wszystko już opisze i pokaże to nie będę wrzucał.

_Piotrek_ napisał(a):cześć wszystkim

te kiero napisał(a):Pierwszy :)

Pamiętam jak odświeżałeś we wrześniu andaluzyjskie wątki, nawet miałem nadzieję, że coś skrobniesz na świeżo, co by pomogło w mojej wycieczce ...

Tak było, niestety po powrocie było przyciśnięcie w robocie i nie było kiedy się zebrać. Byłem jednak tylko w małej części Twoich miejsc.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.11.2025 10:12

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
_Piotrek_ napisał(a):

Postaram się też do lutego wrzucić nasze przydasie z Andaluzji, choć tyle co Piotrek to my nie zwiedzilim.
Chyba, że Piotrek wszystko już opisze i pokaże to nie będę wrzucał.

Ofkors wrzucaj :coool:
Z Hiszpanią miałam tylko jedno zetknięcie więc wszystko mi się przyda :proszedzieki:
Następna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone