napisał(a) _Piotrek_ » 06.02.2026 01:02
Nim pojedziemy do Sevilli to kwaterujemy się w naszym nowym, ostatnim już mieszkanku. Właściciele czekają na nas przed wjazdem do podziemnego garażu w budynku, w którym mieści się nasza kwatera. Nowe mieszkanie ładnie i nowocześnie urządzone, w pełni wyposażone (brakuje tylko czajnika) z dużym tarasem, ale podobnie jak w Rondzie nie będziemy z niego korzystać. Właściciele przygotowali się na nasz przyjazd, w lodówce czekały na nas różne napoje ( w tym wyskokowe

), jakieś przekąski słone (oliwki, sery wędliny itp), słodycze itd. Bardzo miło, zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o jakość zakwaterowania podczas całego pobytu i to nie tylko ze względu na tą niespodziankę. Chyba tak trochę na osłodę, bo o ile pogoda podczas przyjazdu trochę się poprawiła, to już następnego dnia znowu było kiepsko, bardzo kiepsko.
Rano za oknem znowu pada, mimo wszystko zbieramy się i jedziemy do Sevilli, bo niby ma być z upływem czasu lepiej. Do centrum mamy kilkanaście minut jazdy, parkujemy na podziemnym parkingu Mercado del Arenal. Miałem nadzieję, że ta hala targowa będzie po pierwsze atrakcją samą w sobie, a dodatkowo będziemy mogli coś tam później zjeść. Niestety okazało się, że większość stoisk jest zamknięta, a kilka otwartych barów nie wygląda przekonująco i będziemy musieli coś znaleźć "na mieście".

Ruszamy więc na spacer po skąpanej w deszczu stolicy Andaluzji. "Szaro sine ciężkie niebo" nie wygląda obiecująco.

Pierwsze kroki kierujemy w okolicę katedry, jeszcze zanim tam dojdziemy znowu zaczyna się ulewa. Chowamy się gdzieś pod dachem, uznałem, że w takiej sytuacji najlepiej będzie na początek zwiedzić Katedrę i jakież było moje zdziwienie, jak się okazało, że nie ma już ani na ten dzień ani na następny żadnych biletów. Śledziłem wcześniej ich dostępność i i nie było z nią żadnego problemu. Jeszcze poprzedniego dnia było ich do wyboru do koloru, ale chyba fatalna pogoda sprawiła, że tak szybko się rozeszły. Nie pozostało nam nic innego jak pooglądać ją trochę z zewnątrz.

Ostatnio edytowano 06.02.2026 08:31 przez
_Piotrek_, łącznie edytowano 1 raz