Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vuelta a Andalucía - listopad 2025

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 08.04.2026 23:41

Kilka słów podsumowujących naszą Vueltę
Praktycznie 13 dni pobytu (12 noclegów), około 1500 km samochodem, około 150 km "z buta", wiele atrakcji, w tym niezapomniane, wspaniałe i obowiązkowe - Mezquita i Alhambra, przyjemne spacery w Torcal de Antequera i Caminito del Rey. Piękne, zadbane i czyste pueblos blancos, prawie wszędzie (poza Ubedą i Baezą) dużo turystów, w tym Hiszpanów.
Co do samej Andaluzji, w zupełności spełniła moje (nasze) oczekiwania, a wrażeniami dzieliłem się opisując kolejne punkty naszego tripu. Kilka miejsc, na które miałem ochotę (Gibraltar, Italica, Acros de la Frontera) nie udało się zobaczyć, wiele innych musiałem odpuścić, bo atrakcji tam bez liku, na jeszcze inne ledwie rzuciliśmy okiem (Malaga, Kadyks, Grazalema). Plan na zwiedzanie był dobry i raczej nic bym nie zmienił, może poza tym, że do Torcal de Antequera pojechałbym nie w weekend tylko w inny dzień. Na pogodę nie miałem wpływu (przez 3 dni była słaba) i sprawiła, że zwiedzanie musieliśmy trochę ograniczyć, ale mimo wszystko nie mam poczucia niedosytu, tym bardziej, że było też całkiem smacznie ;). Kto wie może kiedyś tu wrócę w cieplejszym miesiącu żeby trochę więcej na wybrzeżu pobyć, bo na to zupełnie zabrakło czasu. Z pewnością chciałbym w przyszłości, oby bliższej niż dalszej, poeksplorować jeszcze Kastylię, bo już kiedyś było całkiem blisko i plan już mam ułożony.

Na koniec jeszcze, jako że dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają to kilka słów o kosztach. Więc napisze tylko, że noclegi naszą trójkę kosztowały 901E, bilety wstępu ok 260E, paliwo + auto w sumie ok 430E do tego parkingi (tu płaciłem kartą i gotówką więc nie wiem ile dokładnie ale ze 40-50E pewnie się uzbierało). Jeszcze raz tyle jedzenie (i picie) w knajpach oraz zakupy spożywcze i inne rzeczy, z czego większość nikomu do niczego nie potrzebna ;). Do tego wszystkiego trzeba jeszcze doliczyć koszt lotu i parkingu (pisałem na wstępie - 1535 pln).

Dziękuje wszystkim, szczególnie "komentator(k)om", za odwiedziny i śledzenie wątku.
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.04.2026 08:39

_Piotrek_ napisał(a):
Dziękuje wszystkim, szczególnie "komentator(k)om", za odwiedziny i śledzenie wątku.
Pozdrawiam.
To ja bardzo dziękuję, bo sporo sobie zgapiłam :proszedzieki:
Kilka miejsc będzie na kolejny raz, z Sewillą na pierwszym miejscu :hearts:
Jeszcze raz wielkie dzięki :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 09.04.2026 09:14

Ja też dziękuję za relację :proszedzieki: Miło było powspominać znane i zobaczyć nieznane miejsca :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2026 10:16

Dzięki za relacje. Kilka miejsc zachęciło mnie do jakiegoś planu na ten region, choć na razie w głowie mam większe miasta (Sewilla, Madryt, Kadyks, Malaga), które łatwo zwiedzić korzystając z pociągów.

A koszty uważam, że bardzo bardzo rozsądne za 13 dni pobytu. Przeloty+noclegi+auto i jeszcze wejściówki za niecałe 3.000 zł/os. za 13 dni - rewelka :serduszka: A jeść trzeba wszędzie :oczko:

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.04.2026 10:38

_Piotrek_ napisał(a):Słusznie lub nie, ale czuję się trochę "inspiratorem" waszego wyjazdu do Andaluzji (podobie jak wcześniej do Toskanii) ;).

Mieliśmy w obwodzie 3-4 kierunki i zdecydowanie pomogłeś mi podjąć decyzję, który wybrać :). Także gracias :!:

Mąż w sumie od początku skłaniał się ku Andaluzji, a mnie bardziej kusiła kolejna objazdówka po Sycylii. Tyle, że tam rozkład lotów nie do końca mi pasował. Pooglądałam sobie co tutaj pokazujecie i opisujecie z te kiero i klamka ostatecznie zapadła 8) .
Oby tylko kryzys paliwowy nie zrujnował mi planów...

piekara114 napisał(a):Kilka miejsc zachęciło mnie do jakiegoś planu na ten region, choć na razie w głowie mam większe miasta (Sewilla, Madryt, Kadyks, Malaga), które łatwo zwiedzić korzystając z pociągów.

Z perspektywy miłośnika pociągów i zwolennika tezy, że auto w mieście to problem powiem Ci, że aż tak kolorowo to nie jest. Ani siatka i częstotliwość połączeń, ani (a raczej przede wszystkim) ceny biletów na kolana mnie nie rzuciły. Renfe nie zbliża się tu nawet ani do włoskiej trenitalii, ani do naszego IC.

piekara114 napisał(a):A koszty uważam, że bardzo bardzo rozsądne za 13 dni pobytu.

To jednak zależy od terminu pobytu :). I ilości osób w dzielniku :lol: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.04.2026 11:17

Dziękuję , Piotrze , za relację i zwrócenie mojej uwagi na kilka ciekawych atrakcji ( znów kilka miejsc dopisałem do "iberyjskiego planu" :oczko: ) , ciekawe ile z nich uda się zobaczyć w realu . Nie do końca pewne jest też kiedy - bo ceny paliw i opłat drogowych ( w tym wypadku również prognozy ) póki co do długich wyjazdów nie zachęcają .

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2026 13:59

Marzena, akurat mam znajomych (dalszych bo dalszych) mieszkających w Hiszpanii w tych miastach i mega polecają pociągi, zwłaszcza, że z wyprzedzeniem można kupić bilety w dobrych cenach. W szczegóły nie wchodziłam, ale cena ok.9-15 EUR za Madryt-morze (nie pamiętam, gdzie dokładnie jeżdżą na odpoczynek w weekend) jest atrakcyjna.

A koszty Piotra dla mnie są super, bo ten sam termin +/-brałam pod uwagę, a i 3 osoby to już zbliżone do dwóch, więc wiem jak sobie przeliczyć. Daje mi to dobre rozeznanie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.04.2026 16:36

piekara114 napisał(a):Marzena, akurat mam znajomych

Piszę w oparciu o własne, świeże doświadczenia.
Szukałam połączeń na trasę Malaga - Granada - Kordoba - Malaga.
Najtaniej kosztował pociąg z Kordoby do Malagi - cena promo w przedsprzedaży 19 euro za osobę i tylko na ten się zdecydowaliśmy.
Do i z Granady wybrałam autobusy alsa. bo pociągów jest mało i są drogie.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.04.2026 22:48

Dziękuję za relację i podsumowanie. Z zainteresowaniem śledziłem kolejne odcinki. Na pewno część informacji będzie pomocna w trakcie naszego podboju Andaluzji :) . Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España