Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vuelta a Andalucía - listopad 2025

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 06:36

Ja nie raz mówiłem, że deszczowa, tudzież pochmurna pogoda potrafi dodać uroku i tak jest na tych ostatnich zdjęciach.
Cadiz to moje must see - konkwistadorzy, ale teraz było za daleko... Jest zaplanowany na wycieczkę z kierunku Costa de La Luz, kiedyś...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.02.2026 13:20

Spektakl jaki tworzą chmury jest fajny , ale ulewy podczas zwiedzania raczej są mało zachęcające :oczko:
Kadyks jest w planie na ten rok , jak życie pozwoli

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.02.2026 13:45

Jakoś tak miałam w głowie....gdzie Ronda a Kadyks i Sewilla... A tu mapa pokazuję, że to nawet po drodze... :lol: dobrze wiedzieć... Przy okazji mapa Google pokazała mi sporo podtopień, powodzi w okolicy Kadyksu i Gibraltaru :|

Kadyks spodobał mi się z powietrza, z pokładu samolotu na Kanarki, a z dołu też jest ciekawy. Katedra przywodzi mi na myśl katedry na Kanarkach właśnie...podobny styl ...

:papa:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.02.2026 00:49

te kiero napisał(a):Cadiz to moje must see - konkwistadorzy, ale teraz było za daleko... Jest zaplanowany na wycieczkę z kierunku Costa de La Luz, kiedyś...

Jak kiedyś wrócę w te rejony to Kadyks będę chciał powtórzyć, bo było zachęcająco.

te kiero napisał(a):Ja nie raz mówiłem, że deszczowa, tudzież pochmurna pogoda potrafi dodać uroku i tak jest na tych ostatnich zdjęciach.

piotrf napisał(a):Spektakl jaki tworzą chmury jest fajny , ale ulewy podczas zwiedzania raczej są mało zachęcające :oczko:
Kadyks jest w planie na ten rok , jak życie pozwoli
Pozdrawiam
Piotr

pełna zgoda

piekara114 napisał(a):Jakoś tak miałam w głowie....gdzie Ronda a Kadyks i Sewilla... A tu mapa pokazuję, że to nawet po drodze... :lol: dobrze wiedzieć... Przy okazji mapa Google pokazała mi sporo podtopień, powodzi w okolicy Kadyksu i Gibraltaru :|

Niestety pogoda w Kadyksie nie była dla nas łaskawa
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.02.2026 01:02

Nim pojedziemy do Sevilli to kwaterujemy się w naszym nowym, ostatnim już mieszkanku. Właściciele czekają na nas przed wjazdem do podziemnego garażu w budynku, w którym mieści się nasza kwatera. Nowe mieszkanie ładnie i nowocześnie urządzone, w pełni wyposażone (brakuje tylko czajnika) z dużym tarasem, ale podobnie jak w Rondzie nie będziemy z niego korzystać. Właściciele przygotowali się na nasz przyjazd, w lodówce czekały na nas różne napoje ( w tym wyskokowe ;)), jakieś przekąski słone (oliwki, sery wędliny itp), słodycze itd. Bardzo miło, zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o jakość zakwaterowania podczas całego pobytu i to nie tylko ze względu na tą niespodziankę. Chyba tak trochę na osłodę, bo o ile pogoda podczas przyjazdu trochę się poprawiła, to już następnego dnia znowu było kiepsko, bardzo kiepsko.
Rano za oknem znowu pada, mimo wszystko zbieramy się i jedziemy do Sevilli, bo niby ma być z upływem czasu lepiej. Do centrum mamy kilkanaście minut jazdy, parkujemy na podziemnym parkingu Mercado del Arenal. Miałem nadzieję, że ta hala targowa będzie po pierwsze atrakcją samą w sobie, a dodatkowo będziemy mogli coś tam później zjeść. Niestety okazało się, że większość stoisk jest zamknięta, a kilka otwartych barów nie wygląda przekonująco i będziemy musieli coś znaleźć "na mieście".

Obrazek

Ruszamy więc na spacer po skąpanej w deszczu stolicy Andaluzji. "Szaro sine ciężkie niebo" nie wygląda obiecująco.

Obrazek

Pierwsze kroki kierujemy w okolicę katedry, jeszcze zanim tam dojdziemy znowu zaczyna się ulewa. Chowamy się gdzieś pod dachem, uznałem, że w takiej sytuacji najlepiej będzie na początek zwiedzić Katedrę i jakież było moje zdziwienie, jak się okazało, że nie ma już ani na ten dzień ani na następny żadnych biletów. Śledziłem wcześniej ich dostępność i i nie było z nią żadnego problemu. Jeszcze poprzedniego dnia było ich do wyboru do koloru, ale chyba fatalna pogoda sprawiła, że tak szybko się rozeszły. Nie pozostało nam nic innego jak pooglądać ją trochę z zewnątrz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.02.2026 08:31 przez _Piotrek_, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2026 07:35

Dwa zdjęcia Ci się nie otwierają - błąd w kodzie, a dokładnie brak / w nawiasie zamykającym.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.02.2026 21:32

Idziemy dalej, po drodze mijamy piękny renesansowy budynek ratusza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wpadamy na genialny ;) pomysł żeby się schować przed deszczem pod Metropol Paraasol, niestety okazuje się być dziurawy niczym sito i nie eksplorujemy dłużej tej okolicy.

Obrazek

Pomimo tego, że miasto wygląda obiecująco to przy takich opadach spacer nie może być przyjemny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Raz po raz chowamy się jakimś sklepie przed większym deszczem, z resztą nie tylko my, wszędzie wewnątrz jest sporo turystów ;).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatecznie udało nam się znaleźć miejsce gdzie na dłużej mogliśmy się schować przed deszczem, ale o tym już w kolejnych odcinkach.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 09.02.2026 00:43

Jedną z kilku polecanych atrakcji turystycznych jest Casa de Pilatos, pałac, którego początek budowy przypada na końcówkę XVw. Z Poncjuszem Piłatem w nazwie ma tyle wspólnego, że to tutaj zaczynała sie inscenizacja drogi krzyżowej. My tutaj zaczniemy skutecznie chować się przed deszczem. Możemy tu oglądać wszechobecny styl mudejar (zdobienia i ornamentyka wzorowane na muzułmańskich wykończeniach, mogliśmy takie oglądać wcześniej np w Granadzie) i płytki ajuleos. Ogólnie nieduży obiekt, ale ładny, jest na czym oko zawiesić i nie jest tak oblegany jak inne bardziej znane zabytki Sevilli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.02.2026 08:41

W bardzo ładnym miejscu przyszło Wam przeczekać deszcz....

Bardzo dużo ładnych magnesów, byłby problem z wyborem...

_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.02.2026 20:22

piekara114 napisał(a):W bardzo ładnym miejscu przyszło Wam przeczekać deszcz....

Bardzo dużo ładnych magnesów, byłby problem z wyborem...

Wpałacu i ładnie i na głowę się z nieba nie leje
Magnesów nie zbieram, ale kształtem i kolorem przyciągają wzrok.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.02.2026 21:51

Casa de Pilatos (Dom Piłata) cd...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pałacu spędziliśmy około godziny czasu, całkiem nieźle sprawdził się jako alternatywa dla Katedry, szczególnie jako schronienie przed deszczem ;). Tak na poważnie, to na tyle atrakcyjne miejsce, że stanowiło plan dla wielu filmów.
W międzyczasie przestało padać, poszliśmy jeszcze na późny obiad i pojechaliśmy do naszego mieszkania w Alcala de Guadaira. Szkoda, że pogoda nie dopisała, bo mieliśmy w planie podjechać w jeszcze jedno miejsce pod Sewillą, ale jednak nie tym razem. Wieczorem robimy ostatnie zakupy, idziemy też na krótki spacer po mieścinie, ale główny deptak jest cały rozkopany i dlatego nie wygląda atrakcyjnie. Przed nami ostatnia noc w Andaluzji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.02.2026 05:27

Podoba się, również chcielibyśmy zobaczyć.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 16.02.2026 00:01

te kiero napisał(a):Podoba się, również chcielibyśmy zobaczyć.

Niewielu turystów było w pałacu, w przeciwieństwie do innych miejsc jakie widzieliśmy w Sevilli i nie tylko.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 16.02.2026 00:14

Wieczorem w wiadomościach mogliśmy zobaczyć, że skutki ulew najbardziej dotkliwie odczuwa Portugalia i w południowo-zachodniej Andaluzji Huelva. Na szczeście "ta ostatnia niedziela" jest ładna, na niebie więcej błękitu niż chmur. Opuszczamy rano mieszkanie i podjeżdżamy zobaczyć górujący nad miastem zamek. Wchodzimy tylko na chwilę na teren obiektu bo w sumie nic tam nie ma. Trwają prace konserwacyjne, na mury wejść nie można.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po krótkich odwiedzinach jedziemy ponownie do Sevilli. Na początek zatrzymujemy się przy Parku Marii Luizy, utworzonym w 1929 r z okazji wystawy Iberoamerykańskiej. Zatrzymujemy się na darmowych miejscach parkingowych przy Paseo de las Delicias, Okazuje się jednak, że ze względu na opady deszczu w poprzednich dniach jest on zamknięty, idziemy więc kawałek drogi w koło na Plac Hiszpański. Nie tylko my mieliśmy plan na to miejsce i na placu mogliśmy zobaczyć prawdziwe tłumy turystów. Być może gdyby park był czynny, to ta masa ludzi rozeszłaby się też po jego części i byłoby trochę luźniej, a może tu jest tak zawsze?. Mimo wszystko plac jest atrakcyjnym i zadbanym miejscem z eleganckim, bogato zdobionym pawilonem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2026 06:05

Dostaliście słoneczny bonus na chyba najważniejsze miejsce Andaluzji :)
Pięknie, na kiedyś...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España